Lihavuuteen ei ole vain yhtä lääkettä 

Lihavuuden hoito yksilöllistyy, koska lihavuuteen johtavia syitä ymmärretään entistä paremmin. Yhä useammin hoidon tukena ovat uuden polven laihdutuslääkkeet.

Lihavuutta hoidettiin pitkään yksinkertaisella mallilla: syö vähemmän ja liiku enemmän, niin laihdut. Nykyisin lihavuuden kertymistä ja ylipainoa ylläpitäviä mekanismeja ymmärretään paremmin, kertoo Lihavuuslääkärit ry:n toiminnanjohtaja, painonhallintaan perehtynyt lääkäri André Heikius.  

– Lihavuuden monimuotoisuus on ymmärretty viime vuosikymmenten aikana. Hoitopolku aloitetaan kuuntelemalla potilasta ja hänen elämäntilannettaan yksilöllisesti. Elintapamuutokset ovat edelleen hoidon ytimessä, mutta hoidon tyyli on muuttunut kannustavammaksi, Heikius sanoo. 

Lihavuuteen liittyy edelleen stigmaa ja häpeää, ja lihavuudesta saatetaan syyttää ylipainoista itseään. Ylipainoista potilasta ei osata aina terveydenhuollossakaan nähdä kokonaisuutena. Esimerkiksi muita somaattisia sairauksia ei aina tutkita hyvin, kun lihavuus vie huomion. On jopa todettu, että ylipaino vaikeuttaa asemaa työmarkkinoilla: hoikat saavat keskimäärin parempaa palkkaa. 

Kaikki tämä aiheuttaa sen, että lihavuus on enemmän kuin pelkkä aineenvaihdunnan tila. Hoidossa selvitetään esimerkiksi potilaan ruokasuhdetta: millainen ateriarytmi hänellä on, millaisia välipaloja hän syö, millaisia tuntemuksia hänellä on, kun hän syö aterioitaan. 

Haluatko lukea koko artikkelin?

Artikkeli on saatavilla digilehden käyttäjille.

Siirry digilehteen