Kasvipohjaisten ruokien vaikutus suolistoon on vielä arvoitus 

Tietoa erilaisten kasvipohjaisten elintarvikkeiden vaikutuksista kehoon on saatavilla vielä vain vähän. Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan esimerkiksi ruoan koostumuksen ja fermentoinnin vaikutuksia kasvipohjaisten elintarvikkeiden aineenvaihduntaan.

Nykyisin on saatavilla laaja valikoima kasvipohjaisia elintarvikkeita, ja erityisesti vaihtoehtoisten proteiinin lähteiden käyttö ja tuotanto ovat lisääntyneet. Emme kuitenkaan tiedä kasvipohjaisten elintarvikkeiden ravintoaineiden hyväksikäytettävyydestä ja terveysvaikutuksista yhtä paljon kuin eläinpohjaisten. Etenkin eri tavoin prosessoitujen kasviproteiinien terveysvaikutuksista ei ole saatavilla riittävästi tietoa. 

Lisäksi kasvipohjaisten raaka-aineiden kirjo on valtava, ja niistä on tähän asti tehty tutkimusta pääosin prosessointiteknologian näkökulmasta. Nykytiedossa onkin suuri puute kasvipohjaisten raaka-aineiden ja elintarvikkeiden vaikutuksista kehon toimintoihin ja suolistomikrobistoon.  

Kasviproteiinit ja kuitu  

Tiedämme jo hyvin, että ravitsemuksellisesti riittävä kasvipohjainen ruokavalio on terveydelle edullisempi kuin eläinpohjainen. Kasvipohjaiset proteiinit imeytyvät kuitenkin huonommin kuin eläinpohjaiset, jolloin proteiinia päätyy paksusuoleen enemmän.  

Suolistossa proteiinia fermentoivat mikrobit tuottavat erilaisia yhdisteitä, kuten p-kresolia, rikkivetyä, ammoniakkia ja fenolia, joilla on epäedullisia vaikutuksia suolenseinämän solujen toimintaan.

Viimeisimmissä katsausartikkeleissa on spekuloitu, että kasviproteiinien havaittuihin terveysvaikutuksiin vaikuttaisi ratkaisevasti kasviproteiinin lähteissä oleva kuitu, joka vähentää proteiinin fermentoitumista paksusuolessa ja muuttaa paksusuolen mikrobiston koostumusta terveydelle edullisempaan suuntaan. 

Haluatko lukea koko artikkelin?

Artikkeli on saatavilla digilehden käyttäjille.

Siirry digilehteen