Pakkausjäteasetus hyväksyttiin EU-parlamentissa

Euroopan parlamentti hyväksyi pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen (PPWR), jolla pyritään vähentämään pakkausjätteen määrää unionin alueella.

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen (PPWR), joilla pyritään parantamaan pakkausten kestävyyttä ja vähentämään pakkausjätettä EU:ssa. Suomen nykyinen pullopanttijärjestelmä tulee saamaan rinnalleen vaatimuksen uudelleenkäytettävistä pakkauksista.

Asetus hyväksyttiin äänin 476 puolesta, 129 vastaan ja 24 tyhjää.

Neuvoston kanssa alustavasti sovittuihin sääntöihin sisältyy pakkausten vähentämistavoitteita (viisi prosenttia vuoteen 2030 mennessä, 10 prosenttia vuoteen 2035 mennessä ja 15 prosenttia vuoteen 2040 mennessä). Niissä edellytetään myös, että EU-maat vähentävät erityisesti muovipakkausjätteen määrää.

Pakkauksia vähennetään ja rajoitetaan

Tarpeettomia pakkauksia vähennetään asettamalla tyhjän tilan enimmäisosuudeksi 50 prosenttia ryhmä-, kuljetus- ja verkkomyyntipakkauksista. Valmistajien ja maahantuojien täytyy varmistaa, että pakkausten paino ja tilavuus minimoidaan.

Vuoden 2030 alusta kielletään tietyt kertakäyttöiset muovipakkaukset kuten tuoreiden hedelmien ja vihannesten pakkaukset sekä sellaisten elintarvikkeiden ja juomien pakkaukset, jotka täytetään ja nautitaan kahviloissa ja ravintoloissa. Lisäksi kielletään yksittäiset annospakkaukset esimerkiksi mausteille, kastikkeille, kermalle ja sokerille, majoitusalan toalettitarvikkeiden pienoispakkaukset ja erittäin kevyet muoviset kantokassit (alle 15 mikronia).

Asetus myös kieltää erittäin hitaasti hajoavien kemikaalien (per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet eli PFAS-aineet) käytön elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvissa pakkauksissa.

Kuluttajille mahdollisuus uudelleentäyttöön

Säännöt sisältävät pakkausten uudelleenkäyttötavoitteet vuoteen 2030 mennessä, jolloin vähintään 10 prosenttia alkoholijuomista ja alkoholittomista juomista (paitsi maito, viini, maustetut viinit ja väkevät alkoholijuomat) on myytävä uudelleenkäytettävissä pakkauksissa. Jäsenmaat voivat myöntää viiden vuoden poikkeuksen näistä vaatimuksista tietyin edellytyksin.

Mukaan otettavia juomia ja elintarvikkeita myyvien täytyy tarjota kuluttajille mahdollisuus tuoda omat astiansa. Niiden on myös pyrittävä tarjoamaan 10 prosenttia tuotteista uudelleenkäytettävissä pakkauksissa vuoteen 2030 mennessä.

Elintarviketeollisuusliitto kertoo tiedotteessaan olevansa pettynyt Euroopan parlamentin päätökseen hyväksyä asetus.

– Asetus kohtelee kohtuuttomalla tavalla suomalaista juomia valmistavaa teollisuutta edellyttämällä pakkausten uudelleenkäyttöä vuoteen 2030 mennessä, kommentoi ETL:n vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón.

Asetuksen käsittelyn aikana kokonaisuuteen saatiin Suomelle tärkeitä muutoksia, kun maito ja muut herkästi pilaantuvat juomat rajattiin uudelleenkäyttötavoitteiden ulkopuolelle. Asetus ei kuitenkaan tunnista suomalaista juomapakkausten kierrätysjärjestelmää vaihtoehdoksi uudelleenkäytölle.

– Asetus kohtelee erittäin epäoikeudenmukaisesti suomalaisia juomia valmistavia yrityksiä. Meillä on jo huippuunsa hiottu juomapakkausten palautusjärjestelmä, jossa pakkaukset kiertävät tehokkaasti materiaalina. Nyt järjestelmään investoineet yritykset joutuvat rakentamaan sen rinnalle uudelleenkäytettävien juomapakkausten palautusjärjestelmän, Levón sanoo.