
Kattava huoltoverkosto on toiminnan tukijalka
Dayton Group Oy:n toimitusjohtaja Pekka Tiainen tähdentää, että hyvä ja kattava huoltoverkosto on koko toiminnan kivijalka.
− Yhtään konetta tai laitetta ei osteta, ellei huolto pelaa. Samalla asiakas saa vakuuden laitteen elinkaaren toimivuudesta, Tiainen tarkentaa.
Myös koronaviruspandemian aikana on ollut tärkeää, että koneet ja laitteet on saatu nopeasti toimintakuntoon. Jatkuvasti meneviä varaosia löytyy Daytonin varastosta ja toimintavarmuuden kannalta kriittisiä varaosia yritysten omista varastoista. Erikoiset ja hitaasti kiertävät varaosat tilataan tapauskohtaisesti.
− Korona-aikana saatavuusongelmia ei ole suuremmin vielä ollut, mutta toimitusajat ovat pidentyneet. Pahimmilla koronaepidemia-alueilla on suljettu tehtaita. Suurin haaste on ollut kuitenkin kuljetusaikojen pidentyminen erilaisten maatarkastusten takia, kun liikkumista on rajoitettu eri maissa, Tiainen kertoo.
Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluja tarjoava Dayton osti keväällä Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja laitetoiminnot Suomessa. Yritys tarjoaa jatkossa elintarviketeollisuudelle kokonaispalvelua.
− Vahvoilla tuotemerkeillä ja tuotevalikoimaa kehittämällä pystymme tuomaan asiakkaille uusia ratkaisuja, jotka tuovat tehokkuutta, alentavat materiaalikuluja ja lisäävät kuluttajien ostohalukkuutta, Tiainen tiivistää.
Hän painottaa, että erilaiset trendit on hyvä tiedostaa ja ymmärtää kuluttajien tarpeita, minkä jälkeen on mahdollista hakea yhdessä asiakkaan kanssa kone- ja laiteratkaisuja.
− Lähitulevaisuudessa ruokakauppa vahvistaa asemaansa ravintolatason ruokaratkaisuiden myyjänä. Ravintolat taas ovat jo aloittaneet toimitus- ja noutomyynnin, jota koronaepidemia on vahvistanut. Teollisuudella on jatkossakin vahva rooli molemmissa jakelukanavissa. Olennaista on tuotteiden laadukkuus, tuoteturvallisuus, sopivuus käyttötilanteisiin ja käytön helppous, Tiainen tähdentää.
Konsepteja yksittäisten laitteiden sijaan
Dayton uudisti viime vuonna strategiansa ja arvioi samalla kasvumahdollisuuksia ja liiketoimintansa lähitulevaisuuden näkymiä. Yritys on merkittävä ruoka- ja juomaratkaisuiden toimija Suomessa ja Baltiassa, ja sillä on oma, valtakunnallinen huoltoverkosto näissä maissa.
− Olemme jo pidemmän ajan suunnitelleet teollisuustarjoaman lisäämistä. Olemme saaneet asiakkailta palautetta, että jos haluamme kehittää ja kasvattaa teollisuusmyyntiä, tarjoama tulisi olla laajempi, Tiainen kertoo.
Thomekon kone- ja laiteratkaisujen osto tuo valikoimaan vahvat, asiakkaiden tuntemat tuotemerkkiedustukset ja osaaman henkilöstön. Kaikki Thomekon kone- ja laitepuolen työntekijät siirtyivät Daytonille vanhoina työntekijöinä.

Korona on hieman hidastanut teollisuusliiketoiminnan myynnin ja huollon kehittämistä ja siirtänyt asiakastapaamisia etäkokouksia lukuun ottamatta.
− Asiakastapaamiset aloitetaan heti, kun tilanne alkaa normalisoitua ja asiakkaat ovat siihen valmiita, Tiainen vakuuttaa.
Daytonin uudessa strategiassa suurin muutos on tarjota konsepteja, ei yksittäisiä laitteita.
− Ensimmäinen ja tärkein vaihe on tunnistaa ja ymmärtää, mihin asiaan asiakas haluaa kokonaisratkaisua. Tämän jälkeen suunnittelemme yhdessä asiakkaan kanssa ratkaisua, jossa käyvät ilmi myös elinkaariajattelu ja kustannukset.
Lisäksi Dayton aikoo laajentaa omaa huoltoverkostoaan. Yrityksellä on Vantaan päätoimipisteen lisäksi alueelliset huoltoyhtiöt Turussa, Porissa, Pietarsaaressa, Tampereella ja Lahdessa sekä kumppanit Pohjois- ja Itä-Suomessa, joiden alueelle on tarkoitus saada lähitulevaisuudessa omia huoltoyhtiöitä.

Pandemia lisäsi analysointia ja muokkasi työtapoja
Koronaviruskriisin rajoitukset vähensivät nopeasti Daytonin horeca- ja pikaruokaliiketoiminnan laitemyyntiä ja huoltotilauksia. Päivittäistavarakauppa on toiminut suhteellisen normaalisti, mutta uudet kehityshankkeet on siirretty koronatilanteen jälkeiseen aikaan.
− Teollisuudessa huolto ja uudet asennukset ovat lykkääntyneet muutamilla kuukausilla. Pikkuhiljaa teollisuusasiakkaat ovat alkaneet päästää ulkopuolisia tehtaille tekemään muun muassa huoltotoimenpiteitä. Suojatoimenpiteet on määritelty tarkasti ja sovittu ennakkoon, Daytonin toimitusjohtaja Pekka Tiainen kertoo.
Henkilöstön kanssa on käyty yhteistyöneuvottelut, joissa on sovittu liiketoiminta-alueittain toimenpiteet, joita aletaan toteuttaa, jos tilanne sitä vaatii.
− Koronatilanne on meille kaikille uusi ja tuntematon asia. Henkilöstön sitoutuneisuus ja ymmärrys tilanteen hoitamiseksi on ollut hienoa kokea ja nähdä, vaikka osa asioista ei ole ollut positiivisia. Yhdessä yli toimintarajojen tekeminen on voimistunut, Tiainen kiittää.
Hän sanoo, että pandemian alkuvaiheessa tilannetta analysoitiin paljon, mietittiin liiketoimintanäkymiä ja omia toimenpiteitä, joilla kielteiset vaikutukset voidaan minimoida.
− On ollut tärkeää saada mukaan pohdintoihin asiakkaan käsitys tulevasta näkymästä. Siinä henkilöstön suhteet asiakkaisiin ovat olleet arvokkaita. Näiden pohjalta on pystytty luomaan jokin näkemys, mutta joka viikko tilannetta arvioidaan ja katsotaan eteenpäin.
Kaikki ne työntekijät, jotka pystyvät tekemään etätöitä, on ohjattu kotikonttoriin.
− Olemme oppineet paljon uudesta tavasta tehdä töitä, mitä voimme hyödyntää myös jatkossa. Olemme alkaneet miettiä, mitä Daytonilta odotetaan pandemian jälkeen. Työpäivät ovat venyneet, mutta onneksi organisaatiossa on paljon osaavia henkilöitä, jotka edistävät hienosti omia vastuualueitaan eteenpäin, Tiainen kertoo.
Lähes satavuotias perheyritys
- Dayton Group -konserni on suomalainen perheyritys, joka tarjoaa ruoka- ja juomamyynnin laite- ja kalusteratkaisuja, tarvikkeita ja huoltoa päivittäistavarakaupalle, fastfood- ja horeca-yrityksille sekä elintarviketeollisuudelle.
- Vuonna 2023 konserni täyttää sata vuotta.
- Konserniin kuuluvat tytäryhtiöt Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä.
- Konsernilla on oma ruostumattomaan teräkseen erikoistunut tehdas Liettuassa, valtakunnalliset huoltoverkostot Suomessa ja Baltian maissa sekä materiaalien ostokonttori Kiinassa.
- Dayton Group edustaa yli 20 tunnettua kansainvälistä tuotemerkkiä.
- Konsernin liikevaihto oli vuonna 2019 noin 51 miljoonaa euroa, ja sen palveluksessa on noin 300 alan ammattilaista.
Suosittelemme artikkelia

Kyberturvallisuusdirektiivi NIS2 velvoittaa myös elintarvikealaa

Parempi tehty kuin täydellinen

Taloudelliset kannustimet auttavat luontokadon torjunnassa: Selvitys esittelee 17 tapaa hinnoitella luonnolle aiheutuvia haittoja ja hyötyjä

Enemmistö elintarvikealan pk-yrityksistä aikoo satsata varautumissuunnitteluun
Kumppanisisältö: Go On

Maukasta yhteistyötä henkilöstökumppanuudella
Kumppanisisältö: Tammer BioLab Oy
