Laadukas mittaustieto on avain kustannustehokkaaseen tuotantoon

Laadukas mittaustieto on avain kustannustehokkaaseen tuotantoon.

Tarve tasaiseen laatuun ja makuun asettaa vaatimuksia elintarviketeollisuudelle. Elintarviketurvallisuuden vaatimukset lisäävät kustannuksia. Luotettavat mittalaitteet palveluineen antavat tietoa prosesseista, säästävät resursseja ja takaavat jäljitettävyyden.

Prosessiteollisuuden mittaus- ja säätöteknologiaan erikoistunut Endress+Hauser AG perustettiin vuonna 1956. Sen toimialoista elintarviketeollisuus on suurin. Emoyhtiöllä on toimintaa yli 120 maassa ja sillä on 14 500 työntekijää. Suomen yhtiön liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa, ja se on kasvanut voimakkaasti.

Tietoa tuotantoprosesseista

Pastörointi on tuttu menetelmä, jolla parannetaan tuoteturvallisuutta lämpötilan ja paineen avulla. Käsittelyn varmistamiseksi tarvitaan mittareita.

– Käytännössä putkistoon liitetään lämpö-, paine- ja virtausmittarit. Silloin tiedetään, että putkistossa nesteen viipymä käsittelyalueella on sopiva ja tuote turvallinen, myyntipäällikkö Jari Paasonen kertoo.

Virvoitusjuomateollisuudessa käytetään otsonia veden desinfiointiin.

– Otsonin määrä halutaan pitää putkistossa puhdistuksen ajan tietyllä tasolla, ja otsonimittareilla siitä voidaan varmistua, Paasonen jatkaa.

Elintarviketeollisuudessa tehdään putkistojen pesuja (CIP-pesut), ja niissä halutaan seurata virtausta, lämpötilaa ja pesuaineena käytettävien happojen ja emästen pitoisuuksia.

– On tärkeää tietää, milloin emäspesuvaiheen pesuneste palautuu tuotantoputkistosta takaisin pesukeskukselle, jotta pesuneste osataan ohjata johtokykymittaukseen perustuvan automaation avulla takaisin emässäiliöön. Tällöin ylimääräistä pesuainetta ei mene neutraloinnin kautta viemäriin. Samalla varmistetaan laadukas pesutulos ja täytetään hygieniavaatimukset.

Putkistoon asennettavien virtausmittausten sijoittelu, asennusasento sekä suorat osuudet ovat tärkeitä huomioida mittauspisteen suunnittelussa. Sijoittelulla ja asennuksella varmistetaan, että mitattaessa putki on täynnä, virtausprofiili on oikeanlainen ja kaasuja on mahdollisimman vähän. Kuplat perinteisesti aiheuttavat mittausvääristymää, mutta sitä voidaan kompensoida massamäärämittausten uusilla ominaisuuksilla. Esimerkiksi maidon vastaanotossa on ilman poistimia, ja toisaalta jäätelöön ja virvoitusjuomiin halutaankin kuplia.

Jatkuvatoimisten prosessien lisäksi myös erätuotantoa ja annostelua voi mitata.

– Leipomoteollisuudessa mitataan taikinamääriä ja makeisteollisuudessa suklaamassaa, jotta tuotepainot saadaan halutuiksi. Myös erittäin pienien lisäainemäärien annostelun mittaamiseen löytyy luotettavia mittausratkaisuja.

Mittaustulosten luotettavuus tärkeää

Lämpötilan, paineen ja virtauksen lisäksi elintarviketeollisuudessa mitataan usein happamuutta, johtokykyä, hapen ja otsonin määrää sekä tiheyttä ja pitoisuuksia.

Mittaustulosten todentaminen ja mittareiden kalibrointi on tärkeää. Perinteisesti mittalaitteet on ajoittain poistettu prosessista ja lähetetty kalibrointiin.

Elintarvikkeita tuottava yritys sitoutuu usein toimittamaan asiakkaalle tuotetta, joka on tuotettu sertifikaatin mukaisesti.

– Silloin tuotantoa ei voisi tehdä, kun mittalaitteet ovat kalibroinnissa. Osa virtausmittareiden kalibroinneista voidaan tehdä tuotannossa, mutta olemme ratkaisseet tämän myös Heartbeat-teknologialla, joka seuraa mittalaitteiden kuntoa. Se todentaa laitteen asianmukaista toimintaa, ja kalibrointiväliä voi pidentää. Se ilmoittaa automaattisesti komponenttien vikaantumisesta, vaikka laite vielä mittaisikin moitteettomasti. Silloin on kuitenkin aika tilata huolto, joka toteutetaan tuotannon kannalta sopivaan aikaan, Paasonen selvittää.

Digitaaliset palvelut auttavat asiakkaita dokumenttien hallinnassa. Verkkopalvelusta asiakas voi milloin tahansa seurata esimerkiksi tilaushistoriaansa ja laitteiden elinkaarta sekä selvittää varaosia, hintoja, teknistä tietoa ja dokumentteja.

Innovaatiot kiinnostavat

Endress+Hauser satsaa tuotekehitykseen 200 miljoonaa vuosittain. Yrityksellä on 8 900 patenttihakemusta tai patenttia. Kaikki Euroopassa myytävät laitteet komponentteineen valmistetaan Euroopassa, ja siksi pandemia ei ole heikentänyt yhtiön toimintaa. Tämä on taannut nopeat toimitukset.

– Liityimme Elintarviketieteiden Seuran kannattajajäseneksi, koska olemme kiinnostuneita elintarvikealan uusista toimijoista ja innovaatioista. Meillä on paljon tietotaitoa mittaamisesta ja prosessien suunnittelusta ja kehityksestä. Haluamme verkostoitua ja pysyä mukana alan kehityksessä, Paasonen päättää.

Endress+Hauser Oy on Elintarviketieteiden Seuran uusimpia kannattajajäseniä.