Elintarvikelaitosten ja -prosessien suunnittelu on uuden äärellä

RE-Suunnittelu Oy on erikoistunut elintarviketeollisuuden laitosten ja prosessien suunnitteluun. Rakennusten ja tehtaiden pitää pystyä vastaamaan muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin.

– Monet suunnitteluprojektit ovat tehtaan laajennuksia tai muuntelua. Parhaimmillaan ensin suunnitellaan tuotanto eli raaka-aineiden, tuotteiden ja pakkausten virrat, laitteistot ja prosessit, ihmisten liikkuminen tehtaassa hygieenisesti ja sitten vasta niiden ympärille talo, taustoittaa arkkitehti, toimitusjohtaja Juhani Takkinen.

RE-Suunnittelu on erikoistunut elintarviketeollisuuden laitoksiin, mutta tekee myös muita erikoiskohteita, kuten logistiikkakeskuksia, laboratoriota ja lääketeollisuuden korkeahygienian tuotantotiloja.

– Työskentelemme uusien ja salaisten projektien parissa, joihin ei löydy ratkaisuja käsikirjoista. Etsimme oppeja maailmalta ja sovellamme niitä käytäntöön, kertoo tuotantoteknisen suunnittelun asiantuntija Leif Salenius.

RE-Suunnittelun juuret ulottuvat vuoteen 1994. Silloin Valio ulkoisti osan Valiotekniikasta, omasta teknisestä suunnittelustaan. Yksi yrityksen kolmesta perustajasta on nykyinen hallituksen puheenjohtaja Martti Heikkinen, jonka poika Jukka Heikkinen toimii varatoimitusjohtajana ja sähkösuunnittelijana.

Nuorempi sukupolvi luotsaa yritystä uuteen kasvuun. Yritys on suomalainen ja työntekijöidensä omistama. Liikevaihtoa kertyy reilut neljä miljoonaa euroa.

– Olemme vuoden mittaan rekrytoineet useamman suunnittelun ammattilaisen ja etsimme yhä lisää. Nyt meitä on 50. Haluamme sitouttaa erikoisosaajat myös laajentamalla omistajapohjaa, kertoo pääomistaja Jukka Heikkinen.

Uusia tuotteita ja tuotantomalleja

Elintarvikeliiketoimintojen siirtäminen tai yhdistäminen eri omistajien välillä näkyy haluna päästä irti pienteollisuudesta ja etsiä skaalaamisen etuja.

– Parantelemme jo patentoitujen tuotteiden valmistusmenetelmiä, muokkaamme tuotantoa jatkuvatoimiseksi ja suunnittelemme, miten tuotanto ja kunnossapito yhdistetään. Erilaisten mallien avulla etsitään keinoja parantaa elintarvikelaitosten kyvykkyyttä, kertoo Salenius.

Varsinkaan keskisuurissa yrityksissä ei ole ollut erikseen tuotekehitystiloja, vaan koeajoja on tehty tuotannossa.

– Modulaarinen tuotekehityslinja on ollut ratkaisu moneen. Tuotekehityksellä voi olla eri raaka-aineet ja pakkaus kuin tuotannossa, ja näytteitä tarvitaan pieniä määriä nopeasti. Markkinaa pitää päästä testaamaan, muttei tuotannon kustannuksella, Takkinen täsmentää.

Asiantuntemus ratkaisee

Elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksissa on erityisvaatimuksia arkkitehtuurille, talotekniikalle ja tuotantotekniselle suunnittelulle. Suunnittelua määrittävät hygieenisyys, puhdistettavuus ja materiaalien kestävyys tuotanto-olosuhteissa.

– Tuomme asiantuntemuksemme suunnittelupöytään, kuten miten talotekniset komponentit pitää asentaa, jotta ne voidaan huoltaa ja mitä materiaaleja pitää käyttää. Puhdastilojen suunnittelussa on valtavasti yksityiskohtia, kuten oikeat painesuhteet tai millaiset jalkalistat kestävät pesuja, Jukka Heikkinen kuvailee.

Viime vuosina toimitusketjut ovat järjestyneet uuteen asentoon. Korona sekä materiaalien ja komponenttien saatavuusongelmat ovat siirtäneet investointeja.

– Nyt asiakkaat ovat varpaillaan rakentamiskustannusten vuoksi. Se ei näy suoraan työpöydällämme, sillä tehtaiden ja tuotantotilojen kyvykkyys ovat avainasemassa asiakkaidemme liiketoiminnassa, Juhani Takkinen kertoo.

RE-Suunnittelu Oy liittyi Elintarviketieteiden Seuran kannattajajäseneksi kesällä 2021.

Kommentit

Jätä kommentti