Uusi puheenjohtaja pyrkii varmistamaan viisaat päätökset

Marina Häggman aloitti ETS:n hallituksen puheenjohtajana maaliskuussa. Hänelle on tärkeää, että Elintarviketieteiden Seura jatkaa elintarvikealan tiedon jakamista.

ETM Marina Häggman on työskennellyt jo useamman vuoden Ruokavirastossa. Hän on toiminut projektipäällikkönä Oiva-järjestelmän käyttöönotossa ja ympäristöterveydenhuollon valvojien tietojärjestelmän tuoteomistajana. Nykyiset erityisasiantuntijan työtehtävät sijoittuvat elintarvikealanasiantuntijatyön ja teknologisten tietojärjestelmäohjelmien välimaastoon, aiheena etämyynti.

– Työtäni on kaikki se, mitä etämyynti on, kuka myy mitäkin missäkin ja mitä saa ja mitä ei saa tehdä, Siinä on periaatteessa aivan samat lainsäädännön vaatimukset kuin tavallisessakin myymälässä, Häggman valottaa.

Aiemmin myös tutkijana työskennellyt Häggman on valmistunut elintarviketeknologian maisteriksi ja tutkinut taikinajuuren hiivaa ja toiminut elintarviketeollisuudessa myynti- ja laatupäällikön tehtävissä. Niistä tehtävistä on tultu kauas, mutta taikinajuuri on edelleen sydäntä lähellä. Uusin mielenkiinnon kohde on tekoäly, sen hyödyntämismahdollisuudet ja siihen liittyvät vastuut.

Elintarviketieteiden Seura ja varsinkin Kehittyvä Elintarvike –lehti ovat olleet tuttuja siitä asti, kun lehti on ilmestynyt. Tie seuran puheenjohtajaksi on kulkenut Suomen Viljateknikkojen Seuran kautta. Suomen Viljateknikkojen Seura liittyi Elintarviketieteiden Seuran jaostoksi muutama vuosi sitten, ja sen puheenjohtajana toiminut Häggman aloitti ETS:n hallituksessa.

Puheenjohtajana Häggman valmistelee seuran kokoukset yhdessä toiminnanjohtajan kanssa ja osallistuu rekrytointeihin. Pesti on ollut mieluisa.

– Meillä on hallituksessa hyvä porukka. Oltuani hallituksessa jo ennen puheenjohtajuutta tiedän, että ETS:llä on hyvä tiimi. On helppo olla puheenjohtaja seurassa, jossa asiat sujuvat, Häggman kiittelee.

Jatkumon varmistaminen on tärkeää

Mielenkiintoisinta Häggmanin mielestä on ollut nähdä, miten paljon erilaisia aiheita ETS:n toimintaan liittyy, olipa kyse sitten lehden teemoista tai tapahtumista. Omalta osaltaan hän haluaa varmistaa, että seuralla on mahdollisuus kehittää toimintaansa, julkaista laadukas lehti ja järjestää mielenkiintoisia tapahtumia. Tämä vaatii resurssien mitoittamista ja viisaiden ratkaisujen tekemistä. Hallitukseen hänellä on vahva luotto, ja jo ensimmäisen kokouksen perusteella pystyy sanomaan, että keskustelu on asiallista ja päätöksiä kyetään tekemään.

Hallitustyö on tuonut kevyempää vastapainoa muille töille. Häggman sanoo oppineensa kantapään kautta, että työajan päättyessä työkone ja työpuhelin suljetaan. Vapaa-aikaan kuuluu kuntosali, neulonta, liikkuminen, ystävät ja perhe, välillä vähän kulttuuriakin.

Elintarviketieteiden Seuran tulevaisuudesta hänellä on selkeä toive.

– Toivon, että Elintarviketieteiden Seura ja Kehittyvä Elintarvike -lehti ovat jatkossakin olennainen osa elintarvikealan informaatiota ja että ihmiset löytäisivät aikaa osallistua tapahtumiin ja verkostoituisivat. Täällä on kaikenikäisiä ja -taustaisia ammattilaisia, Häggman iloitsee.