Työ kotimaisen ruuan parissa palkitsee

Apetitin pakastetuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Hanna Pere tähtäsi alun perin kaupalliselle alalle. Alkutuotanto ja ruoka ovat olleet aina lähellä hänen sydäntään, mutta elintarvikealalle päätyminen on sattumien summa.

Käytyään Säkylän lukion hän aikoi pyrkiä kauppakorkeakouluun, mutta tulevien appivanhempien kertomukset heidän opiskeluajoiltaan muuttivat opiskelupaikan Helsingin yliopistoon Viikkiin. Sieltä Pere valmistui elintarviketieteiden maisteriksi vuonna 1995 pääaineenaan elintarvike-ekonomia ja markkinointi.

− Lukioikäisenä köyliöläisen maatilan tyttärenä totesin, etten koskaan jää Satakuntaan, mene maa- ja metsätieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan enkä naimisiin maanviljelijän kanssa. Kaikki nämä toteutuivat, joten uskon, että lapsuuden perhe kuitenkin vaikutti valintoihini. Työ kotimaisen alkutuotannon ja ruuan kanssa on todella palkitsevaa: voi seistä 100-prosenttisesti sanojensa takana, Hanna Pere tähdentää.

Opiskelujen jälkeen ura alkoi Huittisten ammatillisessa oppilaitoksessa, jossa Pere opetti puoli vuotta tuleville rekkakuskeille englantia ja markkinointia. Valmistumisen jälkeen ensimmäinen työpaikka oli HK Ruokatalossa, jossa Pere työskenteli kuusi vuotta broilerituotteiden tuotepäällikkönä. Vuonna 2004 Pere siirtyi Apetitille, jossa hän on tehnyt monipuolisen työuran.

– Työtehtäviini on vuosien varrella kuulunut eri tuoteryhmien hallintaa pakasteista kalaan ja heviin, myynti- ja markkinointivastuita eri myyntisektoreilla sekä useita, yksittäisiä projekteja, joista haastavin ja mielenkiintoisin on ollut järvikalatuotteiden tuotteistus ja lanseeraus, Pere sanoo.

Tällä hetkellä hän vastaa pihvi- ja pyörykkälinjaston tuotteista ja vientituotteista sekä herneviennistä Italiaan.

− Työni sisältää muun muassa tuoteryhmähallintaa ja uutuusprojektien läpiviemisiä ideasta kaupallistamiseen asti.

Valmisruoka on arjen helpottaja

Hanna Pere tähdentää, että valmisruoka on todellinen arjen helpottaja. Esimerkiksi peruna- ja keittokasviksista, pakastevihanneksista tai kasvispihveistä saa nopeasti ja helposti terveellisen ja maittavan aterian.

− Kotimaista valmisruokaa parjataan aivan turhaan. Se tarjoaa mahdollisuuden myös herkutteluun ja naposteluun terveys- ja ravitsemusasioita unohtamatta. Valmisruoka voi olla myös ekologista ja vastuullista, kuten järvikalatuotteet, Pere listaa.

Hän uskoo, että valmisruokien kulutus kasvaa, sillä vapaa-aika halutaan käyttää arjessa muuhunkin kuin ruuanvalmistukseen.

− Valmisruuan ja etenkin puolivalmisteiden käyttö tulee lisääntymään myös ammattikeittiöissä, koska ammattitaitoista työvoimaa on tulevaisuudessa entistä vaikeampi löytää ja puolivalmisteet tuovat keittiöille myös kustannussäästöjä.

Pere käyttää myös itse arkisin puolivalmiita ruokia. Ruuanlaitto on jäänyt lasten aikuistuttua arkisin vähemmällä kahden työssä käyvän aikuisen taloudessa.

− Viikonloppuisin kotikeittiössä vietetään aikaa usein ystävien ja perheen kanssa kokkaillen ja uusia reseptejä kokeillen. Viime aikoina perheemme ruokailu on muuttunut entistä kasvispainotteisemmaksi, mutta yhä edelleen liha, etenkin broileri, ja kala ovat tärkeä osa perheemme ruokavaliota.

Myös vapaa-aika on tärkeää

Hanna Pere tunnustaa olevansa hyvin työorientoitunut, mutta iän myötä hän osaa arvostaa entistä enemmän vapaa-aikaa ja omaa hyvinvointia.

− Perhe ja ystävät ovat elämäni tärkeimpiä asioita ja tukipilareita. Järvikalaprojektin myötä luontoarvot ovat tulleet entistä tärkeimmiksi. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma. Ruuan ääressä

puidaan päivän tapahtumat ja suunnitellaan tulevat. Ystävät ja hyvä ruoka kuuluvat aina yhteen, Pere vakuuttaa.

Hänen vapaa-aikansa kuluu myös urheillessa ja luonnossa liikkuessa. Juoksu ja hiihto ovat hyviä keinoja nollata työasiat päivän päätteeksi. Lomat hän viettää ystävien kanssa matkustellen ja Köyliön kesämökillä.

Opiskelu- ja työuraa miettiviä nuoria hän kehottaa asettamaan tavoitteet omalle elämälle: se helpottaa valintoja.

– Koulu ja opiskelu luovat pohjan työelämään, mutta käytännön työ opettaa eniten. Kannattaa pitää osaamisensa ajan tasalla, eikä pidä pelätä uusiin haasteisiin heittäytymistä. Kannattaa hankkia laaja-alaista koulutusta ja kokemusta, Pere ohjeistaa.