Tuotekehityspäällikkö nauttii raaka-aineiden kokeilusta

Tuotekehitystyö on avannut Jukka Pihlajarannan silmät tuotantoketjujen haasteille ja sille, kuinka paljon kaupan hyllyllä olevan ruuan eteen tehdään töitä.

Millaisissa tehtävissä olet työskennellyt?

Opiskellessani elintarviketeknologiaa olin HK Ruokatalolla kesätöissä tuoteryhmäsuunnittelijana. Kesätöiden jälkeen sain tuotekehittäjän paikan, jossa työskentelin yli neljä vuotta. Sen jälkeen siirryin laatu- ja tuotekehityspäälliköksi Findukselle, jossa työskentelin viisi vuotta muun muassa pakastevihannesten ja -kalojen, valmisruokien ja pullien parissa. Viime syksystä saakka olen työskennellyt Salicolla tuotekehityspäällikkönä.

Miten käytännöt tuotekehityksessä ovat muuttuneet työurasi aikana?

Raaka-aineiden jäljitettävyys oli kymmenen vuotta sitten tärkeää, ja nyt se on vieläkin tärkeämpää. Tämä on yksi syy siihen, miksi sertifikaatteja vaaditaan tavarantoimittajilta päivä päivältä enemmän. Kestävän kehityksen huomiointi uuden tuotteen kehityksessä on noussut todella tärkeäksi. Enää en ota automaattisesti samaa rasiaa kuin aiemmin, vaan etsin ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.

Millaisia ovat parhaat ja hankalimmat tuotekehitysprojektit?

Kaikista kivointa on, kun raaka-aineita on paljon kokeiltavaksi ja makuja saa itse valita ja kehittää. Helpommat projektit ovat sellaisia, joissa on määritetty selkeät suuntaviivat. Ilman selkeitä raameja ja budjettia on hankala lähteä liikkeelle kehittämään uutta. Tuotteen hinta ohjaa vahvasti tuotekehitystä. Siksi tuotteen hintapiste on tärkeää tietää jo projektin alussa.

Miltä tuntuu, kun kehittämäsi tuote löytyy kaupan hyllyltä?

Siitä tulee aina hyvä fiilis. Siihen tiivistyy paljon työtä. Tuotteen testi alkaa vasta kaupan hyllyltä. Silloin nähdään, onko tuote riittävän hyvä kuluttajille.

Onko työsi vaikuttanut ruuan arvostukseesi?

On aivan eri tunne ostaa tuote, kun on tietoa sen valmistuksesta. Raaka-aineiden laatu ja saatavuus vaihtelevat, ja niillä on monimutkaiset logistiset ketjut. On ratkaistava monenlaisia ongelmia saatavuudesta alkaen ja jonkun on valmistettava ruoka ennen tuotteen myyntiä. Ruoka ei tule kauppaan noin vain, vaikka kuluttaja todennäköisesti ajattelee, että ruokaa löytyy kaupasta aina.

Tuotekehityspäällikkö Jukka Pihlajaranta

Minkä sovelluksen avaat ensimmäisenä aamuisin?

Sähköpostin.

Miten rentoudut?

Illalla pojan nukkuessa voi levähtää hetken.

Mitä söit aamiaiseksi?

Ruisleipää kinkkupalalla ja juustolla. Aamupala on joka päivä sama.