
Talous- ja markkinajaoston puheenjohtaja tavoittelee monialaisesti kiinnostavaa jaostoa
Elintarvikealan talous- ja markkinointijaosto (ETMJ) tuo Elintarviketieteiden Seuran toimintaan monipuolista johtamisen näkökulmaa ja pyrkii tarjoamaan eri taustoista tuleville jäsenilleen kiinnostavaa sisältöä. Puheenjohtaja Sari Ollila toivoo, että yhä useampi oivaltaisi jaostotoiminnan arvon.
Elintarvikeala on ETT Sari Ollilan ala. Nykyisin hän toimii yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston maa -ja metsätieteellisessä tiedekunnassa Viikissä ja opettaa laatujohtamista, tuotekehitykseen liittyvää johtamista ja elintarviketaloutta. Viimeksi mainittuun kuuluu aloitteleville opiskelijoille suunnattu kattava johdantokurssi, joka käsittelee elintarviketaloutta ja ruokajärjestelmää.
Elintarvikealan talous- ja markkinajaoston johtoryhmän jäsen Ollilasta tuli muiden pyynnöstä. Samalla hän liittyi myös Elintarviketieteiden Seuraan.
— Toiminnassa mukana oleminen on ollut hienoa aikaa. Parasta on ollut saada tavata aivan uskomattoman ihania ihmisiä. Ennen korona-aikaa järjestetyissä lähikokouksissa oppi oikeasti tuntemaan ihmisiä, ja varsinkin pitkäaikaisen puheenjohtajan Jarmo Heinosen kokemus ja asiantuntijuus oli ainutlaatuista, hän kiittelee.
Puheenjohtajana Ollilaa kiinnostaa se, miten saada mahdollisimman paljon eri alojen osaajia yhteen, osallistumaan ja verkostoitumaan. Jaostossa on mukana laaja kirjo jäseniä tulevista ja nykyisistä ammattilaisista jo eläköityviin tekijöihin. Monialaisuus jaoston sisällä antaa paljon mahdollisuuksia, mutta myös haasteen siinä, millä tavalla mielenkiintoisia tapahtumia ja tekemistä voidaan tarjota kaikille.
Paluu pandemiaa edeltäviin tapoihin tuntuisi ihanteelliselta.
— Jos kaikki olisi mahdollista, tekisin töitä sen eteen, että päästäisiin taas tekemään asioita livenä ja kohtaamaan ihmisiä kasvoista kasvoihin. Niissä kohtaamisissa syntyy uusia, innostavia ja kannustavia ideoita, Ollila sanoo.
Elintarviketieteiden Seura itsessään keskittyy usein teknologisiin prosesseihin ja tuotantoon. Siksi Ollila onkin iloinen, että talous- ja markkinajaosto voi tuoda mukaan erilaista näkökulmaa, kuten johtamisen kysymyksiä tai kuluttajien näkemystä.
— Jaostot ovat toiminnallisia yksiköitä, toiminnan ideoijia ja tekijöitä. Olemme tehneet paljon hyviä webinaareja yhteistyössä eri jaostojen kanssa, mikä on upea, synergiaetuja luova kehityssuunta. Toki esimerkiksi henkilöstökysymykset, johtamiseen liittyvät haasteet samoin kuin palvelusektorien teemat voisivat olla meillä jaostossa vieläkin paremmin esillä. hän kertoo.
Arvokasta toimintaa
Ollilan mielestä webinaareissa on onnistuttu hyvin. Hänelle on jäänyt mieleen vuonna 2022 järjestetty markkinoiden myllerryswebinaari. Se osui sopivasti kohtaan, jolloin sähkön hinnannousu tuli ajankohtaiseksi. Samoin oli myös Brexit-webinaarin kanssa.
— Johtoryhmä on tosi hyvä ja kriittinen webinaarien suunnittelussa. Emme halua tarjota webinaareja vain webinaarien vuoksi, vaan niissä on ajatusta ja vastinetta ajankäytölle, Ollilla sanoo.
Kaikkiin jaostoihin pääsee mukaan matalalla kynnyksellä. Ollila suosittelee liittymistä, jos vähänkään tuntee sydämessään paloa päästä vaikuttamaan webinaarien sisältöön ja verkostoitumaan. Hän tietää omasta kokemuksestaan, että toimiminen johtoryhmässä auttaa henkilökohtaisessa verkostoitumisessa, varsinkin kun webinaareja järjestettäessä otetaan kontakteja ja luodaan suhteita.
— Erityisesti työelämään tuleville nuorille tämä on loistava tapa päästä elintarvikealan verkostojen maailmaan, hän vinkkaa.
Uusille innokkaille jäsenille on aina tarvetta. Ollila haluaisi, että yhä useammat elintarvikealan toimijat löytäisivät Elintarviketieteiden Seuran jaostoineen ja ymmärtäisivät sen arvon omalle ammattitaidolle ja kehittymiselle.
—On upeaa, että meillä on alaa yhdistävä foorumi ja mahtava ammattilehti. Se ei ole itsestäänselvyys, vaikka sitä voi helposti pitää sellaisena. Ruoka-alalla on paljon kestävyys- kannattavuus- ja muitakin haasteita, joita ratkaisemaan tarvitaan teräviä uusia asiantuntijoita yhdessä kokeneempien tekijöiden kanssa, hän toteaa.
Suosittelemme artikkelia

Pohjanmaan jaoston puheenjohtaja tahtoo jakaa tietoa ja toimitiloja

Prosessiteknisen jaoston puheenjohtaja tuntee verkostojen tärkeyden

Aistinvaraisen jaoston puheenjohtaja muistuttaa, että ruoka on myös elämys

Varsinais-Suomen jaoston puheenjohtaja nauttii toiminnan yhteisöllisyydestä

Turun Elintarviketutkijain Seura on purettu – Varsinais-Suomen jaosto aloitti toimintansa
