Ruokahuoltoa varmistamassa

Vanhempi tutkija Jenni Lappi tekee työtä VTT:llä maailman ruokahuollon varmistamiseksi.

Mitä työhösi kuuluu juuri nyt? 

Tutkin uudenlaisten proteiinin lähteiden ravitsemuksellista laatua. Vielä ei kunnolla tiedetä, kuinka elimistö käyttää hyväkseen ruokatuotteiksi prosessoituja kasviperäisiä proteiineja. Esimerkiksi märkäekstruusio saattaa heikentää niiden sulavuutta.  

Tutkin personoitua ravitsemusta ja yksilöityä ruuantuotantoa. Mitä tapahtuisi, jos ikääntyneet ihmiset söisivät pelkästään puolivalmiita tai valmiita ruokia, jotka sisältävät liha-analogeja? Suomessa ei ole juurikaan terveyssovelluksia, jotka muistuttavat ihmisiä ravitsemuksesta. Oura-älysormusta voisi kehittää tähän suuntaan.  

Tutkin myös lisättyä todellisuutta. Miten ihmisen kylläisyyden kokemus muuttuu, kun ruoka näyttää, tuoksuu ja tuntuu erilaiselta? Työhöni kuuluu myös projektinhallintaa. Päivät ovat hyvin erilaisia.  

Millainen urapolkusi on ollut? 

Väittelin Itä-Suomen yliopistossa täysviljan ja viljakuidun suolistovälitteisistä vaikutuksista verensokeriaineenvaihduntaan. Tein väitöstutkimuksen yhteistyössä VTT:n kanssa. Sen jälkeen työskentelin kaksi vuotta kehitys- ja laatuasiantuntijana Pakkasmarjalla Suonenjoella. Rakastan marjoja ja olin iloinen, kun sain edistää niiden käyttöä! Sen jälkeen toimin Savonia-ammattikorkeakoulun projektipäällikkönä, edistin paikallisen ruokaekosysteemintoimintaa ja yritysten yhteistyötä.  
Minua kysyttiin töihin VTT:lle kaksi vuotta sitten. Ensimmäinen vuosi meni perehtyessä, uutta oppiessa sekä omaa roolia etsiessä. 

Mikä tutkijan työssä on kiinnostavinta? 

Koen olevani pieni osa kokonaisuutta. Täällä jokaisen työpanos on tärkeä. Työ on merkityksellistä ja monitieteellisyys kiehtovaa. VTT:llä on paljon hiljaista tietoa. Olemme täällä varmistamassa ruokahuoltoa. 

VTT:llä työskentelyn aikana on ollut kiinnostavaa perehtyä eläinproteiinille vaihtoehtoisten prosessoitujen ruokien proteiinien laatuun ja proteiinien sulavuuteen. Tästä isosta ja opettavaisesta työstä syntyi hieno saavutus, katsausartikkeli The nutritional quality of animal-alternative processed foods based on plant or microbial proteins and the role of the food matrix (Trends in Food Science and Technology).  

Mikä työssäsi on haasteellisinta? 

Työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan. Tutkijan innostus pysyy yllä, kun osaa irrottautua työstä. Perhe ja arki auttavat hyvin. Samoin liikunta: juoksen, pyöräilen ja hiihdän, mieluiten metsässä. 

Vanhempi tutkija JENNI LAPPI 

Minkä sovelluksen avaat aamulla ensimmäiseksi? 

Luen Helsingin Sanomien ja Ylen uutiset. 

Mitä kirjaa luet juuri nyt? 

Olen himolukija ja innostanut 10-vuotiaan tyttärenikin kirjojen ja kirjaston ystäväksi. Luen Kate Quinnin Timanttisilmää, joka vie toisen maailmansodan aikaan.  

Millainen on ravitsemusterapeutin ruokavalio? 

Ruokavalioni on kasvispainotteinen ja säännöllinen. Aamuisin syön puuroa tai jogurttia ja niiden kanssa itse kerättyjä marjoja, lakkaa tai mustikkaa.