Nyt tarvitaan laaja-alaisia osaajia

Monialainen osaaminen on tärkeää kestävyysongelmien ratkaisemiseksi. Vanhempi asiantuntija Anna Kortesoja Gaia Consulting Oy:sta tähdentää, että osaamisyhdistelmät voivat syntyä hyvin erilaisista asioita ja osin opiskelujen, osin harrastusten ja muiden kiinnostuksenkohteiden myötä.

‒ Uuden oppiminen ei pääty opiskelujen päättymiseen. Siksi samalla tutkinnolla voi päätyä hyvin erilaisiin töihin, Kortesoja sanoo.

Hänen osaamisalueitaan ovat muun muassa elintarvikekemia, elintarvikeketjun ja elintarvikekehityksen tuntemus, yritysvastuu ja viestintä sekä julkiset hankinnat. Laaja-alaisuus on kiinnostanut häntä aina.

‒ Lukion jälkeen minua kiinnostivat suunnilleen kaikki historiasta tähtitieteeseen ja englannin kielestä psykologiaan. Turun yliopistoon päädyin, koska halusin asua Turussa, mutta on sattuman kauppaa, että päädyin luonnontieteisiin, hän tunnustaa.

Ehkä alanvalintaan vaikutti vierailu BioCityn biotekniikan tiloissa osana lukion biologian opetusta: siellä pääsi opettelemaan pipetointia, mikä oli kiehtovaa. Alun perin Anna Kortesojasta ei pitänyt tulla elintarvikekemistiä, mutta perusopintojen aikana hän viehättyi alan konkreettisuudesta. Hän valmistui vuonna 2007 ja teki lopputyönsä elintarvikkeiden aromianalytiikasta.

‒ Ruoka on maailman monimutkaisin kemiallinen matriisi. Ruuassa on yksinkertaisimmillaankin valtavia määriä yhdisteitä, jotka vaikuttavat toisiinsa ja ruuassa tapahtuviin kemiallisiin reaktioihin, hän hehkuttaa.

Kestävän liiketoiminnan konsultti

Jo ennen valmistumistaan Anna Kortesoja teki töitä opiskelujen ohessa muun muassa Alkossa, Raisiolla, Farmoksella ja Turun yliopiston biokemian ja elintarvikekemian laitoksella. Valmistuttuaan hän työskenteli Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa koordinaattorina vuosina 2007‒2008 ja sen jälkeen kuutisen vuotta projektipäällikkönä elintarvikekehityksen osaamiskeskushankkeessa, joka oli osa valtakunnallista OSKE-ohjelmaa.

‒ Sen jälkeen työskentelin hetken aikaa viestinnän asiantuntijana Perjantai Markkinointiviestinnässä, kunnes aloitin työni kestävän liiketoiminnan konsulttina Gaiassa vuonna 2014. Työskentelen nykyään pääasiassa vastuullisuuden, kiertotalouden ja kestävien ruokajärjestelmien parissa.

Kestävän liiketoiminnan konsultti tuuppaa asiakkaiden liiketoimintaa kestävämpään suuntaan. Työ voi koostua pienistä ja konkreettisista selvitystehtävistä tai suuremmalla pensselillä maalatusta mahdollisuuksien tunnistamisesta.

‒ Vastuullisuustyössä autan asiakasta esimerkiksi tunnistamaan omat prioriteetit vastuullisuusaiheisiin ja niille kehityspolun, kokoamaan käytännön toimenpiteet ohjelmaksi ja pohtimaan, miten toteutumista voi mitata ja seurata ja miten siitä voitaisiin raportoida, Anna Kortesoja listaa.

Hän sanoo kiertotalouden olevan moninainen kokonaisuus, johon kuuluvat niin materiaalitehokkuus kuin ekosysteemien ja uusien kumppaneiden etsiminen.

‒ Itse olen työskennellyt sekä teollisuuspuistoympäristöissä että alkutuotannon lähellä ravinnekierron parissa. Kestäviin ruokajärjestelmiin liittyvät esimerkiksi vähäpäästöisyys, uudet proteiininlähteet, hiilensidonta maataloudessa ja elintarvikeyritysten muutosjoustavuuden kasvattaminen, Kortesoja täsmentää.

Luonto, kulttuuri ja ruoka puhuttelevat

Anna Kortesojalle henkilökohtaisesti tärkeät asiat – ruoka, luonto ja kulttuuri – ovat pysyneet samoina läpi elämän, mutta painotukset ovat muuttuneet.

‒ Olen tykännyt laittaa ruokaa aina. Olen opetellut sitä äidin ja isoäitien kanssa, kokannut sadalle partiolaiselle keskellä metsää, ilahduttanut ystäviä hyvällä ruualla, perustanut ruokablogin ja nauttinut muiden ammattitaidolla laittamasta ruuasta. Nykyisin parasta on ruuan laittaminen itse kasvatetuista raaka-aineista; luonto ja oma puutarha yhdistyvät tekemiseen, hän kertoo.

Luonto, etenkin metsä, merenranta ja viljapellon laita, ovat hänen mielenmaisemaansa ja rentoutumisen paikka, jossa tiedostaa myös velvollisuutensa huolehtia luonnon tilasta. Myös kulttuuri puhuttelee Annaa, ja hän on ja pysyy lukutoukkana.

‒ Kuvanveistoa ja sarjakuvien piirtämistä haluaisin tehdä enemmän, mutta nykyään tärkeintä on puurakentamisen kulttuuri ja 50-luvun talon kunnostaminen sen henkeä ja toimintaperiaatetta kunnioittaen, kuitenkin modernia teknologiaa käyttäen.