Merkityksellinen työ tuo ilon

EniferBion tuotekehityspäällikkö Leticia Valenzuela haluaa tehdä vaikuttavaa työtä uusien ruokaratkaisujen parissa.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Halusin olla osa EniferBion menestystarinaa. Tieto siitä, että pekilo kehitettiin jo 1960-luvulla, oli tehnyt minuun valtavan vaikutuksen. Maailma ei ollut silloin vielä valmis tähän.

Olin ollut Suomessa tuotekehityspäällikkönä Apetitilla. Sen jälkeen olin kaksi vuotta töissä muualla, muun muassa Amfreshilla Britanniassa. Oli ilo palata takaisin Suomeen – turvalliseen ja puhtaaseen maahan.

Suomi on avoin uudelle, mikä innostaa minua.

Tein maisterintutkintoni Helsingin yliopistossa, pääaineenani kasvintuotantotieteet. Minulla on alempi korkeakoulututkinto elintarviketieteistä ja -teknologiasta Hondurasista.

Millainen on tavanomainen työviikkosi?

Aloitamme viikon tiimin palaverilla, jossa käymme läpi tulevia töitä ja pitkän aikavälin projekteja. Suunnittelen tuotetta, jolle haemme uuselintarvikelupaa. Tapaan elintarviketeollisuuden ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita kokeilemaan meidän tähteämme, mykoproteiini pekiloa.

Juuri nyt kerään tietoa, joka voisi vakuuttaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn siitä, että pekilo on turvallinen ihmisravinnoksi ja täyttää vaatimukset.

Mikä on parasta työssäsi?

Rakastan oppimista! Täällä saan koko ajan perehtyä uuteen. On mahtavaa olla osa asiantuntijatiimiä, jossa jokainen todella osaa oman alansa. Nautin siitä, että voin olla ruokateknologian kehityksen kärjessä.

Kuulun sukupolveen, joka haluaa muuttaa maailmaa ja tehdä työtä, jolla on isompi merkitys. Haluan vaikuttaa työlläni sekä omaan että toivon mukaan myös seuraavan sukupolven elämään ja valintoihin. Asioita on pakko ajatella uudelleen, jotta ruoka riittäisi.

Toivon, että astumme eteenpäin ja ymmärrämme sen, että uudenlaisia ruuan valmistusmenetelmiä tarvitaan. Prosessoitu ruoka voi olla sekä maukasta että ravinteikasta.

Millaista on tehdä työtä solumaatalouden ja mykoproteiinien maailmassa?

Soluviljely tuntuu futuristiselta mutta samalla todelliselta ja uskottavalta ratkaisulta elintarvikejärjestelmämme ja ilmastonmuutoksen ongelmiin. Tämä on ensimmäinen työpaikkani mykoproteiinien parissa.

Uskon, että mykoproteiinista tulee tärkeä osa ihmisten ja eläinten ravintoa.

Tulevaisuuden lounaslautanen on uskoakseni kasvispainotteinen, paikallisesti tuotettu ja siinä on monenlaisia proteiinin lähteitä.

TUOTEKEHITYSPÄÄLLIKKÖ LETICIA VALENZUELA

Mitä syöt yleensä aamupalaksi?

Omeletin. Sen kanssa kupin kahvia ja hedelmiä.

Minkä sovelluksen avaat ensimmäiseksi aamulla?

WhatsAppin! Rakastan sitä, että saan Nicaraguasta perheeni kuulumisia. On hyvä herätä aamulla läheisteni viesteihin.

Mitä kirjaa luet juuri nyt?

Rakastan lukemista – nyt luen Chip ja Dan Heathin kirjaa Switch.

Nimityksiä

  • Tomi Kantola on nimitetty Raisioaquan toimitusjohtajaksi huhtikuussa.
  • Kalle Riihinen on nimitetty operatiiviseksi johtajaksi Nordic Bioproducts Group Oy:ssä.
  • Marko Rintanen on nimitetty talousjohtajaksi Volare Solutionsilla.
  • Mikkel Pilemand on nimitetty Anoran kasvujohtajaksi (Chief Growth Officer) ja johtoryhmän jäseneksi 1.5.2023 alkaen.
  • Raisio Oyj:n johtoryhmän kokoonpanoa ja vastuualueita muutetaan. KTM Annika Boström-Kumlin, on nimitetty markkinointijohtajaksi, Chief Marketing Officer. Hänen vastuulleen tulee Raision kaikkien brändien markkinointi ja Raisio-konsernin viestintä. Aiemmin hän toimi Raisio-konsernin liiketoimintajohtajana vastuullaan kasvipohjaisen ruuan ja viljapohjaisten tuotteiden markkinointi sekä Raisio-konsernin viestintä. KTM Mikko Lindqvist, on nimitetty myyntijohtajaksi, Chief Sales Officer. Hänen vastuulleen tulee Raisio-konsernin myynti. Aiemmin Lindqvist toimi liiketoimintajohtajana, vastuullaan Raisio-konsernin tutkimus ja tuotekehitys, innovaatiot sekä Benecol®-markkinointi. Lindqvist vastaa myös innovaatioista elokuun puoliväliin saakka. M.A., M.Sc. Olavi Erkinjuntti, on nimitetty kehitysjohtajaksi, Chief Development Officer, ja johtoryhmän jäseneksi. Hän jatkaa jo vastuullaan olleen, strategian nopeutettuun toteuttamiseen tähtäävän ohjelman johtamista ja ottaa sen lisäksi vastuulleen yhtiön henkilöstöhallinnon. Erkinjuntti on työskennellyt Raisio-konsernin eri tehtävissä noin kymmenen vuoden ajan. Elintarviketieteiden tohtori Reetta Andolin, nimitettiin maaliskuussa konsernin innovaatiojohtajaksi, Chief Innovation Officer, ja johtoryhmän jäseneksi 14.8.2023 alkaen. Hän ottaa elokuussa johtaakseen Raision tutkimus- ja tuotekehitysorganisaatiot.