Fineli-tutkija tuntee kuidut

Ruokaviraston erikoistutkija Helena Pastellin erikoisalaa on hiilihydraattianalytiikka, ja tänä vuonna häntä työllistävät kasvipohjaiset proteiininlähteet.

Millainen opintopolku sinulla oli?

Kolme lapsuuden unelma-ammattiani olivat lääkäri, kemisti ja insinööri, mutta kun pääsin ylioppilaaksi Kuopion klassillisesta lukiosta 1993, lähdin ensin opiskelemaan fysioterapeutiksi. Pelasin aktiivisesti koripalloa, ja fysioterapia tuntui sopivan urheilun oheen. Työllistyminen fysioterapeuttina ei kuitenkaan ollut laman jälkeen helppoa. Alaa vaihtaessa löysin yhden lapsuuteni haaveista, kemian, ja tarkan suunnan uralle antoi elintarvikekemia. Valmistuin Helsingin yliopistosta maisteriksi 2003 ja tohtoriksi 2010. Väitöksen aihe oli tutkia arabinoksylaanikuitujen rakennetta ja sitä, miten suoliston bifido- ja maitohappobakteerit pystyvät niitä hyödyntämään.

Millainen työnkuva sinulla on?

Tulin töihin Ruokavirastoon 2013, kun virasto oli vielä Evira. Minut valittiin kehittämään THL:n ylläpitämää Fineli-tietokantaa laboratorion puolella. Olen erikoistunut hiilihydraattianalytiikkaan eli esimerkiksi kuitujen ja sokerien analysointiin. Viime vuonna valmistui laaja selvitys gluteenittomien elintarvikkeiden ravintosisällöistä. Erilaiset hankkeet laajentavat työnkuvaa. Parhaillaan on valmistumassa tutkimus elintarvikkeiden suola- ja ravintoainepitoisuuksista, ja kun sirkkabuumi oli kuumimmillaan, selvitimme viljelyn tueksi rehujen koostumuksen merkitystä sirkan ravitsemukselliselle koostumukselle.

Mikä on työssäsi juuri nyt ajankohtaista?

Viime vuonna päätettiin, että Fineli-analyysit tehdään jatkossa pääosin Ruokaviraston laboratoriossa ja teimme kolmivuotissuunnitelman Finelin kehittämisestä. Tänä vuonna vuorossa ovat kasvipohjaisten proteiininlähteiden analyysit. Tuotemäärä kasvaa hurjaa vauhtia, mutta analysoimme enimmäkseen raaka-aineita, emme niinkään pitkälle prosessoituja tuotteita. Tosin poikkeuksia on tehtävä – esimerkiksi kaurapohjaisen tuotteen ravintosisällöt ovat aivan erilaiset kaurajuomassa, nyhtökaurassa ja kaurahiutaleessa.

Mikä on parasta työssäsi?

Kivat työkaverit ja työnkuvan vaihtelevuus. Kahta samanlaista päivää ei ole. On mielenkiintoista esimerkiksi ottaa käyttöön uusia menetelmiä. Olemme mukana kehittämässä ravintokuitujen analysointia osana 17 laboratorion kansainvälistä yhteishanketta. Meillä on käytössämme uusi automaattinen analysaattori, mikä on hienoa, sillä kuitujen analysointi vanhoilla menetelmillä on hidasta ja työlästä.

Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Erikoistutkija Helena Pastell

Mistä saat virtaa?

Perheestä, ystävistä ja koripallosta. Pelaan naisten kolmosdivarissa, ja tavoitteena on osallistua myös 30-vuotiaiden SM-sarjaan.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Jo Nesbön Rottien saari, dekkari, joka sijoittuu maailmaan, jossa virustauti on romahduttanut yhteiskunnan.

Minkä applikaation avaat aamulla ensiksi?

Ouran. Unen laatu kiinnostaa.