Elintarviketurvallisuusjaoston puheenjohtaja ammentaa jaostosta työhön ja vapaalle 

Elintarviketurvallisuusjaoston puheenjohtaja Kaisu Satta näkee jaostotoiminnan mukavana harrastuksena, joka antaa sekä työhön että vapaa-aikaan.

Kaisu Satta aloitti Senior Specialist Food Safety Compliancena Fazerin laatuosastolla kesällä 2023. Hänen vastuualuettaan ovat Vantaan suklaa- ja keksitehdas, Lahden hapankorpputehdas ja Lappeenrannan sokerimakeistehdas. Toimenkuvaan kuuluu Fazer Makeisten kansainvälisten vientiasiakkaiden tuoteturvallisuusvaatimuksiin, kuten näytteidenottoon, liittyvistä asioista huolehtiminen. Nykyisellä työnantajallaan hän on työskennellyt vuodesta 2022. 

— Elintarviketurvallisuusjaoston puheenjohtajana toimiminen on luontevaa, kun hoidan elintarviketurvallisuuteen liittyviä asioita töissä, hän sanoo. 

Satta on ehtinyt olla mukana Elintarviketieteiden Seuran toiminnassa jo pitkään. Aluksi hän toimi Turun Elintarviketutkijain Seuran eli nykyisen Varsinais-Suomen jaoston johtoryhmässä, mutta muutto pääkaupunkiseudulle toi tarpeen löytää itselle sopivampi jaosto. Nyt alun perin Elintarvikehygieniajaoston nimellä toimineessa Elintarviketurvallisuusjaostossa on vierähtänyt jo kolme vuotta: ensimmäinen vuosi rivijäsenenä, toinen varapuheenjohtajana ja kolmas toimintakauden alusta lähtien puheenjohtajana. 

Jaostossa tapahtumat ovat se osa toimintaa, joka näkyy eniten ulospäin. 

 — Tärkeintä on, että pystytään tarjoamaan laadukkaita tapahtumia, joihin tullaan mielellään ja jonne saadaan paljon ihmisiä. Mielestäni olemme onnistuneetkin siinä hyvin. Sydäntä lämmittää aina saada palautetta, että osallistumiseen käytetylle ajalle on saatu vastinetta,  Satta kertoo. 

Unelmien tapahtuma olisi hänen mukaansa kansainvälinen ja siinä keskityttäisiin nykyhetken sijaan tulevaisuuden tuoteturvallisuustrendeihin. Yleisesti ottaen tapahtumat ovat merkityksellisiä, sillä niissä saa tutustua uusiin, ammattitaitoisiin ihmisiin koko alalta. Monenlaisista taustoista tulevilta oppii asioita monipuolisemmin. 

Osaamista ja tietoa yli jaostorajojen 

Satta kokee, että ilman jaostoa hän ei olisi saanut yhtä paljon osaamista tai kontakteja eri yrityksiin. Työskentely erilaisten ihmisten kanssa on antanut paljon. Hänestä jaostotoiminta on mukava harrastus, joka tukee myös työelämää. 

— Tämä on sellainen välimuoto, joka antaa ammatillisesti, mutta myös vapaa-ajalle on kivaa toimintaa, hän kuvailee. 

Nykyisiä jäseniä Satta kehottaa lähtemään avoimin mielin myös johtoryhmätoimintaan. Vaihtuvuus on tärkeää, jotta saadaan mahdollisimman paljon uusia ideoita. Lisäksi hän toivoo, että jäsenet osallistuisivat omien tapahtumien lisäksi myös muiden jaostojen tapahtumiin. Se antaisi monipuolisen katsauksen koko alalle. 

Toimintaan osallistuminen ei myöskään ole sidottua tiettyyn paikkaan. 

— Sinä aikana, kun olen ollut mukana Elintarviketurvallisuusjaostossa, on pidetty vain etäkokouksia. Maantieteellinen sijainti ei siis rajaa pois osallistumista.  Meillä on pari ihmistä jäämässä pois johtoryhmästä, joten nyt kannattaa ilmoittautua mukaan, Satta kannustaa.