Tunnustuksia

Tunnustuksia maaliskuu 2018

keskiviikko 04. huhtikuu 2018

VTT:n selluloosasta valmistettu pakkausratkaisu palkittiin
Ellen MacArthur Foundation on palkinnut VTT:n selluloosasta valmistettavan pakkausratkaisun. VTT on yksi viidestä palkitusta voittajasta, joiden kesken säätiö jakaa tasapuolisesti miljoonan dollarin palkinnon. Uudella materiaalilla voidaan pidentää elintarvikkeiden hyllyikää sekä vähentää samalla ruokahävikkiä ja maailmanlaajuista mikromuoviongelmaa.
Selluloosa on materiaalina turvallinen, uusiutuva, kierrätettävä ja kompostoitava. VTT kehitti kuiville elintarvikkeille kompostoitavan ja kevyen pakkausmateriaalin yhdistämällä ominaisuuksiltaan erilaista mutta toisiaan täydentävää selluloosakalvoa.
Muovin kaltainen pakkausmateriaali soveltuu kuiville ja rasvaisille tuotteille kuten pähkinöille, muroille, kahville, mausteille ja rusinoille. Suurin hyöty on saavutettavissa, kun materiaalia käytetään tuotteille, joilla on pitkä hyllyikä.
Materiaali on ominaisuuksillaan erittäin kilpailukykyinen tai usein jopa parempi kuin saatavilla olevat biohajoavat biomuovit. Pienillä muunnoksilla valmistus on mahdollista nykyisillä tuotantolaitteistoilla.
Pakkauksen tekee mahdolliseksi ominaisuuksiltaan erilaisten selluloosakalvojen yhdistäminen. Kevyt, taipuisa ja läpinäkyvä materiaali suojaa tuotetta ilman kaasuilta ja kosteudelta. Se myös estää tuotteessa olevan rasvan tai mineraaliöljyn pääsemistä pakkauksen läpi. Pakkaus on suljettavissa kuumakäsittelyn avulla ja se soveltuu kuivien elintarvikkein pitkäaikaiseen säilytykseen.
VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin arvioi, että pakkausmateriaali on kaupallistettavissa 3−5 vuoden sisällä.
Miljoonan dollarin palkinto jaettiin seuraavien toimijoiden ja tiimien kesken: VTT, Pittsburgin yliopisto, Aronax Technologies, Fraunhofer Institute for Silicate Research sekä Full Cycle Bioplastics, Elk Packaging ja Associated Labels and Packaging -tiimi. Kaikki voittajat pääsevät mukaan 12 kuukauden pituiseen kehitysohjelmaan, jossa niille tarjotaan asiantuntijatukea idean kaupallistamiseksi. Vuoden kuluttua Ellen MacArthur Foundation myöntää miljoonan dollarin lisäpalkinnon parhaaksi arvioimalleen kilpailijalle.
****************
Tiedonjyvä Esa Wrangille

Toimialajohtaja Esa Wrang on palkittu Tiedonjyvä-palkinnolla ansiokkaasta suomalaisten elintarvikkeiden vientityöstä, siitä tiedottamisesta ja myönteisestä suhtautumisesta tiedotusvälineiden tiedonhankintaan.
Wrangin vetämässä Food from Finland -ohjelmassa on mukana 130 yritystä. Elintarvikevienti on lisääntynyt tuntuvasti ohjelman kahden ensimmäisen vuoden aikana. Ohjelman tavoitteena on Suomen elintarvikeviennin kaksinkertaistamisen vuoteen 2020 mennessä.
Tiedonjyvä on Maataloustoimittajat ry:n tunnustus, joka myönnetään maatalous-, metsä- tai ruoka-alan ammattilaiselle.
*****************
Sitra maailman johtava julkisen alan kiertotaloustoimija

Tulevaisuustalo Sitra on valittu maailman johtavaksi julkisen sektorin kiertotaloustoimijaksi The Circulars Awards -kilpailussa Maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa, Sveitsissä. Kilpailussa valitaan vuosittain maailman johtavat kiertotaloustoimijat seitsemässä eri kategoriassa. Sitra oli viime vuonna yksi sijoittaja-kategorian finalisteista.
Sitra kirittää Suomea siirtymään ensimmäisenä maailmassa sellaiseen tapaan elää, joka kantaa pitkälle 2100-luvulle asti. Sitra on ollut vastuussa maailman ensimmäisen kansallisen kiertotalouden tiekartan laatimisesta. Tiekartan pohjalta on tehty Suomen hallituksen ja Sitran yhteinen, syksyllä 2017 julkaistu kiertotalouden toimenpideohjelma.
***************************
Metsä Boardin kartonkikuppirakenteelle iF-muotoilupalkinto

Metsä Boardin innovatiivinen Lidloc-kartonkikuppirakenne on voittanut arvostetun iF-muotoilupalkinnon. Palkinto myönnettiin Metsä Boardille BMW Welt -keskuksessa maaliskuussa 2018 pidetyssä juhlatilaisuudessa. Metsä Board on Euroopan johtava korkealaatuisten ensikuitukartonkien valmistaja.
Lidloc on täysin uudenlainen kartonkikuppirakenne, joka vastaa kasvavaan kestävien pakkausten tarpeeseen. Rakenne perustuu tavanomaisen kuppirakenteen lisäosaan, jonka voi taivuttaa kupin kanneksi. Rakenteelle on haettu patenttia.
Metsä Boardin design- ja innovaatiojohtaja Cyril Drouet on ollut tiimeineen tiiviisti mukana uuden rakenteen kehittämisessä.
− Erillistä muovikantta ei tarvita, koska kuppi on suunniteltu yhdeksi kokonaisuudeksi. Se on helppo taitella ja koota, ja kuppiin yhdistetty kansi estää läikkymisen ja vuodot. Koska kansi voidaan painattaa osana muuta kuppia, se myös lisää brändinäkyvyyttä. Kannessa on juoma-aukko kuumia juomia varten, ja lisäksi kuppiin voidaan yhdistää pilli kylmiä juomia varten.
***************
Ruokakulttuuripalkinto ELO-säätiölle, Kolatun Juustolalle, Simo Moisiolle ja Hannu Lahtelalle

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinnot, yhteensä 12 000 euroa, jaettiin Gastro Helsinki ruoka ja ravintola-alan ammattitapahtumassa. Palkinnon saivat Elo-säätiö, Kolatun Juustola Oy, sallalainen poromies Hannu Lahtela sekä Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.
Elo-säätiötä palkintoraati kiitti siitä, että se onnistui innostamaan ruoka-alan toimijat yhteistyöhön ja kannustamaan suomalaisia syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna. Kolatun Juustolaa ja yrittäjäpariskunta Janne Tolvia ja Outi Kolattu-Tolvia raati kutsui pienjuustoloiden tienraivaajaksi. Sallalainen pitkän linjan poromies ja yrittäjä Hannu Lahtela on raadin mukaan poroelinkeinon keulakuva, joka on luonut Sallan villiporo -brändin tuottamalla korkealaatuisia poronlihanjalosteita. Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio sai palkinnon luonnontuotealan visionäärinä ja kehittäjänä.
*****************************
Valiolle ykkössija voin maailmanmestaruuskilpailussa

Valion suolaamaton voi voitti maailmanmestaruuden torstaina Yhdysvaltojen Wisconsinissa järjestetyssä World Championship Cheese Contest 2018 -kilpailussa. Suolaamattomien voiden sarjaan osallistui 30 johtavaa voibrändiä ympäri maailman. Voi on yksi Valion merkittävimmistä vientituotteista ja maailmalla arvostettu premium-tuote: Valio voita viedään yhteensä yli 30 maahan ja se on muun muassa ranskalaisten leipomoiden suosikkituote.
Valio sai voin maailmanmestaruuskilpailussa huikeat 99,70 pistettä. Toiseksi tuli uusi-seelantilainen Fonterra, ja kolmannen sijan vei ranskalainen Isigny Sainte Mere. Valio voin valttikortteja ovat erinomainen maku, tasainen ja korkea laatu sekä taitavat voimestarit tuotteen takana. Valio voi on myös 100 prosenttisesti luonnollista ja lisäaineetonta.
Valio voi valmistetaan valiolaisilta maitotiloilta saatavasta maidosta Seinäjoen meijerissä. Valio vie sitä erityisesti teollisuusasiakkaiden käyttöön Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa.
******************
Pirkanmaan vientipalkinto 2017 Kalaneuvos Oy:lle

Kalaneuvos Oy on saanut Tampereen kauppakamarin ja Tampereen nuorkauppakamarin myöntämän Pirkanmaan vientipalkinnon 2017.
Suomalainen kala-alan perheyritys Kalaneuvos Oy (aiemmin V. Hukkanen Oy) on merkittävällä tavalla edistänyt Suomen kala-alan vientiä ja kansainvälistymistä. Kalaneuvoksen yrittäjäperhe on ostanut kaksi ruotsalaista yritystä ja laajentanut toimintaansa niin Euroopassa kuin Aasiassakin. Nyt yritykset työllistävät yli 230 henkilöä. Yli 40 vuotta alalla toiminut kalatalousneuvos Veijo Hukkanen on kehittänyt, kouluttanut ja nostanut kala-alan laatutasoa ja vaikuttanut suomalaisen kala-alan osaamisen ja työllisyyden kehittymiseen.
Kalaneuvos Oy vie kalaa Valko-Venäjälle, Puolaan, Viroon, Liettuaan, Ukrainaan, Saksaan, Latviaan, Norjaan, Espanjaan ja Vietnamiin. Työn alla on noin kymmenen uutta kohdemaata. Kalaneuvos Oy:llä on oma vientipäällikkö ja kaksi vientiassistenttia sekä Baltiassa oma edustaja sekä agentteja valmiina Kiinassa, kun vientilupa saadaan.
******************************
Ideasipuli Seija Kurunmäelle

Ruokatoimittajien yhdistys antoi Ideasipuli-tunnustuspalkinnon 2018 ELO-säätiön toimitusjohtajalle Seija Kurunmäelle. Kurunmäki ja Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO nostivat Suomi 100 -juhlavuoden keskeiseksi teemaksi yhdessä syömisen. Verkostoitumisen mestarina hän sai mukaan yli 200 yhteistyökumppania ja ideoi tiiminsä ja kumppaneiden kanssa kuukausittaisia matalan kynnyksen yhdessä syömisen tapahtumia koko Suomen kahvihetkestä maailman suurimpaan kyläjuhlaan. Kurunmäki on vaikuttanut myös kouluruuan arvostuksen nousuun.
**************
Oatlaws-kauratuotteille World Food Innovation -palkinto

Oatlaws-kauratuotteet ovat voittaneet parhaan uuden brändin palkinnon World Food Innovation kilpailussa. Lisäksi Oatlaws Power Pro -tuote ylsi finaaliin Parasta terveys ja hyvinvointi -kategoriassa. Oatlaws-tuotteita on myynnissä muun muassa Ranskassa ja Britanniassa.
Oatlaws on Viipurilaisen Kotileipomon Puhtikaura-innovaatiosta alkunsa saanut yritys. Puhtikaura-ateria voitti Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun vuonna 2016.Tunnuksia lokakuu

perjantai 27. lokakuu 2017

Reetta Kivelä Helsingin yliopiston Vuoden Alumni

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on valinnut Vuoden Alumniksi 2018 nyhtökauran kehittäjän Reetta Kivelän. Hän on toinen nyhtökauran kehittäneen Gold&Green Foods -startup-yhtiön perustajista ja sen teknologiajohtaja.
Vuoden Alumni on Helsingin yliopiston myönteinen lähettiläs. Tehtävään valitaan vuosittain henkilö, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita, akateemisen koulutuksen arvostusta ja nostanut akateemista Helsingin henkeä.
Kivelä aloitti kemian opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 1996 ja vaihtoi vuonna 1998 pääaineekseen elintarvikekemiaan. Maisteriksi hän valmistui vuonna 2003.
Elintarvikekemiaa hän kiittelee käytännönläheisyydestä. Opiskeluiden edessä Kivelä hahmotti, mitä elintarviketiede kokonaisuutena tarkoittaa ja miten opiskeltavat asiat kytkeytyvät toisiinsa.
Kivelä suoritti jatko-opinnot vuosina 2007–2011 Helsingin yliopiston viljateknologian tutkimusryhmässä. Hänen väitöskirjansa valittiin vuonna 2011 Helsingin yliopiston soveltavien biotieteiden vuoden väitöskirjaksi. Kivelä oli ensimmäisenä maailmassa löytänyt hapettumismekanismista syyn siihen, miksi kauran beetaglukaani usein pilkkoutuu säilytyksessä.
*******************
Seija Kurunmäki Vuoden Vaikuttaja

ELO-säätiön toimitusjohtaja, MMM Seija Kurunmäki on Agronomiliiton Vuoden vaikuttaja. Hän on pitkän linjan viestijä ja visionääri suomalaisella ruoka-alalla. Kurunmäen vahvan näkemyksen ja sinnikkään työn ansiosta ruoka-ala nousi Suomi100 -juhlavuoden keskiöön. Hän oli avainasemassa rakentamassa ruoka-alalle koko Suomen kattavaa yhteistyöverkostoa ja innostamassa alan toimijoita yhteisen juhlavuoden ”Syödään yhdessä” -teeman löytämiseksi.
Toimiessaan ELO-säätiöntoimitusjohtajana Kurunmäki on kehittänyt useita alaa hyödyttäneitä konsepteja, esimerkiksi kouluruuan ja villiruuan parissa. Näin hän on ollut mukana edistämässä suomalaisen ruuan ja ruokakulttuurin näkyvyyttä myös kansainvälisesti.
Kurunmäki on tehnyt pitkän uran kaupan ja elintarviketeollisuuden palveluksessa, ensin kouluttajana K-Instituutissa ja sen jälkeen markkinointi- ja johtotehtävissä Vaasan Leipomot Oy:ssä. 2000-luvun alussa Kurunmäki siirtyi viestintäalalle konsultiksi ja vuonna 2005 hän perusti Kuule Oy:n, joka keskittyi ravitsemus-, terveys- ja hyvinvointialan viestintään sekä ruoka-alan tulevaisuuden visiointiin. Kuule Oy jäi ”kuulolle” vuonna 2013, kun Kurunmäki siirtyi ELO-säätiön toimitusjohtajaksi.
*******************
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto Finn Spring Oy:lle

Toholammilla sijaitseva Finn Spring Oy on saanut Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Yritys valmistaa noin 90 prosenttia Suomessa myytävistä lähdevesistä ja noin neljänneksen kivennäisvesistä.
Finn Spring perustettiin vuonna 1991, kun maanviljelijät Hannu ja Virpi Ali-Haapala miettivät uusia keinoja elättää perheensä. Hannun Lontoossa asuva sisar vinkkasi, että Toholammin lähdevesi maistui paremmalta kuin suurkaupungissa myytävä pullovesi. Rohkealla ja ennakkoluulottomalla asenteella ideasta syntyi kannattavaa liiketoimintaa keskelle ei mitään.
Nyt yritys työllistää 80 työntekijää, kesäkausina enemmän. Omaan SPRING-tuotevalikoimaan kuuluu lähdeveden lisäksi muun muassa kivennäisvesiä, makuvesiä, alkoholittomia siiderijuomia ja alkoholitonta olutta. Lisäksi valmistetaan kauppaketjujen omien merkkien juomia. Tärkeimmät markkinat ovat kotimaassa, ja vientiä on muun muassa Etelä-Koreaan, Saksaan, Arabiemiraateihin ja Kiinaan. Tuotantolaitoksia on kaksi Suomessa ja tytäryhtiö Ruotsissa.
Finn Springin lähdevesi ja hiilihapollinen lähdevesi saivat kumpikin arvosanan ”poikkeuksellisen hyvä maku”. International Taste and Quality Institute on Brysselissä toimiva organisaatio, joka testaa vuosittain korkealaatuisia elintarvikkeita ja edistää niiden menekkiä.
***************************
Suomen seuraava vientitähti Helsingin Mylly

Helsingin Mylly ja heidän Helsinki Mills Overnight Oats Mix -tuorepuuronsa on valittu elintarvikeyrityksille järjestetyn Viedään Suomi-ruoka maailmalle! -kilpailun voittajaksi. Palkintona Lidl maksaa yritykselle vientiä edistävän henkilön palkan vuodeksi ja auttaa yritystä avaamaan ovia vientiin. Voittajan lisäksi kilpailussa jaettiin kunniamainintoja.
Helsingin Mylly Oy ja heidän tuorepuuronsa Helsinki Mills Overnight Oats Mix valittiin voittajaksi 11 finalistin joukosta 12.10. Lidlin ruokavientiseminaarissa Helisngissä.
− Helsingin Myllyn kilpailutuote Helsinki Mills Overnight Oats Mix vastaa kaikkiin maailmalla vallitseviin terveystrendeihin, ja se on pitkälle jalostettu, suomalaisista raaka-aineista tehty. Tuotteella on todellista vientipotentiaalia ja yritykseltä löytyy kykyä markkinoida sitä. Maailmalla ei ole käytännössä markkina-aluetta, jonne tuote ei sopisi, sanoo raadin jäsenenä toiminut Lidl Suomen kaupallinen johtaja Timo Hansio.
Voittajan lisäksi kilpailussa jaettiin kunniamainintoja. Suomalaisen raaka-aineen käytön kunniamaininnan sai HKScan Finland tuotteellaan Pork Meat Omega-3 No Antibiotics Ever. Linkosuon Leipomo ja Sour Cream Ruislastut palkittiin kotimaisen työllisyyden ja elintarvikeosaamisen arvostamisen kunniamaininnalla. Goodio Oy ja sen luomuraakasuklaa saivat kunniamaininnan taitavasta tuotteistamisesta, oivaltavasta pakkaussuunnittelusta ja vahvasta markkinointiosaamisesta.
Kovatasoisen kisan 11 finalistia olivat Disas Caviar Oy Ltd (Savukirjolohimousse), HKScan Finland Oy (Pork Meat Omega-3 No Antibiotics Ever), HoviRuoka Oy (Gluteeniton Mustapapupihvi), Verso Food Oy (Härkis Original), Elixi Oil Oy (Elixi Makurouheet), Glutzero Finland Oy (Glutø – gluteeniton ja vegaaninen tuorepasta), Linkosuon Leipomo Oy (Ruislastu Sour Cream), Helsingin Mylly Oy (Helsinki Mills Overnight Oats Mix), Goodio Oy (Luomuraakasuklaa), Finn Spring Oy (Spring Aqua Premium -lähdevesi) ja Altia Oyj (Koskenkorva Vodka).
************
Katriina Pilppula vuoden yrittäjänainen

Suomen Yrittäjänaiset on valinnut Vuoden valtakunnalliseksi yrittäjänaiseksi jyväskyläläisen hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä Katriina Pilppulan. Hänen yritykseensä Yöpuu Osakeyhtiöön kuuluu neljä itsenäistä brändiä: boutique-hotelli Yöpuu, fine dining-ravintola Pöllöwaari, hotelli Verso ja Verso Baari.
Pilppula on kehittänyt yritystään menestyksekkäästi innovatiivisella ja periksi antamattomalla otteella. Hän perusti vuonna 2000 Jyväskylän Vaajakoskelle kahvilan. Tämän jälkeen hän on kasvattanut bisnestoimintaansa yrityskaupoilla. Tällä hetkellä yritysryppääseen kuuluu kaksi hotellia ja kaksi ravintolaa, jotka työllistävät noin 50 henkilöä.
***********
Metsä Boardille tunnustusta vastuullisesta vedenkäytöstä ja ilmastotoimista

Metsä Board pääsi jälleen CDP:n Water A – sekä Climate A -listoille. Yhtiölle tämä on kolmas peräkkäinen vuosi Water A – ja toinen Climate A -listalla. Yhtiö saavutti myös kolmannen peräkkäisen Leadership-statuksen CDP:n metsäohjelmassa. CDP on voittoa tavoittelematon globaali ympäristötietojen raportointijärjestelmä.
Metsä Board kuuluu parhaan 10 prosentin joukkoon yrityksistä, jotka osallistuivat CDP:n vesiohjelmaan ja saivat paikan Water A -listalla. Saavutus on tunnustus yrityksen vastuullisesta vedenkäytöstä. Lisäksi CDP arvioi Metsä Boardin parhaimman 5 prosentin joukkoon kaikista ilmastonmuutosohjelmaan osallistuneista yrityksistä, jotka pääsivät Climate A -listalle. Paikka listalla on tunnustus yrityksen toimista vähentää päästöjä, pienentää ilmastoriskejä sekä kehittää matalahiilisiä ratkaisuja.
**************************
Fazer palkittiin Vuoden Brändirakentajana

Mainostajien Liitto on palkinnut Fazerin Vuoden Brändinrakentajana. Nuoren ja innovatiivisen Karl Fazerin intohimo näkyy tänä päivänä fazerilaisten ilon ja hyvinvoinnin luomisessa suomalaisille. Jokainen fazerilainen on brändilähettiläs.
Mainostajien Liiton perusteluissa todetaan, että tunnustuksen saanut Fazer investoi pitkäjänteisesti brändinrakennukseen, jossa on rohkeasti omaksuttu myös uusia keinoja. Fazerilla on käytössä selkeä brändi- ja viestintästrategia, joiden vaikutus lävistää kaikki liiketoiminnan osa-alueet. Viime vuosina Fazer on panostanut näkyvyyteen digitaalisissa kanavissa ja tavoittanut sitä kautta yhä laajempia yleisöjä. Jokainen fazerilainen on omalta osaltaan brändilähettiläs.
Vuoden 2016 merkittävimpänä yksittäisenä brändi- ja elämysinvestointina Fazer avasi inspiroivan Fazer Experience Vierailukeskuksen yleisölle. Fazer aloitti työntekijälähettilästoiminnan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #meidänfazer. Menestysesimerkkejä löytyy kaikista liiketoiminnoista: Fazer Juuresleivän suosio ja Munkkibaari, Fazerin Sinisen Travel-sarja ja uusi koskettava filmi, Geishan kantaaottavampi persoonallisuus, Fazer Food Servicesin Culinary Team sekä Fazer Cafésin kahviloiden suosikkitempaukset.
*********************************
Tredu Kangasala voitti Itsenäisyyden juhlavuoden koristetyökilpailun

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun Kangasalan toimipiste otti ensimmäisen ja toisen sijan leipomoalan koristetyökilpailussa. Kolmanneksi tuli Jyväskylän ammattiopiston joukkue. Kilpailun järjesti Suomen Leipuriliitto yhteistyökumppaneineen, ja se pidettiin Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa Elintarviketeollisuus 2017 -messuilla. Kilpailun teemana oli Itsenäinen Suomi 100 vuotta.
Kilpailu käytiin kaksihenkisin joukkuein ja siihen osallistui ammattikoulujen opiskelijoita sekä Leipuriliiton henkilöjäseniä. Voittajaksi selviytyivät Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipisteen Saara Lehtimäki ja Kiia Alakangas. Toiseksi tulivat samasta oppilaitoksesta Reijo Heinonen ja Jenna Vainionpää. Kolmannen sijan ottivat Jyväskylän ammattiopiston Laura Sikanen ja Essi Hietala. Kaikkiaan kilpailussa oli mukana kuusi kilpailuparia.
*******************************
Härkäpapujuoma voitti Kiihdyttämö Kouvola -kilpailun

Rytminmuutos -tapahtumassa julkistettiin aloitteleville, innovatiivisille tuoteideoille suunnatun Kiihdyttämö Kouvolan voittaja. Kilpailun voitti iittiläissyntyinen Elina Laaksonen. Hänen tuoteideansa; kasvispohjainen juoma perustuu härkäpavun käyttöön ja jatkojalostukseen. Kymenlaakson kauppakamari oli kisan yhteistyökumppani ja palkitsi voittajan hallitustyöskentelyyn valmentavalla HHJ-kurssilla.
Kilpailun voittaneen Elina Laaksosen tuoteidea on kasvispohjainen juoma, jonka valmistus perustuu härkäpavun käyttöön ja jatkojalostukseen. Elinan mies pitää Kouvolan Oravalassa luomutilaa, jonka viljelykiertoon kuuluu muun muassa härkäpapu. Kilpailun voittaja itse valmistuu pian elintarviketieteiden maisteriksi.
Kiihdyttämö Kouvolan pääpalkinnon, 15 000 euron pääomaehtoisen rahoituksen luovuttivat voittajalle Kouvolan Kauppakerho ja Kouvolan Liikemiesyhdistys. Kymenlaakson kauppakamari onnitteli voittajaa HHJ-kurssilla.
********************
Euroopan ensimmäinen EGP-kumppanuussertifikaatti Westpak Oy Ab:lle

Suomalaiselle korkealaatuisten fleksopainettujen pakkausten valmistajalle Westpak Oy Ab:lle on luovutettu Euroopan ensimmäinen EGP-kumppanuussertifikaatti. Sertifikaatti myönnettiin tunnustuksena uuden ajan tuotantoprosessin onnistuneesta implementoinnista. Tunnuksen myönsi EGP-teknologian edelläkävijä Marvaco Oy.
Westpak otti laajennetun väriavaruuden EGP:n, Expanded Gamut Printing, onnistuneesti käyttöön ensimmäisenä pohjoismaisena painona vuonna 2015. Tämän jälkeen yhtiö on tarjonnut asiakkailleen pakkausten ulkoasun tuotantoon tarkoitettuja WestTone -värinhallintapalveluita, jotka on kehitetty yhteistyössä Marvacon kanssa. Yhteistyössä Marvacon kanssa syntyi myös brändien ja pakkaussuunnittelijoiden tarpeeseen räätälöity laajennetun väriavaruuden värikartta muovimateriaalille, Westpak Multicolor Target Book.
Marvacon ja amerikkalaisen CSW:n yhteistyössä toteuttama laajennetun väriavaruuden käyttöönotto pakkauspainatuksissa on edennyt painojen kumppanuussertifiointeihin. Painojen EGP-tekniikan käyttöönotto sekä suorituskyky testataan ja arvioidaan prosessivärein toteutettujen tuotantotöiden perusteella eri brändinomistajien pakkauksista. Vakuuttava painatusprosessi vahvistaa brändinomistajien luottamusta painotalon laatuun ja ylivertaiseen pakkaustoteutukseen.
************************
Pakkausalan startup-yritys Jospak voitti Kasvuyrityskilpailun 2017

Forssalainen pakkausalan yritys Jospak Oy valittiin Helsingissä 26.10.2017 järjestetyssä Privanetin Listamaattomia mahdollisuuksia 2017 -kasvuyrityskilpailussa sekä yleisön että tuomariston suosikiksi. Neljättä kertaa järjestettävän kilpailun voittajayrityksenä Jospak Oy saa 50 000 euron suuruisen sijoituksen. Privanetin Listaamattomia mahdollisuuksia 2017 -kasvuyrityskilpailun tuomaristo valitsi Jospak Oy:n yksimielisesti voittajaksi Helsingissä torstaina 26.10.2017 järjestetyssä kilpailussa. Tuomariston mukaan Jospak Oy:n tuote ja sen teknologia ovat vakuuttavia, ja tuotteella on realistinen liiketaloudellinen mahdollisuus.
Jospak Oy on perustettu vuonna 2014, ja yrityksen tarkoituksena on kehittää ja kaupallistaa uusi pakkausratkaisu elintarviketeollisuudelle. Yhtiön innovaatio on kuitupohjainen vuoka, joka soveltuu tällä hetkellä muoviin pakatuille elintarvikkeille, kuten eineksille, kasviksille, lihalle ja kalalle.
Jospak Oy:n ainutlaatuisen pakkauksen muodostavat kuitupohjainen vuoka sekä erillinen muovikalvo, joten se soveltuu suojakaasupakkaamiseen. Käytön jälkeen kuluttaja voi irrottaa Jospak® vuuan kalvovuorauksen ja kierrättää materiaalit omina jakeinaan kartonki ja muovikeräykseen. Vuuan kuitumateriaali toimii myös painopinta-alana, joten se vähentää elintarviketuotteiden ylipakkaustarvetta.
Yritys on pilottivaiheessa ja kehittää tuotteen teknisiä ominaisuuksia siten, että se soveltuu muovivuokien johtamaan markkinaan. Jospak Oy on sijoittanut 1,5 miljoonaa euroa tuotekehitykseen ja pilottituotantotiloihin Forssassa.
********************************
Merja Pitkänen Ammattikeittiöosaaja 2017

Idearikas ja iloa hersyvä keittiöpäällikkö Merja Pitkänen Oulusta on vuoden 2017 Ammattikeittiöosaaja. Pitkänen on ruokaihminen koko sydämestään. Työssään Oulun kaupungin Nuorten Pajakeskuksessa hän kannustaa ja ohjaa uransa alkutaipaleella olevia nuoria työllistymään ruokapalveluammatteihin.
Ravitsemisalan esimiehenä Pitkänen on toiminut niin Oulun kaupungin palveluksessa kuin henkilöstöravintoloissa yksityissektorilla. Nuorten pajakeskukseen hän on suunnitellut opetusravintola Makoisan, jossa ravitsemisalalle koulutetut nuoret saavat mahdollisuuden kartuttaa kädentaitojaan työelämää varten. Makoisalle on tärkeää näyttää esimerkkiä laadukkaan, itse valmistetun, lähi- ja luomuruokapainotteisen ruuan valmistajana. Ravintola palkittiin hiljattain Luomu SM-kilpailun voittajana sarjassa julkisen sektorin pieni toimija.
Pitkänen on aktiivisesti laajentanut osaamistaan ja ravitsemisalan verkostojaan paitsi työelämässä myös vapaa-aikana. Hän osallistuu mielellään ruokakursseille ja alan yhdistystoimintaan. Pohjois-Pohjanmaan Amkon puheenjohtajana hän on toiminut voimiaan ja ideoitaan säästelemättä jo usean vuoden ajan. Monipuolinen ravitsemisalan ammattilainen Merja Pitkänen on saanut Chaines des Rotisseurs -käädyt osoituksena gastronomisesta harrastuneisuudestaan.
*******************
Pien on Suomen suurin

Kohtuullisen Hutikan Pyhä Veljeskunta K.H.P.V. ry on myöntänyt Kohtuullisen Mainio Olutkauppa 2017 -tunnustuksen Pien-olutkaupalle. Se sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Ateneuminkujalla.
Pien keskittyy lähes kaikkien kotimaisten kauppavahvuisten pienpanimotuotteiden myyntiin. Useita niistä ei voi ostaa mistään muualta pääkaupunkiseudulta. Valikoimiin otetaan jatkuvasti myös parhaita ja mielenkiintoisimpia ulkomaisia pienpanimotuotteita.
Pienessä on noin 60 kotimaisen panimon oluita sekä kerrallaan noin 30 ulkomaisen panimon tuotteita. Lisäksi valikoimaan kuuluu useita herkullisia siidereitä. Erilaisia juomia on yhteensä yli 250.
Kauppa hoitaa itse logistiikan aloittelevien panimoiden kanssa, jotta uudet oluet saadaan mahdollisimman nopeasti ja tuoreina kuluttajien saataville. Pienellä on myös omaa maahantuontia. Tuonti tapahtuu toistaiseksi Ruotsista, mutta jatkossa myös Euroopan ulkopuolelta. Tämä takaa jatkuvasti vaihtuvan valikoiman ja runsaasti tuotteita, joita ei saa mistään muista kaupoista Suomessa.
************************************
Vuoden Luomutuotteet ylistävät suomalaista luomuviljaa

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Valion jogurttinen tuorepuuro -tuoteperheen. Ammattikeittiösarjan voitti SunSpeltin Speltti risottojyvä. Kunniamaininnat sai Leivon leipomon Mamman kauranappi sekä Jymy minttusuklaa vegaaninen jäätelö. Voittajat julkistettiin 5.10.2017 Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Valitsijaraadissa oli mukana Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi, Pro Luomu ry:n puheenjohtaja Ilkka Alarotu, Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo ja Laurea ammattikorkeakoulun Ravintola BarLaurean ravintolapäällikkö Teemu Sirainen.

Tuorepuurot uutuus koko elintarvikesektorilla. Välipalatuotteita halutaan lisää, ja Valion jogurttiset tuorepuurot ovat mukavan ruokaisia annoksia. Makuina on omena-kaneli-kaura, vadelma-kaura sekä hedelmä-vilja. Omenaa ja vadelmaa ei ole vielä saatavina tässä mittakaavassa kotimaisina luomutuotteina, mutta Valio on sitoutunut ostamaan kotimaisia vaihtoehtoja aina kun mahdollista.
Ammattikeittiöissä halutaan riisiä ekologisempia lisäkevaihtoehtoja ja kotimaiset, eettiset tuotteet kiinnostavat. SunSpeltin Speltti risottojyvä vastaa juuri tähän kysyntään. Tuotetta saa 5 kg ja 20 kg pakkauksissa ammattikeittiöille ja kuluttajatuotteena tyylikkäässä 500 g paketissa.
Luomuleipätuotteita on odotettu markkinoille lisää. Mamman kauranapit hurmasivat raadin ihanalla maullaan ja erinomaisella koostumuksellaan, jossa on hieman rapeutta reunoissa. Kauranapissa ei ole muuta viljaa kuin kaura. Pakkauksessa on hienosti tuotu esiin tuotteen tarina.
Jymy on ulkomaita myöten palkittu luomujäätelöyritys, joka on tuonut markkinoille nyt myös vegaanisia vaihtoehtoja. Minttusuklaan maku on suorastaan huumaavan ihana ja sitä ostavat myös vain maitopohjaisiin jäätelöihin tottuneet. Se oli markkinoilletulon jälkeen heti kesäkuussa Suomisen maito Oy:n Jymy-mauista suosituin.
********************
Lea Rankinen ja Mika Anttonen Top 20 Vastuullisimmat johtajat -listalla

Pohjois-Euroopan Top 20 Vastuullisinta Johtajaa -listauksessa oli ehdokkaita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Venäjältä, Virosta, Latviasta ja Liettuasta.
Listauksen ykkösenä on venäläis-tanskalainen Selina Juul. Hän aloitti ruokahävikin vähentämiseen tähtäävän Stop Wasting Food -liikkeen vuonna 2008. Suomalaisista johtajista listan sijalla viisi on tekstiiliyhtiö Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila. Seitsemäntenä on St1:n perustaja Mika Anttonen ja sijalla 13 S-ryhmän vastuullisuusjohtajan Lea Rankisen.
Jokaisessa maassa oli omat ehdokkaansa nimeävä tuomaristo. Ehdokkaiden valinnan jälkeen tuomaristot kokosivat yhteen kaikkien maiden ehdokkaat ja lopullisen listauksen.
Arvioinnissa keskeisiä tekijöitä olivat ehdokkaiden pyrkimys sosiaaliseen ja ympäristölliseen vastuuseen, työn laajuus, työn tulos sekä vaikutus kuluttajien käyttäytymiseen. Muita kriteereitä olivat ehdokkaiden ideoiden tulevaisuuden potentiaali ja taloudellinen kannattavuus. Tuomaristo hyödynsi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita arvioidessaan ehdokkaiden työn tuloksia. Listaus keskittyi tänä vuonna vastuullisuuteen.
**************************
Suomelle kolme kultaa ja yksi hopea WorldSkills -kilpailussa

Nuorten ammattitaidon nelipäiväinen MM-kilpailu WorldSkills sujui suomalaisittain hyvin: kolmen kultamitalin ja yhden hopeamitalin lisäksi suomalaiset saivat yhdeksässä lajissa tunnustuksen keskiarvoa paremmasta suorituksesta.
Kultaa saivat omissa lajeissaan Matias Korri lentokonehuollossa, Emeliina Papinniemi kondiittorilajissa ja Sofia Sundqvist lähihoitajalajissa. Hopeaa saavutti Taiju Koivula hiusmuotoilussa. Papinniemi sai parhaat pisteet kaikista suomalaiskilpailijoista ja hänet palkittiin Best of Nation -tittelillä.
Medallion for Excellence -tunnustuksen saivat Esa Varemo (11. sija elektroniikassa), Werner Sillanpää (4. sija sähköasennuksessa), Mari Lappalainen (6. sija maalaus ja tapetointi -lajissa), Iida Haveri (13. sija kauneudenhoidossa), Johan Kurkela (16. sija kokkilajissa), Henna Kangas (6. sija ravintolapalvelussa), Miikka Kääntä ja Jani Kinnunen (12. sija viherrakentamisessa), Salla Käyhkö (7. sija visuaalisessa myyntityössä) sekä Nestori Räisänen (15. sija putkiasennuksessa). Medallion for excellence -tunnustuksen saa oman kilpailulajinsa keskiarvoa paremmasta pistemäärästä. Suomen joukkueesta siis lähes puolet ylsi oman lajinsa parhaimmistoon.
Ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills järjestettiin Abu Dhabissa 14.–19.10.2017. Siihen osallistui 1255 nuorta ammattilaista 58 maasta. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi jossain päin maailmaa. Suomen joukkueeseen kuului 27 nuorta, jotka osallistuivat yhteensä 24 lajiin.
*********************
CHEPin virtuaalinen myymälätyökalu sai oppimis- ja kehittämispalkinnon

Toimitusketjuratkaisuja tarjoava logistiikkayhtiö CHEP on voittanut IGD John Sainsbury oppimis ja kehittämispalkinnon tuotekategorioiden hallinnan ja virtuaalitodellisuuden (VR) yhdistämisestä. IGD on Euroopassa arvostettu elintarvike- ja päivittäistavara-alojen oppimiseen ja koulutukseen erikoistunut hyväntekeväisyysjärjestö. IGD:n palkitsema ratkaisu havainnollistaa, miten uudelleenkäytettävät kuljetusalustat, kuten varttilavat voivat tehostaa tuotteiden menekkiä myymälöissä. CHEPin virtuaalisovellus havainnollistaa jälleenmyynnin ja ostoprosessien periaatteita virtuaalisessa kauppaympäristössä, ja kehittää siten kaupan työntekijöiden ja asiakkaiden hahmotuskykyä.
Työkalun avulla CHEPin työntekijät ja asiakkaat voivat oppia tuotekategorioiden hallintaa virtuaalitodellisuudessa. CHEP-alustoja voidaan käyttää myymälöissä myynninedistämisratkaisuina, ja virtuaalityökalu on käytännöllinen tapa hahmottaa tähän liittyviä hyötyjä.
CHEPin tiimi loi ensimmäisen virtuaalimyymälän Espanjassa suurelle vähittäismyyntiketjulle yhdessä VR-kumppaninsa New Horizonsin kanssa. He loivat asiakkaalle virtuaalisen hypermarketin, joka tarjosi asiakkaalle suosituksia siitä, miten eri tuotekategoriat kannattaa sijoittaa myymälään. Nyt virtuaalinen kauppasovellus on käytössä Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Ranskassa, Portugalissa, Benelux-maissa, Saksassa, Puolassa ja Italiassa sekä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Suomessa palvelu saadaan laajempaan käyttöön talven aikana.
********************
Luomu SM kilpailussa luomun osuus jopa 96 %

Ravintola- ja ruokapalvelualan toimijat kilpailivat Luomu SM -tittelistä neljättä kertaa. Kuudessa sarjassa käydyssä kilpailussa löytyi uusia voittajia. Kilpailu sarjojen kärkipaikoista oli tiukkaa ja pienempien toimijoiden sarjoissa voitto ratkesi pienillä marginaaleilla.
Yksityisen sektorin pieni toimija -sarjassa voiton nappasi tänä vuonna järvenpääläinen Härmän Rati, jonka luomun käyttöaste on omaa luokkaansa, 96 %. Toiseksi tässä sarjassa sijoittui Valtimossa toimiva Puukarin Pysäkki, joka on myös Suomen rajojen ulkopuolella tunnettu ja useita kestävän matkailun palkintoja voittanut Sustainable Tourism -toimija sekä itäsuomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja.
Julkisen sektorin pieni toimija -sarjassa kilpailu voitosta oli kaikkein tiukin. Kolmella toimijalla oli sama 15 % luomun käyttöaste, mutta voitto ratkesi Oulun Nuorten Pajakeskuksen lounasravintola Makoisalle, joka pystyi nostamaan luomun käyttöprosenttia edellisestä vertailusta eniten.
Suuri julkinen toimija sarjan voitti Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin päiväkodit (luomun osuus 8,25 %, suuri yksityinen toimija -sarjan UniCafe (luomun osuus 6 %), keskisuuri julkinen toimija -sarjan BarLaurea/Laurea amk (luomun osuus 45 %) ja keskisuuri yksityinen toimija -sarjan Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu (luomun osuus 83 %).
*****************************Tunnustuksia huhtikuu 2017

tiistai 25. huhtikuu 2017

Food Scanner -kilpailun päävoitto Suomeen

Spectral Engines Oy on saanut päävoiton EU:n Food Scanner -kilpailussa. Tämän Horizon Prize -kilpailun voitto toi mainetta ja lähes miljoonan euron rahapalkinnon. Spectral Enginesin teknologia perustuu VTT:llä kehitettyyn optiseen sensoriteknologiaan, ja VTT Ventures on yksi yrityksen rahoittajista.
Ruoka-aineallergiat, ylipaino, diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit ovat kasvava ongelma maailmanlaajuisetsi, samoin ruokaväärennökset. Spectral Engines kehitti maailman pienimmän spektrin tunnistavan ratkaisun. Yrityksen Food Scanner -konseptissa yhdistyvät infrapunaspektrin tunnistusmoduuli, kehittyneet algoritmit, pilvipalvelu sekä materiaalikirjasto, joiden avulla rasvoja, proteiineja, sokeria ja kokonaisenergiaa voidaan mitata tarkasti.

*******************
Heidi Lindgren pääkaupunkiseudun Nuori Yrittäjä

Pääkaupunkiseudun Yrittäjien hallitus on valinnut Nuori Yrittäjä -kilpailun voittajaksi Teo-Pal Oy:n toimitusjohtaja Heidi Lindgrenin. Osakilpailun palkinto luovutettiin hänelle 29.3.2017 järjestetyssä yrittäjäillassa. Voittaja etenee seuraavaksi koko valtakunnan laajuiseen kilpailuun.
Vuonna 1978 perustettu laboratoriolaitteiden ja vaakojen tukkukauppaa harjoittava Teo-Pal Oy on muutama vuosi sitten käynyt läpi sukupolvenvaihdoksen. Vetovastuu siirtyi vuonna 2012 yrityksen toisen sukupolven edustajalta Lasse Lindgreniltä Heidi Lindgrenille.
Uransa kohokohdiksi Heidi Lindgren mainitsee jalkautumisen asiakkaiden pariin ja parhaiden ratkaisujen löytämisen heidän tarpeisiinsa. Hänen mielestään vastaus nykymarkkinoiden kovaan kilpailuun löytyy asiakaslähtöisyydestä.

*******************************
Hanna Partanen Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumni

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen on Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumni. Tunnustus myönnettiin Partaselle yliopiston vuosipäiväjuhlassa 30.3. Ravitsemustiede kuuluu yliopiston keskeisiin oppialoihin, ja Partanen on toiminnallaan edistänyt alan näkyvyyttä ja tunnettuutta.
Partanen valmistui terveystieteiden maisteriksi silloisen Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitokselta vuonna 2004. Hän on sen jälkeen toiminut ravitsemusterapeuttina, kouluttajana ja yrittäjänä.

**************************
Women’s Board Award Nina Kopolalle

Women’s Board Award on myönnetty Suominen Oyj:n toimitusjohtajalle Nina Kopolalle. Kopola on myös Metson hallituksen ja Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen ja toiminut aiemmin mm. Konecranesin hallituksessa.
Women’s Board Award on tunnustus naispuoliselle yritysjohtajalle ja hallitusammattilaiselle, jolla on potentiaalia toimia suuremman yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Palkinto voidaan myöntää naiselle, jolla on merkittävä kokemus joko toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä yrityksessä, jonka liikevaihto ylittää 100 miljoonaa euroa.

********************************
Tamperelainen Konttori Vuoden olutravintola

Helsinki Beer Festivalin raati on valinnut Vuoden olutravintolaksi tamperelaisen Konttorin. Konttorin suurin valtti on kaupungin laajin ja tiuhaan vaihtuva olutvalikoima, ja henkilökunta on ystävällistä ja osaavaa.

*****************
Helsinkiläinen Grön Vuoden ravintola

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2017 -tunnustuksen helsinkiläiselle ravintola Grönille. Ravintola on vakiinnuttanut villit raaka-aineet osaksi päivittäistä menua. Keittiö loihtii perinteisiä makuja uudella tavalla, mutta lapsuuden tuoksumuistoja kutkutellen.

***********************
Strutsitila Elimäen vuoden 2017 maaseutuvaikuttaja

Laurilan strutsitila on palkittu Elimäen vuoden 2017 maaseutuvaikuttajana. Outi ja Jarmo Johanssonin tila palkittiin, koska se on tehnyt Elimäkeä ja Kouvolaa tunnetuksi myös oman kotiseudun ulkopuolella ja yrittäjäpariskunta on osoittanut, että pienikin tila pärjää aktiivisella ja ennakkoluulottomalla toiminnalla. Johanssonit ovat pitäneet tilaa vuodesta 2007 lähtien.

**************************
Jaakko Kolmosen Ruokakulttuuripalkinnot

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinnon, yhteensä 12 000 euroa, ovat saaneet keittiömestari Aira Viitaniemi, toimittaja Olli Ihamäki, ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa ja ruokatoimittaja Christina Aaltio. Palkitut ovat pitkänlinjan ammattilaisia, jotka ovat voimistaneet suomalaista ruokakulttuuria.

*********************
Suomen tarjoilijoille kultaa pohjoismaisista oppilaskilpailuista

Suomen nuori tarjoilijakaksikko Jaana Juutilainen ja Janna Miettinen Savon ammatti- ja aikuisopistosta toivat Suomelle kultaa nuorten tarjoilijoiden ja kokkien pohjoismaisista mestaruuskilpailuista.
Kaksipäiväisen kisan aikana tarjoilijakilpailijat osoittivat osaamisensa eri kattaus- ja tarjoilutehtävissä, tunnistivat viinejä ja yhdistivät niitä menuihin, valmistivat kansainvälisiä juomasekoituksia sekä näyttivät taitonsa transeeraus- ja liekitysosioissa. Kilpailu huipentui kokkikilpailijoiden suunnittelemaan ja valmistamaan ateriaan, jolle tarjoilijat valitsivat sopivat viinit ja jonka he tarjoilivat asiakkaille.

*****************************
Rönnvikin Viinitilan puolimakea seurusteluviini Rönnvik Suomen tilaviini 2017

Hämeen ammatti-instituutissa Lepaalla järjestettiin 11.4.2017 kahdeskymmenestoinen Suomen tilaviini -kilpailu. Kilpailuun osallistui 10 tilaviiniyrittäjää yhteensä 48 tuotteella. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen viiniyrittäjät ry:n kanssa.
Kilpailun viinit olivat tällä kertaa hyvin korkeatasoisia. Pronssimitalin tasoiseksi arvioitiin peräti 25 viiniä. Hopeamitalipisteisiin ylsi 19 viiniä. Rönnvikin viinitilan Vertti-viherherukasta valmistettu puolimakea Rönnvik-seurusteluviini sai ainoana viininä yli 18 pistettä ja valittiin Suomen tilaviiiniksi 2017.

*******************
Ruokavisan voitto Veikkolan koululle

Ruokavisan valtakunnallisen loppukilpailun voitti Veikkolan koulu Kirkkonummelta, Uudeltamaalta. Ruokavisan loppukilpailussa oppilaat työskentelivät Ruokatiedon näytöskeittiössä satojen silmäparien ja median edessä Lähiruoka & Luomu -messuilla.
Loppukilpailussa Veikkolan koulua edustivat 8-luokkalaiset Johannes Juurakko, Matias Kinnunen, Lili Jokinen ja Sanni Heinonen.

***********************
Vuoden lähiruokateko -palkinto Mikkeliin

Mikkeliläinen lähiruokayritys Otava Food Factory on voittanut Vuoden lähiruokateko -palkinnon. Nuorella yrityksellä on monipuolinen valikoima toimintoja: lähiruokaravintola Bistro Vilee, ruokatehdas, catering-toimintaa ja omia myymälöitä. 2 000 euron arvoinen palkinto luovutettiin yritykselle Lähiruoka & Luomu -messuilla Messukeskuksessa Helsingissä.

*************************
Suomisen sokkorekrytoinnille INDEX17-palkinto

Kansainvälinen kuitukankaiden toimialajärjestö EDANA on myöntänyt Suomiselle INDEX17-palkinnon vastuullisten toimintatapojen kategoriassa työnhakijoiden tasavertaisuutta edistävästä sokkorekrytointikäytännöstä.
Suominen soveltaa sokkorekrytoinnin periaatetta kaikissa uusissa rekrytoinneissaan – myös lukien ylimmän johdon palkkaamisessa – henkilöstön monimuotoisuuden lisäämiseksi sekä hakijoiden tasavertaisen kohtelun takaamiseksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että palkkaavan esimiehen arvioitavaksi tulevista hakemuksista ja ansioluetteloista poistetaan tietoja, mm. hakijan koko nimi, sukupuoli, etninen tausta ja ikä. Tällä tavoin keskitetään huomio tehtävän kannalta olennaisiin asioihin ja minimoidaan tiedostamattomien ennakkoasenteiden vaikutus rekrytointipäätöksiin.
Suominen kokeili sokkorekrytointia onnistunein tuloksin vuonna 2015, ja siitä lähtien sokkorekrytointi on ollut Suomisen lähtökohtainen tapa rekrytoida.

************************
Suomalainen Gin voitti pronssia International Spirits Challenge 2017 -kilpailussa

Ägräs Distillery on voittanut Ägräs Ginillä pronssia International Spirits Challenge -kilpailussa gin kategoriassa, luokassa: high premium gin. Ägräs Gin on viljapohjainen tislattu gini. Sen päämausteina ovat Suomessa viljelty katajanmarja, väinönputki ja puna-apila.

********************
K-Supermarket Lempola Lohjalta Suomen paras K-Supermarket

Vuoden 2016 parhaaksi K-Supermarketiksi on valittu Lohjalla toimiva K-Supermarket Lempola. Palkinnon perusteina olivat onnistuminen asiakastyytyväisyydessä, myynnin kehityksessä, sekä henkilökunnan vahva osallistaminen kaupan kehitystyöhön.

************************
K-Supermarket Reimari Paraisilla valittiin Vuoden Leipäkaupaksi

Vuoden 2017 Leipäkauppa on K-Supermarket Reimari Paraisilla. Kauppa sai vastaavan tunnustuksen ensimmäisen kerran vuonna 2009.
‒ Vahvuutemme leivässä on erityisesti runsas paikallistuottajien määrä. Myymme myös runsaasti irtoleipää. Siksi osastollamme myös tuoksuu aina tuore leipä, mikä luo fiilistä, kauppias Kim Mattsson kertoo.
K-Supermarket Reimarin leipäosaston vastaavana toimii Tuula Heino. Hän on vastannut osastostaan jo 15 vuoden ajan. Hän korostaa osastollaan runsasta leipävalikoimaa erikoistuotteineen, tuotteiden tuoreutta sekä paikallisten toimittajien määrää.

******************
CHEP Europelle toistamiseen Ecovadis Gold -tunnustus

Toimitusketjuratkaisuja tarjoava CHEP Europe on sijoittunut parhaimman yhden prosentin joukkoon EcoVadiksen arviossa, jossa yrityksiä arvioitiin kestävän kehityksen perusteella. Sijoituksen ansiosta CHEP Europelle myönnettiin EcoVadiksen Gold Recognition Level -tunnustus jo toisena peräkkäisenä vuotena.
EcoVadis Gold -tunnustus on korkein palkinto, joka myönnetään ympäristötietoiselle kehitykselle ja saavutuksille ympäristön, henkilöstökäytänteiden, reilun liiketoiminnan ja toimitusketjujen osa-alueilla. CHEP Europe sijoittui erityisen hyvin henkilöstökäytänteiden ja reilun liiketoiminnan käytänteiden osa-alueilla.

***************************
Vuoden Kokki ja Vuoden tarjoilijat 2017

Mattias Åhman ravintola Bhogasta on Vuoden Kokki 2017 ja Ronny Malmberg (ravintola Farang). Vuoden Tarjoilija 2017. Finaali käytiin Peurungan Rafla 2017 -messujen yhteydessä.
Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman (ravintola Finnjävel) ja kolmanneksi Ville Korhonen (ravintola Savoy). Vuoden Tarjoilija -finaalitaistossa toiseksi sijoittui Noora Sipilä (ravintola Muru) ja kolmanneksi Heidi Martikainen (ravintola Solna).

***************************
Kauppakeskusteko 2017

Kampin kauppakeskuksen ylimmissä kerroksissa sijaitseva Kortteli toteutti erinomaisesti kehittäjien vision uudesta ravintola- ja palvelutarjonnan standardista, arvioi Kauppakeskusteko 2017 -kilpailun raati ja valitsi uuden konseptin vuoden 2017 kauppakeskusteoksi. Tuomaristo kiitti Korttelia erityisesti sen avaamisen hyvästä ajoituksesta.

*********************
Kotipizza palkittiin vuoden 2017 franchising-ketjuna

Kotipizza on saanut Suomen Franchising-Yhdistyksen Vuoden 2017 Franchisingketju -palkinnon, joka julkistettiin Franny Awards -juhlassa. Kotipizza palkitsi itse multiyrittäjä Ibrahim Khalilin ketjun vuoden yrittäjänä vastuullisesta ja kunnianhimoisesta yrittäjyydestä.
Suomen Franchising-Yhdistys järjestää vuosittain Franny Awards -gaalan, jossa palkitaan vuoden ansioituneimpia franchising-ketjuja ja -yrittäjiä. Palkinto myönnettiin ketjulle, joka on harjoittanut tuloksellista ja myönteisen vastaanoton saanutta toimintaa Suomen Franchising-Yhdistyksen eettisten sääntöjen mukaan.
Kotipizzan vuoden yrittäjänä palkittu Ibrahim Khalil on kotoisin Bangladeshista. Hän aloitti Kotipizza-yrittäjänä heinäkuussa 2014 Espoon Kotipizza Bauhaussissa ja laajensi liiketoimintaansa seuraavana vuonna Herttoniemeen. Vuonna 2016 hän otti haltuunsa Myyrmannin ja Arabian ravintolat.
Khalil arvostaa vastuullisuutta ja hyvän jakamista eteenpäin. Suomeen lokakuussa 2008 muuttanut yrittäjä on perustanut kotikyläänsä orvoksi jääneille lapsille peruskoulun ja aikoo rakentaa kylään maitotilan.

***********************
Vuoden suodatinkahvi, espresso sekä Suomen paras paahtimo ja kahvila

Helsinki Coffee Festival -tapahtumassa valittiin vuoden suodatinkahvi ja espresso sekä yleisöäänestyksellä Suomen paras paahtimo sekä kahvila. Festivaaleilla miteltiin myös suodatinkahvin valmistuksen suomenmestaruudesta sekä Vuoden Barista -tittelistä.
Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvin yleisön edessä 15 eri suomalaisen paahtimon kahvista. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista helsinkiläisen pienpaahtimo Rost & Co.:n guatemalalainen Finca Montejo ja espressoista tukholmalaisen kahvipaahtimo Johan &
Helsinki Coffee Festivaleilla ja tapahtuman nettisivuilla toteutetussa kyselyssä yleisö pääsi äänestämään Suomen parasta paahtimoa ja kahvilaa. Parhaimman paahtimon tittelin vei lappeenrantalainen pienpaahtimo Lehmus Roastery ja parhaimman kahvilan helsinkiläinen kahvila/pienpaahtimo Kaffa Roastery.
Tapahtumassa miteltiin SCAE Suomen (Speciality Coffee Association of Europe – Finnish Chapter) järjestämät viralliset kahvialan SM-kilpailufinaalit. Brewers Cupin Suomen mestaruuden vei Aleksi Kuusijärvi, ja Vuoden Barista -kilpailun voitti hallitseva suomenmestari Jarno Peräkylä.

*****************
Rinkeli Grand Prix voitto Turkuun

Vuoden 2017 Rinkeli Grand Prix -kilpailun on voittanut Turun ammatti-instituutin joukkue Iida-Kaisa Juntunen ja Oskari Takkinen. Hopeaa sai Tampereen seudun ammattiopisto Tredu joukkueella Satu Vierelä ja Saara Lehtimäki. Prossia sai koulutuskeskus Salpauksen joukkue, jossa kilpailivat Suvi Nieminen ja Nella Kumpulainen.

**********************
Fazerin lakupakkaus palkittiin

Fazerin lakritsikonsepti on saanut Fennia Prize Winner -palkinnon esimerkillisestä muotoilun hyödyntämisestä. Fazer Lakritsi -tuoteperhe uudistui syksyllä 2015 ja sai uudet, tyylikkäät pakkaukset. Graafiset, mustavalkoiset pakkaukset erottuvat käytettävyydeltään ja kuosiltaan.

*************************
Uusi puu 2017 -kilpailun palkintoja

Kotkamillsin kehittämä kertakäyttökuppien valmistukseen tarkoitettu kartonki on palkittu Uusi puu 2017 -kilpailun Kaupungistuminen-kategorian voittajana. Kartongissa on vettä hylkivä suojakerros, joka hajoaa kierrätysprosessissa. Kartonki hajoaa myös biologisesti kompostissa tai luonnossa.
Arjen sankarit kunniamaininnoilla palkittiin kolme keksintöä. Täysin kompostoituva ja biohajoava Saga-paistovuoka on leivinpaperilla vuorattu pahvinen kertakäyttövuoka kaikkeen leivontaan. Kunniamaininnan saanut kuitupohjainen Tuoreboxikonsepti kestää kosteutta ja soveltuu monenlaisilla pakattaville tuotteille, kuten kalalle, lihalle, marjoille ja pakasteille. Lisäksi kunniamaininnan sai tuorekalojen kuljettamiseen tarkoitettu, kuitupohjainen EcoFishBox, joka on palkittu aikaisemmin Scanstar- ja Worldstar-palkinnoilla.

************
Kiertotalousinnovaatio -palkinto Smart Chemistry Parkille

Suomalaisten Kemistien Seura on palkinnut raisiolaisen Smart Chemistry Parkin uudella Kiertotalousinnovaatio-palkinnolla. Yritys on bio- ja kiertotalousalusta ja klusteri kemian ja teknologian alalla toimiville start up- ja pk-yrityksille. Alan yritysten ja toiminnasta vastaavan Turku Science Park Oy:n yhteistyössä valmistelema konsepti aloitti toimintansa Raisio Oyj:n tehdasalueella vuonna 2015. Se tarjoaa laboratorio-, pilotointi- ja toimistotiloja sekä laajan verkoston julkisen sektorin, yliopistojen ja teollisuuden välillä.

***************************
Metsä Boardin pakkauksille tunnustuksia

Metsä Boardin pakkaukset ovat saaneet tunnustusta iF Design Award -kilpailussa. T2 Tea Mini Fruit -pakkaus voitti Beverages-kategorian ja korotettu hanapakkaus Indepentent Packaging -kategorian. Arvostetun kilpailun kansainvälinen tuomaristo arvioi yli 5 500 kilpailuun osallistunutta työtä 59 maasta.Tunnustuksia marras-joulukuu 2016

keskiviikko 14. joulukuu 2016

Anu Hopialle Tiedekirjapalkinto

Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjapalkinnon on saanut muun muassa elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia. 8 000 euron palkinto myönnetään laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Hopia on tutkimustyönsä ohessa kirjoittanut ja luennoinut ruuanlaiton kemiasta 1990-luvun puolivälistä lähtien. Hän on julkaissut sekä tieteellistä että yleistajuista tuotantoa.
***********************************
Topi Salmi -palkinto Marja-Liisa Hänniselle

Bakteriologian tutkija ja opettaja, eläinlääketieteen tohtori, Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ympäristöhygienian professori, emerita Marja-Liisa Hänninen on saanut Eläinlääkäriliiton Topi Salmi -tiedepalkinnon. Hännisen tieteellinen tutkimustyö on keskittynyt zoonoottisten bakteereiden epidemiologiaan, genetiikkaan ja diagnostiikkaan. Hän on myös käsitellyt laajasti mikrobien lääkeaineresistenssiä, mikä on maailmanlaajuisesti merkittävä ongelma.
***********************
Mattila ja Hellström Web of Science Highly Cited Researcher -listalle

Johtava tutkija Pirjo Mattila ja tutkija Jarkko Hellström LIIMAn Elintarvikeketjun tuoteratkaisut tiimin marja- ja polyfenolitutkimusryhmästä ovat mukana marraskuussa 2016 julkaistulla Web of Science Highly Cited Researcher -listalla. Koko listalla on vain 16 suomalaista, ja Mattila ja Hellström ovat listalla ainoat suomalaiset Agricultural Scinences -tutkimusalueelta.
******************
Marianne Heikkilä on Selkeä puhuja

Kuuloliitto on valinnut vuoden 2016 Selkeäksi puhujaksi Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilän. Hänen ääntämyksensä on selkeää, ja hän ottaa puheessaan yleisönsä huomioon. Kuuloliitto haluaa Selkeän puhujan valinnalla korostaa hyvän puheviestinnän tärkeyttä. Suomessa on noin 750 000 henkilöä, joilla on jonkinasteinen kuulonalenema.
**********************
Vuoden keliakiatutkija Kaisa Hervonen

Keliakialiitto on valinnut Vuoden keliakiatutkijaksi LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kaisa Hervosen. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2004 ihokeliakian liitännäissairauksista ja taudin esiintymisestä perheissä. Myöhemmin hän valmistui ihotautien ja allergologian erikoislääkäriksi ja on työskennellyt siitä lähtien Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Hervonen vastaa työssään erityisesti rakkulatautien, kuten ihokeliakian hoidosta.
**************************
Vuoden 2016 gluteeniton tuote Porokylän Leipomon riisipiirakka

Vuoden 2016 gluteenittomaksi tuotteeksi on valittu Porokylän Leipomon riisipiirakka, joka muistuttaa tavanomaista riisipiirakka ja maistuu kaikille. Maussa on rukiin tuntua kuoritaikinan monipuolisen jauhoseoksen ansiosta. Porokylän Leipomon gluteenittomat tuotteet leivotaan Lieksassa. 25 leipuria leipoo gluteenitonta seitsemänä päivänä viikossa.
********************************
Vuoden 2016 gluteeniton yritys Virtasalmen Viljatuote

Vuoden 2016 gluteenittomaksi yritykseksi on valittu Virtasalmen Viljatuote. Perheyritys on toiminut alalla jo 20 vuotta. Tuotevalikoimassa on 32 myllytuotetta, jotka eivät sisällä vehnätärkkelystä, säilöntä- tai lisäaineita. Viime aikoina yritys on panostanut etenkin valmiisiin jauhoseoksiin. Tuotevalikoimaa kehittäessään yritys huomioi myös tuotteiden terveellisyyden. Esimerkkejä siitä ovat muun muassa tattarilese, gluteeniton mustikkamysli ja nokkoslettujauhoseos.
*********************
Pekka Mäki-Reinikalle elämäntyötunnustus

Keskuskauppakamarin kultaisen elämäntyömerkin on saanut neljä Päijät-Hämeessä toimivaa elinkeinoelämän vaikuttajaa tunnustuksena ansiokkaasta työstä Suomen elinkeinoelämän hyväksi. Yksi heistä on toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka (Oy Karl Fazer Ab, Fazer Mylly Suomi). Keskuskauppakamarin myöntämä kultainen elämäntyömerkki on merkittävä kunnianosoitus pitkästä työurasta.

****************
Roimalle kansainvälistä tunnustusta

Mediatalo Red Herring on valinnut vuoden 2016 lupaavimmat teknologiayritykset maailmassa. Tänä vuonna voittajien joukkoon ylsi Suomesta Roima Intelligence. Top 100 Global -listalle valittuja yrityksiä tarkasteltiin useiden kriteerien perusteella, kuten teknologinen innovatiivisuus, kasvuvauhti, johdon ja henkilöstön kyvykkyys sekä kansainvälistymispotentiaali. Kilpailun ratkaisi ennalta valittujen kriteerien lisäksi paikan päällä tilaisuudessa pidetty yritysesittely.
*************************
Seppo Lohtaja palkittiin luomun edelläkävijänä

Luomutuotantoa kehitetään jatkuvasti yhä ekologisemmaksi ja eettisemmäksi tuotantotavaksi. Suomessa tuotantotapa alkoi saada merkittävämmin huomiota 1980-luvulla, ja silloin näkyvänä keulahahmona toimi varsinaissuomalainen Seppo Lohtaja. Luomuliitto palkitsi Lohtajan luomun eteen tehdystä työstä Luomupäivien gaalassa 16.11. Lounais-Suomen luomuyhdistys palkitsi samalla uraa uurtaneen puutarhatuottaja Terhi Linjoksen.
********************
Vuoden Luomuyritys 2016 on Suomisen Maito Oy

Luomuliitto on palkinnut Vuoden Luomuyrityksenä Jymy-jäätelöistä tunnetuksi tulleen Suomisen Maito Oy:n. Sen perustajat ja osakkaat ovat Olli ja Samuli Suominen sekä Erkki Mikola, Jyrki Sukula ja Horst Neumann. Jymy-jäätelö on saanut mm. Vuoden Luomutuote -kunniamaininnan 2015 ja palkittu Pohjoismaiden parhaana luomuelintarvikkeena Malmössä kansainvälisillä luomumessuilla 2015. Jäätelöiden luomumaito hankitaan Jaakko ja Pirkko Suomisen 120 lypsylehmän luomutilalta.
************************
Teemu Asikainen vuoden barista

Teemu Asikainen Hämeenlinnan Coffee House -kahvilasta valittiin 8.11.2016 vuoden parhaaksi baristaksi Master Barista -kilpailussa Helsingissä. Coffee House -ketjun vuosittain järjestämään kilpailuun osallistui seitsemän kahvila-alan ammattilaista eri puolilta Suomea.
********************
Vuoden keittiöteko -palkinto Sodankylän kunnan ruokapalveluille

Fredmanin perustama Vuoden Keittiöteko -palkinto 2016 on annettu Sodankylän kunnan ruokapalveluille. Sodankylässä on pitkäjännitteisesti kasvatettu lähiruuan osuutta kunnan ruokapalveluissa ja edistetty paikallisten ruuantuottajien pääsyä mukaan kunnan ruokahankintoihin. Raadin äänestyksessä toiseksi sijoittui hävikkiruokaravintola Loopille. Jaetulle kolmannelle sijalle sijoittuneet Keudan ammattiopiston Nurmijärven yksikön opiskelijaravintola Perttula ja Bistro Cumuluksen lastenlista saivat Vuoden Keittiöteko -kunniakirjat.
**********************
K-Ruoka Awards palkitsi Suomen parhaat

K-Ruoka Awards palkitsi 5.11. ruokamaailman parhaat uutuudet, kiinnostavimmat ihmiset ja puhuttavimmat ilmiöt seitsemässä kategoriassa. Voittajat selvisivät yleisöäänestyksessä, jossa annettiin lähes 232 000 ääntä.
Kilpailun voittajat ja palkintokategoriat: Vuoden uutustuote Fazer juuresleivät, Vuoden lähituottaja Pesolan pihviliha, Vuoden ruokailmiö Nyhtökaura, Vuoden K-Ruoka yhteistyöblogi Pala Kakkua, kauppias Mari Koenkytö, Vuoden paikallinen ruokavaikuttaja Teppo Ylä-Hemmilä, Viipurilainen Kotileipomo, Vuoden Pirkka Pirkka-tuotesarjan joulufilmin Majakanvartija -roolihahmo ja Vuoden K-ruokakauppa K-supermarket Jakomäki.
***********************
Fleksopainatuksen A-ryhmä jälleen palkintosijoille Lontoossa

Westpak, PA-HU ja Marvaco ovat taas Lontoossa pidetyssä FlexoTech Awards 2016 –pakkauspainatuskilpailussa. Pohjoismaisista fleksoalan toimijoista oli mukana kaksi suomalaista pakkauspainoalan osaajaa kahdessa eri kategoriassa: Mid Web -sarjassa Westpakin painama joustopakkaus oli työ, joka oli siirretty syväpainosta fleksoon ja Best Use of Flexo Within a Single Forme -sarjassa oli Pa-Hun kartonkilavanauha, joka oli siirretty offsetista fleksoon.
Teemana tänä vuonna oli kustannustehokkuus, johon yhdistettynä äärimmäisen korkea painolaatu karsi alkumetreillä monia haastajia pois kilpailusta.
Westpakin ja Pa-Hu:n työt olivat uusinta Expanded Gamut -fleksopainoteknologiaa, jotka nämä kaksi painotaloa ovat ottaneet tuotantokäyttöön ensimmäisten joukossa Suomessa. Marvaco on yhdessä näiden painotalojen ja painoväritoimittajien kanssa kehittänyt Full HD EGP (Expanded Gamut) teknologiaa, jossa painotyöt toteutetaan laajennetulla väriavaruudella ja täysteräväpiirtotekniikalla.

**********************
Ruokakulttuuripalkinnot Hurstin vähävaraisten jouluaterialle, Kotipellon puutarhalle ja Pienpanimoliitolle

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnon ovat saaneet Hurstin perheen luoma vähävaraisten jouluateria, Kotipellon puutarha sekä Pienpanimoliitto. ELO-säätiön vuosittain jakaman palkinnon tavoitteena on osoittaa suomalaisen ruokakulttuurin kirjo tekojen ja tekijöiden kautta.

****************
Huovisen Leipomon Hangenkierä voitti Itsenäinen Suomi 100 vuotta -leivoskilpailussa

Suomen Leipuriliitto ry:n jäsenistölleen julistaman Itsenäinen Suomi 100 vuotta -leivoskilpailun voitti oululaisen Timo Kyllinen Oy:n Huovisen Leipomon Hangenkierä-leivos. Siinä maistuvat kauramurotaikinapohja, suklaakinuski, mustaherukka ja valkosuklaamousse. Valkoiseksi kuorrutettua pintaa koristavat mm. valkosuklaalaatta ja siniset koristerakeet. Leivoksen on suunnitellut Susanna Rättäri.
*************************
Panimoyrittäjät Vuoden luonnontieteilijöitä 2016

Vuoden luonnontieteilijöiksi 2016 on valittu kaarinalaisen Radbrew-panimon yrittäjät, tähtitieteilijä Matti ”Eikka” Laakso ja kemian teekkari Patrik Niskanen. He perustivat panimon vuoden 2014 lopulla. Kaverukset olivat aiemmin opiskelujen lomassa harrastuksenaan panneet olutta ja rakentaneet pitkälti itse myös oluen panemiseen tarvittavat laitteistot.
********************************
Fazer Culinary Team Finland voitti kokkiolympialaisten catering-sarjan

Fazer Culinary Team Finland menestyi historiallisesti 21.–26.10.2016 Saksan Erfurtissa pidettävissä kokkiolympialaisissa voittaen Suomelle kultaa catering-sarjassa. Puolentoista vuoden harjoittelu huipentui 150 hengelle tarjottuun lounaaseen, jonka raaka-aineiden sekä ruokien tuli kertoa kilpailujoukkueen maan ruokakulttuurista.
Fazer Culinary Team toi menuun suomalaisia juuria palvatun hirven kanssa tarjoillun kermaisen palsternakkakeiton muodossa sekä tyrni-omena-kaurajälkiruoassa. Valmistettava lounas sisälsi keiton, kaksi lämmintä ruokaa, yhden kasvisruoan, lisukkeet, salaattibuffetin ja jälkiruuan. Lounaan valmistamiseen sai käyttää aikaa enintään viisi tuntia, ja kustannukset annosta kohden saivat olla noin viisi euroa.
**************************
Suomalainen lähdevesipullo voittoon kansainvälisessä muotoilukilpailussa

Suomalaisen lähdevesiyrityksen Finn Springin SPRING AQUA Premium -lähdevesipullo on voittanut pääpalkinnon German Design Award 2017 -muotoilukilpailun Excellent Communication Design -sarjan pakkauskategoriassa. Itse vesi, Keski-Pohjanmaalta Multilan lähteestä nostettava suomalainen lähdevesi, palkittiin kesällä maailman parhaana Superior Taste Award -kilpailussa Brysselissä.
SPRING AQUA Premium -muovipullo on suunniteltu Suomessa. Designin on kehittänyt yrityksen oma tiimi. Pullon etiketit on suunniteltu yhteistyössä mainostoimisto Dotter Creative Groupin kanssa. Pullo sai kansainvälistä tunnustusta jo vuonna 2015 voittaessaan Pentawards-muotoilukilpailun Gold Awardin juomasarjassa.
****************************************
Miika Korpela on Suomen Olutmestari 2017

Miika Korpela on Suomen Olutmestari 2017. Hän työskentelee Helsingin Kampin Teerenpeli-ravintolassa. Olutkisälleiksi valittiin Joni Ahola (Ravintola O´Hara’s, Tampere) ja Jussi Leveelahti (Ravintola Oficina, Helsinki).
******************************KE 5/2016 Tunnustuksia

perjantai 28. lokakuu 2016

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto V. Hukkanen Oy:lle

Sastamalalainen V. Hukkanen Oy on palkittu valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Veijo ja Ulpu Hukkanen perustivat yrityksensä 1970-luvun puolivälissä. Nykyisin Hukkasten yritysrypäs työllistää yli 230 ihmistä.
Yrityksen tärkeimpiä tuoteryhmiä ovat lämminsavustetut, kylmäsavustetut ja graavatut kalat sekä tuoreet kalafileet. Vuodesta 2013 konserniin on kuulunut Martin Kala Oy Turussa. Yritys on erikoistunut silakan ja luonnonkalojen fileointiin sekä lipeäkalaan. Viime vuoden syksyllä Hukkaset ostivat kalankasvatuskonserni Taimen-yhtiöt Oy:n.

****************

PacTec-palkinto Atrialle

Suomen Messusäätiön rahoittaman PacTec -palkinnon (2 000 €) on saanut Atria Bravuuri -pakkaus. Kunniamaininnan (1 000 €) sai Inno-Vai Oy:n Alkolle suunnittelema verkkokaupan lähetyspakkaus.
Opiskelijasarjan voitti (2 000 €) Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen opiskelijaryhmä: Nina Enroth, Saija Kivilehto, Jarno Salin, Maijuleena Salminen ja Janni Vanhanen. He kehittivät ruokaöljyn kuluttajapakkauksen ennakkoluulottomasta, ekologisesti ja kuluttajalähtöisesti.

**********************

Miia Lindströmille huippurahoitus

Professori Miia Lindström on saanut European Research Council Consolidator Grant -rahoituksen. Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) rahoittaa uraauurtavaa huippututkimusta eri tieteenaloilla. Lindströmin johtama Clostridium botulinum -bakteerin hermomyrkkytuotantoon pureutuva tutkimus sai myös Suomen Akatemian hankerahoitusta.
Yhteensä noin 2,5 miljoonan euron hankkeet käynnistyvät loppuvuodesta. Tavoitteena on selvittää, miksi maaperässä ja vesistössä elävä C. botulinum tuottaa tappavaa hermomyrkkyä.

********************

Ravitsemusteko 2016 Reijo Laatikaiselle

THM, laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on saanut Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry :n Ravitsemusteko 2016 -tunnustuksen. Laatikainen puolustaa tutkittua ravitsemustietoa ja yliopistokoulutettua ravitsemusasiantuntijuutta sitkeästi, mutta ylläpitää myös rakentavaa keskusteluyhteyttä näiden kyseenalaistajien kanssa. Hän aloitti Pronutritionist-sivuston ylläpidon vuonna 2010 ja Tervevatsa-sivustonsa vuonna 2011.

***********************

Vuoden Luomutuotteet Spelttikuitulisät, maitojen suurpakkaukset ja maasdam-juusto

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteiksi SunSpeltin Luomu Spelttikuitulisä mustikalla ja Luomu Spelttikuitulisä tyrnillä. Ammattikeittiösarjan voitti Valion novobox-maidot eli 10 litran ammattikeittiöihin tarkoitetuissa pakkauksissa myytävät kevyt- ja rasvaton luomumaito. Kunniamaininnan sai Valio Luomu™ maasdam-juusto.
Voittajat julkistettiin 6.10.2016 Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä.

*******************

Martat palkittiin Muoto2016 Ruokateko -palkinnolla

Martat ovat saaneet Aller Median järjestämässä vuosittaisessa Muoto2016 -gaalassa palkinnon Ruokateko2016. Marttojen valintaa raati perustelee mm. pitkäjänteisellä, arvokkaalla työllä, jota Martat ovat tehneet suomalaisen ruokakulttuurin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi.
Martat ovat tehneet jo vuodesta 1899 työtä suomalaisten perheiden, kotien ja ruokakulttuurin puolesta. Martoille on tärkeää, että suomalainen arvostaa suomalaista ruokaa ja suomalaisen ruokakulttuurin perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle.
Martat ovat myös keräämässä suomalaisten ruokamuistoja RuokaKalevalaan, maakuntien pito- ja perinneruokia sekä valitsemassa Suomi100-juhlavuoteen Suomelle kansallisruokaa yhdessä suomalaista ruokakulttuuria edistävän Elo-säätiön kanssa.
Marttojen ruokaneuvonta tavoittaa vuosittain 110 000 henkilöä. Martat.fi-verkkopalvelun vierailut nousevat yli 6 miljoonaan. Sosiaalisen median kanavissa viihtyy yli 90 000 marttailusta kiinnostunutta fania.Tunnustuksia syyskuu 2016

keskiviikko 07. syyskuu 2016

Sangenille ja Tornion Panimolle pronssia USA:ssa

Tornion Panimon paluusta kertova filmi Sangen – The Sound of Superior Taste on palkittu pronssilla PR-sarjassa International Business Awards -festivaalilla USA:ssa. Filmi kertoo vuonna 1873 perustetun panimon uudelleenkäynnistämisestä. Lapin Kullan vanhana tehtaana muistettu panimo on ollut kylmillään vuodesta 2010 lähtien.
Filmin tähtenä nähdään Lapin Kullan entinen tehtaanjohtaja ja panimomestari Leo Andelin, joka toimii mentorina panimon uudelleenkäynnistämisessä. Filmin tuotannosta vastasi Pohjantähti-Elokuva.

******************************************************************

Scanstar Tuoreksille ja EcoFishBoxille

Suomalaisille pakkausvalmistajille, niiden suunnittelijoille tai pakkaajalle on myönnetty kaksi Scanstar-palkintoa pohjoismaisessa pakkauskilpailussa: Stora Enson EcoFishBoxi (kalatuotteille tarkoitettu kuitupakkaus) ja Apetit Tuorekset-ruuanlaittokasviksille kehitetty pakkaus.
EcoFishBox on Stora Enson tuoteuutuus, joka on tarkoitettu kauppojen ja ravintoloiden kalatuotteiden pakkaamiseen. Se on suunniteltu yrityksen DesignStudiossa Lahdessa. Laatikko on vesi- ja vuototiivis lineriin tehdyn PET-laminoinnin ja erityisen taitosmenetelmänsä takia. EcoFishBoxit toimitetaan taivuttamattomina, joten ne vievät vähän kuljetus- ja varastotilaa. Laatikkoon voi painattaa haluamansa ulkoasun.
Apetitin Tuorekset-pakkauksessa on käyttövalmis ruuanlaittokasvisvalikoima. Pakkaus on tehty puolihengittävästä, laseroidusta kalvosta, jossa kasvisvalikoima säilyy tuoreena pitkään. Pakkaus pidentää kasvisten säilyvyyttä ja minimoi ruokahävikkiä. Pakkaus on lisäksi helppokäyttöinen, yksinkertainen ja elegantti.

******************************************************************

Reetta Kivelä Vuoden vaikuttaja

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on valinnut nyhtökauran kehittäjän, ETT Reetta Kivelän, Vuoden vaikuttajaksi. Kivelä on palkintoperustelujen mukaan viime aikoina erityisen ansiokkaasti edistänyt alansa tunnettuutta ja vaikuttavuutta ja soveltanut tutkijana ja yrittäjänä kekseliäästi tutkimuksen tuloksia ja kokemustaan elintarviketeollisuudessa.
Reetta Kivelä edistää myös tutkimuksen ja elinkeinoelämän välistä vuorovaikutusta, mikä näkyy esimerkiksi opinnäytetöitä ja muita tutkimushankkeita koskevassa yhteistyössä sekä tiedekunnasta valmistuneiden elintarvikealan maistereiden ja tohtoreiden työllistymisessä.

******************************************************************

Valion kermavanukkaan pakkaukselle WorldStar

Valio Eila® -kermavanukaspakkaukselle on myönnetty WorldStar. Vanukas pakataan napsuteltavaan pakkaukseen, joka mahdollistaa vanukkaan kumoamisen pikarista lautaselle kätevästi ja kauniisti. Pakkausmalli on aivan uudenlainen Euroopan markkinoilla. Pakkauksen pohjaa napsautetaan kolme kertaa, mikä vapauttaa vakuumin ja vanukas putoaa siististi lautaselle. Pakkausmateriaaliksi on valittu helposti kierrätettävä polypropeeni.
Valio Eila® kermavanukaspikari voitti ensin pohjoismaisen ScanStar-palkinnon, minkä ansiosta se pääsi mukaan WorldStar-kilpailuun. WorldStar-kilpailun järjestää World Packaging Organisation (WPO).Tunnustuksia kesäkuu 2016

keskiviikko 08. kesäkuu 2016

Golli vuoden B2B-verkkopalvelu

GS1 Finlandin Golli-palvelu on palkittu vuoden B2B-verkkopalveluna Grand One -gaalassa Helsingissä toukokuussa. Golli osallistui kahteen kilpailun 18 sarjasta ja sai voiton lisäksi kunniamaininnan sarjassa Innovatiivisin digitaalinen palvelu.
Golli on kustannustehokas pilvipalvelu, joka helpottaa pk-yritysten tuotteiden pääsyä kaupan valikoimiin. Se digitalisoi tilaus-toimitusketjun toimialasta ja yrityksen koosta riippumatta. Golli on käyttäjien kanssa yhteistyössä suunniteltu palvelu logistiikan ja kaupan tavaravirtojen hallintaan. Se perustuu globaaleihin GS1-standardeihin, ja palvelun avulla voi muodostaa muun muassa oikeaoppiset lavamerkinnät, jotka toimivat myös kaupparyhmien automaattivarastoissa. Lisäksi Golli parantaa tuotteiden jäljitettävyyttä toimitusketjussa.
Toimialan käytäntöjä uudistava Golli on lisännyt suomalaisten pk-tavaratoimittajien kilpailukykyä, lisännyt kaupan ekosysteemin toimivuutta ja mahdollistaa miljoonasäästöt. Lisätietoja palvelusta löytyy osoitteesta https://www.gs1.fi/gs1-palvelut/golli.

*******************************************************************

3D-tulostus mahdollistaa uudet innovaatiot elintarvikemarkkinoille

VTT on käynnistänyt uudentyyppisten, 3D-tulostusteknologiaa hyödyntävien elintarvikkeiden valmistusmenetelmän kehittämisen. Ensimmäisissä kokeissa on valmistettu 3D-tulostamalla prototyyppejä tärkkelyksestä ja selluloosasta. Kehitystyössä hyödynnetään VTT:n biomateriaaliosaamista. Tutkijat työstävät myös muun muassa härkäpapu- ja kaurarikasteita sekä maitoproteiineja erilaisia tuoterakenteita varten.
− Teolliseen mittakaavaan pääseminen edellyttää vielä paljon työtä. Materiaalien lisäksi tarvitaan myös elintarviketeollisuudelle soveltuvien laitteiden kehitystyötä. Laitteita voidaan kehittää myös kotikäyttöön ja myyntiautomaatteihin, kertoo johtava tutkija Nesli Sözer VTT:ltä.
Moni nykypäivän markkinoilla menestyvä elintarvikeinnovaatio perustuu luovaan tapaan yhdistää erilaisia kuluttajat yllättäviä rakenteita, kuten rapeita, pehmeitä tai geelimäisiä kerroksia tai erityisen rapeita kuorrutteita. Kerros kerrokselta -valmistustapaan perustuva 3D-teknologia tarjoaa tähän uusia toteutusmahdollisuuksia.
VTT ja Aalto-yliopisto käynnistävät Tekesin rahoittaman projektin, jonka tavoite on kehittää elintarvikkeiden monikerroksisia rakenteita taloudellisesti kannattavasti ja kestävästi. Erityinen tehtävä on kehittää seoksia, joilla on 3D-tulostukseen soveltuvat virtausominaisuudet.
Projektissa kehitetään globaalisti kilpailukykyistä teknologiaa kotimaisen elintarviketeollisuuden, laitevalmistajien, ohjelmisto- ja verkkopalvelujen toimittajien ja vähittäiskaupan hyödynnettäväksi.

*******************************************************************

Yrityskylän digitaalinen pelijärjestelmä palkittiin

Yrityskylä palkittiin parhaiden digitaalisten palveluiden Blue Arrow Awards -kilpailun gaalassa Helsingissä. Yrityskylä nousi voittoon Societal Influence -kategoriassa, jossa arvioitiin palveluiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Yrityskylän vei voittoon sen pelijärjestelmä, joka on keskeinen osa maailman parhaana palkittua koulutusinnovaatiota. Järjestelmä ohjaa koululaisten toimintaa oppimisympäristössä rahankäytöstä äänestämiseen ja sen avulla simuloidaan pienoisyhteiskunnan taloutta, jossa raha liikkuu reaaliaikaisesti.
Yrityskylän pelijärjestelmää on kehitetty systemaattisesti jo seitsemän vuotta toiminnan alusta lähtien. Järjestelmä päivitettiin äskettäin vastaamaan oppimisympäristön kasvaneita tarpeita: Yrityskylissä ympäri Suomea vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia peruskoululaisia. IT-talo Futuricen kanssa toteutetussa uudistuksessa korostettiin erityisesti toimintavarmuutta ja käytettävyyttä.
Blue Arrow Awards-voittajat valittiin seitsemässä eri kategoriassa yhteensä 29 finalistin joukosta. Muut kuusi voittajaa olivat Nordic Sky Entertainment System, Juhlapesu, K-Ruoka-sovellus, Elisan kasvutiimi, IndustryHackin järjestäjät, ja Objection.js.

*******************************************************************

Millennium-teknologiapalkinto 2016 biokemisti Frances Arnoldille

Tekniikan Akatemia TAF jakoi tiistaina 24.5.2016 miljoonan euron arvoisen Millennium-teknologiapalkinnon yhdysvaltalaiselle biokemistille Frances Arnoldille. Arnoldin uraauurtava innovaatio, suunnattu evoluutio (directed evolution), matkii laboratoriossa luonnonvalintaa. Menetelmällä voidaan luoda uusia ja parempia proteiineja, joita voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi uusiutuvan energian sovelluksissa ja lääkkeiden valmistuksessa.
Suunnatun evoluution avulla entsyymeille voidaan jalostaa ihmiskunnan kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka eivät kehittyisi ilman ihmisen ohjausta. Frances Arnoldin menetelmä on vallankumouksellinen, koska halutun geenin DNA-rakenteeseen voidaan tehdä sattumanvaraisesti mutaatioita, kuten luonnossakin spontaanisti tapahtuu. Muokatut geenit tuottavat aivan uudenlaisia proteiineja, joiden joukosta valitaan teollisuusprosessien kannalta hyödylliset.
Arnoldin kehittämät innovaatiot ovat mullistaneet aiemmin hitaan ja kalliin proteiinimuokkauksen, ja hänen menetelmänsä ovat käytössä sadoissa laboratorioissa ja yrityksissä ympäri maailmaa. Muokatuilla proteiineilla korvataan kallista tai fossiilisia raaka-aineita käyttävää tuotantoa muun muassa polttoaineiden, paperituotteiden, lääkkeiden, tekstiilien sekä maataloudessa käytettävien kemikaalien valmistuksessa.

*******************************************************************

Vuoden 2015 talousennustajapalkinto Pellervon taloustutkimukselle

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu asetti talousennustajat paremmuusjärjestykseen jo yhdeksännentoista kerran. Vuoden 2015 talousennustajapalkinto, kristallipallo, luovutettiin Pellervon taloustutkimukselle Taloustutkijoiden XXXIII kesäseminaarissa Jyväskylässä. Edellisen kerran PTT voitti kilpailun vuoden 2011 talousennustuksista.
Kilpailussa tarkasteltiin ennusteiden osumatarkkuutta vuoden 2015 talouskehityksestä. Mukana oli kymmenen tutkimuslaitosta ja pankkia: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Palkansaajien tutkimuslaitos, Pellervon taloustutkimus, Valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, Osuuspankkikeskus, Nordea, Aktia, Danske Bank ja Handelsbanken.
Ennustetarkkuus arvioitiin erikseen mm. talouskasvusta, työttömyydestä, inflaatiosta, vaihtotaseesta, investoinneista ja kulutuksesta. Yhteensä arvioitavia muuttujia oli 9 kolmelta eri ennusteajankohdalta, vuoden 2014 keväältä ja syksyltä sekä vuoden 2015 keväältä.

*******************************************************************

Tarkastuseläinlääkäri Kristiina Törmä on Vuoden eläinlääkäri 2016

Vuoden eläinlääkäri 2016 on johtava tarkastuseläinlääkäri, Tarkastuseläinlääkäriyhdistyksen puheenjohtaja ja luottamusmies Kristiina Törmä. Hän on syvällinen osaaja, joka on kiinnostunut lihantarkastuksen ja teurastamoiden valvonnan kehittämisestä.
Kristiina Törmä on työskennellyt viisitoista vuotta siipikarjateurastamossa broilereiden parissa, vuodesta 2007 johtavana tarkastuseläinlääkärinä. Tarkastuseläinlääkäriyhdistyksen puheenjohtajana hän toimii Suomen noin 30 tarkastuseläinlääkärin edunvalvonnan keulassa.
Palkinnon antoi Suomen Eläinlääkäriliitto 11. toukokuuta Helsingissä.
Tarkastuseläinlääkärin työ on viranomaisena valvoa teurastamossa, että elävää eläintä varjellaan vältettävissä olevalta kivulta, tuskalta ja kärsimykseltä. Valvontaa tehdään eläinten käsittelyn, säilytyksen, tainnutuksen ja verenlaskun aikana. Lihantarkastuksessa eläinlääkäri varmistaa, että liha on turvallista ja ihmisravinnoksi sopivaa.
Tarkastuseläinlääkärillä on merkittävä rooli ja iso vastuu eläinten hyvinvoinnin turvaamisessa ja elintarvikehygienian varmentamisessa. Tarkastuseläinlääkärit valvovat viranomaisena eläinten kuljetuksia teurastamon alueella ja eläinten käsittelyä teurastamolla. Elävän eläimen käsittely päättyy sen verenlaskuun, sitten siitä tulee elintarviketta.

*******************************************************************

Saarioinen on Suomen luotetuin valmisruokamerkki

Saarioinen on valittu Suomen luotetuimmaksi valmisruokamerkiksi Valittujen Palojen Luotetuin merkki -lukijatutkimuksessa.
Saarioinen sai kategoriassaan 44 prosenttia kaikista äänistä nousten ylivoimaiseksi ykköseksi kilpailevien tuotemerkkien rinnalla. Kaikkein suurinta luottamusta se keräsi alle 50-vuotiaiden joukossa, joista 49 prosenttia nimesi Saarioisen luottamakseen valmisruokamerkiksi.
Valittujen palojen -valmisruokakategoriaan vastasi yhteensä 649 suomalaista, jotka nimesivät 40 valmisruokabrändiä. Arvioitavat ominaisuudet olivat laatu, hinta-laatu, tuotekuva, kuluttajien tarpeiden ymmärtäminen sekä eettisyys ja vastuullisuus. Lisäksi kysyttiin onko vastaaja nimeämänsä merkin käyttäjä ja voisiko hän suositella sitä muille.
Valittujen Palojen yhdessä brittiläisen Wyman Dillon -tutkimuslaitoksen kanssa tekemässä Luotetuin Merkki -kyselyssä selvitettiin kuluttajien luottamusta tuotemerkkeihin. Avoimiin kysymyksiin vastasi noin 2 000 suomalaista Valitut Palat -lehden tilaajaa. Tulokset painotettiin iän ja sukupuolen mukaan aikuisväestöä vastaavaksi.Tunnustuksia huhtikuu 2016

torstai 21. huhtikuu 2016

Vuoden lähiruokateko -palkinto Sodankylän kunnalle
Sodankylän kunta on voittanut Vuoden lähiruokateko -palkinnon. Sodankylän kunta on järjestelmällisesti, pitkäjänteisesti ja ansiokkaasti kasvattanut lähiruoan osuutta kunnan ruokapalveluissa ja edistänyt näin lappilaisten ruoantuottajien tuotteiden pääsyä kunnan ruokahankintoihin. 2 000 euron arvoinen palkinto luovutettiin Sodankylän kunnan ruokapalvelupäällikölle Merja Aholalle Lähiruoka & Luomu -messuilla Helsingissä.

***********************************************************

Valio Suomen vastuullisin brändi 2016
Suomalaiset valitsivat Valion Suomen vastuullisimmaksi brändiksi 2016 Skandinavian laajimmassa tutkimuksessa. Siinä selvitettiin kansalaisten näkemyksiä tunnettujen yritysten vastuullisuudesta Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. Valio valittiin Suomessa vastuullisimmaksi brändiksi nyt kolmantena peräkkäisenä vuonna.
Tutkimusta varten kysyttiin yhteensä 30 000 kuluttajan näkemystä 750 brändistä. Suomessa kyselyyn vastasi noin 6 000 kuluttajaa. Arvioitavana oli 130 Suomessa toimivaa brändiä.
Muiden Pohjoismaiden voittajat olivat apteekkiyritys Apoteket Ruotsissa, vaatevalmistaja Stormberg Norjassa ja päivittäistavarakauppa COOP Tanskassa.
TOP 10 brändiä Suomessa ovat 1. Valio, 2. Fazer, 3. Oululainen, 4. Myllyn Paras, 5. Vaasan, 6. Finlayson, 7. K-kauppa, 8. Vattenfall, 9. Snellman ja 10. S-market.

***********************************************************

Edmund Liew on Suomen paras nuori Sommelier
Nuorten sommelierien Suomen mestaruuskilpailuissa kultaa voitti Ravintola Sinnessä Helsingissä työskentelevä Edmund Liew. Kilpailu koostuu kuudesta eri osa-alueesta joihin lukeutuu teoriakoe, juomien tunnistamista sekä tarjoilua. Voiton myötä Liew edustaa Suomea kansainvälisissä Nuorten sommelierien kilpailuissa Liechtensteinissa.

***********************************************************

Toni Kostian on Vuoden Kokki 2016 ja Taneli Lehtonen on Vuoden Tarjoilija 2016
Gastro Helsinki -messuilla kruunattiin Vuoden Kokiksi 2016 Toni Kostian helsinkiläisestä ravintola Grönistä ja Vuoden Tarjoilijaksi 2016 Taneli Lehtonen Ravintola Murusta. Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman Ravintola Palacesta ja kolmanneksi Anssi Riihimäki Ravintola Olosta. Tarjoilijakilpailussa sijoittui toiseksi Ronny Malmberg Farangista ja kolmanneksi Niina Hakolahti Ravintola Palacesta.

***********************************************************

UPM:n toimitusjohtajalle Jorma Saari -palkinto työturvallisuustyöstä
Nolla tapaturmaa -foorumin ohjausryhmä on myöntänyt UPM:n toimitusjohtajalle Jussi Pesoselle vuoden 2016 Jorma Saari -tunnustuspalkinnon hänen ansioistaan työturvallisuuden edistämisessä. UPM:n turvallisuuskulttuurissa tapahtui iso muutos lyhyessä ajassa. Kolmessa vuodessa tapaturmataajuus laski huimat 70 prosenttia.
Vuonna 2012 UPM:n työturvallisuustulokset olivat selkeästi alan keskiarvoa heikommat. Toimitusjohtaja Jussi Pesonen käynnisti UPM:ssä kolmivuotisen, konserninlaajuisen Työturvallisuuden ryhtiliike -ohjelman.

***********************************************************

Marvaco asiakkaineen jälleen voitokas
Pyroll Lempäälän ja Marvacon yhteistyössä toteuttama painotyö on voittanut FTA Excellence in Flexography -painatuskilpailussa Teksasissa. Tämä on jo kolmas vuosi peräkkäin, kun Marvaco on yhdessä asiakkaidensa kanssa päässyt mitalisijoille fleksopainatuskilpailussa.
Tämänvuotisten voittajatöiden, Valio Oy:n Eila Mango-Vanilja- ja Kuningatar-jogurttikääreiden, painatuksesta vastasi Pyroll Lempäälä. Marvaco valmisti aiemmin syväpainossa painetun kylkibanderollin painatusaineiston ja Full HD Flexo -laatat, joiden avulla toteutettu fleksopainatus haastaa laadullaan syväpainon painatusjäljen. Kääre kilpaili Midweb, Process, Coated -sarjassa ja vakuuttivat tuomariston älykkäällä värierottelulla ja kirkkaiden ja intensiivisten väripintojen toteutuksella.

***********************************************************

Ruokaohjekilpailun voitto Laureaan
Toisen kerran ammattikeittiöille suunnatun sesonkiaiheisen ruokaohjekilpailun voittajia ovat Ilari Paananen ja Teemu Sirainen. Voittajaruokaohjeen lähettäneet työskentelevät lounasravintola BarLaureassa, Laurea-ammattikorkeakoulussa.
Kilpailussa jaettiin myös 2 kunniamaininta. Sen saivat kasvis-borssikeitto, jonka on suunnitellut Nina Behm Ristola-yhteisöstä ja hirssilaatikko, joka on Uikunkodon ja Sotkankodon päiväkotien lasten suosikkiruoka.

***********************************************************

Bryggeri Helsinki on Vuoden olutravintola
Helsinki Beer Festivalin asettama raati on valinnut Vuoden olutravintolaksi 2016 Bryggeri Helsingin. Bryggeri Helsinki on moderni oluttupa. Se oli rohkean ei-kliseinen avautuessaan, sittemmin tyyli on alkanut yleistyä pääkaupunkiseudulla. Vappuna 2016 kolme vuotta täyttävä panimoravintola Helsingin sydämessä on tärkeä osa eläviä Torikortteleita.

***********************************************************

Pro Kala -tunnustus KalaValtanen Oy:lle
Vuoden 2016 Pro Kala -tunnustuspalkinto on myönnetty KalaValtanen Oy:lle tunnustuksena jo useita sukupolvia jatkuneesta, tulevaisuuteen vahvasti suuntaavasta yritystoiminnasta koko kalaelintarvikeketjussa. Yrityksen siian ja kirjolohen viljelyn tukikohta sijaitsee Luvian Lampoorissa ja modernit jalostustilat monipuolisen kalatuotevalikoiman valmistukseen Porin Honkaluodossa.

***********************************************************

Valioravinto Oy:n Omega7-Eye on vuoden terveystuote
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton jäsenet ovat valinneet vuoden 2016 terveystuotteeksi Valioravinnon Omega 7-Eyen. Se on ainutlaatuinen yhdistelmä SBA24-kaksoistyrniöljyä, luteiinia ja zeaksantiinia. Kapselit sisältävät luonnollisia ravintoaineita silmän limakalvojen, verkkokalvon ja kyynelnesteen tarpeisiin.

***********************************************************

Kulinaarion likööreille kansainvälisiä tunnustuksia
New York International Spirits Competition on arvostettu ammattilaisten kilpailu, jonka tuomaristo on palkinnut suomalaisen pientuottajan puolukka- ja lakkaliköörit hopealla ja mesimarjaliköörin pronssilla. Lisäksi yritys sai “Distillery of the year finland”-palkinnon. Kulinaario Oy on kotimaisia Premium-tuotteita jalostava pientuottaja.

***********************************************************

Herkkumaa Kanta-Hämeen vuoden 2015 yrittäjä
Hämeen Yrittäjät on palkinnut Atte, Ari ja Sami Rekolan Herkkumaa Oy:stä Kanta-Hämeen vuoden 2015 yrittäjänä. Yritys on Suomen johtavia säilykevalmistajia. Yrityksen elintarviketehdas sijaitsee Tuuloksen Pannujärvellä. Herkkumaalla on tuotantoa myös Saksan Baijerissa.

***********************************************************

Roux Vuoden ravintola 2016
Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2016 -tunnustuksen lahtelaiselle ravintola Rouxille. Vuoden ravintola -valinnasta 31 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Rouxin pitkäjänteisellä työllä korkealaatuisen klassisen ranskalaisen keittiötaiteen vaalimiseksi.

***********************************************************

Rinkeli Grand Prix 2016 -kilpailun voitto Lahteen
Lahtelaisen Koulutuskeskus Salpauksen joukkue leipoi voittotuloksen lauantaina 13.2.2016 järjestetyssä Rinkeli Grand Prix -kilpailussa. Joukkueessa kilpailivat Laura Arola ja Olga Pietala opettaja Matti Storlöparen valmentamina. Hopeaa otti Vantaan Ammattiopisto Varian joukkue, ja kolmanneksi sijoittui Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Hepolamminkadun toimipisteen joukkue.

***********************************************************

Vuoden suomalainen viskiteko -tunnustus Anssi Pyysingille
Teerenpeli Yhtiöiden Anssi Pyysing on palkittu Vuoden suomalainen viskiteko -tunnustuksella 12.2.2016 Uisge-tapahtumassa Helsingissä. Tunnustuksen jakoi Suomen Mallaswhiskyseura ry. Vuoden suomalainen viskiteko -tunnustuksen tarkoituksena on nostaa esiin suomalaiseen viskikulttuuriin positiivisesti vaikuttaneita henkilöitä ja toimijoita.

***********************************************************

Suomen kokkimaajoukkueelle tunnustuspalkinto
Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön ruokakulttuurirahaston myöntämän 10 000 euron tunnustuspalkinnon saaja on Suomen kokkimaajoukkue. Suomella on ollut kokkimaajoukkue vuodesta 1952 alkaen. Joukkueen seuraava koitos on loppuvuonna pidettävät kokkiolympialaiset Saksan Erfurtissa.

***********************************************************

Antell Suomen kolmanneksi paras suuri työpaikka
Antell on listattu Great Place To Work -tutkimuksen suurten organisaatioiden sarjassa Suomen kolmanneksi parhaaksi työpaikaksi. Tutkimus mittaa henkilöstön kokemusta työpaikastaan ja työhyvinvoinnin johtamisesta. Antell on sijoittunut jo kolme kertaa Suomen parhaiden yritysten joukkoon.Tunnustuksia helmikuu 2016

perjantai 26. helmikuu 2016

Maiju Pesonen vuoden 2015 Cowgirl
Pihvikarjaliitto on nimennyt vuoden 2015 Cowgirliksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) vanhemman tutkijan Maiju Pesosen. Hän on tehnyt merkittävää tutkimustyötä naudanlihan syöntilaatuun vaikuttavien tekijöiden selvittämiseksi ja tiedon jakamiseksi kotimaassa ja ulkomailla. Naudanlihan syöntilaadun tärkeimpiä ominaisuuksia ovat mureus, mehukkuus ja maku.

*************************************************************

Vuoden 2016 Leipäkauppa on Sokos Herkku Tampere
Vuoden 2016 Leipäkauppa on Sokos Herkku Tampere, Pirkanmaan Osuuskauppa. Loppukilpailuraadin mukaan Sokos Herkku Tampere tarjoaa asiakkailleen leipäosaston, jossa on runsas valikoima valtakunnallisten, alueellisten ja paikallisten leipomoiden tuotteita. Se houkuttelee kuluttajaa valitsemaan ostoskoriinsa useampia leipäherkkuja kerrallaan. Ylivoimainen enemmistö leipäosaston tuotteista on Suomessa valmistettuja, mikä on tässä kilpailussa tärkeä kriteeri.

*************************************************************

Atte Lassila Suomen paras nuori kokki
Atte Lassila Oulusta voitti selkeällä erolla lauantaina 30.1.2016 järjestetyt alle 27-vuotiaiden nuorten kokkien Suomenmestaruuskilpailut Raisiossa. Hän työskentelee Ravintola Hugossa Oulun uudella Seurahuoneella. 20-vuotias Atte Lassila tarjoili tuomareille annokset, joissa eri maut muodostivat harmonisen kokonaisuuden. Voiton myötä Lassila lähtee edustamaan Suomea syksyllä järjestettäviin Nuorten kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin Manchesteriin Isoon-Britanniaan.

*************************************************************

Vastuullisuus ja esikuvallisuus painottuivat PRO-palkinnoissa
Ravintola-alan parhaimmistoa palkittiin 28.2.2016 Helsingissä järjestetyssä PRO-gaalassa, johon oli kerääntynyt yli 600 alan ammattilaista seuraamaan palkintojenjakoa. Tunnustuspalkinto jaettiin 13 kategoriassa, ja valinnan teki arvovaltainen tuomaristo. Voittajia valittaessa vaakakupissa painoivat ammattitaidon lisäksi myös esikuvallisuus ja asenne.

PRO2016-palkinnot:
Ammattikeittiön kokki Pasi Romppanen, Antell-Ravintolat Oy / SPR Veripalvelu, Helsinki
Ammattikeittiön päällikkö Jaana Akkanen, ISS Palvelut Oy / Kastellin monitoimitalo, Oulu
Ravitsemis- / Ruokapalvelupäällikkö Jaana Paananen, Arkea Oy, Turku
Ammattikeittiön työntekijä Irma Hartonen, Sodexo Oy / Vaisala, Vantaa
Baarimestari Jarkko Issukka, Bar Lilla e, Helsinki
Kahvilan työntekijä Mia Ahonen, Fazer 8th Floor, Helsinki
Opettaja Jarmo Åke, Ravintolakoulu Perho, Helsinki
Ravintolan asiakaspalvelija Saara Alander, Ravintola Muru, Helsinki
Ravintolan keittiöpäällikkö / -mestari Ari Ruoho, Ravintola Nokka, Helsinki
Ravintolan kokki Taneli Myllyvirta, Ravintola OLO, Helsinki
Ravintolapäällikkö / Hovimestari / Sommelier Paul Hickman, Grotesk, Helsinki
Yrittäjä Zipuli Oy, Helsinki
Vastuullisuus Helena Laitinen, Kiuruveden kaupunki
Lehdistön palkinto Jarkko Issukka, Bar Lilla e, Helsinki

************************************************************

K-supermarket Mankkaa on Suomen paras K-supermarket

Vuoden 2015 parhaaksi K-supermarketiksi on valittu Espoossa toimiva K-supermarket Mankkaa. Palkinnon perusteina olivat onnistuminen asiakastyytyväisyydessä, myynnin kehityksessä sekä hyvä toiminta osana paikallista yhteisöä. Valtakunnan ja alueiden parhaat K-supermarketit julkistettiin ketjun palkintogaalassa tiistaina 25.1.2016 Helsingissä.

************************************************************

Halpuuttaminen Vuoden 2015 markkinointiteko

Markkinointi&Mainonta -lehti ja MARK Suomen Markkinointiliitto valitsivat Vuoden 2015 Markkinointiteoksi S-ryhmän Halpuuttamisen, koska se on vaikuttanut koko kaupan markkinointikäyttäytymiseen ja osaltaan kasvattanut S-ryhmän myyntiä ja markkinaosuutta.
Vuoden markkinointiteon kriteerinä on perinteisesti ollut, että sen pitää ylittää tavanomainen markkinointiteko ja luoda uutta.

************************************************************

Kesko maailman vastuullisin kaupan alan yritys

Kotimainen kauppajätti Kesko on valittu maailman sadan vastuullisimman yrityksen Global 100 -listalle sijalle 15 ja samalla maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi. Maailman vastuullisimpien yritysten lista julkistetaan World Economic Forumissa Davosissa.
Maailman sadan vastuullisimman yrityksen listan yrityksiä arvioitiin 12:lla kestävän kehityksen mittarilla taloudellisen vastuun, sosiaalisen vastuun ja ympäristövastuun osa-alueilla.
Sadan vastuullisimman yrityksen listan julkaisee kanadalainen Corporate Knights Inc., ja se perustuu maailmanlaajuiseen 4 608 pörssiyhtiöstä tehtyyn arvioon.

************************************************************

Helsinki jakoi ensimmäiset ruokakulttuuripalkinnot

Helsingin ruokakulttuuripalkinnot on jaettu ensimmäistä kertaa. Vuoden 2015 ruokakulttuuritekona palkittiin REKO-lähiruokarinkien perustaminen Helsinkiin. We Love Helsingin Musaa & maistelua-tapahtumasarja Hietalahden kauppahallissa valittiin vuoden ruokatapahtumaksi. Ruokavaikuttajana palkittiin sesongin mukaisen syömisen puolesta taisteleva Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula. Ruokalähettiläs-kategoriassa voiton vei arvostettu ruoka- ja juomakulttuurin puolestapuhuja Arto Koskelo. Vuoden tulokkaana palkittiin ravintola Baskeri & Basso. Tulevaisuuden toivo -kategorian voitti kahvila Kuuman perustaja Wia Nyman.

************************************************************

Valion Eila-kermavanukkaan pakkaukselle WorldStar

Valion Eila-kermavanukkaan pakkaukselle on myönnetty WorldStar. Kermavanukkaan pakkauksen on suunnitellut tanskalainen RPC Superfos a/s. Kilpailun juryn mukaan syöntivalmiin jälkiruuan helppokäyttöinen ja mukava pakkaus on nerokkaasti suunniteltu. Kolme painallusta purkin pohjaan vapauttaa tyhjiön ja päästää kastikkeen valumaan vanukkaan päälle.
WorldStar on vuosittain järjestettävä maailman pakkausjärjestöjen kilpailu. Kilpailun palkinnot jaetaan Budapestissa Unkarissa pidettävän pakkausalan konferenssin yhteydessä huhtikuussa 2016.
Suomalaiset pakkausalan toimijat pääsevät mukaan maailman parhaiden pakkausten kilpailuun ottamalla ensin osaa Pohjoismaiseen Scanstar -kilpailuun. Scanstarilla palkitut pakkaukset saavat osallistumisoikeuden WorldStariin. Suomessa molempia kilpailuja edustaa Suomen Pakkausyhdistys ry.

************************************************************

Professori Hania Szajewska sai A.I.Virtanen -palkinnon

Professori Hania Szajewska Varsovan lääketieteellisestä yliopistosta (Medical University of Warsaw) on saanut 10 000 euron arvoisen vuoden 2015 A.I.Virtanen -palkinnon tunnustuksena lasten ravitsemuksen ja terveyden välisiä yhteyksiä koskevista tutkimuksistaan. Szajewskan tutkimuksissa on mm. osoitettu probioottien edulliset vaikutukset lapsilla. Szajewskan tutkimus on monipuolista ja käytäntöön sovellettavaa.
Szajewska on ansioitunut ja aktiivinen tutkija, jonka tutkimukset ovat oleellisesti lisänneet ymmärrystä probioottien merkityksestä terveydelle ja hyvinvoinnille. Szajewska on julkaissut yli 200 tieteellistä artikkelia, ja häntä on referoitu yli 5000 kertaa. Palkinnon myönsi Ravitsemuksen Tutkimussäätiö.

************************************************************

Kultasinen Juustohöylä Juustoportille

Juustopöytä ry:n kuudes Kultainen Juustohöylä -palkinto on luovutettu Juustoportin yrittäjäpariskunnalle: Marjo ja Timo Keski-Kasarille. Juustoportti valmistaa suomalaisia erikoisjuustoja sekä vuohenmaidosta että lehmänmaidosta Jalasjärvellä.Tunnustuksia joulukuu 2015

perjantai 11. joulukuu 2015

Akavan yrittäjäpalkinto Annukka ja Tomi Lantolle

Akavan yrittäjäpalkinto 2015 on myönnetty kauppatieteiden maisteri Annukka Lantolle ja kauppatieteiden maisteri Tomi Lantolle Antell-konsernista. Tomi Lantto toimii Antell-konsernin toimitusjohtajana ja Annukka Lantto varatoimitusjohtajana.
Antell on perheyritys, jonka omistajana on vuodesta 1976 saakka toiminut Lanton perhe. Annukka ja Tomi Lantto ovat sisaruksia. Antellin yritystarina alkoi vuonna 1880 eli 135 vuotta sitten Oulussa. Konserniin kuuluu emoyhtiön lisäksi Antell-Kahvilat Oy, leipomotuotteiden valmistukseen keskittynyt Antell-Leipomot Oy ja noin sadan henkilöstöravintolan Antell-Ravintolat Oy.
Annukka ja Tomi Lantto sekä Antell-konserni edustavat Suomen tarvitsemaa perheyrittäjyyskulttuuria, jossa yritys kasvaa ja kehittyy sukupolvesta toiseen uudistamalla toimintaansa ja kehittämällä uusia liiketoimintasisältöjä.

Hannu Salovaara vuoden vaikuttaja

Agronomiliitto on valinnut professori Hannu Salovaaran vuoden vaikuttajaksi. ”Viljateknologian isä” on työskennellyt alan ensimmäisenä professorina Helsingin yliopistossa vuodesta 1987 lähtien.

FlexoTech 2015 -kilpailun voittoja Suomeen

DS Smith on palkittu FlexoTech 2015 -kilpailussa. Se myönnettiin OPA Muurikka grillipannun aaltopahvisesta pakkauksesta. Pakkaus on valmistettu DS Smithin tehtaalla Tampereella, ja painettu CMYK-prosessiväreillä. Uudella prosessiväritekniikalla on saatu aikaan näyttävä ulkoasu DS Smithin ja Marvacon yhteistyöllä.
Myös Valion Crea Créme Fraîche -pakkaus voitti sarjansa. Sen on painanut kartongille Pa-Hu Oy.

Kyllikki Tapolalle Tampereen palkinto

Tampereen palkinto on myönnetty tänä vuonna ”mustanmakkaran äidille”, Kyllikki Tapolalle, joka on tehnyt elämäntyönsä tamperelaisille tutussa Tapolan perheyrityksessä. Tapola Oy perustettiin vuonna 1953.

Metsä Boardille tunnustusta

Metsä Board on yltänyt CDP:n globaalille Water A -listalle tunnustuksena vastuullisesta vedenkäytöstään. Tuotantoprosessissa käytetystä vedestä noin 95 prosenttia palautetaan takaisin luontoon puhdistettuna.

Jyväskylän resurssiviisaan lähiruuan hankkeelle kunniamaininta

Lähiruokaa resurssiviisaasti julkisiin keittiöihin -hanke on saanut kunniamaininnan Vuoden projekti 2015 -kilpailussa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimassa hankkeessa oli pilottikohteena Vesangan päiväkoti-koulu.
Siellä kokeiltiin syksyn 2014 ajan lähiporkkanaa ja tonnikalan ja tuontilohen korvaamista särjellä. Porkkanat toimitti Eijan Juures ja Vihannes ja särjet paikallinen kalastaja Ari Seppälä Komppa-Seppälän tilalta. Hankkeen ansiosta Kylän Kattauksen ruokalistoille päätyi kaksi uutta lähikalasta tehtyä ruokaa, särkikiusaus ja kalastajan pizzapiirakka.
Hanke oli osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin yhteistä Kohti resurssiviisautta –

Parempaa työelämää -tunnustus VTT:lle ja HOK-Elannon Prisma-ketjulle

Parempaa työelämää -tunnustus on jaettu neljälle Ilmarisen asiakasyritykselle. Tunnustuksen myöntäjä on Laatukeskus Excellence Finland.
Parempaa työelämää -arviointiin perustuvan tunnustuksen ovat saaneet seuraavat Ilmarisen asiakasyritykset: turvallisuuspalveluihin ja -ratkaisuihin erikoistunut G4S, HOK-Elannon Prisma-ketju, erikoisajoneuvolasitusten valmistaja Pilkington Automotive Finland sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT. Ilmarinen on mukana asiakasyritystensä työhyvinvointihankkeissa.

Vuoden Luomuyritys hurmaa mansikalla

Luomuliitto on palkinnut Vuoden Luomuyrityksenä Tero Tolvasen ja Jaana Nikkilän luomutilan, joka tuottaa Rääkkylässä mansikkaa ja herukoita pääosin omista taimista. Heillä on myös rukiin, kauran ja puna-apilan siementuotantoa, johon isäntä Tero Tolvanen on kannustanut esimerkillään monia muitakin viljelijöitä.
Noin kaksi kolmasosaa palkitun tilan marjasta myydään suoraan tilalta. Osa viedään asiakkaille tilan omalla marja-autolla. Tila itse on teettänyt marjamehua, jota myydään suoraan tilalta sekä maakunnan lähituotemyymälöissä.

Arctic Warriors vuoden innovatiivisin maaseudun startup-yritys

Rovaniemeläinen Arctic Warriors on voittanut InnoElma-palkinnon, 3 000 euroa. Palkinto myönnetään vuosittain maaseudun innovatiiviselle yritykselle. Tänä vuonna etsittiin erityisesti startup-yrityksiä. Arctic Warriors valmistaa Lapin yrteistä tehtyjä superfoodeja: energiauutteita ja shotteja.

CGI Suomen asiakaspalvelulle voitto Vuoden Service Desk -kilpailussa

Asiakaspalvelun kehittämiseen, kouluttamiseen ja konsultointiin erikoistunut HDI Nordic valitsi IT-palveluyritys CGI Suomen voittajaksi vuoden Service Desk-kilpailussa. Kilpailussa palveluita pisteytetään niin johtamisesta, prosesseista kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydestäkin.
CGI:n Tekninen Service Desk -palvelu menestyi erityisen hyvin johtamisen osa-alueella. Raati arvosti myös ihmisiä ja asiakaskeskeisyyttä sekä jatkuvaa kehittämistä.

Vuoden 2015 keliakiatutkijaksi Päivi Saavalainen

Keliakialiitto on valinnut Vuoden 2015 keliakiatutkijaksi dosentti Päivi Saavalaisen Helsingin yliopistosta. Saavalainen on tehnyt pitkäjänteistä ja merkittävää tutkimusta keliakian perimän ja genetiikan parissa. Palkinnon suuruus on tuhat euroa.
Saavalainen on löytänyt tutkimuksissaan keliakialle altistavia geenialueita ja selvittänyt keliakian syntymekanismeja. Hän on tehnyt yhteistyötä myös australialaisen tutkimusryhmän kanssa, joka kehittää rokotetta keliakiaan.
Keliakialiitto jakoi myös apurahoja nuorille tutkijoille, yhteensä 13 000 euroa.

Sinebrychoffille ensimmäinen sponsorointiteko -palkinto

Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry:n ensimmäinen Sponsorointiteko -palkinnon on saanut Sinebrychoff. Raati kiinnitti huomiota valinnassa erityisesti sponsorointisuhteen tavoitteelliseen ja monipuoliseen hyödyntämiseen.
HIFK:n ja Sinebrychoffin vuonna 1985 alkanut ja tauotta jatkunut yhteistyö on jo pitkäjänteisyydessään harvinaislaatuinen. Kahden vahvan punaisen brändin lähes ikoninen yhteistyö jalkautui juhlavuotena erityisen monipuolisesti niin jakelutiessä, sidosryhmätyössä kuin tuote- ja bränditasoilla.

Hyrylän yläaste sai kouluruokadiplomin

Ammattikeittiöosaajat ry on myöntänyt Hyrylän yläasteelle Kouluruokadiplomin ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Diplomin innoittamana koululla käynnistettiin projekti, jossa oppilaat, opettajat ja ruokapalvelujen edustajat tekivät aktiivisesti yhteistyötä kouluruokailun kehittämiseksi.
Sen aikana toteutettiin mm. kouluruokakysely ja ideoitiin erilaisia toimenpiteitä ruokailutilanteen viihtyisyyden lisäämiseksi. Huipennuksesi viimeiseen kehityspalaveriin kutsuttiin sparraajaksi mukaan Hyrylän yläasteen entinen oppilas, televisiokokki Jyrki Sukula.

ELO-säätiö jakoi Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot

ELO-säätiö jakoi Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot ELO-gaalassa 30.10.2015. Tänä vuonna palkinnon saivat innovatiivinen Kyrö Distillery Company, Kuusamon laajaa yhteistyötä luonut villiruokahanke sekä Hakaniemen ruokahallin perinteestä huolehtiva Hakaniemen hallin kauppiasyhdistys.

Siilinjärven Toivakan koululle Suomen 200. kouluruokadiplomi

Siilinjärveläisellä Toivalan koululla on juhlittu Suomen 200. Kouluruokadiplomia. Diplomin saaminen oli lähtölaukaus koulun tämän lukuvuoden kehitysprojektille, jonka tavoitteena on edistää kouluruokailun arvostusta ja auttaa ymmärtämään sen laaja-alainen merkitys.
Siilinjärvellä Kouluruokadiplomi on myönnetty Toivalan koulun lisäksi Ahmon, Kasurilan, Siilinlahden, Suininlahden ja Vuorelan kouluille.

Valion Eila-kermavanukkaalle Scanstar -palkinto

Valion Eila-kermavanukas on palkittu Scanstar -palkinnolla. Pakkauksen on suunnitellut tanskalainen RPC Superfos a/s.
Kilpailun juryn mukaan pakkaus on täysin uudenlainen, toiminnallinen innovaatio, joka tuo lisäarvoa tuotteelle. Pakkaus on kiinteä osa tuotetta, ja sen ansiosta vanukkaan voi kumota lautaselle ja tarjoilla näyttävästi aivan uudella tavalla käyttäjäystävällisesti. Pakkaussuunnittelu luo vuorovaikutusta kuluttajan ja brändinomistajan välille. Uudenlainen tapa asettaa tuote tarjolle myös esitetään pakkauksessa selkeästi.

Merja Jokiniemi Vuoden Ammattikeittiöosaaja 2015

Ammattikeittiöosaajat ry on valinnut jäsenistöstään vuoden 2015 Ammattikeittiöosaajaksi Luomuravintola Timjamin toimitusjohtajan ja emännän Merja Jokiniemen. Hän on vahva ravitsemisalan kehittäjä ja järjestön pitkäaikainen jäsen.
Merja Jokiniemi on tehnyt pitkään ja sitkeästi työtä luomu- ja lähiruuan puolestapuhujana ammattikeittiöissä. Hänen luotsaamansa oppilasravintola on saavuttanut Portaat Luomuun-ohjelman korkeimman tähti-tason. Ravintolaa hoitaa osuuskunta Tampereen Timjami, ja asiakkaina ovat steinerkoulun väen lisäksi juhla- ja kokousvieraat.

Vuoden 2015 parhaat ravintolat Suomessa

Euroopan suurin ravintolavarausten verkkosivusto Bookatable on yhdessä suomalaisten asiakkaiden kanssa selvittänyt vuoden 2015 parhaat ravintolat Suomessa. Tulokset perustuvat asiakkaiden arvioihin ja Bookatablen varaustilastoihin viime vuodelta. Bookatable Awards -palkinto jaetaan nyt ensimmäisen kerran Suomessa.
Vuonna 2015 Bookatable Awards palkitsee Suomessa ravintoloita yhteensä yhdeksässä eri kategoriassa. Vuoden paras ravintola Helsingissä on Bar Tapasta, Vuoden paras ravintola Turussa Pinella Restaurant & Bar ja Vuoden paras ravintola liiketapaamisiin Tony´s Deli (Helsinki). Vuoden paras ravintolakokemus on Stefan´s Steakhouse (Tampere), Vuoden paras italialainen ravintola Trattoria Aukio (Jyväskylä), Vuoden paras suomalainen keittiö Ravintola Aino (Helsinki), Vuoden paras espanjalainen ravintola Bar Tapasta (Helsinki), Vuoden paras ranskalainen ravintola Fransmanni (Jyväskylä) ja Vuoden paras texmex-ravintola Amarillo (Kuopio).