Teemajutut 2007

Nro 1 / 2007: Ravitsetmus & ruokakulttuuri

26 Tasavallan keittiömestarin rakkaus ruokaan syttyi jo lapsena
28 Minne menet suomalainen ruokakulttuuri?
29 Järkipalaa -hankkeessa kehitetään terveellisen ravitsemuksen konsepteja
30 Suomalainen nainen ruokaostoksilla ja keittiössä
32 Kuka ohjaa teinien syömistä?
33 Vaaleita viljatuotteita pidetään epäterveellisinä vain Suomessa
34 Pohjoismaat tutkivat kuluttajien suhtautumista terveysväitteisiin
35 Kuitu lisää kylläisyyden tunnetta
36 EU:n uusi vähäsuolaisuusraja mahdoton saavuttaa
38 Missä mennään suomalainen ruoka?
40 VellamoMenu tarjoaa hämäläisiä makuelämyksiä
41 Juhlinta on inhimillistä
42 Lähiruokaa suoraan tuottajalta
44 Kuahuvaa peltolakeuksien ääres Mallaskoskella tehdään olutta käsityönä
45 Ruokakulttuuri leviää lentäen

Nro 2 / 2007: ETS:n 60-vuotisjuhlanumero

26 Finpron Maarit Ahola: Lisää huippuosaamisen vientiyrityksiä!
28 Ruotsi jyrää Suomen elintarvikeviennissä
30 Suomalainen ruokakulttuuri on aina liikkeessä
32 Verkostojen ydinosaaminen yhteistyökyvykkyydessä
34 Mikä ihmeen osaamisen johtaminen?
36 Suomen Kuluttajaliitto haastaa: Valmisruokien ravintoarvot annosta kohti selkeästi pakkauksiin
38 Marjoissa vielä paljon hyödynnettävää
40 Sienten terveysvaikutuksia tutkitaan Pohjois-Karjalassa
42 Lihan kulutus kolminkertaistunut 60 vuodessa
44 Hyvä, paha suola
46 Seuran toinen vuosikymmen Murrosikä toi uutta tullessaan
47 ”ETS:ssä tuntee olevansa kotonaan”
49 Hajanaisia havaintoja ja muisteluksia seuran retkiltä
50 Pimenevätkö turkulaisen elintarviketeollisuuden ikkunat?
52 Elintarvikekemian professorin virka Turun yliopistoon 25 vuotta sitten
53 Kuinka makkararasta tuli salonkikelpoinen
54 A.I. Virtasen laboratorion kautta lihantutkimuksen huipulle
55 Seuran tulevaisuus jäsenten varassa
56 Aistinvarainen tutkimus on yhä tärkeämpää
57 Elintarvikkeita analysoidaan tulevaisuudessakin
58 Pintahygieniamenetelmien kehittämiseen tulee panostaa
59 Hyvä ravitsemus vaatii yhteisvastuullista toimintaa
60 Tehokkaita prosesseja tarvitaan

Nro 3 / 2007: Riskinhallinta & valvonta

24 Ylensyönti ja väärät ravintotottumukset yhä suurimmat terveysriskit
26 EFSAn riskinarvioinneilla on käyttöä
28 Elintarviketurvallisuusstandardi ISO 22000 soveltuu myös palveluntuottajalle
30 Omavalvonta tehostui ja luottamus parani sertifioinnin myötä
32 Pelkkä kokonais-- tehokkuuden mittaus ei riitä
34 Laadukasta ja valvottua broilerin- ja kalkkunanlihaa
36 Salmonellavalvonta ja salmonellan esiintyminen 1995–2004
37 Osaamisella menestykseen -hanke kehittää osaamista ja omavalvontaa
38 Riskinarviointia laboratoriopöydällä
40 Kemikaalien saannin arviointi haasteellista
41 Homemyrkkyjen osoittamiseen kehitteillä uusia menetelmiä
42 Mallinnus on hyvä apuväline prosessihygieniaselvityksissä
43 Hygieniariskin arviointi-mallin uusi versio valmistunut
44 Kuntotesteillä helpotusta vuotojen havainnointiin
45 Kuluttajien käsityksiä elintarvikkeisiin liittyvistä riskeistä
46 SAFOODNET -verkostoprojekti luo yhteistyötä elintarvike-hygieniassa
47 Biosidien riskinarviointityö etenee
48 Elintarviketeollisuudessa työskentelevät kaipaavat lisäkoulutusta omavalvonnasta

Nro 4 / 2007: FoodTec -messunumero

22 Kokkikartanon perustaja Esa Heikkinen kehottaa:SATSATKAA LAATUUN!
24 Ympäristöjohtaminen näkyy yritysten tuloksessa plussana
26 Pintahygieniatieto hyödyttää prosessien ohjaamisessa
28 Mitä pk-yrittäjän pitää testauttaa laboratoriossa?
29 Laadunvarmistus alkaa raaka-aineista
30 Reseptioptimointi alentaa kustannuksia
32 Kasvisala teollistuu
34 Kotimaisten luontaisten värien tuotantoketju kehittyy pellolta pöytään
36 Paineistetut fluiditeknologiat monipuolistuvat elintarviketeollisuudessa
38 Aitoa lähdevettä Keski-Pohjanmaalta
40 Tiedonhallinta tärkeä osa sujuvaa ammattikeittiön ruokatuotantoprosessia
42 Kala-ateria kypsyy nopeasti ja helposti alumiinirasiassa
44 Tehokas energian hankinta ja käyttö välttämätöntä
46 Nanoteknologiasta tulevaisuuden kilpailuetu elintarvikesektorille?
50 Elintarvikepakkaukset käyvät yhä tarpeellisemmiksi
52 Hyvä pakkaus on selkeä, kätevä ja näkyvä
54 Älyä paketissa?
56 Jo 70 vuotta pakkauksia Kauttualta

Nro 5 / 2007: Tutkimus, tuotekehitys & kaupallistaminen

24 Suomalainen näkkileipä ja hapankorppu maailmanvalloituksella
26 Motiivipohjainen segmentointi metsästää heikkoja signaaleja
27 Elintarviketeollisuus panostaa terveyden edistämiseen monipuolisesti
28 LAKTOOSITTOMAN MAIDON myynti räjähti ja synnytti tuoteperheen
29 Automaateista terveellisempiä välipaloja koululaisille
30 Maustetutkimuksen sivutuotteena syntynyt rasvaseos maailmanmarkkinoilla
32 Miksi globaali kasvu on niin suuri haaste uudelle suomalaiselle liiketoiminnalle?
34 Kauppa ja keksijät yhteistyöhön
36 Elintarvikkeiden markkinointiviestinnän suositukset tukevat tasapainoisia valintoja
37 Useat elintarvikkeet täyttävät lääkkeiden kriteerit
38 StratMark -hankkeella potkua liiketoimintaan
40 Vahva brändi rakentaa luottamusta
41 Monitieteinen NUTRITECH -tutkimusohjelma käynnistyy
42 LESITIINI – monikäyttöinen ja luonnollinen ainesosa
44 Uusi työväline ideointiin
45 Koulutuksella pontta kansainvälistymiseen
46 Lähileipä-toiminnassa mukana jo kymmeniä myllyjä ja leipomoita

Nro 6 / 2007: Pakkaukset & logistiikka

16 Atria integroi logistiikka-automaation ja toiminnanohjauksen
18 Ruoka on yhä enemmän liikkeellä
20 SOK testaa hyllyvalmiita myymäläpakkauksia
21 World Food Prize 2007 professori Philip E. Nelsonille
22 Sveitsiläinen lihanjalostaja Bell optimoi prosessinsa RFID:n avulla
24 Toimitusketjun olosuhdehallinta käyttöön kasviskaupassa
25 Pakkausalan arvoketju kaipaa ravistelua
26 Rehellinen ja yksinkertainen pakkaus puhuttaa
28 Jakelureitin vaarojen tuntemuksella parempia pakkauksia
29 Uusia suomalaisia elintarvikkeita Venäjälle
30 ETU -hanke edistää pakkausten käytettävyyttä
32 Biohajoavat pakkausmateriaalit ovat jo markkinoilla
34 Kierrätysmuovipullo tulee markkinoille tammikuussa
36 Muovattava kartonki uudenlaisiin pakkausratkaisuihin
38 Kesän makua perunasta, vaikka talvipakkasella