Teemajutut 2005

Nro 1 / 2005: Hygienia ja turvallisuus

6 Elintarvikevalvonta kohdistuu toimintojen riskeihin
8 Elintarvikevalvonnan maksullisuus laajenee
10 Hyvän tuotantotavan ohjeet työn alla
13 Laadun kehittäminen hyvässä vauhdissa kala-alalla
13 Päivittäistavaramyymälöille yhteinen omavalvontaohjeistus
14 ISO 22 000 yleistyy nopeasti elintarvikeketjussa
16 Hygieniaosaamisen osoittanut 275 000 elintarvikeammattilaista
18 Jäljitettävyyden jäljillä
20 Puhtaat kädet, turvallinen ruoka
22 Mikrobit pelaavat elintarvikkeissa loputonta risti-nollaa
24 Kalankasvattamojen vedet saastuvat listerialla valumavesien kautta
26 Voiteluaineet voivat olla elintarvikeprosessien saastumislähteitä
28 Ravinto Suomen kemikaaliohjelmassa
30 Muuntogeeninen ruoka ja allergiat
31 Geenitekniikka puhuttaa
33 Mistä elintarvike-turvallisuuden hinta ja mielikuvat muodostuvat?
34 Mikrobilääkejäämiä sisältävän raakamaidon rehukäytön riskianalyys
36 Integroitu työkalu pk-yritysten omavalvontaan
37 Tuotantoturvallisuuden hallintaan etsitään hyviä keinoja
38 BSE -taudinaiheuttaja Suomeen 1980-luvulla
39 EELA arvioi seuraavaksi naudanlihan ja kananmunan salmonellariskiä

Nro 2 / 2005: Tuotantotekniikka

8 Energiaomavarainen elintarviketehdas?
10 Vehmaalla eläinperäistä jätettä käsittelevä biokaasulaito
12 Eläinperäiset sivutuotteet jätteeksi vai hyötykäyttöön?
14 Biojätteet kompostoimalla hyötykäyttöön
19 BAT muuttuvan ympäristö-lainsäädännön kulmakivenä
22 Elintarviketuotannon sivuvirroista selvitys Pohjois-Savossa
24 Elintarviketeollisuuden jätevedet ja niiden käsittely
26 ALMA -hanke pk-yritysten jätevesiongelmien ratkaisijana
28 Vahvavierretekniikka parantaa oluen aromia ja säilyvyyttä
30 Muutostrendit valmisruoka- ja lihajaloste-teollisuudessa
32 Suuritehoisella ultraäänellä monia mahdollisuuksia elintarviketeollisuudessa
34 Robottibaarimikko ja robottibarista palvelevat asiakkaita
36 Mikrobiologinen korroosio elintarvike-laitteistoissa voi yllättää
38 Elintarviketeollisuuden voiteluaineilla monia vaatimuksia
40 Tuotantoprosessien kiertovesiä voi käsitellä ilman kemikaaleja
42 Uusi menetelmä elintarviketeollisuuden tuotantotehokkuuden kehittämiseen
44 Yksinkertainen menetelmä työturvallisuuden kehittämiseen
47 Uusia entsyymejä elintarvikkeiden rakenteen räätälöintiin
50 Kylmälaitoksen painelaitteiden tarkastusväli lyhentynyt
51 Vihannesten tehokkaaseen jäähdyttämiseen uusia ratkaisuja
52 Entsyymeillä makua elintarvikkeisiin

Nro 3 / 2005: Koulutus, suunnittelu ja konsultointi

4 Pitkän kokemuksen jalostama osaaminen esiin mallittamalla
6 Yhteistyö paremmaksi tarinoiden kautta
8 Arvoa asiakkuuksista
9 Englanninkielinen maisteriohjelma elintarviketieteisiin?
10 Elämäntapa-ajattelulla kilpailukykyä
12 Ylempi ammattikorkeakoulututkinto vakinaistumassa
14 Näyttötutkinnot sopivat aikuisille
16 Yritysten ja korkeakoulujen yhteistyö nostaa koulutustasoa
18 Karotian porkkanoita suomalaispöytiin
19 Eurooppalainen elintarvike- ja IT-alan verkostohanke käynnistymässä
21 Koulutus muutoksen tukena
22 Ammattikeittiöiden informaatioteknologia kehittyy
24 Digitaalinen oppimateriaali elintarvikealan opetuksen tukena
25 Varsinaissuomalaisia elintarvikkeita Saksaan
26 Romanian elintarvikeketjua kehitetään vauhdilla EU-kuntoon
27 RASFF-hälytysjärjestelmä laajeni uusiin EU-jäsenvaltioihin
28 Yliopistot vahvistavat toimintaansa Etelä-Pohjanmaalla
30 Liha- ja valmisruokateknologian amk-koulutusta Hämeenlinnassa
31 Viikki tarjoaa loistavat puitteet yliopiston ja yritysten yhteistyölle
32 YritysTreeni kumppanuutta asiakkaan kanssa
33 Tulevaisuuden elintarvikeosaajat täsmäkoulutukseen

Nro 4 / 2005: Pakkaukset ja logistiikka

6 Pakkauksen ja tuotteen yhteispeli ratkaisee
8 Elintarvikepakkaukset kehityksen kärkenä
10 Pakkaukset käyttäjälähtöisiksi
12 Suomen Pakkausyhdistyksen johtaja vaihtui
14 Tulevaisuuden pakkaus voi puhua
16 Pakkausten pinnassa mediapotentiaalia
17 Kuluttajille ruokaa ja tietoa verkosta
18 Paperiton tiedonsiirto ui logistiikkaketjuun
19 Uusi logistiikan tietojärjestelmä suunnitteilla
20 Radiotunnistetekniikka korvaa viivakoodit kymmenessä vuodessa
24 Logistiikkakustannuksista 60 prosenttia syntyy kaupassa
25 Uusista pakkaus-ratkaisuista apua valon haitallisiin vaikutuksiin
26 Valion rullaava jakelu säästää aikaa, rahaa, tilaa ja pahvia
28 Transbox kehittää laatikkojärjestelmää
29 Kulkeeko pk-yrityksen tuote?

Nro 5 / 2005: Valmistus- ja lisäaineet

6 Satojen aineiden arviointi työllistää EFSAn lisäainepaneelia
8 Seitsemän uutta lisäainetta hyväksyttävänä
10 Uuselintarvikkeiden käsittely keskittyy EFSAan
12 Sokerijuurikaskuidulle uusia käyttömahdollisuuksia
14 Oliiviöljyn oleokantaali on luonnon terveydenhoitaja
16 Värilajittelijalla syntyy puhdasta kauraa
17 Pohjois-Karjalaan lisää villisikakasvattajia
18 Onko Suomen ruistuotanto elvytettävissä?

Nro 6 / 2005: Terveys ja tuotekehitys

5 Miten terveellisyys pakataan?
6 Suomesta sorvataan terveellisen ravitsemuksen mallimaata
8 Terveysvaikutteisten elintarvikkeiden markkinat kasvavat
12 Terveyserot uhkaavat kasvaa
14 Ravitsemushoidon terveys- taloudellinen arviointi kannattaa
16 Yrityskuva rakentuu tarinoilla
18 Nuorten maailmaa ei kannata apinoida
20 Tuotekehitys ja markkinointi valmisruokien kasvun vetureina
22 Kivinen tie kotiruuan korvaamiseksi
24 Teknologiaohjelma elintarvikekehityksen moottorina
26 Kasvikset ja kala suojaavat sydäntä ja ehkäisevät syöpää
28 Liharuoat monipuolista ravintoa
29 Maidonmakuista painonhallintaa
30 Terveyttä metsämarjoista
32 Kevyitä kalkkunatuotteita Mikkelin kupeesta
34 Hampaat kaipaavat täyspainoista ruokaa
36 Kontaminaatioriskit voivat olla jopa hengenvaarallisia