Teemajutut 2004

Nro 1 / 2004: Kansainvälinen kauppa

4 Johtavat kansainväliset päivittäistavarakaupan ketjut Euroopan markkinoilla
6 Päivittäistavarakaupan ja teollisuuden yhteinen tuotetietopankki aloittaa Suomessa
8 Suomi vie elintarvikkeita pääosin lähialueille
10 Nykypäivän baltti vaatii leivältä helppokäyttöisyyttä ja terveellisyyttä
12 Lisensioimalla maailmanmarkkinoille
14 Kiinalainen ruokapöytä
16 Esteiden yli Japanin markkinoille
17 Suomen suurimman ruokakaupan valikoimissa 23 000 tuotetta
18 Baltian maat, Puola, Tšekki ja Unkari tärkeitä kauppakumppaneita Suomen elintarvikeketjulle
22 Saksa 82 miljoonan kuluttajan markkina-alue
24 Venäjän markkinoilla mahdollisuuksia
26 Isoon-Britanniaan ja Irlantiin vain turvallisuusstandardin täyttäviä elintarvikepakkauksia
28 Kansainvälinen kauppa riepottelee Suomen lohikalamarkkinoita
30 Pk-yrityksen kansainvälistyminen onnistuu rautaisella ammattiosaamisella
31 Eettisyys nouseva trendi kansainvälisessä elintarvikekaupassa
32 Elintarvikeketju kehittää ympäristövastuun raportointia
33 Ruokakorit aikaisempaa ympäristöystävällisempiä

Nro 2 / 2004: Teollisuusrakentaminen & Tietotekniikka

6 Rakentamisessa varaudutaan jo ilmastonmuutokseen
8 Hartwallin Lahden tehtaan rakennusprojekti vaativa
10 Rakennusprojektit vaativat arkkitehdiltä erityisosaamista
12 Uotilan Leipomo satsasi puhdastilateknologiaan
14 Fazer uudistaa leipomoitaan yli 70 miljoonalla eurolla
16 Teollisuusprojektin johtaminen ainutkertainen tapahtuma
18 Paloturvallisuus perustuu laskennalliseen mitoitukseen
20 Vakuutukset oleellinen osa investointihanketta
21 Elintarvikeprosessien simuloinnilla kustannussäästöihin
22 Tietojärjestelmien integraatio elintarviketeollisuudessa
24 Automaattinen seuranta paljastaa toiminnan häiriöt
26 Mallastamo Liettuaan uusilla projektinhallinnan työkaluilla
27 Tulevaisuuden keräilyjärjestelmät elintarvikealalla
28 Rakennusprojektien ympäristö- ja kemikaalilupiin muutoksia
30 Funktionaaliset pinnat tulevat elintarvikealalle
32 Panimolaboratorio tutkii pintojen puhdistuvuutta
33 Tehdassuunnittelussa tärkeää taloudellinen ja tuottava kokonaisuus
34 Osastoinnilla tuoteturvallisuutta
35 Työkaluja rakenteiden ja taloteknisten järjestelmien puhtauden arviointiin
36 Viikin biotieteiden kampus kasvaa

Nro 3 / 2004: Valmistus- ja lisäaineet

6 Ainesosa, lisäaine ja vierasaine menevät herkästi sekaisin
8 Mitä kuluttajat kysyvät valmistus- ja lisäaineista?
10 Kuitu ruokavalion peruspilari
12 Monipuolinen pellava
13 Varsinais-Suomen pellavahanke kehittää uusia leipomo- ja pastatuotereseptejä
14 Hamppu kotimainen vaihtoehto soijalle
16 Katkeamaton kylmäketju välttämätön mahlan ja kerkkien tuotteistamisessa
18 Luomu jatkaa kasvuaan hidastuneesti
20 Todelliset GMO -riskit
22 Lihavalmisteiden nitriittiä voi vähentää
24 Marinadi paljon muutakin kuin maustamistuote
26 Hapatettujen elintarvikkeiden turvallisuuteen voi luottaa
27 Perinteisille tuotenimille EU:n laajuinen suojaus

Nro 4 / 2004: Tuotantotekniikka, raaka-aineet ja pakkaukset

6 Tavararyhmähalinnasta asiakasryhmien johtamiseen
8 Millaista ruokaa kuluttajat haluavat?
10 Räätälöityä ruokaa ikääntyville
12 Marjat arvokkaita polyfenolien lähteitä
14 Paksusuolisimulaattori auttaa elintarvikeparanteiden kehittämisessä
16 Ingman kasvanut monipuoliseksi maitotaloksi
18 Tärkkelystuotteiden valikoima kasvaa
20 Tryffelien ja herkkutattien kasvatusta Suomessa?
22 Tuotteiden tunnistus ja seuranta etätunnistetekniikalla
26 Konenäkö elintarviketeollisuuden työkaluna
28 Laitevalmistaja luo perustan hygieeniselle elintarviketuotannolle
30 Langattomat lähiverkot Valion tuotantolaitoksiin
32 Ympäristöjärjestelmä tarkensi Baco Oy:n työskentelytapoja
34 Pakkaus tärkeä media
38 Kuluttajat toivovat yksinkertaisia ja toimivia pakkauksia
40 Maailman ensimmäinen kierrätyskelpoinen pieni kartonkipullo
42 Monikerrospakkausten käyttö lisääntyy
44 EU panostaa kuitupakkausten kehittämiseen
44 Pakkausinnovaatioiden avulla menestykseen

Nro 5 / 2004: Lehden 15-vuotisjuhlanumero

5 Kymmenen elintarvikeyritystä ja kauppaketjua hallitsee maailmankauppaa
6 Elintarvikealalla tilaa jäteille ja pienille yrityksille jatkossakin
8 Maataloustuotannon toimintatavat myllerryksessä
9 Atrian tuotanto kasvaa ulkomailla
10 Elintarvikealan pk-yritykset työllistävät 15 000 suomalaista
12 Yritysviestinnässä ei on/off-nappulaa
14 Elintarviketeollisuuden muutokset tuovat uusia haasteita tuotekehitykseen
16 Vähittäiskauppa elää neljän kuukauden valikoimajaksoissa
17 Elintarviketutkimus rahoittajan näkökulmasta
18 Haasteena kuluttajan syvällinen ymmärtäminen
20 Luomujalostus alkoi vasta 1990-luvulla
22 Teknologioita kehitetty, hylätty ja säilytetty
24 Kiinassa syödään kaikkea paitsi kärpäsiä - Kantonissa niitäkin
26 Outoja eläimiä ruokapöydässä

Nro 6 / 2004: Henkilöstön kehittäminen

4 Voimaantuva työyhteisö – tuloksekasta toimintaa ja työn iloa!
6 Asiantuntijapomosta valmentajaksi
7 Työkyvyn ylläpito vaatii pitkäjänteisyyttä
8 Kokenut välittäjä turvaamaan työyhteisön hyvinvointia
9 Kehityskeskustelu johtamisen ruisleipää
10 Kiirekulttuuri uuvuttaa työntekijöitä
12 Ovet aukeavat kiireenkesytykselle
14 Mistä rahaa koulutukseen?
15 Verkko-opiskelu tehokas väline yrityksen sisäiseen koulutukseen
16 Elintarviketeollisuuden kannattavuus nousuun yhteistoiminnalla
18 Panostukset pienryhmätyöskentelyyn tuottavat tulosta
19 Koulutusorganisaatio henkilöstön kehittämisen kumppanina
22 Sinebrychoff mukana teollisuuden nuoriso-ohjelmassa
24 Rekrytoinnissa monia mahdollisuuksia