Teemajutut 2003

Nro 1 / 2003: Elintarvikevalvonta & hygienia

8 Elintarvikevalvonnalla on monta kokkia USA:ssa
6 RASFF-hälytysjärjestelmä toimii vilkkaasti
6 Seutuyksiköt hoitamaan elintarvikevalvontaa
10 EU tiukensi lastenruokien torjunta-aineiden enimmäisrajoja
12 Lihavalmisteiden PAH-pitoisuudet vieläkin liian korkeita
14 Luomuelintarvikkeiden valvonta
15 Ensisaapumisvalvonta varmistaa jäljitettävyyttä
16 Valvottuja alkoholijuomia
17 Laboratoriosäädöksiin haetaan yhdenmukaisuutta
18 Laatutuotannon ohjeita elintarvikealalle
20 Hygila-projekti parantaa laitehygieniaa
22 Elintarvikkeiden rahtivalmistuksessa opittavaa lääketeollisuudelta
24 Haitallisten mikrobien torjunta onnistuu fysikaalisin keinoin
25 Jo noin 50 000 elintarviketyöntekijällä hygieniapassi
26 Eläimistä saatavien sivutuotteiden terveyssäännöt muuttuvat

Nro 2 / 2003: ELKO 2003 -messunumero: Tuotanto- tekniikka, raaka-aineet & pakkaaminen osaamiskeskuksena

6 Taistelu markkinoista kiihtyy EU:n laajentumisen myötä
8 Riskienhallinta osaksi johtamista
12 Jäljitettävyys elintarvikelainsäädännön kulmakivi Euroopassa
16 Hampurilaisketju asettaa tiukat laatuvaatimukset tavarantoimittajilleen
18 Lastenruokien raaka-aineet valitaan huolella
22 Kotimaisuus valttia lastenruuissa
24 Lihavalmisteiden teko ruoka-allergisille vaatii huolellisuutta
27 Mallasohralla korkeat laatuvaatimukset
28 Hyvää ja terveellistä karpalosta
30 Tutkittu ja terveellinen kaura
32 Uusi teknologia mahdollisti uuden maitotuotteen
34 Aurinkolehto palkittiin koivunmahlan tuotantoteknologiasta
36 Nestesavustaminen säästää ympäristöä
38 Uusia keinoja siipikarjan laadunarviointiin
40 Optiset mittaukset nopeita ja tarkkoja
43 Infrapunaspektroskopia nopea menetelmä elintarvikkeiden analysoinnissa
45 Tulevaisuuden pakkaus on aktiivinen ja viestivä
48 Suurkeittiöt tarvitsevat pieniä ja suuria elintarvikepakkauksia
50 Älypakkaus jakeluketjussa
52 Ympäristömyönteisimmän pakkauksen valinta ei ole yksiselitteistä
54 Metallipakkaukset kiertoon kaupoista ja suurkeittiöistä

Nro 3 / 2003: Ruokakulttuurit & Trendit

6 Tulevaisuuden ruoka -- terveyttä ja elämyksiä
8 Kaupan valta kasvaa elintarvikeketjussa
10 Elintarvikealalla tilaa hyville tuote- ja palveluideoille
12 Selkeät, puhtaat maut arvostettuja Suomessa
13 Etnisten ruokien markkinat kasvavat vauhdilla
14 Lähiruokaa Pohjois-Karjalan suurkeittiöihin
16 Elintarvikejalostuksen sivuvirrat hyödyksi
18 Luomutuotanto kasvanut EU-maissa
20 Tie taiteilijan sydämeen käy luomun kautta ravintola Elitessä
22 Ruokakulttuurimatkat tuovat uutta imua maakuntiin
23 Henkilöstön hyvinvointi haastavassa tilanteessa
24 Tiimityö tuo hyviä tuloksia makeistehtaalla
26 Pohjois-Savossa ELO toimii kerrostuneina verkostoina
27 Kalatietokeskus siirtää teknologiaa yrityksiin
29 Koulutusyhteistyö kukoistaa Kuopiossa

Nro 4 / 2003: Ravitsemus

6 Ateriat muuttumassa välipalatyyppisiksi
7 Hyvinvointiravitsemus ja ruokanautinto
8 USA:ssa panostetaan terveysruokiin ja pienempiin pakkauksiin
8 Suurimmat terveysriskit?
12 Miksi suomalaiset lihovat?
14 Lihavuuden polttavimmat terveysriskit
15 Mitä uutta lihavuudesta?
16 Elintapojen korjaaminen alentaa diabetesriskiä tuntuvasti
18 Kylläisyyden ja painon hormonaalinen säätely
20 Sukupuoli vaikuttaa rasvakudoksen aineenvaihduntaan
21 Maito, kalsium ja painonhallinta
22 Suomalaisten rasvansaanti ja koostumustiedon mahdollisuudet
23 Asiantuntijaverkostot tutkivat ja arvioivat terveyttä edistäviä elintarvikkeita
24 Entäs nyt, sterolit?
26 Tyrni luonnon oma monivitamiinivalmiste
28 Allergia- ja Astmaliiton vuoden teemana ruoka-allergia
29 Käypä hoito -suositus lasten ruoka-allergioista valmistumassa

Nro 5 / 2003: Tuoteturvallisuus

6 EFSAn riskinarvioinneilla kova kysyntä:
8 Suurilla mailla ja miehillä hyvä edustus
8 Työ tiedelautakunnassa kannattavaa, jopa hauskaa
9 Elintarviketerrorismi varteenotettava uhka
10 A great deal of effort goes into good, healthy, safe food
12 Muuntogeenisten tuotteiden riskinarviointikäytäntö vaihtelee maittain
14 Tuoteturvallisuutta kiinalaisittain
16 Elintarvikealan tuotevastuuriskit
17 Ryhtiä päiväys- ja lämpötilamerkintöihin
18 Käsien puhtaus on puoli ruokaa
19 Elintarvikelaboratorioiden kansainvälinen kilpailu kiristyy

Nro 6 / 2003: Elintarvikelogistiikka

6 Suomen teillä liikkuu kolme miljardia kiloa elintarvikkeita vuodessa
10 Kylmälaitteet kovilla hellesäillä
11 Ykköshalli toimittaa valmiit ruokakassit vanhuksille
12 Laatu ja hygienia kansallinen kunnia-asia
14 ATP-sopimus säätelee herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden kuljetuksia
16 Miten logistiikkakeskus toimii?
18 Omavalvonta koskee myös elintarvikekuljetuksia
19 Vaasan & Vaasan alihankkijoillakin hygieniaosaamistodistus
20 Helsingissä elintarvikkeiden kuljetuskalusto pääosin kunnossa
22 Sujuva logistiikka ratkaisee pk-yrityksen menestyksen
24 Pienten juustoloiden ongelmat markkinoinnissa ja logistiikassa
25 Kylmäjakelu keskittyy Suomessa ja Baltiassa