Teemajutut 2001

Nro 1 / 2001: Johtaminen ja yrittäjyys

6 Propellipäisten kylähullujen johtajista on pula
8 Johtamistaidot kohentuneet
10 Elintarvikealan yritykset vahvempia kuin yritykset keskimäärin
11 Elintarvikealan pk-yritysten tuotteet kiinnostavat kuluttajia
12 Pk-yritysten yhteistyö luo uusia mahdollisuuksia
15 Evästä Etelä-Karjalasta loi uusia yrityksiä
16 Pk-yrittäjien elintarvikkeille etsitään markkinoita myös ulkomailta
17 Kokonaisvaltaista turvallisuutta yhteistyöllä
18 Hyvä elintarvike ei synny itsestään
20 Elintarvikkeiden käsittelyyn liittyy aina hygieeninen riski
22 Kehittäjäkonsultti kielenkääntäjä yrittäjän ja tutkijan välillä
23 Elintarvikealan osaamiskeskus ELO -- työväline osaamisen hyödyntämiseen
24 Ruoka-Suomi palvelee elintarvikealan pienyrityksiä
24 Lähiruoan mahdollisuudet ovat joukkoruokailussa

Nro 2 / 2001: Elintarviketutkimus

8 Sitran Hannu Hanhijärvi ehdottaa: Kansallinen päätös sairausriskiväittämästä
10 Suomalainen tutkimus tasokasta
11 Biotekniikan rahoitus puntarissa
17 Uusi eViikki-tietokanta laaja tietolähde
18 Luomuketju tutkimuksen ja kehittämisen kohteena
20 Kasviperäiset biomolekyylit elintarvikeketjussa
22 Viljellyt sienet yllättävät monipuolisuudellaan
24 Diminicol pikavauhtia ideasta liiketoimintaan
26 Reseptien ja prosessien optimoinnilla kannattavuutta ja tuoteturvallisuutta

Nro 3 / 2001: Elintarvikehygienia, analytiikka, turvallisuus

6 Suomi voi nousta elintarvikealan laatujohtajaksi Euroopassa
8 Elintarvikeriskien suhteuttaminen vaativaa
10 Tuoteturvallisuus vaatii kokonaisvaltaista laadunhallintaa
12 Kriisivalmius osa turvallisuusjohtamista
14 Tuoteturvallisuuden rakentamiseen löytyy hyviä työkaluja
16 Valmisruokateollisuus valppaana yhteistuumin
18 Pesu- ja desinfiointijäämät ongelmana elintarviketeollisuudessa
20 Kalanjalostuslaitoksen tuoteturvallisuus monen tekijän summa
21 ELOn Ruokaturvallisuusryhmä paljon vartijana
22 Tutkimusta puhtaasti hygienian puolesta
23 Yliopistojen mallinnusosaaminen sopii myös yrityksille
24 BSE:n diagnostiikassa käytettävät menetelmät
26 Pakkausmerkinnät edistävät kuluttajien turvallisuutta
27 Laatukoulutus parantaa maatilan toimintaa
27 Kauppa ja teollisuus valmistelevat päiväysmerkintäsuosituksia
28 Etiikka - mitä se voisi tarkoittaa?

Nro 4 / 2001: Pakkausteknologia & logistiikka

6 Elintarvikepakkaukset kevenevät ja paranevat
8 yritykset erottuvat pakkauksillaan
10 Pakkausten digitaalinen vallankumous on alkanut
12 Kartonkipakkauksille vihdoin eurooppalaiset suositukset
14 Pakkausvahingot maksavat paljon
16 Pakkausalan koulutusta saa kotimaassa ja ulkomailla
18 Logistiikkahanke kokosi markkinatietoja suomalaisyrityksille
19 Kuljetusketjujen oma klusterihanke
20 Uusi pakkauslinja tehosti Mykora Oy:n toimintaa
20 Ruokakeskolle ympäristösertifikaatti
22 Toimintaympäristön muutos muokkaa logistiikkaa
24 Valio tehostaa logistiikkaa ja lisää kierrätettäviä kuljetuspakkauksia
26 Pakkausjätteen hyötykäyttötavoitteet realistisia
28 Juomatölkkien koodit vaihtuvat euron myötä
30 Yhteistyö eläinkuljetuksissa toisi miljoonasäästöt
32 Elektroninen nenä haistaa pakkauksen

Nro 5 / 2001: Valmistus- ja lisäaineet

4 Suomessa arvioitu koko väestön ja lasten lisäainesaantia
6 Luomuelintarvikkeiden valmistus- ja lisäaineet
10 Vähän käsiteltyjen ja luonnollisten raaka-aineiden käyttö lisääntyy
12 Lupaavat kasviestrogeenit
14 Lihavalmisteiden suolapitoisuuden alentaminen onnistuu
16 Täydellistä rasvankorviketta ei ole vielä keksitty
18 Kolmenlaisia erikoismakeuttajia
20 Rypsiöljy vähintään oliiviöljyn veroista
22 Öljy erottuu siemenestä puristamalla tai uuttamalla
26 Terveysväittämien käyttömahdollisuus laajenee
27 Uusia reseptejä mikroaaltoruoille?
27 Fosfaatittomia lihatuotteita kehitteillä
28 Helsinki Catering valitsee aterioiden valmistusaineet huolella
29 Tutkimushanke etsii keinoja lihavalmisteiden nitriittipitoisuuden vähentämiseen

Nro 6 / 2001: Kuluttaja & elintarvikemarkkinat

4 Elintarviketuotanto ja -kauppa keskittyvät rivakasti
6 Suomessa ei arvosteta kotimarkkinoita
8 Muuttuvat ruokailutottumukset heijastuvat ruokavalioihin
10 Pohjoismaiden kuluttajat suhtautuvat varauksella gm-ruokaan
12 Laajoja välttämisruokavaliota tarvitaan harvoin
13 Elintarvikkeiden allergeenit kerrottava selvästi
14 Löytääkö keliaakikko turvallista syötävää?
16 Odottavien äitien ja pikkulasten ravintosuositukset vaihtelevat maittain
18 Maittavaa ja terveellistä ruokaa vanhenevalle väestölle
20 Ikääntyminen vaikuttaa ruoan aistimiseen
22 Ruoan terveellisyys kiinnostaa ikääntyviä
24 Kuluttajat toivovat kattavia pakkausmerkintöjä