KE 4/2016, s. 23: Koneet, laitteet & prosessit: Laadunvalvonnan toivelistalla parempia sovelluksia ja hyvää huoltoa

Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab:n Vaajakosken makeistehtaan tekninen päällikkö Arto Liimatainen toivoo laadunvalvontaan järjestelmiä, jotka mukautuvat suuriin tuotevirtoihin, ovat laskentakyvyltään nykyistä tehokkaampia ja pystyvät seulomaan isompaa virhevalikoimaa samanaikaisesti.
‒ Sovelluksissa törmää usein siihen, että koneiden laskentakyky loppuu. Konenäkökin on aika rajallinen, kun jokainen virhe pitää verrata järjestelmässä oikeanlaiseen tuotteeseen. Ihmissilmää on vielä vaikea korvata, Liimatainen sanoo.
Hän toivoo myös helpompia käyttöliittymiä. Kun laitteet teknistyvät, käyttöliittymän helppokäyttöisyys korostuu. Kolmas toive on laitteiden käyttövarmuus päivästä päivään.
‒ Yksittäiset tuotantokatkokset eivät vielä aiheuta myyntimenetyksiä makeistehtaalla, mutta tuotantokustannukset ja hävikki kasvavat, ja tuotanto-ohjelmaa joudutaan kenties rukkaamaan, Liimatainen toteaa.
Hän uskoo, että koneiden ja laitteiden kunnossapidon rooli kasvaa. Jos niiden kanssa tulee ongelmia, laitetoimittajan pitää antaa apua nopeasti etäyhteydellä, puhelimitse tai käymällä paikan päällä.
‒ Meidän on arvioitava, mikä toiminta on niin kriittistä, että halutaan vasteaikasopimus. Kotimaisten laitetoimittajien kanssa yhteistyö sujuu hyvin, ja heidän kanssaan tehdään harvoin vasteaikasopimuksia.

Osaava henkilöstö laadun paras tae
Arto Liimatainen tähdentää, että eniten laatuun vaikuttavat työntekijöiden osaaminen, vastuullisuus ja ammattiylpeys omasta tekemisestään.
‒ He määrittelevät, mitä linjalta tulee. Tietysti on tarkastuksia, otetaan näytteitä ja tehdään analyyseja, mutta hyvä raaka-aine ei takaa, että lopputulos on hyvä, Liimatainen sanoo.
Ammattitaito kehittyy kokemuksen myötä. Vaajankosken makeistehtaalla pisimmät työurat ovat olleet yli 40-vuotisia. Noin 250 työntekijän keski-ikä on 44 vuotta.
‒ Pitkiä työuria on meillä vieläkin todella paljon, ja vakituisen henkilöstön vaihtuvuus on pientä, Liimatainen kehuu.

Reklamaatiot ovat vähentyneet
Laadunvalvonnassa on apuna monenlaisia teknisiä keinoja. Tuoteturvallisuuden kannalta tärkeitä ovat vierasesinetarkistukset.
Makeistehtaalla on tällä hetkellä esimerkiksi useita röntgenlaiteita varmistamassa, että pakattujen tuotteiden sisältö on vakio. Laite siirtää hylkyyn esimerkiksi konvehtipakkaukset, joista puuttuu yksi konvehti.
‒ Röntgenlaitteiden hankinnan jälkeen reklamaatiot ovat pienentyneet, vaikka ihmisten kynnys tehdä reklamaatioita on pienentynyt, Liimatainen kertoo.

Teollisen internetin sovellukset vaativat kehittämistä
Liimataisen mukaan teollisen internetin sovellukset ovat tulevaisuutta, mutta vaativat kehittämistä.
‒ En ole tähän mennessä nähnyt yhtään järkevää, aidosti arvoa nostavaa sovellusta. Sovelluksia pitää vielä jalostaa, käyttöliittymien pitää olla helppokäyttöisiä, ja laitteiden pitäisi valvoa itseään ja tilata esimerkiksi huollot, Liimatainen listaa kehitystarpeita.
Hän ei näe lisäarvoa siinä, että laite vain liitetään internetiin.
‒ Pahimmillaan nettiin liitettyjen laitteiden käyttöliittymä voi lakata toimimasta ja itse laitekin lakata toimimasta. Teollisuudessa on odotettu, että laitteet kehittyvät niin älykkäiksi, että ne osaavat ennakoida ja kertoa huoltotarpeensa itse, Liimatainen sanoo.
Teollisen internetin hyvä puoli on se, että tieto on verkossa vapaasti käytettävissä: tuote- ja koneparametrit ovat pilvessä tallessa.

Pirjo Huhtakangas

******************************************************************

Monen tehtävän mies

Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab:n Vaajakosken makeistehdas jatkaa Pandan suklaan, lakritsin ja rakeistettujen makeisten valmistusperinteitä. Tehtaan tekninen päällikkö Arto Liimatainen aloitti työuransa voimalaitoksella.
‒ Imatran teknillinen koulun jälkeen olin töissä sähkö- ja lämpövoimalaitoksella, sitten viisi vuotta mekaanisen puunjalostuksen puolella ja 11 vuotta kunnossapitoyrityksessä. Hoidimme myös silloisen Pandan kunnossapitotehtävät. Panda palkkasi minut sähkö- ja automaatioasiantuntijaksi pariksi vuodeksi. Sen jälkeen siirryin teknisen päällikön tehtäviin, Liimatainen summaa.
Tällä hetkellä hän vastaa investointiprojekteista ja tuotannon kehittämisestä sekä on kunnossapidon asiantuntija-apuna, hoitaa suojelujohtajan tehtävät ja vastaa ympäristöasioista.

Muut teemajutut samasta lehdestä :