KE 2/2016, s. 18: Tuotekehitys & Trendit: Nyhtökauran pilottitehdas aloittaa Järvenpäässä

Gold&Green Foods Oy:n keksinnön – nyhtökauran – valmistus on alkamassa Järvenpäässä Primulan ja Fazerin kyljessä.

Pilottitehtaan ensimmäiset konehankinnat saapuivat tehdashalliin maaliskuun alussa. Ensimmäiset tuotteet on tarkoitus saada ruokakauppoihin kesän kynnyksellä, ja laajentaa jakelua syksyn aikana. Tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö on pilottitehtaan sydän, joka sijoittuu keskelle tuotantohallia.
Gold&Green Foodsin keksinnöstä on kuhistu viimeiset kuukaudet Suomessa ja maailmalla. Kaurasta ja palkokasveista valmistettu tuoretuote on riistetty käsistä kauppojen koemyynneissä. Tuotetta on kehitetty ensin kotikeittiössä, sitten yrityksen tuotekehitystiloissa Helsingin Lauttasaaressa.
Nyhtökauran tuotekehitysprosessi sujui poikkeuksellisen nopeasti, sillä se kesti vain puolisen vuotta. Samalla kehitettiin muita kaura- ja papupohjaisia tuotteita, jotka tulevat maisteltavaksi kesän korvalla.
− Tuotteemme on kehitetty markkinalähtöisesti, mutta koko ajan käsi kädessä teknologian kanssa, yrityksen teknologiajohtaja Reetta Kivelä tiivistää.

Pohjana valmisruoka-, leivonta- ja makeisprosessi
Puolet nyhtökaurasta on vettä, mutta tuote säilyy jääkaapissa viikkoja, pakkasessa kauemmin.
− Säilyvyysaika on pitkä huolellisen kuumennuksen ansiosta valmistusvaiheessa. Raaka-aineiden ominaisuudet pitää tuntea hyvin, jotta tuotteisiin saadaan oikea rakenne ja haluttu säilyvyysaika, Kivelä muotoilee.
Nyhtökauran ensimmäisessä versiossa oli kauran kitkeryyttä ja limamaisuutta, mutta optimoinnilla ja hyvillä raaka-aineille rakenne, suutuntuma ja maku saatiin kohdilleen.
− Koko kesä 2015 meni raaka-ainepuljauksessa. Tarvitaan hyvälaatuiset, hellävaraisesti käsitellyt raaka-aineet. Muun muassa partikkelikoko on erittäin tärkeä, Reetta Kivelä tarkentaa.
Ilman koulutusta ja työkokemusta valmisruokaprosessista, makeisvalmistuksesta ja leivonnasta nyhtökauraa ei olisi olemassa.
− Meidän prosessi on yhdistelmä näitä kaikkia, Kivelä summaa.
Raaka-aineita saa läheltä, sillä kaura, herne ja härkäpapu kasvavat hyvin Suomen leveysasteilla. Kaikkia tarvittavia jatkojalosteita ei vielä Suomesta saa, mutta yritys työskentelee kotimaisen raaka-aineen eteen yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Vauhdittajina osaaminen ja yrittäjähenki
Mutta miten kehitystyö lähti alun perin liikkeelle, ja eteni näin vauhdikkaasti? Gold&Green Foodsin teknologiajohtaja Reetta Kivelä ja toimitusjohtaja Maija Itkonen ystävystyivät jo lukioaikoina. Reetta on ”höyrynnyt” kaurasta vuosikausia ja kasvuyrittäjähenkinen Maija kuunnellut tarkasti.
New Yorkin matkalla Maijan silmiin osui lehdessä ollut uutinen. Siinä kerrottiin, että lihaa korvaavien kasvisruokavaihtoehtojen markkina on kovassa kasvussa. Siitä lähti idea kehittää kauratuotteita. Kehitystiimiin tuli mukaan myös palkokasvitutkija Zhong-Qing Jiang Helsingin yliopistosta.
Kehitystyö lähti käyntiin, kun Reetta lopetteli vuorotteluvapaataan Fazerin tutkimuspäällikön tehtävästä. Keväällä 2015 hän kokkaili kotikeittiössä uusia kauratuotteita.
− Maija oli aina innoissaan tuotoksistani. Hänellä on todellista startup -asennetta, Reetta kehuu bisneskumppaniaan.
Myöhemmin ”tuotokset” saivat kehuja myös kaverimaistajaisissa, joissa yksi tuote nousi ylitse muiden: nyhtökaura. Se menestyi hyvin myös kuluttajatesteissä ja aistinvaraisissa arvioinneissa.
− Testaajat kysyivät, mistä tätä saa, vaikka itse ajattelimme kehittää tuotetta testien kautta, Reetta kertoo.
Lopputuloksena on noin 30 prosenttia kasviproteiinia sisältävä nyhtökaura, jossa on kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot sekä terveellistä kauran ß-glukaania. Se on hyvänmakuinen, monipuolinen ja helppokäyttöinen tuote, joka sopii myös vegaaneille ja monille allergisille.
− Juuri nyt on oikea aika nyhtökauralle. Se tehdään yksinkertaisista raaka-aineista mekaanisella menetelmällä ilman kemikaaleja. Haluamme panostaa laatuun kaikilla osa-alueilla, Reetta Kivelä painottaa.

Nyhtökaura ykköstuote, uusia tulossa rivakasti
Nyhtökauran lisäksi markkinoille on tulossa puolisenkymmentä uutta tuoteperhettä, jotka kaikki ovat erilaisia. Seuraava tuotekategoria sisältää myös kokkailuun sopivia välipalatuotteita.
− Ne ovat vieläkin yksinkertaisempia tuotteita kuin nyhtökaura. Niissä on vain tietyt raaka-aineet ja hyvä maku. Nyhtökaura on ykkösjalokivi, mutta uusia tuotteita on tulossa maisteltavaksi kesäksi, Reetta Kivelä kuvaa tuotekehitysvauhtia.
Reetta Kivelän ja Maija Itkosen lisäksi Gold&Green Foodsilla työskentelevät muun muassa tuotekehittäjä Anna Häkämies ja tuotantojohtaja Timo Haapsaari, joka on aikaisemmin optimoinut prosesseja auto- ja lääketeollisuudessa.
Yrityksen taustajoukoissa on mukana muun muassa juristeja sekä hallitus- ja rahoitusammattilaisia, jotka ovat silottaneet yrityksen alkuvaiheen taivalta. Kasvuyrittäjäkokemusta jo aikaisemmin hankkinut Maija Itkonen keskittyy brändiin, myyntiin ja yrityksen rakentamiseen, Reetta Kivelä prosessin pystyttämiseen ja tuotekehitykseen. Suomi ja Ruotsi ovat testimarkkinoita.
− Skaalaamiseen meillä on tulevaisuudessa eri mahdollisuuksia, joita on tutkittu ja tutkitaan parhaillaan, Kivelä kertoo.

Rahoitusta markkinoilta ja Tekesiltä
Gold&Green Foodsin rahoituskierros onnistui hyvin: osakeanti ylimerkattiin. Tekesiltä yritys sai lainaa pilotointiin ja prosessin nostamiseen sekä tutkimukseen uusien tuotteiden kehittämiseksi. Uutta rahoituskierrosta mietitään parhaillaan.
− Olemme ennen kaikkea teknologiayritys, Reetta Kivelä tiivistää yrityksen strategian.
Hän tähdentää, että ilman luotettavia partnereita idean nopea kehittäminen olisi ollut mahdotonta.
– Rahoittajamme uskovat meihin ja osaamiseemme, Kivelä iloitsee.
Hänen mukaansa valtion tuki ja rahoitus olisivat tarpeen investointivaiheessa, jos markkinoita haluttaisiin ottaa isosti omiin käsiin, mutta tukimuotoja on huonosti tarjolla varsinaisiin tuotantoinvestointeihin.
− Tukien saannin ehtona on usein se, että tuote on jo olemassa ja olemassa olevia prosesseja kehitetään. Ihan uuden luomiseen näyttää Suomessa olevan vähän uskoa, Kivelä harmittelee.

Pirjo Huhtakangas

*******************************************************************

Avarakatseinen tutkijayrittäjä

Luonnontieteistä kiinnostunut Reetta Kivelä aloitti opinnot Helsingin yliopiston kemian laitoksella, mutta käytännönläheinen elintarvikekemia imaisi hänet mukaansa. Hän teki perustutkinnon kemiasta ja väitöskirjan teknologiasta viljateknologian lehtori Tuula Sontag-Strohmin opissa.
Väitöskirjassaan Non-enzymatic Degradation of (1→3)(1→4)-β-D-glucan in Aqueous Processing of Oats Kivelä tutki kaurakuidussa tapahtuvia muutoksia elintarvikejalostuksessa. Applied biosciences -tutkijakoulu (ABC) palkitsi sen vuoden 2011 parhaana väitöskirjana. Kauran ohella hän on tutkinut muun muassa kaakaon ja suklaan terveysvaikutuksia.
Työuransa aikana Kivelä on työskennellyt vastaavana kemistinä Tavastlabissa, projektipäällikkönä Atrialla, tutkijana Helsingin yliopistossa, tutkimuspäällikkönä Fazerilla ja kesäkuusta 2015 lähtien Gold&Green Foodsin teknologiajohtajana. Joulukuussa 2015 hänet valittiin yleisöäänestyksellä Vuoden Nuoreksi Tutkijayrittäjäksi.
− Kun kysyy ja tekee, löytyy vastauksia. Projektien loppuun vienti vaatii kovaa työtä. Esimerkiksi Atrian Forssan tehtaalla näki hyvin tuotekehitysprosessin pilottikokeineen ja sen, miten elintarvikkeet viedään kaupan hyllylle asti, hän painottaa.
Reetta Kivelä pitää Elintarviketieteiden Seuran roolia tutkimuksen ja teollisuuden välissä tärkeänä. Hän on itse mukana lähinnä seuran Prosessiteknisen jaoston toiminnassa ja tietää, että keksinnöt syntyvät poikkitieteellisestä yhteistyöstä tutkijoiden ja yritysten kanssa.
− Innovointi on asioiden yhdistelemistä. Minulla nousee pulssi heti, jos lähtökohtaisesti sanotaan, ettei näin voi tehdä.

*******************************************************************

Mikä nyhtökaura?

• Nyhtökaura on ilmastoystävällisen vaihtoehto mm. kanalle ja jauhelihalle.
• Se sopii ihmisille, jotka haluavat vähentää lihan syöntiään sekä vegaaneille ja monille allergisille.
• Tuotteen proteiinipitoisuus on noin 30 prosenttia, ja se sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot.
• Tuotteessa on rasvaa noin neljä prosenttia.
• Nyhtökaura sopii monenlaiseen ruuanlaittoon. Se ei sula pannulla ja saa muutamassa minuutissa ruskean pinnan.
• Nyhtökaura sopii myös mm. keittoihin, pastoihin, wokkeihin, salaatteihin ja perunamuusin lisukkeeksi.
• Tuote säilyy jääkaapissa viikkoja, pakkasessa pitempään.
• Nyhtökaura tuotetaan mekaanisesti: kauraa hierretään ja kuumennetaan oikeissa olosuhteissa ilman kemikaaleja.
• Sitä myydään kaupassa jauhelihan vieressä. Kauppahinta vastaa laadukkaan jauhelihan tasoa.
• Nyhtökauran lisäksi myyntiin tulee muita kaura- ja kasviproteiinipohjaisia tuotteita, kuten välipalatuotteita.

Lisätietoja: www.goldandgreenfoods.com