KE 4/2010, s. 70 Shanghain maailmannäyttely avasi ovia Kiinaan

Maailman suurimmat elintarviketurvallisuusmarkkinat Kiinassa ovat avautumassa suomalaisille yrityksille. Suomalaisosaajien hyvin onnistunut yhteisesiintyminen Shanghain maailmannäyttelyssä vakuutti.

Shanghain maailmannäyttelyssä rakennettiin Suomen ja Kiinan välistä yhteistyötä touko-kesäkuun vaihteessa järjestetyssä Sharing Health -tapahtumassa. Tapahtuman järjestämisessä kolme OSKE-klusteria – Elintarvikekehitys, HealthBIO ja Hyvinvointi – yhdistivät voimansa.

Shanghain maailmannäyttely avautui toukokuun alussa teemalla Better City – Better Life, ja siitä odotetaan tulevan historian suurin maailmannäyttely. Suomen Kirnu-paviljongin VIP-tiloissa järjestettyyn tapahtumaan oli kutsuttu vieraiksi kiinalaisia päättäjiä, viranomaisia ja yritysjohtajia.

Suomen ruokaturvallisuusosaamisen esittelemiselle oli varattu kokonainen oma teemapäivänsä, jossa rakennettiin yhteistyösuhteita suomalaisten ja kiinalaisten toimijoiden välille.

Kiina panostaa nyt ruokaturvallisuuden parantamiseen

Shanghain maailmannäyttelyn ruokaturvallisuustapahtuman kiinalaiseksi pääpuhujaksi oli saatu elintarviketurvallisuusviranomaisen ShFDA:n (Shanghai Food and Drug Administration) johtaja Xie Minqiang. Hän vastaa koko Shanghain maailmannäyttelyn elintarviketurvallisuudesta, samoin kuin Shanghain alueen elintarviketurvallisuudestakin. Xie esitteli tilaisuudessa Kiinan ja Shanghain maailmannäyttelyn ruokaturvallisuushaasteita ja maan panostuksia haasteisiin vastaamiseksi.

– Maailmannäyttelyyn odotetaan 70 miljoonaa kävijää, ja näyttely kestää puoli vuotta. Maailmannäyttelyalue on yli viiden neliökilometrin laajuinen, ja ruokailupaikkoja on paljon. Shanghain sää tuottaa vielä omat haasteensa maailmannäyttelyn ruokaturvallisuuden takaamiseen, sillä Shanghain ilmasto on useimmiten kuuma ja kostea, Xie Minqiang kertoi.

Kiinan elintarviketurvallisuustilanne on noussut maailman tietoisuuteen mm. melamiinimaitokohun myötä. Kiinalaiset kuluttajat ovat erittäin huolestuneita elintarviketurvallisuudesta. Tällä hetkellä maan viranomaiset panostavat vahvasti elintarviketurvallisuuden parantamiseen.

Kiinassa viranomaisten rooli yritysten elintarviketurvallisuudessa ja siihen liittyvissä hankinnoissa on huomattavan suuri. Ulkomaisten yritysten polku Kiinan markkinoille kulkeekin usein viranomaisten kautta. Elintarvikekehityksen klusterin yhteistyö Shanghain elintarviketurvallisuusviranomaisen ShFDA:n kanssa alkoi keväällä 2009 ShFDA:n aloitteesta ja tulee tänä vuonna entisestään tiivistymään.

Suomen ruokaturvallisuusosaaminen maailman huippua

Kiinalaiset päättäjät, viranomaiset ja yritysjohtajat kuulivat maailmannäyttelyn ruokaturvallisuustapahtumassa Suomen elintarviketurvallisuuden tilanteesta ja vahvasta osaamisesta. Suomen puolelta pääpuhujana oli Eviran tutkimusosaston johtaja, professori Tuula Honkanen-Buzalski. Suomessa elintarviketurvallisuusosaaminen ulottuu läpi koko elintarvikeketjun ja kattaa kaikki ketjun toimijat.

– Hyvänä esimerkkinä Suomen elintarviketurvallisuudesta toimii maailman turvallisin elintarvikepakkaus: suomalainen kananmuna. Suomessa raakoja kananmunia voi syödä turvallisin mielin ilman pelkoa salmonellasta, mikä on maailmanlaajuisesti varsin poikkeuksellista. Tämä osoittaa hyvin konkreettisesti Suomen elintarviketurvallisuusosaamisen tason, Honkanen-Buzalski vakuutti.

Tapahtumassa lanseerattiin Suomen huippuosaaminen yhtenä kokonaisuutena konseptilla Food Safety Management Finland. Yritysryhmän yhteisesitteessä osaamista havainnollistettiin kertomalla sianlihan tuotantoketjun laadukkuudesta ja turvallisuudesta porsastilalta kuluttajan lautaselle saakka.

Omia tuotteitaan ja palvelujaan esitteli yhdeksän suomalaista yritystä ja elintarviketurvallisuuden osaajaa, joista VTT ja Biohit tarjoavat osaamista koko ruokaturvallisuusketjuun. Pellonpaja valmistaa maatiloille mm. ruokintalaitteita.

NeuroAgent on kehittänyt RFID-teknologiaa eläinten jäljittämiseen, ja Sesca Logistics IT hallitsee logistiikan. Biocid, Finnish Food Safety Projects ja Helsingin yliopiston kehittämis- ja koulutuskeskus Palmenia ovat keskittyneet ruuan prosessointivaiheeseen tarjoamalla hygieniaratkaisuja, diagnostiikkamenetelmiä ja koulutusta elintarvikevalmistajille. Wipak puolestaan esitteli maailmannäyttelyssä pakkausosaamistaan. Tapahtumassa oli varattu runsaasti aikaa kiinalaisten ja suomalaisten osaajien verkostoitumiseen.

Food Safety Management Finland -ryhmä kasvaa

Suomi tunnetaan Kiinassa huippuluokan elintarviketurvallisuusosaamisesta, mikä tekee suomalaisista yrityksistä houkuttelevia yhteistyökumppaneita. Suomalaiset yritykset ovat kilpailijoihin verrattuna varsin pieniä toimijoita Kiinan markkinoilla, jolloin verkostoitumalla ja yhteistyöllä pystytään tarjoamaan kiinalaisille asiakkaille kattavampia palveluja ja saavutetaan uskottavuutta.

– Maailmannäyttelyesiintymisen tuloksena Kiinassa on tartuttu välittömästi suomalaisiin innovaatioihin liittyen mm. tuotantoeläinten ruokintaan ja jäljitettävyyteen, elintarvikeketjussa työskentelevien hygienia- ja laatukoulutukseen (vrt. suomalainen hygieniapassijärjestelmä) sekä diagnostiikkatyökaluihin, joiden avulla lihasta voidaan nopeasti havaita esimerkiksi kiellettyjen hormonien ja lääkeaineiden käyttö, kertoo Elintarvikekehityksen klusterin johtaja Jukka Lähteenkorva Foodwest Oy:stä.

Mahdollisuudet ruokaturvallisuushaasteisiin vastaamiseen Kiinassa ovat nyt niin hyvät, että suomalaisten osaajien Food Safety Management Finland -ryhmää ollaan valmiita kasvattamaan. Ryhmässä suunnitellaan toiminnan laajentamista Kiinan muihin kantoneihin sekä muualle maailmaan. Ruokaturvallisuuden parissa riittää paljon työtä vielä monessa maailman maassa.

Annaleena Ylinen
tiedottaja
Foodwest Oy

Elintarvikekehityksen klusteriohjelma (OSKE)
annaleena.ylinen(at)foodwest.fi
www.elintarvikekehitys.fi

Muut teemajutut samasta lehdestä :