48 Maidolla on monia mahdollisuuksia

Suomessa maitoon liittyvien tutkimusten tulokset on hyödynnetty laajaksi tuotevalikoimaksi paremmin ja laajemmin kuin muualla. Suomen meijeriteollisuus on ollut vähärasvaisten ja rasvattomien maitovalmisteiden tuotevalikoiman edelläkävijä.

Maito on monipuolinen ruoka-aine, joka sisältää useita ravitsemuksellisesti arvokkaita ravintoaineita, kuten proteiineja, rasvoja, kivennäisaineita ja vitamiineja. Maitoa tutkitaan eri puolilla maailmaa paljon. Siitä on löydetty ja löydetään perinteisesti tunnettujen ravintoaineiden lisäksi useita muita hyödyllisiä aineita.
Maailman muuttumisesta ja elintarviketarjonnan lisääntymisestä huolimatta maitojen ja muiden maitovalmisteiden kulutus on pysynyt samalla korkealla tasollaan 1950-luvulta lähtien. Tosin maidon sijaan nautimme yhä enemmän juustoa ja jogurttia, mutta maitokin on pitänyt pintansa hyvin verrattuna vaikkapa muihin Pohjoismaihin. Ravitsemussuositukset ja terveysvalistus ovat suosineet rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita.
Kevytmaito tuotiin markkinoille jo 70-luvulla. Se otti nopeasti pitkäaikaisen paikkansa suosituimpana maitolaatuna. Rasvatonta maitoa alettiin mainostaa ja kulutusta edistää 1980 – 1990 -luvuilla. Sen suosion kasvu on osaltaan hillinnyt maidon kulutuksen laskua.
Vähärasvaisten juustojen laveneva valikoima on kasvattanut juustojen kokonaiskulutusta 2000-luvulla. Suomessa syödään leipää niin, että sen kanssa tarvitaan päälliset. Yli puolet leivän päälle pantavista juustoviipaleista on jo vähärasvaista.

Maitohappobakteereilla hyviä ominaisuuksia tuotteisiin

Maidon hiilihydraatti on laktoosi. Laktoosi edistää kivennäisaineiden imeytymistä ja hyvien maitohappobakteerien lisääntymistä suolistossa. Normaalisti suoliston laktaasientsyymi hajoittaa laktoosin niin, että se voi imeytyä. Joillakin näin ei ole, vaan suolistossa entsyymiä on vain vähän tai ei lainkaan. Laktoosi-intoleranssia on monenasteista, samoin sen oireita.
Hapatetut maitovalmisteet sopivat osalle väestöä paremmin kuin maito. Tämä näkyy piimien ja jogurttien suosiona ja hapatettujen maitovalmisteiden valikoiman kasvuna. Erona maitoon nähden niissä on maitohappobakteereita, jotka osallistuvat tuotteen rakenteen, ravintoaineiden ja happamuuden muokkaamiseen. Hapatteina käytetyt maitohappobakteerit hajottavat laktoosia, joten hapanmaitotuotteissa laktoosin määrä on tavallisesti pienempi kuin maidossa.
Tutkituimpia maitohappobakteereita ovat nykyään probiootit. Ne ovat eläviä bakteereja, joilla on myönteinen vaikutus terveyteen. Niiden on todettu tasapainottavan suoliston mikrobistoa ja vahvistavan elimistön puolustuskykyä. Vatsan toimintaan vaikuttavina tiettyjen probioottien, esimerkiksi Lactobacillus GG ja L. reuteri, on todettu lyhentävän ripulin kestoa. Ne voivat myös alentaa allergiariskiä ja vähentää allergista oireilua pikkulapsilla.
Hapatettaessa.maidon proteiinit eli heraproteiinit ja kaseiini pilkkoutuvat tietyillä maitohappobakteereilla, Lactococcus lactis, Lactocobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus ja Lactobacillus helveticus LBK-16H. Näin syntyy peptidejä, jotka ovat aminohapppojen muodostamia ketjuja. Peptideillä on useita biologisia vaikutuksia. Tunnetuin vaikutus lienee eräiden tripeptidien kyky alentaa verenpainetta.

Kalsiumia luonnollisesti

Maidossa on runsaasti kalsiumia ja se imeytyy maidosta hyvin elimistön käyttöön. Kalsiumin tiedetään olevan luuston merkittävin rakennusaine. Kansainvälisissä tutkimuksissa on lisäksi todettu, että riittävällä kalsiumin saannilla on yhteyttä pienentyneeseen riskiin sairastua tiettyihin sairauksiin kuten rintasyöpään, paksunsuolensyöpään, kohonneeseen verenpaineeseen sekä osteoporoosiin.
Maidon kalsium on osoittautunut monessa tutkimuksessa tehokkaammaksi kuin kalsiumvalmisteet. Selityksenä on maidon monipuolinen ravintoainekoostumus ja eri tekijöiden yhteisvaikutus kalsiumin imeytymiseen. Esimerkiksi kalsium ja heraproteiini näyttävän yhdessä selittävän osin sitä, miksi maitoa runsaasti käyttävillä kertyy muita vähemmän rasvaa vyötärölle. Laihduttajan ruokavalioon on hyvä kuulua riittävästi proteiinia ja kalsiumia. Tämän hetkinen tutkimuskohde myös Suomen Akatemian Elvira -ohjelmassa on maidon proteiini ja kylläisyys. Kylläisyyden tunnetta lisäävät elintarvikkeet ovat uusi keino etsiä ratkaisua liikaan syömiseen.
Maitoa ja piimää juovien suomalaisten D-vitamiinitilannetta on pystytty parantamaan, kun vuonna 2003 alettiin näihin tuotteisiin lisätä entistä suurempi annos D-vitamiinia. Yli puolet suomalaisista aikuisistakin juo maitoa joka päivä.

Tuotevalikoima vastaa terveyden haasteisiin

Maitovalikoimassa on rasvapitoisuuden ja rasvan laadun suhteen valikoimaa. Leivän päälle voi panna 30 % rasvaa sisältävän levitteen, joissa osa rasvasta on kasvirasvaa. Voissa maitorasvaa on 80 %. Siinä on hyvät ruoanvalmistuksen ominaisuudet ja maitorasvan hyvä maku. Kaikissa nestemäisissä maitovalmisteissa on valittavana rasvaton, vähärasvainen tai täysrasvainen vaihtoehto. Rasvan laadusta ei tarvitse kiistellä, kun voi valita rasvattoman.
Verenpainetta alentavia tripeptidejä on onnistuttu rikastamaan maitovalmisteisiin ja näin saatu markkinoille verenpainetta alentavien tuotteiden valikoima.
Erilaisia probiootteja sisältäviä jogurtteja, piimiä ja juustoja sisältäviä tuotteita on paljon.
Kalsiumilla täydennettyä maitoakin on saatavilla. Kypsytetyistä juustoista saa painoon nähden 10-kertaisen määrän kalsiumia verrattuna maitoon.
Vähälaktoosinen maito tuli markkinoille 1980-luvun alussa. Nyt vähälaktoosinen valikoima kattaa kaikki maitovalmisteiden tuoteryhmät. Vähälaktoosisten valikoimaa seurasivat täysin laktoosittomat tuotteet 2000-luvun alkupuolella. Laktoosittoman maidon tulo markkinoille oli merkittävä, koska samoihin aikoihin myös maidon kulutuksen lasku pysähtyi ja se jopa kääntyi hienoiseen nousuun.
Kuluttajien luottamusta suomalaiseen maitoon ja siitä tehtyihin valmisteisiin lisää tosiasia, että maassamme tuotetun maidon laatu on Maitohygienialiiton keräämien tietojen mukaan parasta muihin EU-maihin verrattuna.

Ulla-Marja Urho
toiminnanjohtaja, MMM
Maito ja Terveys ry
ulla-marja.urho (at) maitojaterveys.fi

Lisätietoja:
www.maitojaterveys.fi

Maito ja Terveys ry on valistanut 50 vuotta monipuolisesta terveellisestä ruokavaliosta ja maidon merkityksestä siinä. Alkuvuosina tärkeintä oli kertoa maidon säilytyksestä ja tarjoilusta: kylmänä, puhtaista astioista ja valolta suojattuna. Nyt toimitaan paljon terveydenhuollon, opetuksen ja ravitsemuksen ammattilaisten kanssa yhteistyössä tiedottaen. Yhä tärkeämmäksi on viime vuosina tullut median kautta jaettava tieto. Valistus on yhteistyötä.