KE 4/2010, s. 44 Tamminen opettaa suomalaisia syömään rotukarjanlihaa

Lihatukku Harri Tamminen Oy:n toimitusjohtaja Pasi Tamminen haluaa opettaa suomalaiset tuntemaan karjarodut ja syömään rotukarjanlihaa.

– Tavoitteena on, että vuonna 2013 suomalaiset tietävät liharodut: Hereford on nautarotu eikä automerkki, hän tiivistää.

Tamminen tuottaa pääasiassa kuluttajapakattuja tuorelihatuotteita, jotka on koottu yhtenäisen tammenlehti-logon alle. Tuotevalikoima on kuitenkin edelleen laaja, koska yritys tekee erikoistuotteita keihäänkärkenä rotukarjan pihviliha.

– Rotukarjan lihan osuus on nyt 15 prosenttia tuotannosta, mutta kasvaa koko ajan. Tätä huippulaatuista lihaa ei yritetä ”jemmata”, sillä aiemminhan nämä lihat on myyty normaalin naudanlihan joukossa, Pasi Tamminen selventää.

Tuotteet voi jäljittää tiloille asti

Rotukarjan pihviliha on Tammisen syys-talvella 2009 tilaaman kuluttajatutkimuksen mukaan hyvässä huudossa. Liha on isosyistä, mureaa ja lihanmakuista.

Tamminen ostaa liharaaka-aineen noin 240 LSO:n sopimuskasvattajalta, joiden karjakoot vaihtelevat kymmenestä 750 eläimeen. Vasikat kasvavat teuraskypsiksi 24 kuukaudessa. Tiloilla tiedetäänkin, milloin mikin eläin lähtee teuraaksi, ja ruokinta suunnitellaan sen mukaisesti.

– Eläinten ruokinta tähtää siihen, että laatuominaisuudet ovat kohdallaan, tuotepäällikkö Jari Kousa tähdentää.

– Eri lihalaaduilla on eri arominsa ja koostumuksensa. Rotukarjan liha on kuin hyvä viini, Pasi Tamminen lisää.

Rotukarjan pihvilihatuotteet voi jäljittää kasvatustilalle asti etikettiin tulostetulla tuottaja/eränumerolla Tammisen kotisivujen kautta. Yrityksen kotisivuja pyritään tulevaisuudessa kehittämään niin, että siellä voi käydä katsomassa videoita kasvattajatiloilta ja siirtyä linkin kautta tilojen omille kotisivuille. Tämän uskotaan lisäävän osaltaan laatuketjun läpinäkyvyyttä ja toimivan oivallisena esimerkkinä koko lihaketjun pyrkimyksestä kohti entistä avoimempaan ja vastuullisempaan tuotantotapaan.

Yritys on kasvanut nopeasti

Pasi Tamminen aloitti lihatukun toimitusjohtajana huhtikuun alussa isä Harri Tammisen siirtyessä yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi. Veli Vesa Tamminen vastaa Espoossa sijaitsevan leikkaamon toiminnasta. Vantaan yksikössä toimii leikkaamon ohella pakkaamo ja terminaali. Espooseen tulee leikkaukseen päivittäin 30 nautaa.

Asiakkaina ovat kaikki kaupan ketjut, SOK, Kesko, Stockmann ja Lähikauppa, sekä Apetit kalan grillipisteet sekä yksittäisiä ravintoloita.

Tamminen käsittelee vuodessa 12 miljoonaa kiloa sianlihaa, kolme miljoonaa kiloa rotukarjanlihaa ja kaksi miljoonaa kiloa naudanlihaa. Lisäksi yritys leikkaa 200 000–300 000 kiloa uusseelantilaista lampaanlihaa. Lampaanlihaa lukuun ottamatta kaikki liharaaka-aine on kotimaista: viljapossua, nautaa ja rotukarjanlihaa.

Vuonna 1994 perustetun ja aluksi kymmenen työntekijän perheyrityksen liikevaihto on kasvanut monena vuotena noin 30 prosenttia. Tänä vuonna kasvu asettuu 10–15 prosenttiin. Viime vuonna liikevaihto oli 52 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 125. Valikoimaan kuuluu yli 70 omalla Tamminen-tuotemerkillä markkinoitavaa tuotetta, joiden lisäksi yritys valmistaa kaupan omia Privat Label -tuotteita.

Syyskuussa Tammisella alettiin jalostaa myös luomulihaa, alkuvuodesta 2011 markkinoille tulevat uudet lihatuotteet: Tammisen meetvursti perinteisenä ja kevyempänä versiona sekä lisäaineettomat ja gluteenittomat lihapullat.

– Uskon, että lihapullista tulee myös suurkeittiöitä kiinnostava tuote, Pasi Tamminen arvioi.

Pirjo Huhtakangas

********************************

Liharodut

• Aberdeen Angus on karkean korsirehun käyttäjä ja tunnetaan tehokkaimmin marmoroituvasta lihasta.
• Charolais on suurin Suomessa kasvatettava liharotu. Liha on vähärasvaista ja kevyttä.
• Hyvin sopeutuvan Herefordin liha on hyvin marmoroituvaa.
• Ranskasta Suomeen tuodun Limousin-rotu tuottaa runsaasti punaista lihaa suhteessa elopainoonsa. Liha on mureaa.
• Italialaislähtöisen Piemontesen liha on voimakkaan makuista.
• Blonde d’Agitainen liha on vähärasvaista ja väriltään vaaleaa.
• Kookkaan ja lihaksikkaan Simmentalin liha on kauniin väristä ja maukasta.

Lisätietoja:
http://www.faba.fi/jalostus/liharotu/rodut

Muut teemajutut samasta lehdestä :