42 Monikerrospakkausten käyttö lisääntyy

Monikerroskalvoja käytetään elintarviketeollisuudessa yhä enemmän, kun suojakaasu- ja vakuumipakkaaminen lisääntyvät. Samoin pakasteet pakataan tänä päivänä yhä suojaavampiin ja näyttävimpiin materiaaleihin. Vastatakseen näihin haasteisiin Salossa sijaitseva Kalvopakkaus Oy on laajentanut tuotevalikoimaansa myös laminaattikalvoihin.

Kalvopakkaus Oy on suomalainen, pirteä, alaansa seuraava ja alan kehitystrendeissä hyvin mukana oleva 40 hengen yritys lähellä ykköstietä Salon keskustassa. Vuodesta 1966 yritys on valmistanut PE -kalvoa ja jatkojalostanut sitä painamalla ja saumaamalla pusseiksi mm. elintarviketeollisuuden käyttöön. Viime vuosikymmenellä yrityksen suurimmaksi yksittäiseksi tuoteryhmäksi nousivat painetut PE – ja PP -leipäpussit.

Laminaateista vastaus haasteisiin

Muutama vuosi sitten yritys päätti panostaa yhä voimakkaammin kalvojen jatkojalostukseen. Taloon hankittiin vuonna 2002 uusinta tekniikkaa olevaa 8-värinen fleksopainokone sekä laminaattori.

- Tällä varustuksella pystymme tarjoamaan vaativillekin asiakkaillemme laajan pakkaus- ja materiaalivalikoiman leipomopusseista suojakaasu- ja vakuumipakkauksiin. Meillä on Suomessa jo laaja asiakaskunta, jota pyrimme vähitellen laajentamaan uusien tuotteidemme avulla, toimitusjohtaja Terjo Ek kertoo.

Laminaattien käyttö elintarvikepakkauksissa lisääntyykin jatkuvasti. Pääajatus laminaattien käyttämisessä on pakkausmateriaalin optimoiminen. Yhdistelmällä eri ominaisuuksia omaavia kalvoja päästään mahdollisimman ohueen pakkausmateriaaliin.

Pakkauksissa voidaan tarvita kaasutiiviyttä esimerkiksi suojakaasupakkauksissa, vakuumipakkauksissa ja aromitiiviissä pakkauksissa. Suojakaasua käytetään mm. lihapullien ja esipaistettujen leipien pakkaamiseen. Makkaraa ja kalaa pakataan useimmiten vakuumipakkauksiin. Aromitiiviitä materiaaleja käytetään kahvin ja mausteiden pakkaamiseen.

Pakkausmateriaalilta vaaditaan toimivuutta myös pakkauskoneella, jolloin saumattavuus ja kitka pitää ottaa huomioon. Jäykkyys on puolestaan ominaisuus, jota tarvitaan esimerkiksi makeisten pystypakkauksissa. Tietyt tuotteet vaativat taas valosuojaa, esimerkiksi sipsit. Näissä laminaateissa käytetään metalloitua kalvoa yhtenä kerroksena.

Monessa tuotteessa pakkauksen ulkonäkö on ratkaiseva tekijä, kun pakkausmateriaalin valinnassa päädytään laminaattiin. Kun laminaatti välipainetaan, eli kiiltävä kalvo laminoidaan painatuksen päälle, saadaan tasaista kiiltoa painatukseen. Samalla suojataan painatusta, joka muuten helposti voi irrota esimerkiksi pakastealtaissa. Myös kuiville pastatuotteille käytetään laminaattia ulkonäkösyistä.

Kalvo-osaamisen yhtymäkohta

Kalvopakkaus Oy:ssä on kohta 40 vuoden kokemus teollisuuden tarvitsemista joustopakkauksista, niiden ajettavuudesta, ominaisuuksista ja asiakkaiden toiveista ja tarpeista.

- Käytämme tätä kokemusta hyväksemme, kun teemme yhteistyötä Euroopan isojen kalvotalojen kanssa. Toimimme lenkkinä pakkaavan teollisuuden ja isojen kalvovalmistajien välissä. Osaamme vaatia ja kysellä asiakkaidemme tarvitsemia ominaisuuksia, myyntipäällikkö Seppo Halonen selvittää.

Kalvopakkaus Oy onkin tavallaan muovikalvojen yhtymäkohta, jossa isojen talojen hyvät keksinnöt ja hyvä laatu kerääntyvät ja niitä jatkojalostetaan sopiviksi juuri asiakkaidemme tarpeisiin.

- Yhteistyössä asiakkaidemme kanssa mietimme sopivia pakkausratkaisuja heidän tuotteilleen. Elintarviketeollisuus tuntee loppukuluttajan vaatimukset ja me taas tiedämme, kuinka vaatimukset saavutetaan. Kalvopakkaus haluaakin kasvaa juuri joustopakkauskalvojen jatkojalostajana, mikä tarkoittaa, että painamme, laminoimme sekä saumaamme pusseiksi erilaisia kalvoja, joita pakkaava teollisuus käyttää. Liuotinvapaan laminoinnin avulla voimme rakentaa monentyyppisiä, erilaiset suojaominaisuudet tarjoavia rakenteita suojakaasuun tai vakuumiin pakattaville joko tuoreille tai pakastetuille niin puolivalmiille kuin valmiillekin ruoille, leikkeleille ja leivonnaisille, tuotepäällikkö Daphne Jensen hehkuttaa.

Esimerkkeinä uusista tuotteista Halonen mainitsee leipäpusseihin soveltuva, kirkas ja mekaanisesti luja PE-kalvo, syvävedettävät barrierikalvot sekä piilautuvat rasiakansilaminaatit. Yritys toimittaakin materiaaleja tai pakkauksia niin syväveto-, flowpak- kuin pussituskoneisiinkin. Tarvittaessa yritys pystyy palvelemaan varsin tehokkaasti suhteellisen pieniäkin yrityksiä.

Kalvojen suojaominaisuudet halutaan tuntea

Kalvopakkaus Oy on satsannut myös tutkimus- ja kehitystyöhön. Yritys on yhdessä korkeakoulun kanssa kehittänyt kätevän kaasunläpäisevyysmittauslaitteen. Laitteella voidaan mitata mm. muovikalvojen hapenläpäisevyyttä. Tällaisesta laitteesta tuli tarve, kun ruvettiin kehittämään aromi- ja kaasutiiviitä laminaatteja elintarvikeketollisuudelle.

Raija Ahvenainen-Rantala