40 Maailman ensimmäinen kierrätyskelpoinen pieni kartonkipullo

Valio toi viime keväänä markkinoille tehojuomien tuotesarjan pakattuna uudenlaisiin 100 millilitran kierrekorkillisiin annospulloihin. Koko pullo kierrekorkkeineen on kierrätyskelpoinen.

Pullon huuhtelun ja litistämisen jälkeen se voidaan viedä saamaan keräyspisteeseen kuin muutkin nestepakkauskartongit. Kierrätyskelpoisuuden lisäksi kartonkipakkaus säästää valtavasti pakkausmateriaalin kuljetuksissa. Yhdestä kuljetuslavallisesta (FIN-lava) kartonkirullia voi tehdä noin 230 000 pulloa. Vastaavan muovipullomäärän kuljettamiseen tarvittaisiin monikertainen kuljetustarve.
Kierrätettävän kartonkipullon kehittämiseen tarvittiin 2,5 vuotta kestänyt projekti. Sen tuloksena Valio lanseerasi uudet Evolus- ja Benecol-tehojuomat sekä uudistetun Gefilus-tehojuoman ainutlaatuisessa pienessä nestepakkauskartongissa. Valio Oy on Tetra Pak Oy:n kehittämän pakkauskoneen ensimmäinen asiakas maailmassa. Uuteen pakkaukseen ja pakkauskoneeseen liittyvät monet testit ja koeajot tehtiin Valion ja Tetra Pakin kanssa tiiviinä yhteistyöprojektina.
Uusi kierrekorkillinen 100 millilitran pakkaus on pääosin nestepakkauskartonkia. Pakkauksen materiaali toimitetaan Valion Seinäjoen meijerille kartonkirullana. Pullon polyeteenimuovinen kaulaosa muovataan muovirakeista pakkauskoneessa ja asetetaan korkki päälle.

Pullon täyttö pohjan kautta

Tuote täytetään pohjan kautta. Lopuksi neljä pulloa ympäröidään ohuella polyeteenimuovilla. Robotti valmistaa näistä monipakkauksista jakeluun menevän myyntierän kierrätettävälle ja kiertävälle muovitarjottimelle. Se palautuu kaupasta ja pestään meijerissä, minkä jälkeen se on taas valmiina käyttöön.
Teknisesti pakkauskoneen suurin haaste oli se, miten saada pienikokoinen kartonkilevy muotoiltua sylinteriksi ja pieni (35 mm x 35 mm) pohja taitettua nopeassa ajotahdissa. Aiemmin samanlaisia pakkauksia on ollut vain suuremmalla pohjamitalla (45 mm x 45 mm) esimerkiksi Valion kermapakkauksissa ja vanukkaissa.
Painatusjälki kartonkiin saadaan hyvälaatuiseksi, minkä ansiosta pakkausmerkinnät ovat hyvin luettavia. Samoin kuvat toistuvat pakkauksessa erinomaisesti, mikä tekee pakkauksesta visuaalisesti houkuttelevan. Projektin aikana kiinnitettiin tarkasti huomiota myös pullon käyttöominaisuuksiin. Muun muassa pullon kaulan muotoa ja repäisykannen avautuvuutta muutettiin kuluttajatestissä saatujen kommenttien perustella.

Tehojuomilla erityisvaatimuksia

Pienen pullollisen sisällöstä saa tehokkaasti kerralla päiväannoksen terveysvaikutteista ainesosaa. Toisaalta pakkauksen materiaalin on oltava sopiva varmistamaan tiiviissä muodossa olevien ainesosien säilyminen aktiivisena koko viiden viikon myyntiajan. Pakkauksen kehitysvaiheessa huomioitiin nämä erityistarpeet. Kartonkimateriaali valittiin valmisteisiin sopivaksi. Samoin projektin aikana tutkittiin suojakaasun käyttömahdollisuutta tuotteissa.
Kaiken lopputuloksena syntyi pakkaus, jossa ainesosat säilyvät hyvin koko pitkän myyntiajan. Benecol-tehojuomassa on vaikuttavana ainesosana kolesterolia vähentävä stanoliesteri, Evolus-juomassa verenpainetta alentava bioaktiivinen peptidi sekä Gefilus-tehojuomassa probioottiset ”pelastajabakteerit”. Myös Benecol- ja Evolus-tehojuomiin lisätyt ”sydänystävälliset” vitamiinit, foolihappo, B6-, B12-vitamiinit edellyttivät omat säilyvyystestinsä pakkauksessa.

Tehojuomien suosio kasvaa

Tehojuomat ovat vastaus nykykuluttajan tarpeisiin. Päivittäin nautittavaan kerta-annokseen kierrätykseen soveltuva nestepakkauskartonkipullo soveltuu erittäin hyvin. Kuluttajapalaute tuotteista onkin ollut positiivista.
Tehojuomat ovat Euroopassa nopeimmin kasvava terveysvaikutteisten tuotteiden ryhmä. Valio vie niitä myös lähialueille: Ruotsiin, Baltian maihin sekä Luoteis-Venäjälle mukaan lukien Pietarin alueelle. Valio rahtivalmistaa Gefilus-tehojuomaa myös Norjaan Tine Biola -tuotemerkillä. Norjassa ankaran muovipulloverotuksen takia pieni kartonkipullo on ainoa vaihtoehto tässä tuoteryhmässä.

Petri Silfverberg
Tuotekehityspäällikkö
Valio Oy, T&K
petri.silfverberg (at) valio.fi