34 Tanskalaista ruokaa – lähiruokaa

Tanskalaiset elintarvikkeet ovat tuoretta lähiruokaa, usein vielä luomua. Kolikon kääntöpuolena ovat korkeat hinnat ja suomalaiseen- makuun suppea valikoima.

n Tanskan elintarvikkeiden vähittäiskauppa poikkeaa suomalaisesta yllättävän paljon. Kaksi suurinta erilaisuutta ovat kauppojen valikoimat sekä jalostettujen elintarvikkeiden määrä.
Ensimmäinen yllätys tavallisessa tanskalaisessa ruokakaupassa on vaihtoehtojen vähyys: on mahdollista valita esimerkiksi murojen tai myslin välillä, mutta näiden ryhmien sisällä ei valinnanvaraa juuri ole. Suomessahan pelkästään muroja voi olla kaupassa metrikaupalla.
Toinen silmiinpistävä erilaisuus on erilaisten valmisruokien ja jalosteiden vähyys suomalaiseen kauppaan verrattuna. Toisaalta eipä valmisruokia juuri kukaan näytä ostavankaan.
Yhdessä asiassa Tanskan ja Suomen elintarvikekauppa ovat samankaltaisia: kauppa on äärimmäisen keskittynyttä. Tanskassa 86 % elintarvikkeiden vähittäismyynnistä on kolmen suurimman ketjun hallussa.

Tuoretta ja tanskalaista

Tanska on pinta-alaltaan kahdeksasosa Suomesta. Maassa asuu kuitenkin yhden Suomen verran ihmisiä. Välimatkat ovat lyhyitä ja ehkä juuri siksi lähiruoasta ei täällä puhuta. Se on kuitenkin lähes standardi!
Tanskalaisten elintarvikkeiden alkuperää korostetaan voimakkaasti. Erityisesti liha, maito ja viljatuotteet, kuten leivät, ovat Tanskassa lähiruokaa eli ne on tuotettu tanskalaisia raaka-aineita ja tuotantopanoksia hyödyntäen.
Usein myös tuodaan esille, miltä alueelta elintarvike on peräisin. Esimerkiksi Arlan eräs maito on Fynin Jersey-lehmistä. Irma -kauppaketju on erikoistunut korkealaatuisiin elintarvikkeisiin sekä luomutuotteisiin ja myy mm. maitoa, joka on peräisin tietyltä tilalta. Myös muiden maitojen alkuperä kerrotaan Irma-kauppaketjussa tarkasti, ja esimerkiksi rapsiöljyä ostaessa voi valita joko Bornholmissa tai Själlannissa tuotetun öljyn.
Tanskalainen kuluttaja saa lyhyiden välimatkojen maassa tuoreita ja laadukkaita elintarvikkeita. Monet maitomerkit ovat kaupassa jo lypsyn jälkeisenä päivänä, ja myös lihan kulku kauppaan on nopeaa. Tuore elintarvike todella maistuu erilaiselta. Suomen elintarviketeollisuudella onkin visainen yhtälö ratkaistavana, jos he mielivät samaan tuoreuteen kuin Tanskassa. Voisiko lähiruoan lisääntyminen tuoda ratkaisun tähän?

Luomun edelläkävijä

Lähiruoan eräs ilmentymä Tanskassa on luomuruoka. Tanskalaiset ovat luomuruuan ja erityisesti tanskalaisten luomuelintarvikkeiden suurkuluttajia. Ruoka on Tanskassa kallista ja noussut viime aikoina vielä Suomeakin enemmän.
Siitä huolimatta tanskalaiset ostavat yhä enenevissä määrin luomua. Vuonna 2007 luomua myytiin 3,5 miljardin kruunun edestä (0,5 miljardia euroa). Nousua oli 33 % vuodesta 2006 ja peräti 77 % vuodesta 2004 (Lähde: Danmarks Statistik). Toisten arvioiden mukaan tanskalaisten ostamista elintarvikkeista seitsemän prosenttia on luomua.
Luomuelintarvikkeet ovat tanskalaiskaupoissa huomattavasti paremmin näkyvissä kuin Suomessa, ja myös halpaketjut ovat panostaneet luomuvalikoiman kehittämiseen. Luomu on lähes itsestäänselvyys myös ravintoloissa erityisesti Kööpenhaminassa, jossa monet huippuravintolat ja pikaruokaketjutkin käyttävät luomuraaka-aineita.
Vaikka luomuelintarvikkeet muodostavat vielä pienen osan koko markkinoista, luomu on lyönyt itsensä läpi kaikilla rintamilla ja suosio myös tulevaisuudessa on taattu.

Ympäristövastuullisuutta

Tuulivoiman maassa ympäristöystävällisyys on kuuma peruna. Se ajaa luomun lisääntyvää käyttöä sekä ylläpitää tanskalaisten elintarvikkeiden, lähiruoan, kysyntää.
Elintarviketieteiden Seuran tanskalainen sisarseura (LEVS) on myös valinnut ympäristövastuullisuuden yritysvierailujen teemakseen. He järjestävät tilaisuuksia, joissa elintarvikeyritykset esittelevät, miten heidän yrityskulttuurinsa huomioi ympäristövastuullisuuden.
Ensimmäisen tapaamisen paikka syyskuun lopulla oli Coop Danmark A/S. Coop oli Tanskassa ensimmäinen, joka toi luomuelintarvikkeita sekä ympäristöystävällisen pesuaineen markkinoille. Myös Irma-kauppaketju kuuluu Coopiin, jolle ympäristövastuullisuus on tärkeä kilpailuvaltti.

Suomessa valinnanvaraa

Vaikka Tanska on kiistatta edellä ainakin luomussa sekä maidon ja lihan laadussa, niin Suomi voittaa kirkkaasti monessa muussa kategoriassa. Suomessa on mm. laadukkaampi vihannes- ja hedelmätarjonta.
Tanskasta puuttuvat myös terveysvaikutteiset elintarvikkeet, vapaan kanan munat, monipuolinen leipävalikoima, annospakatut jogurtit, laaja juustovalikoima sekä monet muut maitojalosteet. Kaiken kaikkiaan suomalaisilla on enemmän, mistä valita.
Matkat Ruotsin ruokakauppoihin lievittävätkin koti-ikävää, sillä ruotsalaiset elintarvikkeet ovat jo monta harppausta lähempänä suomalaista. Mutta pienet tyytymättömyyden aiheeni eivät tanskalaisia heilauta: he ovat tyytyväisiä elintarvikkeisiinsa ja kauppoihinsa. Täällä maailman onnellisimpien ihmisten keskuudessa eivät nimittäin pikkuasiat harmita!

Teksti ja kuvat: Virpi Varjonen

Jutun kirjoittaja asuu Kööpenhaminassa ja työskentelee oman työnsä ohessa Kehittyvä Elintarvike -lehden vakituisena avustajana.