31 Marja-alalla tarvitaan kaikkien ponnistuksia

Marja-alalla ei riitä, että muutama yrittäjä tekee töitä hyvien eettisten ja moraalisten periaatteiden mukaisesti. Myös viranomaisten kannanotto on ratkaiseva, kaupallinen johtaja Marina Sabel Riitan Herkusta painottaa.

Riitan Herkku on ollut näihin päiviin asti Suomen suurin marjantuottaja, joka on kuskannut omilla RH-Transin rekoilla mustikkaa Italiaan ja puolukkaa Itävaltaan. Yhtiön marjamarkkina-alue on ulottunut Japaniin saakka. Yritys on myös hyödyntänyt kotimaisia hyviä raaka-aineita omissa tuotteissaan sekä yrittänyt kehittää uusia tuotteita, joissa on käytetty marjoja, kuten tyrni pannacotta ja kuningatar pannacotta -jälkiruoat.

Kaupallinen johtaja Marina Sabel kertoo, että nyt Riitan Herkku irtaantuu kokonaan koko marja-alasta.

– Marjaliiketoiminta on niin poikkeava Riitan Herkun muusta liiketoiminnasta. Se on myös intensiivistä, kausi on lyhyt, epävarmuustekijöitä on paljon kuten satovaihtelut, poimijoiden saaminen on vaikeaa, rahoituskuviot ovat hankalia, Sabel listaa syitä luopumiseen.

– Katsoimme parhaaksi satsata kaikki panokset ympärivuotiseen perusliiketoimintaan. Tulemme jatkossakin hyödyntämään marjaraaka-aineita, mutta itse osto- ja myyntiliiketoiminnasta luovumme. Kotimaisista marjoista hyödynnämme ainakin mustikkaa, puolukkaa ja variksenmarjaa (kaarnikka), tyrniä ja karpaloa joudumme ostamaan myös ulkomailta.

– Marjaliiketoiminta on pitkälti kiinni siitä, miten marjat saadaan metsästä tehtaaseen. Viime vuodet on pärjätty pitkälti ulkomaisten poimijoiden turvin. Jotta jatkossakin saadaan ulkomailta poimijoita, on tärkeää, kaikki marja-alan yritykset hoitavat hyvin tehtävänsä. Ei riitä, että muutama yrittäjä tekee töitä hyvien eettisten ja moraalisten periaatteiden mukaisesti. Myös viranomaisten kannanotto on ratkaisevaa. On tärkeää luoda marja-alalle hyvät mahdollisuudet harjoittaa liiketoimintaa, Sabel opastaa.

Marina Sabel uskoo kaikesta huolimatta, että marjoilla on loistava tulevaisuus hyvien terveysominaisuuksien takia. Suomessa kasvaa paljon erinomaisia marjoja kuten mustikka, puolukka, lakka, tyrni sekä variksenmarja.

Kasvua pakastetuotteilla

Riitan Herkun toiminta alkoi vuonna 1986, kun Riitta ja Jan-Eric Gustafsson ostivat tyhjilleen jääneen minkinruokatehtaan ja uudistivat sen marjapakastamoksi. Riitan Herkun mehujen ja kiisseleiden pääraaka-aine ovat olleet kotimaiset marjat, tyrnitäydennystä on ostettu Latviasta.

Marjakaupasta luopuminen on suuri muutos yritykselle, sillä Jan-Eric Gustafsson kävi sitä jo 70-luvulla.

– Tarkoitus on kuitenkin, että kaikki vuosien varrelta kertynyt marjaosaaminen siirtyisi toiseen yritykseen. Kuvio on vielä kuitenkin täysin auki. Riitan Herkun tulevaisuuden kivijalat tulevat olemaan edelleen hyvät tuotteet ja toivon mukaan myös tyytyväiset kuluttajat, Marina Sabel toteaa jatkosta.

– Kasvua haetaan lähinnä uusilla pakastetuotteilla ja asiakaskuntaa pyritään laajentamaan. Myös luomu, lähinnä luomutuotteiden vientimarkkinat kiinnostavat. Tosin kuluttajatuotteissa viennin osuus on tosi marginaalista tällä hetkellä. Olemme vasta harjoitteluvaiheessa. Haemme jalansijaa Venäjän sekä Ruotsin markkinoilta Haluamme olla joustava, ajan mukana kehittyvä, pohojalaanen toimija.

Siis, kuten jo vanha pohjalainen sanonta tietää, “hyvään pyritään, mutta priimaa tuppaa tulemahan”.

Raija Ahvenainen-Rantala

*****************************

Riitan Herkku pähkinänkuoressa

• Riitan Herkku Oy:n palveluksessa työskentelee noin 80 henkeä.
• Yrityksen liikevaihto on 22 miljoonaa euroa.
• Riitan Herkku Oy -konserniin kuuluvat Intercheese Ltd, Korvatunturin Marja Oy sekä North West Berries Ltd.
• Riitan Herkulla on myös lukuisia sisaryrityksiä.
• Päätuoteryhmät ovat juustot, einekset, konditoriatuotteet sekä mehut, keitot ja hillot.
• Yksittäiset päätuotteet ovat leipäjuusto, metripizza, prinsessakakku, mustikkakeitto sekä karpalomehu.
• Vuonna 2007 Yhteishyvä-lehden kevytjuustovertailussa 17 % rasvaa sisältävä Kevyt Gouda valittiin Suomen parhaaksi.
• Yritys sijaitsee Vaasasta noin 5 km pohjoiseen päin Lintuvuoren teollisuusalueella Mustasaaressa, kolmessa eri toimipisteessä, juustotuotanto, marjatuotanto ja konttori.
• Ympäristöluvat ovat kunnossa ja tuotannossa seurataan kuukausittain veden ja energian kulutusta.

Lisätietoja: www.riitanherkku.fi