KE 3/2010, s. 31 Hygieniaoppaita useilla kielillä

Hygieniakouluttaja Marja Laukkanen SEFO-konsultoinnista on tuottanut hygieniaoppaita useilla eri kielillä. Suomenkielinen Elintarvikehygienian perusteet-kirjanen on päivitetty loppukeväästä 2009 sekä tekstiltään että kuvitukseltaan ja kieliversiot ruotsiksi ja englanniksi viime kesänä. Alkusyksystä 2009 ilmestyivät uusina kieliversioina viro ja venäjä. Toukokuussa 2010 ilmestyivät kiinan- ja turkinkieliset kirjaset, ja tulossa on pian myös thainkielinen kirjanen.

– Mahdollisia kirjasten kieliä ovat jatkossa vielä somali ja joku latinalainen kieli. Todennäköisesti niitä nopeammin valmistuu kuitenkin kouluttajille kirjasten kuvitusta hyödyntävä kalvosarja, kaavailee Laukkanen.

Vieraskieliset oppaat ovat helpottaneet ulkomaalaisia hygieniaosaamistodistuksen suorittajia sekä etenkin sellaisia kouluttajia, jotka kouluttavat venäjänkielisiä tuntematta itse kyrillisiä kirjaimia.

– Ajatuksena kieliversioissa on mahdollisimman sama teksti, kuvitus ja taitto. Se toisaalta helpottaa, mutta tuo haasteita käännösten viimeistelyyn ja taittajalle, Laukkanen sanoo.

Hänen mukaansa kirjasia käytetään ammatillisessa koulutuksessa ja yrityksissä myös silloin, kun koulutuksen välittömänä tavoitteena ei ole valmistautua hygieniaosaamistestiin. Myös monet aloittavat yrittäjät ja maahanmuuttajayrittäjät ostavat kirjan opikseen. Ne on kirjoitettu Suomen oloihin sopivaksi, mutta jonkin verran kirjasia menee myös Viroon, harvemmin muualle Eurooppaan.

Marja Laukkanen on pitänyt myös tulkattuja hygieniakoulutuksia jo vuodesta 2003 alkaen useilla kielillä. Viimeisen vuoden aikana tulkattuja kieliä on ollut yli 20.
– Käännetyistä tai tulkatuista testeistä eniten on tarvetta virolle, venäjälle, kiinalle ja thaille. Tarve sanelee kielet ja se, että kielelle löytyy hyvä ja huolellinen tulkki ja taloudellisesti tolkullinen ratkaisu, Marja Laukkanen kertoo.

Pääasiassa pääkaupunkiseudulla työskentelevä Laukkanen laskee, että hänellä menee tänä vuonna rikki 10 000 hygieniatestatun raja. Suurin osa näistä on vuosilta 2002–2005, kun kaikki alan vanhatkin työntekijät suorittivat hygieniaosaamistodistuksen.

Muut teemajutut samasta lehdestä :