30 Langattomat lähiverkot Valion tuotantolaitoksiin

Valion tuotantolaitoksiin rakennetaan kattavat langattomat lähiverkkoratkaisut (WLAN) mobiililaitteineen. Ne mahdollistavat Valion toiminnanohjausjärjestelmän käytön trukki-PC:n mobiililaitteissa. Vuoden 2004 loppuun jatkuva toteutustyö kattaa noin kymmenen paikkakuntaa. Valmiina ovat Seinäjoen, Joensuun, Lapinlahden, Turengin, Haapaveden, Toholammin ja Vantaan tuotantolaitosten toteutukset.
— Valion tavoitteena on yhtenäistää ja standardoida tuotantolaitosten WLAN -ratkaisut koko maassa, Valion tietohallintopäällikkö Peter Bretag kertoo.
Valion WLAN -ratkaisun paikkakuntakohtainen laajuus vaihtelee muutamasta tukiasemasta kymmeniin tukiasemiin. Langattomia ratkaisuja voi jatkossa hyödyntää muun muassa eri tuotantotiloissa ja varastoissa sekä eräillä paikkakunnilla myös tuotantolaitosten piha-alueilla.
Järjestelmän toimittajan, Hewlett-Packard Oy:n, vastuualueeseen kuuluu kokonaistoimittajana Valion WLAN -toteutuksessa muun muassa tukiasemien sijoittelun suunnittelu katvealueiden eliminoimiseksi ja riittävän kuuluvuusalueen takaamiseksi. Järjestelmä asennetaan myös pakastevarastoihin, joissa vaaditaan erityisratkaisuja.
Valion ratkaisussa toiminnanohjausjärjestelmän (SAP) varastomoduulin näyttöruutujen tiedot siirretään keskitetyltä SAP -palvelimelta näyttöruutukuvina trukki-PC:n kosketusruudulle. Trukin kuljettaja lukee ja kuittaa saapuvat, siirrettävät tai toimitettavat erätiedot trukki-PC:lle asennettujen viivakoodilukijoiden avulla tuotantovarastossa lähetettäväksi takaisin palvelimelle päin. Viivakooditulostimia käytetään lähetyserätarrojen tulostamiseen jakeluvarastoissa.

Elintarvikealan laitteilla erityisvaatimuksia

Teollisuuden tietotekniset toteutukset eroavat tavallisista toimistototeutuksista varsin paljon. Käytetyt laitteet ovat teollisuuskäyttöön tarkoitettuja ja kalliimpia. Trukki-PC:n pitää kestää vuodesta toiseen jatkuvaa tärinää, mikä välittyy betoni- tai kaakelilattian pinnasta haarukkatrukin jousittamattomien umpiseospyörien kautta.
PC:t asennetaan kiinteisiin telineisiin, joista PC-laite voidaan irrottaa suhteellisen helposti. PC:t saavat käyttövirtansa ajon aikana trukin akusta. Laitteeseen on yhdistetty joko langallinen viivakoodinlukija tai vastaava langaton lukija.
Elintarviketeollisuudessa laitteilla on erityisvaatimuksia. Niiden pitää kestää pakastevarastojen noin -25 asteen lämpötiloja, kosteutta ja syövyttäviä aineita, kuten maitojauhepölyä. Radiosignaalien etenemiselle on myös omat erityisvaatimuksensa. Kiinteä juusto, suklaamassa, korkeat maitojauhesäkkipinot ja pakkausmateriaalien alumiinifoliokerrokset heijastavat ja estävät tehokkaasti radioaaltojen etenemisen varastoissa ja tuotantotiloissa.
Tukiasemat joudutaan sijoittamaan suojakaappeihin. Alle 10 asteen lämpötiloissa suojakaapit varustetaan pienellä lämmityselementillä, jotta alhaisissa lämpötiloissa muodostuva kondenssivesi ei turmele herkkää elektroniikkaa. Erityistä hygieniaa vaativissa tiloissa suojakaappien tulee olla haponkestävää ruostumatonta terästä.

Asennuksissa tiukat hygieniaohjeet

Data- ja sähkökaapelien asennuksessa noudatetaan elintarviketeollisuuden hygieniaohjeita. Näihin kuuluvat myös käsienpesuohjeet ja ohjeet työkalujen desinfioimisesta. Asennuksissa on käytettävä käsivarret ja jalat peittäviä suojavaatteita, kokonaan hiukset peittäviä päähineitä sekä partasuojia.
Asentajilla ei myöskään saa olla rannekelloja, korvakoruja, lävistyskoruja tai sormuksia. Asennusfirmojen pitää pyydettäessä esittää voimassa oleva negatiivinen salmonellatodistus jokaisen työntekijänsä osalta.

Antero Karjalainen
Projektipäällikkö
HP Services/Hewlett-Packard Oy
antero.karjalainen (at) hp.com