16 Ingman kasvanut monipuoliseksi maitotaloksi

Ingman Foods on kasvanut 75 vuodessa monipuoliseksi maitotaloksi. Yritys syntyi alunperin 1920-luvulla, kun sipoolainen Hjalmar Ingman päätti kokeilla omatekoisen viilin myymistä Helsingin kauppatorilla. Helsinkiläiset ostivat puukiuluihin tehtyä saaristolaisviiliä niin innokkaasti, että pian sen valmistukseen tarvittiin koko kylän maidot.

Hjalmarin poika CG Ingman muistaa, kun viiliä lastattiin aamuyöllä veneisiin Sipoonjoen rannassa.
— Viili oli tuttu tuote, siitä oli hyvä aloittaa, hän toteaa.
Viilin jälkeen tuotevalikoima laajeni smetanaan, rahkaan ja maalaisjuustoon. Nykyisin yritys käyttää maitoa vuodessa noin 300 miljoonaa litraa, josta viidesosa saadaan omista meijereistä.
Ingmanin liikevaihto oli vuonna 2003 noin 282 miljoonaa euroa ja viennin osuus noin 10 %, mistä 60 % menee Ruotsiin. Maito, jäätelöt, tuoretuotteet sekä juusto, voi ja jauheet toivat kukin noin neljänneksen liikevaihdosta.
Ingmanin Sipoon tuotantolaitoksessa valmistetaan tuoretuotteita ja jäätelöitä sekä voita, Lapinjärvellä sulatejuustoa ja juuston pakkausta, Kuusamossa juustoa, maitoproteiinia ja laktoosia, Kiteellä voita ja maitojauhetta ja Urjalassa voita ja tuoretuotteita. Ruotsin Åhusin sekä Liettuan Mazeikiain tehtaalla tehdään jäätelöitä. Suomessa työntekijöitä on vajaa 600 ja ulkomailla noin 350.
Nykyisin yritystä johtaa CG Ingmanin poika Robert Ingman. Hän kertoi, että Ingmanin markkinaosuus on jäätelöissä noin 40 % litroissa mitattuna.

Omaa viilikantaa kehitetty

Kaikki alkoi kuitenkin viilistä, joka kuulu Ingmanin valikoimiin nykyisinkin maustamattomana tai maustettuna.
— Meillä on käytössä oma viilikanta, jota on kehitetty vuosien aikana, kehityspäällikkö Pekka Ihantola muotoilee.
Viilit valmistetaan pastöroidusta maidosta maitohappokäymisen avulla. Maitoa ei homogenisoida, ja sen joukkoon lisätään hapateviljelmä. Hapate sisältää maitohometta, jonka ansiosta viilin pinnalle erottunut kermakerros saa samettimaisen pinnan.
Maailmalta ei voi ostaa viilihapatetta, vaan yrityksen pitää kehittää itse säilöntä- ja viljelymenetelmiä viilihapatekannoilla. Nykyisin käytössä olevista viilihapatteista löytyy vielä vanhat perinteiset hapatekannat.
Sen jälkeen kun pastöroituun maitoon lisätään hapate ja mahdollinen mauste, viili pakataan pikareihin ja siirretään kypsytystunneliin 20—22 asteen lämpötilaan 18—20 tunniksi. Viili jäähdytetään samassa tunnelissa alle kuuden asteen lämpötilaan. Viiliä ei liikutella koko prosessin aikana, jotta sen koostumus ja samettinen pinta säilyisivät.
Viime vuonna Suomessa myytiin yhteensä 23 miljoonaa litraa viiliä, mistä maustetun viilin osuus oli yli 40 %. Ingman on kehittänyt viilin ja muiden tuotteiden prosessointia ja pakkaamista kaiken aikaa.
— Viime vuosina pakkauskoneiden hygieniatasoa on parannettu, pakkausten jäljitettävyysmerkintöjä tarkennettu (päivämäärä, kellonaika, erä/ratanumero), pakkauslinjojen automaatiotasoa nostettu, kauppoihin menevien myyntierälaatikoiden kokoja pienennetty, pakkausten designejä yhtenäistetty jne. Pakkauskoneiden hygieniatasoa parannetaan edelleen, tuotantolinjojen joustavuutta kehitetään ja jäljitettävyysmerkintöjä tarkennetaan koko tuotantoketjutasolla, Ihantola listaa.

Ympäristönäkökohdat tärkeitä

Ingmanilla on käytössä ISO 14001 -ympäristöjärjestelmä, jonka avulla pyritään minimoimaan veden käyttöä ja jäteveden määrää.
— Esimerkiksi tuotantoprosessipesujen optimoinnilla on päästy tähän, ja jäteveden laatua parannetaan jatkuvalla seurannalla. Energian käytössä on siirrytty ympäristöystävällisempään maakaasun käyttöön, Ihantola selvittää.
Jätteiden määrää vähennetään mm. sekajätepuristimen eteen asennetulla nesteenerotuspuristimella, joka kerää nesteen talteen sekajätteestä. Näin nestettä ei joudu sekajätteen mukana kaatopaikoille, mikä suojaa pohjavesiä. Jätteiden kierrätettävyyttä on kehitetty tarkalla lajittelulla, mm. poltettava energiajae kootaan talteen. Pakkausten ympäristöystävällisyyttä on myös parannettu.
— Esimerkiksi jogurttipikarialustoista poistettiin muutama vuosi sitten pahvikansi, jolloin alustan pahvimäärää väheni 25 %, Ihantola laskee.
Kuljetuspäästöjä on pyritty minimoimaan kouluttamalla kuljettajia taloudelliseen ajotapaan. Yksistään ympäristöasioiden kehitysprojekteja on tällä hetkellä menossa noin 20.

Laaja tuotevalikoima

Kaikenlaista kehitettävää riittääkin, sillä Ingmanilla on laaja tuotevalikoima.
— Maito- ja soijapohjaisissa elintarvikkeissa meillä on tarjottavana kattava valikoima tuotteita. Ne voi jakaa neljään päätuoteryhmään: tuoretuotteet (UHT-maidot- ja -kermat, jogurtit, vanukkaat, viilit, smetana, rahkat, raejuustot, mehut jne.), jäätelöt, maitotuotteet sekä juusto, voi ja jauheet. Yksittäisiä tuotteita on valikoimissa useita satoja.
Sipoon tehtaalla käytetään vuodessa noin 70 miljoonaa litraa maitoa. Jäätelöä valmistetaan noin 30 miljoonaa litraa ja tuoretuotteita 60 miljoonaa kiloa. Parhaimpina kesäpäivinä valmistuu yli miljoona jäätelöä. Jogurttipikareita syntyy parhaimpina päivinä yli puoli miljoonaa.
Raaka-maito tuodaan Ingmannin tuotantolaitoksiin ympäri Suomea, Sipooseen pääosin Etelä-Suomen alueelta.
— Päivää kohden Sipoon tuotantolaitoksessa käytetään maitoa yli 200 000 litraa ja viikkotasolla yli miljoona litraa

Tuotantoalueet hygienia-alueita

Ingmanin Sipoon tuotantolaitoksessa tuotantoalueet on määritelty hygienia-alueiksi (valmistus- ja pakkausalueet).
— Näissä tiloissa ylläpidetään korkeampaa hygieniatasoa. Pukeutumissäännöt ovat tiukemmat: hattu, valkoinen työasu, suojakengät, ei saa käyttää koruja ja kelloa. Liikkuminen näissä tiloissa on rajattua. Esimerkiksi omat trukit ja kengät desinfioidaan ja kädet pestään tiloihin mentäessä, Ihantola kertoo.
Näillä toimenpiteillä ylläpidetään korkeaa hygieniatasoa ja varmistetaan tuotteen turvallisuus ja laatu. Lisäksi kaikki tuotantotyöntekijät ovat suorittaneet hygieniapassin.

Pirjo Huhtakangas