14 Professori Simo Tarpila: Pellava monipuolisesti terveellistä ravintoa

Professori Simo Tarpilan mukaan pellava on hyvä terveellisten elintarvikkeiden lähde. Hän vakuuttui tästä vetäessään HK Ruokatalon organisoimaa tutkimusta pellavan terveysvaikutuksista. Kolmivuotisen projektin tuloksena syntyi pellavarouhetta ja -öljyä sisältävä tuotesarja: makkaroita, lihapullia, valmisaterioita ja pizzoja.

Simo Tarpila aloitti ravintokuitututkimukset jo 1970-luvun puolivälissä. Vajaa neljä vuotta sitten Lihateollisuuden tutkimuskeskus kysyi, onko hänellä ideoita, miten tehdä terveysvaikutteisia lihatuotteita. Pian Tarpila työskenteli HK Ruokatalon kokoamassa projektissa asiantuntijalääkärinä.

- Kun oli vuosi pyöritelty lauantaimakkaraa, sanoin, että tehkää niin laaja tuotesarja kuin ikinä pystytte pellavan terveysvaikutuksilla, hän kertoo.

Tutkimusta varten Tarpila tarvitsi yhteistyökumppaneita. Rasvahappoanalyysit teki Kansanterveyslaitos, enterolaktonianalyysit Folkhälsan ja ravinnonkäyttöanalyysit Helsingin yliopiston ravitsemustieteen laitos. Työterveyslaitoksen toksikologian laitos analysoi veren kadmiumin ja tiosyanaatin. Muita projektin yhteistyökumppaneita olivat VTT Biotekniikka, Lihateollisuuden tutkimuskeskus ja Elixi Oil Oy.

Tarpilan mukaan pellavatuotesarja on hyvä monityydyttymättömien rasvahappojen, lignaanin ja ravintokuiden lähde. Tutkimusruoat sisälsivät pellavarouhetta (kuitua ja lignaania) ja pellavaöljyä, erityisesti alfalinoleenihappoa sekä tavanomaista vähemmän rasvaa, energiaa ja suolaa.

Kliinisessä ravitsemustutkimuksessa koehenkilöiden ruokavalio sisälsi projektissa kehitettyjä pellavaruokia: lihavalmisteita, valmisaterioita ja pizzoja. Pellavaruokien osuus oli noin viidennes kokonaisenergiansaannista. Tutkimus oli kaksivaiheinen. Kontrolloidussa osassa tutkittiin 80 koehenkilön veren rasva-arvoja, rasvahappoja ja enterolaktonia. Avoimessa tutkimuksessa seurattiin 15 henkilön vastaavia arvoja neljän kuukauden ajan.

Enterolaktoni alentaa syöpä- ja sydäntautiriskiä

Tutkimustulosten mukaan veren enterolaktonipitoisuus nousi yli kaksinkertaiseksi ja alfalinoleenihapon määrä kaksinkertaistui. Kuidun saanti nousi kolmanneksella ja monityydyttymättömien rasvahappojen määrä noin puolella. Veren kolesteroli ja LDL-kolesteroli laskivat hiukan, mutta eivät merkitsevästi. Veren kadmium- ja tiosyanaattipitoisuuksissa ei ollut eroa pellavaruokia ja kontrolliravintoa syöneiden kesken. Hemoglobiini-, maksa- ja munuaisarvoissa ei tapahtunut muutoksia.

- Tuloksissa on kaksi merkittävää asiaa: alfalinoleenihapon määrän selvä nousu ja enterolaktonimäärän tuplaantuminen pellavadieetillä, vaikka se kattoi vain viidenneksen päivän energiamäärästä. Käänteentekevää on enterolaktonitason nousu. Sen on todettu vähentävän muun muassa sydäninfarkti- sekä rinta- ja eturauhassyöpäriskiä, Tarpila kertoo.

Hänen selvityksensä mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana on julkaistu noin tuhat tutkimusta alfalinoleenihapon terveysvaikutuksista. Tuoreessa ranskalaistutkimuksessa rintasyöpäpotilailla rinnan rasvakudoksen matala alfalinoleenihapon pitoisuus lisäsi syöpäriskiä. Eturauhassyövän ehkäisystä on julkaistu viisi tutkimusta. Useiden tutkimusten mukaan alfalinoleenihappo suojaa myös sydäninfarktilta.

Rasvahapoilla on merkitystä myös tulehduksellisten suolistotautien synnyssä ja hoidossa, ja allergiat liitetään nykyisin monityydyttymättömien rasvahappojen kulutukseen. Suomalaistutkijat ovat päätelleet, että nämä rasvahapot voivat olla pääosassa allergioiden tulehdusten hallitsemisessa. Ne ovat elintärkeitä myös normaalille solutoiminnolle. Parkinsonin ja Alzheimerin tautien yhteydessä on havaittu merkittävää rasvahappopuutosta. Alfalinoleenihappoa on käytetty myös migreenin hoidossa.

Kolesterolin sijasta katsottava kokonaisuutta

Projektissa kehitetyissä pellavaruoissa on paljon kuitua, mutta tavanomaista vähemmän energiaa, rasvaa ja suolaa. HK Ruokatalo on hakenut muun muassa pellavaruokien ravintoseoksen valmistusmenetelmälle ja koostumukselle kansainvälistä patenttia.

- Meidän pitäisi päästä ulos vanhasta kolesteroliteoriasta. Yksittäisen ravintotekijän sijasta pitää katsoa kokonaisuutta, Simo Tarpila perää.

Hän ei pelkää pellavan myrkyllisiä vaikutuksia; Suomessa on käytetty pellavaa satoja vuosia eikä lääketiede tunne ainuttakaan pellavasta aiheutunutta maksa- tai munuaisvaivaa. – Suomalaisesta ravinnosta saadaan kadmiumia vain 17 prosenttia WHO:n suosittamasta korkeimmasta siedettävästä rajasta, Tarpila huomauttaa.

Pirjo Huhtakangas

Ravintokuitu

Ravitsemussuositusten mukaan aikuisten pitäisi saada kuitua 25—35 grammaa päivässä. Hyviä lähteitä ovat viljavalmisteet, kasvikset ja hedelmät. Pellavarouhe sisältää runsaasti kuituja (yli 40 %.). Siitä 2/3 on liukenematonta ja 1/3 liukoista.

Lignaani

Lignaani on kasviestrogeeni, jota on viljan, etenkin rukiin kuorikerroksessa. Pellavan kuorikerroksessa sitä on 10 000-kertainen määrä rukiiseen verrattuna. Lignaani muuttuu elimistössä enterolaktoniksi, jonka runsas saanti pienentää riskiä sairastua rinta- ja eturauhassyöpään sekä sydäninfarktiin.

Pellavaöljy

Pellavaöljyssä on yli 90 % monityydyttymättömiä rasvahappoja (2/3 alfalinoleenihappoa). Runsas omega 3-alfalinoleenihapon saanti ravinnosta vähentää verihiutaleiden paakkuuntumista, lisää valtimoiden joustavuutta ja vähentää sepelvaltimotaudin riskiä. Omega 3-rasvahapot voivat vähentää alttiutta sydämen rytmihäiriöihin ja laskea sepelvaltimotautikuolleisuutta.

Omega 3- ja omega 6-rasvahapon (linolihappo) keskinäinen suhde on Pohjoismaissa 1:4-5:een, länsimaissa noin 1:10:een ja Välimerenmaissa noin 1:15-25:een. Vaikka optimaalista suhdetta ei toistaiseksi tiedetä, pidetään solukalvojen toiminnalle tärkeänä, että suhde on mahdollisimman pieni: lähellä 1:1:een.

Sen on todettu vaikuttavan erityisesti hermosolujen toimintaan monissa neurologisissa sairauksissa. Suomen Lääkärilehdessä 33/2000 suomalaistutkijat olettavat, että suhteella on merkitystä myös keskeisissä psykiatrisissa sairauksissa, kuten depressiossa ja skitsofreniassa. Sen vuoksi on suositeltavaa, että omega 3-rasvahappojen saanti, alfalinoleenihappo mukaan lukien, on riittävän hyvä linolihappoon suhteutettuna.