KE 4/2010, s. 11 Tarttis tehdä jotain!

Olemme saaneet viettää todella kauniin kesän 2010 maailman laajuisen lamajakson jälkeen. Tästä voimme olla kaikki tyytyväisiä, mutta miltä näyttää tulevaisuus jatkossa?

Elämme nyt todella avoimessa ja markkinatalouden ehdoilla toimivassa Suomessa, joka kuuluu EU:hun. Muutokset Suomen elintarviketuotannon ja teollisuuden kannalta ovat olleet rajuja erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Markkinoiden kuningas on asiakas (kuluttaja), jota palvellaan. Vai onko todella tänään näin?

Olen Forsfood Oy:n omistaja-yrittäjä ja toimin myös Foodpark Oy:n hallituksen puheenjohtajana sekä asun Etelä-Pohjanmaalla, missä alkutuotanto on ehkä maan kattavinta. Kotimaisten raaka-aineiden jatkojalostus ei ole noussut toiveidemme mukaisesti alueellamme. MIKSI? Esimerkiksi lähiruoka on saatu vasta keskusteluasteelle, ei käytännön toimiin.

Miettiessäni asioita kesällä ja seuratessani asiakkaittemme viimevuosien kehitysmahdollisuuksia olen tullut ajatukseen ”TARTTIS TEHDÄ JOTAIN”, mutta mitä pieni yrittäjä voi tälle yhteiskunnassamme vahvistuneelle kaupalle ja sen säännöille tehdä?!

Suomessa on vallalla ajatus ”Hinta ratkaisee, ei laatu eikä kotimaisuus”.
Näkemykseni elintarvikealasta tulee lähinnä tuoretuotteet ja juurekset -sektorilta. Tunnen sen työni kautta parhaiten. Näyttää siltä, että tälläkin sektorilla ruokaa pidetään lähiruokana, kun se vain toimitetaan EU:n alueelta?

Mielestäni nyt ollaan tilanteessa, jossa meidän laadukas, hyvä sekä lainsäädännöt noudattava elintarviketeollisuutemme kuihtuu pois. MIKSI? Syömmekö jatkossa Suomessa ulkolaista lähiruokaa?

Kun edellä esitetyt asiat toteutuvat, ei meitä kotimaisia laitetoimittajiakaan tarvita!! Asiakkaillamme ei ole rahaa laitteiden ostoon, koska elintarvikkeiden kannattamattomasta myynnistä ei ole tulossa tuloja investointeihin!

Haluankin herättää keskustelun näin kesän jälkeen, missä olemme ja elämme: Voimmeko saada todella aidosti kotimaassa toimivan elintarvikeketjun alkutuotannosta jalostajien kautta kuluttajalle toimimaan niin, että tuotamme kohtuuhintaista ja kaikille osapuolille kannattavaa kotimaista tuoretta ja tervettä lähiruokaa kuluttajien tarpeisiin?

Toivomukseni on, että keskusteluun osallistuu niin alkutuottajia, työntekijöitä teollisuudesta, elintarviketeollisuuden edustajia eri vaiheista ketjussa, kaupan edustajia eri myyntikanavista, ihmisiä hankintarenkaista, viranomaisia, lainsäätäjiä, rahoittajia ja kuluttajia.

Olisiko muuten oikea paikka keskusteluun sosiaalinen media?
Tietysti olen näillä kommenteillani herättämässä kenttää, ja se on tavoitekin. Muutenhan edellä kuvaamani uhkakuva toteutuu.
Ollaan yhteydessä – TARTTIS TEHDÄ JOTAIN!

Heikki Lindfors
yrittäjä
Forsfood Oy

Forsfood Oy sai vuonna 2007 Suomen Messusäätiön myöntämän 5000 euron FoodTec 2007 -palkinnon kasvisten kuorintaan ja muotoiluun tarkoitetulle laitekokonaisuudelle.

Muut teemajutut samasta lehdestä :