Pääkirjoitus

Nro 5 / 2018: Tutkimus ja tuotekehitys kulkevat käsi kädessä

torstai 25. lokakuu 2018

Suomessa on osaavia tutkijoita yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa ja yrityksissä. Elintarvikealalla he ratkovat muun muassa, mitä uutta tutuista raaka-aineista saadaan valmistettua uudella tavalla tai mitä hyödynnettävää löytyy sivuvirroista joko omalle alalle tai esimerkiksi lääke- ja kosmetiikkateollisuudelle.

Tässä lehdessä kerrotaan elintarvikealan osaajista, jotka pureutuvat työssään kehittämään hyvistä, suomalaisista raaka-aineista uudenlaisia tuotteita tai ainesosia tai auttavat tutkimuksillaan muita. Yhteisenä nimittäjänä heissä on into oppia uutta, ratkaista visaisia pulmia sekä aito kiinnostus ruokaan ja ihmisten hyvinvointiin. Lisäksi heillä on laaja yhteistyöverkosto Suomessa ja ulkomailla sekä avoin mieli. Monet tutkijat ovat myös yrittäjiä tai ainakin yrittäjähenkisiä.

PITKÄN TYÖURAN elintarvikkeiden raaka-, lisä- ja apuaineiden parissa tehnyt elintarvikeinsinööri Satu Hongell puurtaa start up yrityksen toimitusjohtajana. Hänen unelmansa on jalostaa luonnonmarjoista hyviä ainesosia vientiin. Tässä työssä tarvitaan sekä vahvaa tutkimus ja raaka-aineosaamista että hyvää yhteistyöverkostoa.

Eduskunnan 110 000 euron innovaatiopalkinnon saanut Valion vastaava tutkija, ETT Päivi Myllärinen on monipuolinen tutkija, jota kiinnostavat niin raaka-aineet, teknologia kuin ihmisten terveys. Hän on ollut mukana keksijänä 17 patentissa tai patenttihakemuksessa, joiden ansiosta Valiolle on syntynyt uutta liikevaihtoa yli 100 miljoonaa euroa.

Akatemiatutkija, FT Kati Hanhineva on elintarvike- ja ravitsemustieteen metabolomiikkasovellusten uranuurtaja ja yliopistotaustaisen spin off -yrityksen perustajajäsen ja toimitusjohtaja. Hän selvittää muun muassa viljan yhdisteitä ja sitä, miten ne muokkaavat ihmisen suolistoflooraa ja vaikuttavat sitä kautta ihmisten terveydentilaan. Itä-Suomen yliopiston johtamassa tutkimuksessa Hanhinevan tutkimusryhmä on vastikään löytänyt uusia yhdisteitä, jotka voivat selittää täysjyväviljojen terveyshyötyjä.

SUOMEN KAURAYHDISTYS on valmistellut kevään 2018 aikana yhdessä kaura-alan toimijoiden kanssa kauran tutkimus- ja kehitysohjelmaa. Kaurayhdistyksen puheenjohtaja, tutkija, FT Veli Hietaniemi perää alalle yksittäisten projektien sijaan tutkimusohjelmaa, johon sisältyy sekä nopeita kehitysprojekteja että kunnianhimoista perustutkimusta.

Elintarvikealan tutkimukseen kaivataan laajemminkin pitkäjänteisyyttä. Uutta ja mullistavaa syntyy varmemmin, kun voi uppoutua tutkimustyöhön jatkuvan rahoitushakurallin sijasta. Kentältä kuuluu, että elintarvikealan tutkimusrahoitus on tiukassa ja rahoitushakemusten teko osin turhauttavaa.

METSIEN, PELTOJEN JA VESIEN luonnonantimet tarjoavat hyviä raaka-aineita, mutta hyödynnetäänkö niitä nyt järkevästi? Pidämmekö marjojamme, riistaa, järvikaloja ja sieniä liian tavanomaisina ja itsestään selvinä? Pohjoinen sijainti vaikuttaa aromeihin, ja arktisuus on myös myyntivaltti maailmalla.

Luonnonvarakeskus on julkaissut suositukset biotalouden edistämisestä arktisella alueella. Julkaisu tiivistää Suomen arktisen osaamisen ja hyödyntämisen mahdollisuudet. Tutkimusprofessori Sirpa Kurpan mukaan arktisen ruuan jalostusasteen nostamisessa kannattaa hyödyntää kaikkien suomalaisten asiantuntijoiden osaamista ja teknologiaa eri puolilla maata.

Puhdas ruuantuotanto on ehdoton vahvuus, kun se yhdistetään arktisen raikkaisiin mielikuviin ja pohjoisen valkeisiin kesäöihin.

Pirjo Huhtakangas

Kirjoittaja on Kehittyvä Elintarvike -lehden toimituspäällikkö ja
vt. päätoimittaja sekä Elintarviketieteiden Seuran kunniajäsen.