Maailma mausteilla -blogi

Opintomatkalla maailmanvalloitukseen

torstai 14. joulukuu 2017 / Kommentit (0)

Taannoisella Amerikan matkalla huomio kiinnittyi coloradolaisen Boulderin pikkukaupungissa siihen, kuinka varakkaat 60-luvun kalifornialaiset ex-hipit sekoittuivat hyvin nuorempiin, hipeiltä näyttäviin opiskelijoihin. Kovin kauaksi omenat eivät ole putoilleet, vaikka vanhemmat ajavat nykyään avo-Mersulla ja nuoremmat Toyota Priuksella. Molemmat ryhmät polttavat jotain muuta kuin tupakkaa ja syövät tofua, kefiiriä ja myslejä, joissa lukee organic, GMO-free, local, antibiotic-free ja hormone-free. Tuntuu, että organic on uusi normaali, kun kaupan kassa (vanhempi herra) huomauttaa, että ”huomasittehan Sir, että ostamanne banaani ei ole organic”.

Suomalaisista lehdistä voi usein lukea, kuinka joku elintarvikeyritys valloittaa maailmaa, yhtä maanosaa tai vähintäänkin Kiinaa. Koska Amerikan valloitusta ei opeteta koulussa, oppi on haettava kokemalla. Markkinatuntemusta voi parantaa asumalla ”rikospaikalla” eli kohdemarkkinalla. Tämä on otettu tosissaan myös joissakin suomalaisissa yrityksissä, joiden toimitusjohtajat pitävät konttoria vuoden, pari esimerkiksi Singaporessa tai Shanghaissa.
Boulderin pikkukaupungista voi havaintoja tehdä jo parissa viikossa varsinkin, kun ymmärtää kulttuurin. Mutta kuten ystäväni Pasi tokaisi Shanghaista: ”meni kaksi viikkoa, ennen kuin edes tiesi, mitä katsoa”. Mitä paremmin Kiinaa tuntee, sitä vahvemmin huomaa, ettei sitä tunne. Tuntuukin hiukan rohkealta muutaman vierailun jälkeen paukutella henkseleitä ja kirjoittaa otsikkoon, kuinka Kiina vallattiin.

Matka on kokemuksen ja havainnoimisen tasolla myös oppimista. Itseasiassa oppiminen tapahtuu tutkimusten mukaan parhaiten koulun ja luokkahuoneen ulkopuolella. Parhaiten asiat jäävät mieleen, kun niitä pääsee harjoittelemaan tosielämässä asiantuntijan opastamana. Luentoa kuuntelemalla tai kirjan lukemalla mieleen jää vain murto-osa asioista. Esimerkiksi keskustelu asiantuntijan kanssa on parempi tapa oppia. Kohdemaan kysyntään kannattaakin ehdottomasti perehtyä paikan päällä.
Terveellisempi pikaruokatarjonta ei ole Boulderissa enää tuttujen, lempinimeltään Mickey D:n, Taco Hellin tai BK Loungen, varassa. Coloradosta kotoisin olevat meksikolainen grilli Chipotle ja hampurilaisketju Smash Burger tarjoavat ruokaa, joka vastaa milleniaalien eli vuosina 1980−1995 syntyneen sukupolven haluun syödä vähemmän prosessoitua ja eettisesti kestävämpää pikaruokaa. Chipotle on levittäynyt Amerikkaan jo yli 2000 ravintolan voimin.
Sama turvallisen ruuan trendi on vauhdissa niin Saksassa kuin Kaukoidässäkin. Isot amerikkalaiset pikaruokaketjut tosin laajenevat Aasiassa edelleen, mutta vaikkapa Soulissa on coolia syödä hampurilainen ”manhattanilaisessa” Shake Shack -ravintolassa.

Elintarviketieteiden Seuran kunniapuheenjohtaja Raija Ahvenainen-Rantala taitaa olla oikeassa, että lisäaineiden vähentäminen ja hellävarainen prosessointi ”on se tärkeä juttu” meillä Suomessakin (Elintarviketieteiden Seuran 70-vuotisjuhlaliite s. 8−9). Kuluttaja maksaa ylimääräistä niin Amerikassa kuin Aasiassakin puhtaudesta ja turvallisuudesta.
Suomalainen ruoka on tunnetusti puhdasta. Se kannattaa myös prosessoida niin, että puhtaus ja muut hyvät ominaisuudet säilyvät. Tuotteen puhtaus pitää pystyä välittää yksinkertaisena ”täsmäviestinä” pakkauksessa. Antti-Jussi Tahvanainen ETLAsta kiteytti markkinointiviestintää Kehittyvä Elintarvike -lehdessä 4/2017 näin:
”(Markkinointi) konseptia rakennettaessa tulee puhutella (kohde)maiden omia, elintarvikkeisiin liittyviä ilmiöitä. Viesti täytyy vääntää rautalangasta markkinoinnin työkaluin yksi hyve ja yksi kohdemarkkina kerrallaan”.

Elintarvikealan koulutuksessa leikkausten sijaan pitää motivoida opiskelijoita olemaan mukana kasvattamassa vientiä ja lähteä esimerkiksi vaihto-ohjelmien kautta kohdemarkkinoille hakemaan oppia ja havainnoimaan muutenkin ulkomaanmatkoilla. Koulut voivat rekrytoida kotimaisia viennin osaajia ja ulkomaisia luennoitsijoita pitämään tiiviitä parin viikon kursseja. Oletusarvona voisi olla, että opiskelijat esittävät pro gradu -työnsä tulokset kansainvälisissä kokouksissa, joissa tapaa samasta aiheesta kiinnostuneita kollegoita.
Yrityksissä matkustaa yleensä ainoastaan myyntihenkilöstö. Uusilla markkinoilla liiketoiminnan avaaminen on kuitenkin tiimityötä. Myynnin ja johdon lisäksi markkinatuntemusta täytyy olla niin markkinoinnissa kuin tuotekehityksessä. Tiimin reissu vaikkapa Aasian suurimmille elintarvikemessuille Tokioon saattaa antaa perspektiiviä myös kotimaan asioihin.
Samaan matkaan voi yhdistää B2B -kokouksia ja kysyä suoraan suuren ketjun ostajilta, mikä myy ja mitä voimme tehdä paremmin lähtömaassa? Kysyin kerran lääketehtaan tutkimusjohtajalta, tuliko reissulta uusia tutkimusideoita? Hän vastasi ei, mutta tuli vahvistus, mitä tutkimussuuntia voidaan lopettaa ja suunnata resurssit muualle.
On tärkeä ymmärtää, mihin tuotteeseen ja markkinaan sijoitetaan rajalliset resurssit ja mihin ei. Koko maailmaa ei voi vallata kerrallaan. Suomalainen maatalous on puhtainta Euroopassa ja ehkä koko maailmassa. Puhtauden säilyttäminen hellävaraisella käsittelyllä vientimarkkinoille saakka niin, että ulkomainen ostaja kaupassa valitsee tämän vaihtoehdon, on monen opintomatkan arvoinen tavoite.

Ari Virtanen
Soul, Etelä-KoreaSuomalaisia ja muita ruokia

tiistai 17. lokakuu 2017 / Kommentit (0)

Vietin onnistuneen kesäloman Suomen viileän raikkaassa heinäkuussa ja palasin latautuneena takaisin talvisijoilleni taifuunien piinaamaan Aasiaan. Henkilökohtaisesti oli mukava huomata, että lomarasvaa oli kertynyt vain yhden 500 gramman voipaketin verran, kun edelliskesänä niitä kertyi kuusinkertaisesti.
K-Kaupan Väiski oli sijoittanut lihaosastolle nyhtökauraa ja härkistä. Sokerihuurrettu aamiaismuro -osastolle oli sijoitettu marjamyslejä, ja marjoista löytyi jo useampia, hienoja tuotteita. Suomalainen ruoka on taatusti muutoksessa parempaan suuntaan.

Suuri positiivinen muutos suomalaisessa elintarviketeollisuudessa on se, että toimitusjohtajatason ihmiset tulevat kesken lomansakin shortseissaan kokoustamaan ja puhumaan elintarvikeviennistä. Takavuosien maine siitä, että Suomi on heinäkuun kiinni, voi unohtaa. Tämä on hyvä asia, koska varsinkin aasialaiset tekevät mielellään työmatkansa Suomeen juuri heinäkuussa, jolloin kotiseuduilla on kauhean kuuma ja vettä sataa kaatamalla. Suomi puolestaan on miellyttävän raikas ja täynnä värien loistoa.
Aasialaiset hakevat Suomesta jotakin, mitä heillä ei ole: puhdasta ilmaa ja vettä sekä hiljaisuutta. Koska lomia ei juuri ole, työmatkaan sisällytetään myös ”sight seeingia” ja shoppailua. Jos aasialaiselle liikekumppanille avautuu mahdollisuus vierailla suomalaisella kesämökillä, se on taatusti ikimuistoinen elämys. Kokemukseni mukaan valokuvatuimmat kohteet ovat puucee, marjojen poiminta, sauna, järvi ja onginta.
Heinäkuussa mediassa ruoka oli paljon esillä. Hesarin artikkelin otsikko oli jäänyt monen mieleen: korealainen ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti. Toimittaja oli käynyt Etelä-Koreassa haistelemassa ja laskemassa, että kyseisellä kujalla oli puolet enemmän koiria teurastavia yrityksiä kuin viranomaisten väittämät kaksi. Koiranlihakeittoa syödään tosin yleensä talvella. Korealainen kesäherkku on sekin kauhea: jääkylmä, pakastettu nuudeliannos.

Koiranlihan ohella Etelä-Korea tunnetaan Pohjois-Korean ohjusohjelmasta. Kukaan ei sen sijaan ollut kuullut, että Samsung takoo ennätysvoittoja, vaikka yrityksen iso johtaja on lukittu vankilaan, kuten maan ex-presidenttikin: molemmat syytettynä korruptiosta. Samsung, olympialaisten pääsponsori, lahjoitti presidentti Parkin ystävän tyttärelle 40 miljoonaa USA:n dollaria hevosen ostoon ja huoltoon. Samsung sai vastineeksi tukea omistusjärjestelylle, jolla yritys säästi pari miljardia dollaria verojen maksussa. Oikeudenmukaisuuden vahvistumisen ja vallankumouksen sai aikaan satojen tuhansien opiskelijanuorten kuukausien mielenosoitusaalto.
Korealainen nuoriso ei syö koiria, mutta aiheuttaa silti megaluokan ongelmia. Nuoret parit ovat lopettaneet lapsien teon ja antavat toisilleen koiranpentuja. Koiran pitäminen on suurkaupungissa erittäin kallista ja hankalaa. Niinpä kennelit täyttyvät ylijäämäkoirista, joita tuodaan Koreasta jo Suomeenkin. Muuten, omasta mielestäni koiranlihakujalla ei haise, eikä ainakaan enempää kuin porsasteurastamossa tai muillakaan perinteisillä lihakaduilla.

Perulaiskylissä marsu on juhlaruokaa. Päävieras saa lautaselle kokonaisen marsun, muut vain puolikkaan. Japanissa maistelin hevosta sushina, joka oli yllättävän hyvää. Amerikassa lapset hiukan kauhistelevat, kun Suomessa syötetään turisteille Petteri punakuonoa. Heille voi huomauttaa, että aussit syövät söpöjä kenguruja ja Filippiineillä katuruokaa ovat kanamunat, joissa on tipu sisällä.
Kiinan Kantonissa nautitaan valikoimasta eläimiä, ja koiranlihan kulutus on siellä paljon suurempi kuin Koreassa. Haineväkeitosta ei ole tänä kesänä näkynyt artikkelia. Itse muistan ikuisesti Shanghaissa, kun eräällä juhla-aterialla kahdeksas eli viimeinen pääruoka oli linnun jalka. Se oli pidempi kuin lautanen oli leveä. Siinä vaiheessa on parempi vain todeta, että on valitettavasti hyvin allerginen tämän harvinaisen linnun jalalle, jotta ei loukkaa isäntäänsä ja saattaa pelastaa seuraavan linnun.

Nopea kysely Suomessa paljasti, että koiran maistaminen ei juuri kiinnosta ketään, mutta suomalaiset turistit käyvät usein maistamassa Soulissa koirakeittoa. On sekin sitten koettu. Koreassa koiran syönti tuli tavaksi köyhässä maassa, jossa lihaa ei ollut 1950-luvun sodan jäljiltä. Etelä-Korea sai vielä 1960-luvulla kehitysapua ollessaan yhtä köyhä kuin esimerkiksi Sudan. Nuorempi polvi syö nykyään mieluummin pekonia ja pitsaa, eikä suuri osa ole edes maistanut koiraa.
Aasian lihantuotanto kärsii koko ajan eläintaudeista, ja kananmunatkin katoavat kaupasta, milloin lintuinfluenssan, milloin antibioottien liikakäytön vuoksi. Kuuma kesä aiheutti sekin miljoonien eläinten menehtymisen. Suomalainen maailman puhtain maatalous ja sopivan lämmin kesäsää ovat suuri vahvuutemme, joka meidän pitää osata käyttää eduksemme.
Tuttu hevosenomistaja Suomessa tosin totesi, että on aikamoista haaskausta, kun hevoset päätyvät Suomessa hautaan eikä meetvurstiksi. Samaan aikaan hyönteiset ovat jo Michelin tähtien arvoista herkkua. Niistä saa vaikka minkälaisen proteiinipirtelön.
Perussa torimyyjä laittoi smoothie-blenderiin hedelmien jatkoksi elävän sammakon. Etelä-Aasiassa katuruokaa ovat paahdetut heinäsirkat, torakat ja skorpionit. Friteeratun torakan limainen mussahdus suussa sai jäädä viimeiseksi, mutta heinäsirkkoja voin syödä toistekin. Kiinalainen ystäväni antoi kerran minulle ohjeen: ”Nielaise käärmeen sappi kokonaisena, älä pure”. Se pätee myös torakoihin. Taitaa olla jo ikävä suomalaisia, puhtaita marjoja, myslejä, meetvurstia ja muita herkkuja.

Ari Virtanen
Soul
Etelä-KoreaValmistusratkaisuja vientiin

keskiviikko 06. syyskuu 2017 / Kommentit (0)

Elintarviketeknologia on vaikea, monitieteellinen ala. Elintarvikkeen valmistamiseen, kuljetukseen, vientiin ja myymiseen liittyy paljon vaatimuksia asiakkaan, kaupan ja viranomaisten puolelta. Työpaikat ovat vähentyneet maataloudesta viimeisen sadan vuoden aikana rajusti kaikissa länsimaissa, mutta samaan aikaan elintarvikkeiden jalostus on lisääntynyt tehtaissa ja ravintolakeittiöissä. Elintarviketeollisuus on läntisen maailman suurimpia valmistavan teollisuuden työllistäjiä.
Pohjoismaat ovat elintarvikkeiden nettoviejiä. Tanska tunnetaan kaikkialla maailmassa liha- ja maitotuotteistaan. Ruotsi tunnetaan alkoholista, kahvista ja makeisista, mutta maassa jalostetaan yhä enemmän myös kalaa ja lihatuotteita. Norjan valtion strategian mukaan maa on johtava kalan ja muiden merenelävien vientimaa. Norjasta löytyy myös Orkla, joka omistaa lukuisia elintarvikejalostajia Pohjois-Euroopassa.

Pohjoismaissa elintarviketeollisuuden kone- ja laiteosaaminen on ollut vahvinta maidon ja oluen valmistuksessa. Molemmissa on kunniakas tutkimushistoria, kuten Carlsberg ja Valio, joissa on tehty aikoinaan Nobel-tason huippututkimusta. Nyt tutkimuksen osuus on pienentynyt.
Elintarviketeollisuuden koneiden valmistus Pohjois-Euroopassa on sekin keskittynyt yhä harvempiin käsiin. Saksalainen GEA ja ruotsalainen Tetra Laval -konserniin kuuluva DeLaval ovat maailman johtavia elintarvikekoneiden valmistajia. Osittain ruotsalainen ABB ja tanskalaiset Grundfos ja Danfos ovat tuttu näky myös elintarviketehtaissa.
Pellolta pöytään -elintarvikeketjussa maatalouskoneet ovat tärkeä osaamisalue. GEA toimittaa niin lypsyrobotteja kuin maidon kuivaimia ja hallitsee maidonjalostusketjua. Tetra Lavalin laitteilla pakataan suurin osa maidosta. Ruokatarvikkeita myös kuljetetaan pitkiä matkoja. Oluet ja jäätelöt voivat kulkea tuhansia kilometrejä maasta toiseen, ennen kuin ne nautitaan. Nopea vilkaisu ympärille niin Shanghain kadulla kuin Helsinki-Lahti-moottoritiellä osoittaa, että suuri osa kuorma-autoista kuljettaa elintarvikkeita ja juomia.
Ruotsissa laitettiin telakat kiinni 80-luvulla, ja viimeksi autotehtaat ovat vaihtaneet omistajaa. Suomessa telakat on onnistuttu pelastamaan, ja autotehdaskin palkkaa lisää väkeä. Toisaalta ruotsalaiset elintarvikkeita ja alan koneita valmistavat yritykset voivat paremmin kuin koskaan. Norja on onnistunut kalan ja rapujen viennissä varsinkin Aasiaan. Tanskalaista Arlan juustoa voi ostaa noin sadasta maasta Afrikkaa tai Latinalaista Amerikkaa myöten.
Hämäläisen ohranjyvän matka laosilaisen viidakkokylän oluen juojan tuoppiin on vaatinut paljon tuotekehitystä, osaamista, koneita, teknologiaa ja kuljetuskapasiteettia. Jotta suomalaisen ohran tai mustikkasadon saa myytyä toisella puolella maapalloa, täytyy vastata kuluttajakysyntään. Tuotetta on täytynyt muokata paikalliseen makuun sopivaksi, ja pakkauksen tulee olla houkutteleva.

Suomalaisen koneen tai laitteen myyminen yhtä hyvin Kiinassa kuin Australiassa täytyy vastata tarpeeseen. Yleensä asiakas haluaa ratkaisun, jolla pystytään tekemään haluttu määrä haluttua tuotetta. Edes Kiinassa asiakas ei yleensä osta halvinta kiinalaista konetta, vaan haluaa luotettavan koneen.
Teknologian tason pitää vastata asiakkaan tarvetta. Saattaa olla, että afrikkalainen yritys tarvitsee hieman yksinkertaisempaa ja robustimpaa konetta kuin kiinalainen jättiyritys, joka tarvitsee nopean pakkauskoneen poistamaan pullonkaulaa. Italialainen Coesia osti ruotsalaisen Flexlinkin kuljettimia valmistavan yrityksen täydentämään pakkauskoneita valmistavia tehtaitaan.
Asiakkaan tarpeeseen vastaaminen voi tulla kalliiksi, jos yrittää vastata erilaisten asiakkaiden tarpeisiin erilaisilla ratkaisuilla. Tulee mieleen kolme mielenkiintoista, toimivaksi osoittautunutta tapaa, joilla on ratkaistu asiakkaan tarpeita kaikilla mantereilla: modulaarinen konttiratkaisu, paikallinen kohdemarkkinoilla toimiva agentti ja maahantuojan tekemä räätälöinti sekä tarjota mahdollisimman paljon erilaisia optioita. Kaikista näistä löytyy Suomesta hyviä esimerkkejä.
Peräkärryyn tai konttiin pakattu ratkaisu on tuttu ainakin monen maan armeijasta. Soppatykki tai USA:n armeijan kontteihin pakattu keittiö tai sairaala ovat tästä hyviä esimerkkejä. Pohjalainen Kometos Oy on toimittanut jo useita, modulaarisia ”avaimet käteen” -teurastamoja, joissa eri osa-alueet on valmiiksi ajateltu ja kokeiltu. Viranomaismääräykset täyttävät ratkaisut on jo kokeiltu ja referenssejä löytyy niin naudan, sian, lampaan kuin porojen käsittelystä. Kometos valmistaa myös pyörillä liikkuvaa teurastamoa, jolloin eläimet eivät stressaannu kuljetusten takia.
Toinen konttiratkaisun hyödyntämistapa on käytössä porilaisella Rosenlewilla. Puimuri pakataan osina ja moduleina konttiin. Koska puimuri valmistetaan kohdemaassa, siitä tulee myös valmistusmaa. Moni maa suosii oman maan tuotteita maatalouskonevalmistuksessa.

Maailman suurimman telakan, Hyundain, ostaja Etelä-Korean Ulsanissa kertoi, että jostain syystä keravalaisen Metos Oy:n keittiö on kaikkien laivan tilaajien prioriteettilistalla. Jeitek on Metoksen korealainen maahantuoja ja agentti. Jeitek hankkii kylmäkaapit ja terästasot paikallisesti, ja asiakas säästää kokonaiskustannuksissa.
Metoskaan ei valmista itse kaikkia laitteita, vaan kuuluu italialaiseen ALI-groupiin. Esimerkiksi kaasuliedet kehitetään ja valmistetaan yritysryhmän muilla tehtailla. Jeitek auttaa suunnittelussa, ja avainkomponentit tuodaan pakettina Suomesta. Avain menestykseen on paikallisen laitteen ja keittiökalusteen yhdistäminen suomalaiseen tarjontaan sekä asennus, testaus ja huolto.
Lisäksi Metos tarjoaa optioita, esimerkiksi myy omalla merkillään myös Rationalin monitoimiuunia. Rational on muodostunut jo aikamoiseksi legendaksi. Uunilla voi tehdä melkeinpä mitä tahansa, ja se maksaa vain maksaa pienen henkilöauton verran. Metoksen ja Jeitekin historia Korean laivanrakennuksessa alkoi jo yli 30 vuotta sitten. Löytyypä Koreasta ja merillä seilaavista laivoista Metoksen saunojakin.
Avant-kuormaajaa valmistetaan Suomen Ylöjärvellä. Pienen kokonsa, hydraulisen voimansiirron ja helpon ajettavuuden takia laitetta voisi kutsua traktorien Ferrariksi, vaikka se on vihreä. Avant on kehitetty ratkaisemaan asiakkaan tarpeet. Siihen on saatavissa lähes 200 lisälaitetta, joilla laite muuntuu niin maatilalle, kiinteistön lumenpuhdistukseen kuin golfpallojen keruuseen.

Lisälaiteoptiot tekevät Avantista monikäyttöisen, mutta lisäävät myös hintaa. Yleensä asiakas ihastuu ja on ”myyty”, jos hän ostaa laitteen omaan käyttöönsä, koska korkeampi hinta on perusteltu. Pienestä koosta on paljon hyötyä. Kone ei esimerkiksi uppoa nurmikkoon samalla tavalla kuin isompi traktori. Toisaalta asiakkaita on välillä vaikea vakuuttaa, että pieni kone tekee paljon enemmän kuin kooltaan kaksinkertainen kone. Tämä on tuttua elektroniikkateollisuudesta. Välillä tekninen laite paketoidaan isoihin peltikuoriin, että se on uskottavamman oloinen.
Lisälaitteita tekee myös toinen ylöjärveläinen yritys: Dynaset Oy. Se on erikoistunut hydrauliikalla toimiviin generaattoreihin, painepesureihin ja vastaaviin laitteisiin. Laitteet, jotka yleensä tarvitsevat sähköpistokkeen, toimivat Avantin tai kauhakuormaajan moottorin voimalla.
Liiketoimintastrategian tehtävänä on professori Michael Porterin mukaan päättää, miten yritys toimii uniikisti, mutta samalla päättää, mitä se ei tee. Ikea on luultavasti parhaimmin toteutettuja strategioita. Tylsästä huonekaluhallien kiertämisestä on tehty erilainen, nuorekas elämys. Yritys voi valinnoillaan erilaistua kilpailijoista ja menestyä.

Ari Virtanen
Soul, Etelä-Korea
ari.virtanen(at)redwheel.fiOnko raaka-ainebisneksessä järkeä?

perjantai 28. huhtikuu 2017 / Kommentit (0)

Kansainvälisessä kaupassa kiinnostavat hyvät raaka-aineet ja vahvat brändit.

Maailmankuulut tuotemerkit, kuten Finlandia-vodka ovat meille parasta liiketoimintaa, jos tuote valmistetaan Suomessa ja siinä käytetään suomalaisia maatalouden tuotteita raaka-aineina. Tuotteen arvosta jää silloin suurin osa lähtömaahan. Raaka-ainekaupassa maitotaloustuotteita, viljaa ja lihaa viedään sieltä, missä niitä tuotetaan yli oman tarpeen sinne, missä on eniten maksukykyisiä ihmisiä.
Perinteisesti Suomesta on viety elintarvikeraaka-aineita, jotka ovat olleet ylijäämää Suomessa. Joissakin muissa maissa, kuten Tanskassa tai Norjassa elintarviketuotantoa on rakennettu pitkään vientiteollisuudeksi. Kasvatetaan tehokkaasti viljaa, possuja ja kaloja, ja viedään ne toisella puolelle maailmaa tehokkaan logistisen ketjun avulla.
Toisaalta kuuluisia tuotemerkkejä, kuten Guinness-olut, Häagen Dazs -jäätelö tai Heinz-ketsuppi viedään kauaksi, koska ne tunnetaan, eikä markkinointiin tarvita paljoa panoksia. Suomalaisilla yrityksillä ei ole montaa vahvaa, maailmanlaajuista brändiä. Itse asiassa Suomen suurimmat elintarvikealan vientituotteet ovat useimmiten raaka-aineita.

KISS – Keep It Simple Stupid
Onko järkeä myydä pakastettua possua tai mustikkaa ulkomaille? Voisimmehan samalla vaivalla myydä nakkeja tai mustikkajäätelöä. Suomalaiselle elintarviketeollisuudelle jää toki paremmin katetta, kun nakin sisässä menee suomalaista vettä, jauhoja ja osaamista. Toisaalta suomalainen nakki on erilainen kuin kiinalainen tai amerikkalainen nakki. Jokainen maa haluaa tehdä omat nakkinsa, mutta jokaisessa maassa ei ole maukasta ja hyvää porsaanlihaa sen tekemiseen.
Ruotsi on kasvattanut menestyksekkäästi elintarviketeollisuuden vientiään 7,8 miljardiin euroon. Yksi vientibrändi, Absolut, on onnistunut siinä, missä moni muu ei. Toisaalta Ruotsista on kasvanut nopeasti yksi Euroopan suurimpia kalatuotteiden viejiä. Worldatlas.com-sivuston mukaan Ruotsin kalatuotteiden vienti (3,7 mrd $) on toiseksi suurinta Euroopassa Norjan (8,8 mrd $) jälkeen. Suuri osa kalasta tulee Ruotsiin Norjasta, jossa se jalostetaan vientikuntoon. Yksinkertaista ja suoraviivaista liiketoimintaa.

Vodka, hapankorppu, silli ja laku uranuurtajina
Alkoholijuomat ovat kuluttajatuotteita, joiden maailmankauppa on valtavaa. Suomalainen vodka, skotlantilainen viski, chileläinen viini ja belgialainen olut eivät tarvitse paljoa markkinointia. Hinta on kohtuullinen, ja tuotteet tunnetaan.
Yhdysvaltalaisesta hypermarketista voi yleensä löytää suomalaista vodkaa, hapankorppuja, silliä ja lakuja. Suomalaisen vodkan suurimmat vientimarkkinat ovat Puola, USA, Israel, Latvia ja Tšekki. Maailman suurimmalle alkoholimarkkinalle Kiinaan suomalaista vodkaa myydään vaatimattomalla sadalla tuhannella eurolla vuodessa. Armenian vienti on viisi kertaa suurempaa ja vienti Israeliin yli viisikymmentä kertaa suurempaa.
Absolut vodkasta kasvoi taitavan, uudentyyppisen markkinoinnin ansiosta muodikas juhlajuoma. Se on hyvä esimerkki siitä, miten perinteinen tuote uudistuu tuotteen imagon ansiosta, ei reseptinsä kautta. Toisaalta sen markkinointiin laitettiin myös paljon rahaa.

Verkostomainen toimintamalli ruokabisnekseenkin
Globaali, verkostomainen toimintamalli on jo käytössä muun muassa vaatteiden, puhelimien ja kaasugrillien valmistuksessa ja osittain joissakin elintarvikkeissakin. Yoplaitin jogurtit tehdään eri maissa kyseisen maan raaka-aineista, ja reseptiä sekä pakkaustakin usein paikallistetaan.
Tarinan mukaan Häagen Dazs yritti tehdä jäätelöä Uudessa-Seelannissa Aasian markkinoille, mutta sikäläinen maito ei ollut samanlaista kuin New Yorkin osavaltiossa. Lisäksi jäätelöä on tehty vuodesta 1992 lähtien ranskalaisessa pikkukaupungissa, joten vuonna 2016 yritys alkoi ilmoittaa joissain vientituotteissaan ”made in France”. Varsinkin Aasian markkinoilla Ranska on parempi brändi kuin New York.
Valion mustaleima-emmental tehdään Suomessa suomalaisesta maidosta. Se takaa saman laadun kaikkialla, mutta rajoittaa valmistuksen laajentamista moneen maahan ja tuotantomääriä. Suomalaisista valmistus- ja lisäaineista kasvisstanolin ja Lactobacillus GG -jauheen vientiin sisältyy huomattava määrä osaamista. Niissä viedään konsepti, brändit ja yhteistyö aivan uudelle tasolle. Benecol on myös oman alansa johtava brändi.
Aikaisempi suomalainen keksintö, ksylitoli, tunnetaan xylitol-nimellä ympäri maailman. Xylitol on kuitenkin kyseisen sokerialkoholin kauppanimi, eikä ollut silloisen valmistajan, Suomen Sokeri Oy:n omistama.

Powered by Finnish mustikka
Antosyaani on mustikan ja monen muun marjan ja hedelmän tumman värin taustalla. Mielenkiintoista on se, että mustikka ja varsinkin Lapin mustikka ovat parhaita antosyaanin lähteitä. Siksi mustikkaa myydään varsinkin Kiinaan. Siellä antosyaani eristetään ja myydään eteenpäin kapseleina.
Voisiko antosyaanin tuotteistaa ja suomalaisen mustikkajauheen myydä arvoisenaan lisäaineena? Se on erinomainen antosyaanin lähde, mutta myös hyvänmakuinen. Mustikkaa viedään Suomesta noin 30 miljoonan euron arvosta, joka on vielä kaukana Ruotsin 3 000 miljoonan euron kalanviennin arvosta.
High tech -osaamisen vastakohtana on veden myyminen kaukaisiin maihin vahvoilla tuotemerkeillä. Sekin on ollut joillekin yrityksille tuottoisaa liiketoimintaa. Suomessa on tutkitusti maailman puhtain vesi, jota varmasti riittäisi myyntiinkin.
Kaikkein tuottoisinta raaka-ainekauppaa olisi jätteiden jalostaminen ja myyminen. Jo nyt käytettyjä kaljatölkkejä ostetaan ja myydään pitkien matkojen takaa. Suomessa on erittäin kehittynyt menetelmä kompostoida elintarviketeollisuuden ja yhdyskunnan jätteistä multaa maatalouteen. Saisiko tästä tuotteen myytäväksi Kiinaan, jossa hyvästä maa-aineksesta on pulaa?

Ari Virtanen
Soul, Etelä-Korea
ari.virtanen(at)redwheel.fi
**********************
Tuplataan elintarvikevienti viemällä puolivalmisteita

Suomen elintarvikevienti väheni viime vuonna 1 460 miljoonaan euroon edellisen vuoden 1 475 miljoonasta eurosta. Venäjän kaupan ongelmat vaikuttavat suuresti. Ne ovat pienentäneet suomalaisten yritysten mahdollisuuksia ja kiinnostusta viedä tuotteita Venäjälle.
Suomen suurimmat vientielintarvikkeet ovat alkoholijuomat, voi, maitojauhe, muut maitotaloustuotteet, sianliha, suklaa, kaura, juusto, vehnä ja tuore kala. Tuoreen kalan vienti oli ainoita valopilkkuja viime vuoden suurimpien vientituotteiden listalla. Sen myynti kasvoi viime vuonna 33 miljoonaan euroon edellisen vuoden 19 miljoonasta. Muiden suurimpien tuotteiden vienti pysyi samalla tasolla tai laski vuoden 2015 tasosta. Alkoholijuomien vienti pysyi hyvässä 139 miljoonan euron tasossa. Suklaa on kymmenen suurimman listalla alkoholin ohella toinen kuluttajatuote.
Top 10 -vientituotteiden ulkopuolella marjapakasteiden vienti putosi 26:sta 22 miljoonaan euroon, ja maltaan vienti pysyi 16 miljoonan euron tasolla.
Muiden kuin kymmenen suurimman tuotteen vienti oli hienoisessa nousussa: 602 miljoonaa euroa vuonna 2015 ja 620 miljoonaa euroa vuonna 2016. Suurin suklaatuote moneen maahan on maitosuklaarouhe (chocolate crumb), jota käytetään keksien suklaakuorruttamiseen. Sinänsä loistava puolivalmiste: tuomme kaakaota ja yhdistämme sen suomalaiseen maitoon ja viemme. Suurimmat vientituotteet säilyvät suhteellisen hyvin. Niille on kysyntää, koska ne sopivat raaka-aineeksi monelle muulle tuotteelle.
Raaka-aineiden ja puolivalmisteiden vienti hallitsee kauppaa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Esimerkiksi Norja ei käytännössä panosta muuhun kuin kala- ja raputuotteiden vientiin. Tuoreen kalan vienti Norjasta on huomattavaa jopa suomalaiselle Finnairille, jonka koneiden ruumassa kalaa matkaa Aasian suurkaupunkeihin.KE 5/2016, Maailma mausteilla: Yritys kasvuun, navigaattorit kiinni

perjantai 28. lokakuu 2016 / Kommentit (0)

Navigaattori tai ”gepsi” on systeemi, joka suunnistaa satelliittien avulla paikasta A paikkaan B. Hyödyllinen kapistus. Oikeastaan täytyy ihmetellä, miten kuljettajat yleensä löysivät perille autoilun ensimmäisen sadan vuoden aikana, jolloin laitetta ei ollut.
Osa meistä kuuluu tosin kategoriaan ”En tarvitse neuvoja reitin valintaan”. Navigaattori erehtyi kerran hidastelemaan uuden reitin laskennassa sen verran, että sijoitin sen takakonttiin varapyörän päälle. Olen noudattanut kaverini ohjetta ”eksymällä näet enemmän”. Jos on ylimääräistä aikaa, suosittelen aina välillä eksymään ja haistamaan jotain uutta. Kirjailija ja toimittaja Rudyard Kilpingin sanoin The first condition of understanding a foreign country is to smell it.
Välillä tuntuu, että myös yritysten ohjaamisessa on navigaattori päällä. Ohjausta tehdään keskittymättä siihen. Mennään samoilla asetuksilla kuin ennenkin ja yritetään ratkaista ongelmat pienillä korjauksilla, vaikka tarvittaisiin isoja muutoksia. Budjetointi hoidetaan viime vuoden pohjilla sen isommin keskittymättä siihen, mikä on strategia. Vientiä tehdään sinne, missä on resursseja tai mihin se sujuu omalla painollaan.

Venäjän kaupan romahduksessa on aika paljon samaa kuin Neuvostoliiton hajotessa. Suomesta ostettiin suuria määriä elintarvikkeita ilman, että myyntiin ja markkinointiin olisi tarvinnut paljoa panostaa. Kun kaikki on myyty ensi vuodeksi, ei tarvitse etsiä uusia markkinoita. Tämän vuoden budjetti on laiha päivitys viime vuoden budjettiin.
Nokian matkapuhelimen myynnin romahdus maailman johtajuudesta on sekin koettu kautta teollisuushistorian. Harvardin yliopiston professori Clayton Christenssen on ehkä tunnetuin alan tutkija. Hänen keksimänsä käsite disruptive innovation selittää hyvin, kuinka oman alansa markkinajohtaja suhtautuu aluksi pieneen tai kaukaiseen kilpailijan innovaatioon väheksyen. Isotkin yritykset voivat suhteellisen nopeasti kadota, jolleivät ne tiedä, mitä kilpailijat tekevät ja tarvittaessa uudistu nopeasti. Mediakeisari Rupert Murdochin mukaan the world is changing very fast. Big will not beat small anymore. It will be the fast beating the slow.
Transistoriradion ja walkmanin keksijä Sony on enää haamu entisestä. Ihmiset Sonylla eivät ole kyenneet enää keksimään uusia, suuria innovaatioita.

Suomalaisissa yrityksissä ideoidaan paljonkin. Ongelma on ehkä enemmänkin siinä, ettei hyviä ideoita kaupallisteta tuotteiksi asti. Ne jäävät pöytälaatikoihin odottamaan. Usein kuulee ulkomaalaisten kehuvan suomalaisia elintarvikkeita. Aktiivisimmat tulevatkin itse ostamaan esimerkiksi sieniä ja marjoja Italiaan tai Japaniin. Lähinnä Suomesta viedäänkin raaka-aineita tai puolivalmisteita.
Ruotsalaiset elintarvikeyritykset yleensä tutkivat markkinaa ja muokkaavat muun muassa tuotteen pakkauskoon sinne sopivaksi. Monet menestyneet tuotteet on räätälöity asiakkaalle. Disneyn uusimmassa puistossakin Shanghaissa lauletaan Leijonakuningas asiakkaan kielellä. Suomalainen sanonta sen sanoo parhaiten: Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Haastavina aikoina yrityksellä on tarvetta lisätä voittoja. Siihen on kaksi tapaa: säästää kuluissa tai lisätä myyntiä. Kulujen säästö on helppoa: irtisanotaan, myydään omaisuutta eikä investoida. Saaduilla säästöillä voidaan korottaa osinkoja ja näyttää menestystä.
Myynnin lisääminen on selvästi työläämpää puuhaa. Ensin pitää investoida eli palkata myyntiin ihmisiä. Myyntiä ei voi juurikaan lisätä Suomessa, kun markkinat on jo jaettu ja ihmiset säästävät. On melkeinpä pakko myydä ulkomaille.
Monessa isossakin suomalaisyrityksessä on resurssoitu koko kotimarkkinan eli EU:n ulkopuoliseen myyntiin vain 1‒4 ihmistä, kun menestyneellä kilpailijalla on useampi myyjä per vientimaa. Suomalainen yritys valitsee voiton kasvattamiseksi useimmin kulujen pienentämisen.

Suomessa ei ole investoitu useampaan vuoteen uuteen kasvuun, eikä muun maailman imu muutu suuriksi voitoiksi. Onneksi on myös kasvuun panostavia poikkeuksia viitoittamassa tietä. Jotkut pk-menestyjät ovat valinneet huolella parikymmentä vientimaata, joita palvellaan hyvin. Niissä on edustaja, tekninen tuki ja vankka pääkonttorin tuki.
Jotkut toiset taas vievät tuotteitaan Suomesta yli 100 maahan maailmassa. Myyntiosastolla puhutaan sujuvasti yli kymmentä kieltä. Työvuorot on ajoitettu niin, että ollaan töissä ostajien ollessa hereillä toisella puolella maailmaa. Valitettavan harvassa suomalaisessa yrityksessä puhutaan maailman valtakieliä, kiinaa, japania tai portugalia, vaikka vientihaluja olisikin.
Erään Amerikan suomalaisen ”Artun” setä joutui sotaan Tyynelle valtamerelle japanilaisia vastaan. Hän tarttui tilaisuuteen ja teki omaisuuden rakentamalla telttasaunat eri saarille ja vuokraamalla niitä. Sauna oli sotilaille paras tapa päästä eroon loisista. Suomalaisille ratkaisuille on kysyntää, mutta vain harva tulee niitä täältä hakemaan.

Ari Virtanen
General Manager CEO
Redwheel Ltd
ari.virtanen(at)redwheel.fiKE 5/2015, Maailma mausteilla: Palvelua ja kokonaisuuksia kaukomaille

torstai 14. tammikuu 2016 / Kommentit (0)

Suomen menestyneimmät vientiyritykset ovat enemmän palveluyrityksiä kuin tavaranviejiä. Sellaiset lippulaivayritykset kuin Kone, Konecranes, Wärtsilä, Metso ja Cargotec saavat suurimman osan tuloistaan myymällä palveluja.

Ennen vanhaan asentaja ja huoltomies tekivät ainoastaan sen, mitä nimike kertoo: asensivat ja huolsivat. Nykyajan asennusmies on monialainen ammattilainen, myyntitaidot omaava insinööri, joka huoltaa kilpailijoiden koneet ja myy uudet laitteet nähdessään tehdassalissa uusimisen tarvetta.

Suomen palveluvienti ei ole vielä kasvun moottori, eli parannettavaa on. Vaikka digitaalista sisältöä on kiitettävästi myyty bitteinä toiselle puolelle maapalloa, suurin osa palveluviennistämme liittyy edelleen teollisuuspalveluihin. Ohjelmistojenkin vienti tarvitsee markkinointirahaa. Pelitalot kuten Supercell ja King käyttävätkin satoja miljoonia dollareita markkinointiin. Teollisuuspalveluita taas ei voi aloittaa tyhjästä, vaan vienti vaatii paikallisen toiminnan perustamista ja investointia.

Tanskalainen ISS on erikoistunut palvelemaan yrityksiä aloilla, jotka eivät ole yrityksen ydinliiketoimintaa. Puolet (51 %) palveluista on siivousta, minkä lisäksi heillä on omat erikoissiivouspalvelut haastaviin kohteisiin, kuten ydinvoimaloihin, sairaaloihin ja elintarviketeollisuuteen. Yrityksen yli 500 000 työntekijästä yli puolet työskentelee kehittyvillä markkinoilla, jotka tuovat jo neljänneksen liikevaihdosta.

Aikoinaan suomalaiset toimittivat meijeriprosesseja kuten juustonvalmistuslinjoja kaukaisiin maihin aina Uruguayta ja Uutta-Seelantia myöten ja kaukolämpöverkon Koreaan sekä uudistivat Hanoin vesihuollon. Suomalaiset ovat kehittäneet viime aikoinakin innovatiivisia elintarviketeollisuuden prosesseja, mutta kokonaisten laitosten myyminen on ollut vähäistä. VTT:n keksimä oluthiivan immobilisointi ja Valion laktoositon maito ovat hyviä esimerkkejä suomalaisista prosessiosaamisesta.

Monissa tapauksissa ulkomainen asiakas haluaa ratkaisun ongelmaan. Paras ratkaisu on usein avaimet käteen: kokonaisen laitoksen toimitus, käyttöönotto ja operointi. Toimittajan kumppanina toimii usein systeemi-integraattori, jonka osaamista on valita toimivat komponentit kokonaisuuteen. Toimittaja hankkii laitteet pakettiin ja paikallisesti, mitä voi, sekä auttaa rahoituksessa.

Nopean kasvun vuodet Euroopassa ovat historiaa. Vientimarkkinoita kannattaakin etsiä lähinnä nopeasti kasvavilta markkinoilta erityisesti Aasiasta, kuten Mongoliasta, Kazakstanista, Vietnamista ja Myanmarista. Elintarviketuotantoa voitaisiin tehdä muuallakin kuin Suomessa. Monissa Etelä-Amerikan maissa on runsas hedelmien-, vihannesten- ja kalantuotanto, mutta elintarvikkeita prosessoiva teollisuus puuttuu lähes kokonaan. Esimerkiksi Peruun tuodaan tuoremehut lähes kokonaan Brasiliasta, vaikka maa tuottaa runsaasti hedelmiä, usein liikaakin.

Paperinvalmistus ja siihen liittyvät palvelut siirtyivät nopeasti Kiinaan lähelle kasvavia markkinoita. Ehkä elintarvikevalmistustakin voisi tehdä lähellä asiakasta liittämällä siihen laatusertifioidut palvelut ja tuomalla osaamisen ja raaka-aineet puhtaasta, innovatiivisesta Suomesta.

Suomalainen yritys aloittaa kaukomailla usein minimoiden riskit ja ilman mitään investointia. Esimerkiksi ruotsalaisten yritysten kansainvälisen menestyksen taustalla on usein asioiden selvittäminen kohdemarkkinoilla ennen sinne menoa ja investointi omaan henkilöstöön ja tiloihin etabloitumisvaiheessa. Suomalaiset kuluttajatuotteet myydään Aasiassa usein online -kanavan kautta, raaka-aineet suoramyyntinä ja prosessikoneet paikallisen agentin avustuksella. Suomen pääkonttorin osallistuminen myynnin suunnitteluun ja markkinointiin on usein olemattomia.

Jo edesmennyt liiketoimintaguru Peter Drucker sanoi kerran: Yrityksen johto, joka ei ota liiketoimintariskejä, tekee yleensä kaksi suurta virhettä vuodessa. Yritysjohto, joka taas ottaa riskejä, tekee myös kaksi isoa virhettä vuodessa. Lindström on loistava esimerkki siitä, että välillä pitää ja kannattaa ottaa riskejä kansainvälistymisessä.

Ari Virtanen

**********************************
Lindströmin kiinalaisessa pesulassa palveluvientiä teollisuudelle

Kiinalaiset maahanmuuttajat perustivat pesuloita San Fransiscoon ja moniin muihin kaupunkeihin yli 100 vuotta sitten ja loivat alan standardin. He tuskin uskovat, että suomalainen yritys on löytänyt markkinan Kiinan vaatehuollosta.

Lindström vuokraa, pesee ja huoltaa työvaatteita jo 23 maassa Suomen ulkopuolella, ja tarjoaa vaatteita ja niiden huoltoa myös puhdastiloihin. Tyypillisiä asiakkaita ovat elintarvike-, lääke- ja elektroniikkateollisuuden yritykset sekä raskasteollisuus ja konepajat. Asiakaslista on pitkä ja vakuuttava varsinkin Kiinassa ja Intiassa. Näissä maissa Lindström huoltaa työvaatteita monelle, globaalille elintarvikeyritykselle. Esimerkiksi Intiassa Lindström palvelee 200 elintarviketeollisuuden asiakasta.

Lindströmin myyntijohtaja Tuomas Komi on ollut laajentamassa yrityksen toimintaa Intian ja Kiinan lisäksi moneen muuhunkin maahan. Yrityksen menestyksen salaisuus on Komin mukaan konseptoitu moduulipesulamalli, joka sisältää paitsi itse pesulan myös liiketoimintamallit, sertifioidut työmenetelmät sekä analyyseilla varmennetun pesutuloksen. Konsepti ohjaa myös henkilöstön perehdytystä sekä takaa jatkuvan palvelun.

Lindström omaa harvinaislaatuista rohkeutta tehdä investointeja kaukaisiin maihin. Pienten alkuinvestointien ja valmiin, siirreltävän pesulamoduulin avulla toiminta voidaan käynnistää uudella markkinalla hyvinkin ketterästi. Konseptoitu palvelu mahdollistaa myös nopeat lisäinvestoinnit esimerkiksi laitteisiin, asiakastarpeiden muuttuessa tai kasvaessa.
Lindström työllistää Euroopassa ja Aasiassa kaikkiaan yli 3 000 ihmistä, jotka pitävät yli miljoonan työntekijän vaatteet puhtaana. Intiassa Lindström palvelee asiakkaitaan jo kymmeneltä paikkakunnalta, ja yritys kasvaa reipasta 40−50 prosentin vuosivauhtia niin Intiassa kuin Kiinassakin.

− Mitä puhtaampaa, sertifioitua jälkeä tarvitaan esimerkiksi lääketehtaan puhdastiloissa, meijerissä tai autotehtaan maalaamossa, sitä vahvemmilla ovat Lindströmin ratkaisut, Tuomas Komi kertoo.

Lindström on loistoesimerkki palvelutoimittajasta, jonka myytävä tuote on palvelu ja jossa vuokravaatteet sekä prosessilaitteet ovat osa kokonaisuutta. Olennaista menestyksessä on rohkeus tehdä nopeita investointipäätöksiä osana markkinoille etabloitumista.KE 3/2015 Maailma mausteilla: Suomalaista lihaa Kaukoitään ja vieläkin kauemmaksi

perjantai 12. kesäkuu 2015 / Kommentit (1)

Aasiassa syödään yhä enemmän lihaa. Kulutustottumukset muuttuvat samalla, kun kanssakäyminen muiden Aasian ulkopuolisten maiden kanssa lisääntyy, tulotaso kasvaa ja amerikkalaiset ravintolaketjut ilmestyvät katukuvaan.

Liha kuuluu perinteisesti monen Aasian maan ruokavalioon. Itä-Aasiaan kuuluvassa Mongoliassa ei juuri vihanneksia pöydässä olekaan, kun taas eteläisempään Aasiaan kuuluvassa Intiassa syödään lähinnä vain kasvisruokaa. Kulutustottumukset muuttuvat nopeimmin itäisessä Aasiassa.

Itä-Aasia, tai ennen vanhaan Kaukoitä, on Kiinasta Japaniin ulottuva alue, joka on maailman talouden dynamo. Suurimmat alueen taloudet − Kiina, Japani ja Etelä-Korea − tuovat koko ajan yhä enemmän lihaa ja lihatuotteita muualta maailmasta. Pääasiassa tämä johtuu kasvavasta tulotasosta. Alueen maat ovat osittain samanlaisia, mutta ruokakulttuuriltaan myös erilaisia. Tämä heijastuu myös lihan kulutukseen.

Korean niemimaa on kuulunut niin Kiinaan kuin Japaniinkin. Ruokakulttuurissa on paljon vaikutteita molemmista, mutta varsinkin lihansyönnissä ollaan aika omalla polulla. Japanissa fiilistellään erilaisilla herkillä aromeilla ja pienillä annoksilla, kun Koreassa lihaa tilataan ravintolan pöytään kilo tai pari.

Koreassa tarjoillaan lihan ohessa paljon pieniä lisukkeita, mutta Kiinassa taas päivällisellä nautitaan selkeästi kahdeksan alkupalaa ja kahdeksan pääruokaa. Eteläkorealaiseen päivälliseen kuuluu runsas alkoholinkäyttö myös arki-iltoina.

Suomalaisilla lihataloilla on lupa viedä possua Japaniin ja Koreaan, mutta ei esimerkiksi Kiinaan. Ainoastaan kahdeksalla EU-maalla on sopimus porsaanlihasta Etelä-Korean kanssa. Lupaneuvottelut ovat maiden välisiä, pitkäaikaisia neuvotteluja, joihin sisältyy usein muun muassa tarkastukset teurastamoilla. Neuvottelut hoitaa Suomen puolesta Evira, ja ne kestävät tyypillisesti useita vuosia.

Kyse on elintarviketurvallisuudesta, mutta usein myös kauppapolitiikasta. Lehtitietojen mukaan possunlihan vientilupa Kiinaan olisi saavutettavissa lähiaikoina. Siipikarjan lihan vientilupaneuvottelut Etelä-Korean kanssa ovat olleet käynnissä jo yli seitsemän vuotta.
Suomen kannattaisi panostaa resursseja hyvissä ajoin kaupankäynnin aloittamisen mahdollistaviin lupaprosesseihin. EU ajaa yhteisiä sopimuksia. Koska tautitilanne eri EU-maissa on hyvin erilainen, Suomen etu saattaa olla neuvotella omat sopimukset; suomalainen possunliha on maailman puhtaimpia.

Suomen lihanvienti Uuteen-Seelantiin johtuu kohdemaan tiukasta eläintautipolitiikasta. Jalostamattoman lihan tuonti sinne on sallittu ainoastaan Suomesta, Ruotsista ja Australiasta. USA ja EU kuitenkin vastustavat tällaisia kaupan esteitä. Vuoden 2013 lopussa Uuden-Seelannin korkein oikeus tuomitsikin perusteet tuontikiellolle riittämättömiksi ja avasi näin ovet myös muille maille. Ainakaan toistaiseksi tämä ei onneksi näy notkahduksena suomalaisen lihan viennissä Uuteen-Seelantiin.

Australialla on edelleen tiukka politiikka pakastetun lihan tuonnissa. Tanska, Kanada ja USA ovat suurimmat lihajalosteiden, kuten pekonin ja salamin, viejät Australiaan. Suomalaisten lihatalojen kannattaisi panostaa entistä enemmän Australian markkinoille johdonmukaisella markkinointistrategialla. Tämä voisi lisätä sekä pakastetun lihan että jalostetumpienkin lihatuotteiden vientiä. Suomen lihan vienti Australiaan on ollut hyvin vaatimatonta, mutta vuonna 2014 vienti on kuitenkin herännyt.

Lihajalosteiden vienti edellyttää tuotekehitystä Suomen päässä, jos haluamme viedä muuta kuin raaka-aineita. Suomen vienti Japaniin on lähinnä puuta ja paperia, kun taas Koreaan ja Kiinaan koneita ja laitteita. Elintarvikkeissa Suomen vienti koostuu huomattavassa määrin raaka-aineista ja puolivalmisteista.

Kuluttajatuotteiden markkinoinnissa on tärkeä huomata, että Itä-Aasiassa yhteisön mieltymykset ajavat aina yksilön edelle. Kun joku tuote on suosittu kiitos TV-ohjelman, niin kaikki pitävät siitä. Tämä pätee myös päinvastoin. Koreassa pestään hampaita ruoan jälkeen useasti päivässä. Kukaan ei kuitenkaan käytä sähköhammasharjaa, koska sen uskotaan olevan huonoksi hampaille.

Itä-Aasiassa ei ole totuttu runsaaseen suolan käyttöön ja monet suomalaiset lihatuotteet ovat sellaisenaan liian suolaisia Aasian vientiin. Mausteita käytetään hillitysti varsinkin Japanissa ja Kiinan Itäisessä puoliskossa. Korean köyhä historia maistuu vielä monien ruokien runsaana chilin, valkosipulin ja myös MSGn käyttönä.

Taudittomuus on suomalaisen possunlihan suurin etu, asia jota ei ole juurikaan käytetty markkinoinnissa. Suomen puhtaan ja terveellisen ruuan maineella myydään Etelä-Koreassa ksylitolipurukumin lisäksi suklaakeksejä, jossa suklaa on Suomesta sekä paikallista alkoholijuomaa Sojua, jossa makeuttamiseen käytetty fruktoosi on Suomesta. Ravintoloissa mainitaan, onko liha Koreasta tai esimerkiksi vielä tarkemmin tietystä maan provinssista. ”Possua Suomesta” -tuotemerkin käyttö ei olisi ainakaan haitaksi.

Amerikkalaisella lihalla on huono maine Etelä-Koreassa. Tuontilupa amerikkalaiselle naudanlihalle johti jopa mellakoihin Soulin kaduilla. Lihaan liittyykin paljon tunnetta, jota ”Possua Suomesta” -markkinointi voisi käyttää positiivisesti hyödyksi. Tavoitteena voisi olla vuosittaisten vientimäärien vakiinnuttaminen ja viennin monipuolistaminen jalostetummille tuotteille. Tämä taas voisi korvata Venäjän viennin menetyksiä.

Suomi vie Kiinaan lähinnä maitojauhetta ja mustikkaa, Japaniin taas menee possua ja suklaata. Etelä-Koreaan Suomi vie lihaa, lähinnä possun sisäelimiä 1,4 miljoonaa kiloa (1,8 miljoonan euron arvosta) vuodessa sekä pakastettua possua, lähinnä possun kylkeä 2,2 miljoonaa kiloa (6,5 miljoonan euron arvosta).

Ari VirtanenKE 1/2015, Maailma mausteilla: Kulttuurierot ratkaisevat

torstai 19. maaliskuu 2015 / Kommentit (0)

Ihmisten arvot ja asenteet tulee huomioida elintarvikkeiden markkinoinnissa.

Eri kulttuureissa asenteet ja arvot ovat erilaisia. Samalla suhtautuminen ruokaan ja ruokailuun on hyvinkin erilaista. Suomessa ollaan suorituskeskeisiä, Välimeren maissa hyvin ihmissuhdekeskeisiä ja Etelä-Koreassa taas erittäin ryhmäkeskeisiä. Myös ruokailulla on erilaisissa kulttuureissa täysin erilainen merkitys.

Ruuan valintakin kaupan hyllyltä on erilaista. Yhdessä maassa etsitään lähinnä terveellisyyttä ja toisessa ruoka on väline yhdessäoloon. Ruokien markkinoinninkin pitäisi olla erilaista. Kulttuuritutkimus voi antaa osviittaa, mitä, missä, milloin ja kenelle tuotetta kannattaa myydä.

Geert Hofstede on alankomaalainen (s. 1928) kulttuurien ja organisaatiokulttuurien tutkija, joka työskennellessään IBM:llä alkoi kyselytutkimuksella koota tietoa eri maista. Hän kuvaa eri valtioita kuuden eri dimension avulla.

Hofsteden dimensioiden lisäksi muitakin tutkimuksia kulttuurien vaikutuksesta liiketoimintaan on tehty. Harvardissa selvitettiin korrelaatiotutkimuksella suurten yritysten liiketoiminnan kannattavuutta eri maissa. Jos liiketoiminta oli erityisen kannattavaa yhdessä maassa, se ei yleensä ollut sitä naapurimaassa.

Liiketoiminnan kannattavuus USA:ssa korreloi hyvin Chilen, Suomen ja Korean kanssa. Joidenkin maiden välillä oli jopa negatiivinen korrelaatio kannattavuudessa. Mitä paremmin bisnes luisti Koreassa, sitä huonommin se sujui Argentiinassa. Vaikka Chilessä ja Kolumbiassa on yhteinen kielikin, liiketoiminnan voitollisuus korreloi negatiivisesti näiden kahden maan välillä.

Ruoka useiden sosiaalisten tilanteiden keskipisteessä on osa kulttuuria. Ruokaa voi käyttää apuna kulttuurierojen kaventamiseen. Hyvin toimiva liiketoiminta taas perustuu usein ystävyyteen. Yritysten kannattaisikin palkata vientityöhön ihmisiä, jotka ovat taitavia sopeutumaan vieraisiin kulttuureihin, mutta voisivat huolehtia yrityksen arvoista kaukaisissa maissa. Ruoka, kuten muutkin tuotteet vaativat sopeuttamista paikalliseen makuun. Hyvä paikalliseen makuun fuusioitu ruoka on mitä parhain apu yhdistämään ihmiset eri kulttuureista.

Ari Virtanen
johtaja
Finpro ry, Etelä-Korea

Lähteet:
Hofstede, G., Hofstede, G.J. & Minko, M. 2010 3rd. ed. Cultures and organizations.
Khanna, T. 2014. Contextual Intelligence. Harvard Bus. Rev. Sep: 58−68.
********************
Hofsteden käyttämät indeksit valtioiden kuvaamiseen. Asteikko 0−100.

Valtaetäisyys kuvaa, kuinka ihmiset hyväksyvät hierarkian ja eriarvoisuuden yrityksessä tai esimerkiksi perheessä. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa luku on hyvin pieni. Suomessa (33) ihmiset kyseenalaistavat epätasa-arvoisuuden, ja kaikilla tulee olla mahdollisuus menestyä yhteiskunnassa. Markkinointi pitää suunnata suurelle joukolle tavallisia ihmisiä, koska päätökset tehdään yhdessä.

Itävallan valtaetäisyys on vain 11. Esimerkiksi Meksikossa valtaetäisyys on suuri (80) ja päätökset tekee yrityksen tai perheen johto. Markkinoinnin pitää vakuuttaa perheen pää siitä, että tuote hyödyttää perhettä. Malesiassa (100) yksinvaltias vetäjä aivan varmasti valitsee, missä ravintolassa tänään syödään.

Individualismi (vastakohta kollektivismi) kuvaa ihmisten ajattelutapaa ”minä vai me”. Suomessa (63) ihmisten odotetaan pitävän huolta vain itsestään tai ydinperheestään. Yhdysvalloissa (91) on runsas elintarvikevalikoima ja yksilöt haluavat ruualta erilaisia asioita McDonaldsista luomusupermarketteihin.

Etelä-Koreassa (18) on hyvin tavallista, että työpäivän jälkeen tiimi syö yhdessä päivällisen. Perussa (16) ruokailu yhdessä perheen kanssa on erityisen tärkeää. Italia (76) on individualistinen maa, mutta ero pohjoisen ja etelän välillä on suuri. Etelässä ruualla ja sen nauttimisella on suuri merkitys. Eläminen on hyvinkin kollektiivista verrattuna Pohjois-Italiaan.

Maskuliinisissa maissa kuten Japani (95), Italia (70) ja Meksiko (69) sukupuolirooleilla on selvä ero. Feminiiniset maat ovat sukupuolineutraaleja. Niissä markkinointi ei huomioi sukupuolta. Tällaisia maita ovat erityisesti Pohjoismaat, esimerkiksi Suomi (26). Aasiassa Thaimaa (34) ja Etelä-Amerikassa Chile (28) poikkeavat feminiinisyydellään muista alueen maista.

Vaikka Japani ja Korea ovat naapureina hyvin samankaltaisia, Korea on feminiininen maa (39). Feminiinisyys korostaa huolenpitoa muista ihmisistä ja näkyy myös keittiössä. Maskuliinisessa Japanissa (95) nainen hoitaa perheessä keittiön ja kodin. Italiassa kuten monessa muussakin maassa arvot muuttuvat ajan myötä maskuliinisuudesta kohti sukupuoliroolien tasa-arvoistumista. Maskuliinisuus korostaa kilpailua ja halua olla paras.

Epävarmuuden välttäminen on tärkeä dimensio uusien asioiden kokeilemiselle. Esimerkiksi Ruotsissa (29) kokeillaan helposti uusia ruokia. Suomessakin (59) pizzojen lisäksi kokeillaan jo korealaista kimchia tai syödään hihnalta sushia. Suomessa kuten monessa muussakin maassa sukupolvien välinen ero on kuitenkin suuri. Vanhemmissa ikäryhmissä ei uuden kokeileminen ole tapana.

Kuvaavaa on, ettei Suomessa ole juurikaan meksikolaisia ravintoloita, vaan ruuan pitää olla amerikkalaistettua meksikolaista niin kutsuttua TexMex-ruokaa. Japani (92), Korea (85), Peru (87) ja Meksiko (82) saattavat kokeilla etnisiä ruokia, mutta lähinnä syödään oman maan tyylin mukaan.

Pitkän tähtäimen orientaatio kuvaa sitä, kuinka suuri merkitys perinteillä on ja kuinka henkilökohtainen hyöty nähdään. Joissain aasialaisissa kulttuureissa yritykset tähtäävät pitkäaikaiseen hyötyyn, eikä hyödyn odoteta olevan lyhyen ajan osakekursseissa. Korea (100) ja Japani (88) ovat tuttuja suuryrityksistään ja ihmisten venymisestä vaikeina aikoina. Suomi (38) on lähempänä keskikastia, mutta paino on siirtymässä kvartaalitalouteen.

USA (26), Meksiko (24) ja Argentiina (20) haluavat hyödyn nopeasti. Markkinoinnissa näissä maissa kannattaa painottaa lyhyen aikavälin etuja, kun taas Koreassa kannattaa korostaa perinteitä ja pitkän aikavälin etuja.

Itsensä hemmottelu on kuudes dimensio. Meksikossa (97) arvostetaan vapaa-aikaa ja ollaan valmiita laittamaan rahaa itseensä ja elämästä nauttimiseen helpommin kuin vaikka Suomessa (57) tai Perussa (46). Korealaiset (29) ja italialaiset (30) eivät tee samassa määrin impulsiivisia ostoksia, vaan sosiaaliset normit sitovat enemmän.

Markkinoinnilla USA:ssa (68) vedotaan usein seksikkyyteen, kun taas Koreassa voi painottaa sosiaalista arvoa, esimerkiksi miten tuote sopii sosiaaliseen järjestykseen. Vapaa-ajalla ei ole samanlaista merkitystä, koska elämä Koreassa painottuu erilaisiin ryhmiin niin töissä kuin vapaa-aikana. Sosiaalinen status ohittaa muut arvot.Kymmenen parasta tapaa tuplata yrityksesi elintarvikevienti

torstai 11. joulukuu 2014 / Kommentit (0)

Ruoka on usein enemmän tunneasia kuin hinta-, terveys- tai ulkonäkökysymys.

Teollisuusmaissa ruokaan kuluu pieni osa käytettävissä olevista varoista. Matkustamisen helppous, tuotteeseen liittyvät palvelut ja sosiaalinen media haastavat perinteisen ”marketing Mix” 4P:n teorian: Product, Price, Place ja Promotion. Tuotteen pitää vedota positiivisiin tunteisiin. Jos yllätysmunassa olisi ikävä yllätys tai ruoka pilaantunut, tuotteen tarina olisi varmasti lopussa. Amerikkalaisen mainoksen söpö lapsi tai koira ei ole sattumaa. Söpö lapsi tai koiranpentu myy perheen äidille melkein mitä vaan.

1. Elintarvikemessut eivät aina ole se paras tapa tuoda oman yrityksesi elintarvikkeet suuren, globaalin kansan tietoisuuteen.

SIAL Paris tuo yhteen 6 300 näytteilleasettajaa sekä 150 000 vierailijaa Ranskasta ja 105 muusta maasta. Näin suurilla messuilla yhden yrityksen voi olla vaikeaa tuottaa VAU-elämys ja erottua porukasta.

Mielipidevaikuttajat ovat hyviä ”mannekiineja” esittelemään uutuuksia elintarvikeseminaareissa. Tuotesijoittelu suosittuun draamasarjaan saattaa olla hyvä joillakin markkinoilla. Ravintolapäälliköille suunnatut skandinaaviruokaviikot voivat tuoda ruuat helposti HoReCa-ketjuun. Aina on tärkeää osata erottua edukseen.

2. Power bloggersit kertovat nykyiset trendit. Aasiassa bloggaajat saavat palkkaa ja ovat linkittäneet tuotteet ja palvelut suoraan sivuille, josta kyseisen tuotteen voi ostaa. Facebook-markkinointi Kiinassa ei ole hyvä ajatus. Koreassa hakuportaali Naver on paljon suositumpi kuin Google. Lähtökohtaisesti massamarkkinointi televisiossa ja tienvarsimainoksilla on niin kallista, että siihen pystyvät ainoastaan paikalliset suuryritykset.

Suomalaisten kannattaa panostaa omiin vahvuuksiinsa: mobiili- ja internet-markkinointiin. Hyviä kokemuksia on saatu myös mielipidevaikuttajista ja tuotesijoittelusta. Kannattaa kurkata netistä uusimmat sissimarkkinoinnin (Guerrilla Marketing) tekniikat, jotka ovat halpoja, mutta epätavallisia.

3. Oikean markkinan valinta on äärimmäisen tärkeä, mutta harvoin tehty valinta. Taloudeltaan maailman suurimmat kaupungit ovat Tokio, New York, Los Angeles, Soul ja Lontoo. Onko joku näistä se oikea, vai kenties joku muu Suomen väkilukua suurempi kaupunki? Niitä on maailmassa viisikymmentä.

Kymmenestä väkirikkaimmasta suurkaupungista kahdeksan on Aasiassa ja kaksi latinalaisessa Amerikassa. Kaikissa näissä asuu yli 20 miljoonaa kuluttajaa. Kiinan tai Intian sijaan on varmasti hyödyllistä tehdä tarkempi valinta, esimerkiksi Pohjois-Kiinan miljoonakaupunkien vaurastuvan keskiluokan nuoret 25−35-vuotiaat perheenäidit.

4. Uusilla markkinoilla tarvitaan aina partneri: Joku sellainen, jolle tämä uusi liiketoiminta on tärkeää. Pienimmillään se voi olla yksi henkilö tai parhaimmillaan kumppani, jolla on jo markkinakanava rakennettuna, mutta uusi tuote silti merkittävä. Partneriverkoston hallinnassa suomalaiset eivät aina ole hyviä. Partneri tarvitsee tukea, ohjausta ja motivointia kuten omatkin työntekijät.

5. Yhdessä markkinoille meno kannattaa. Siihen saa taloudellista tukea, ja yhdessä on helpompi vastata mittakaavan asettamiin haasteisiin. Suurkaupungissa halutaan usein koko ”ratkaisupaketti” yksittäisen tuotteen sijaan.

Pieni yritys voi mennä isomman kyydissä, ehkä jopa samalla tuotemerkillä. Joissakin tapauksissa pk-yritykset voivat mennä yhteisellä tuotemerkillä. Esimerkiksi Canada Wood yhdistää menestyksellä kaikki kanadalaiset puutoimittajat yhden merkin alle. Kun taiwanilainen 7eleven-kauppaketju kysyy Suomi-viikkoja tai korealainen kahvilaketju haluaa suomalaisen aamupalan kahvilaansa, niitä voi kehottaa kiertämään Suomea tuotteita etsien. Ulkomaalaiselle toimijalle se on kuitenkin haastavaa. Joko toimijoilla keskenään tai vaikka yksittäisellä toimijalla voisi olla liiketoimintana tuotteiden ja palveluiden paketoiminen kokonaisuuksiksi.

6. Logistiikka on jo Kiinassakin hyvällä tasolla: Kun postimyynnistä tilaa aamulla radion tai pihvin, se on samana päivänä keittiön pöydällä. Tosin kuljetus ei ole ihan yhtä nopea Sisä-Mongolian aroilla. Yrityksen kannattaa muutenkin keskittyä yhteen kaupunkiin eikä haukata kokonaista mannerta kerralla. Koska suomalainen tuote on lähes aina niche, erikoistuote, kannattaa ainakin tehdä valinta, onko internet/postimyynti riittävän hyvä kanava.

7. Elintarvike on vähintäänkin ruuan ja pakkauksen muodostama yksikkö. Monissa tapauksissa siihen liittyy myös palvelu. Pakkaaminen ja palvelu kannattaa tehdä ainakin osittain paikallisesti, lähellä markkinaa.

Pakkauksen koko, ulkonäkö ja viestit ovat aika erilaisia eri markkinoilla. Kiinalaiseen nuoreen äitiin pureva viestintä ei tepsi vanhemman sukupolven isään. Suomalaisen yrityksen kannattaa keskittyä aistittavien ominaisuuksien ”tuunaamiseen” markkinoille sopivaksi ja jättää osa asioista paikallisiin käsiin.

8. Hittituotteeksi pääsemiseen pitää monen asian onnistua. Elintarviketrendit ovat tärkeitä varsinkin nopeasti muuttuvilla markkinoilla. Aasian kellotaajuus on aivan erilainen kuin vaikkapa Euroopassa tai Etelä-Amerikassa. Se mikä on Shanghaissa trendikästä, ei välttämättä ole hitti naapurikaupungeissa Tokiossa tai Soulissa.
Trendit kannattaa selvittää joko paikallisen konsultin tai hyvän kumppanin avulla. Hiljaiset muutokset kulutuskäyttäytymisessä voi tunnistaa ainoastaan tuntemalla markkinat hyvin. Sen ennakoiminen, millaisille tuotteille on markkinat vuonna 2020, on paljon haastavampaa kuin tutkia markkinatilanne nyt.

9. Harley DavidsonTM on tunnettu brändi, joka on vahvasti laajentunut moottoripyöristä vaatteisiin ja kahviloihin. Donald Trump on tunnettu kiinteistösijoittaja, jolla on niin oma vaatemallisto kuin omat t-bone steak-tuotteensa. Molemmilla tähdätään keski-ikäiseen, varakkaaseen mieheen.

Piirrettyjen elokuvien hahmoja on käytetty jo kymmeniä vuosia elintarvikepakkauksissa. Pelimaailman sankarit Angry Birds tai Super Mario ovat tuttuja hahmoja myös pelien ulkopuolelta. Aasialaisten chattiohjelmien, Kakaotalkin ja Linen, pienet hahmot ovat nekin päässeet jo ruokakaupan hyllylle. Kohderyhmästä riippuen tuttu hahmo voi ratkaista ostopäätöksen. Harley Davidsonin omistaja tuskin ostaa Hello Kitty -karkkipussia tai viettää aikaansa Hello Kitty -kahvilan ikkunapöydässä.

10. Tuotteen pitäisi olla samaan aikaan tuttu ja turvallinen, mutta myös uusi ja jännittävä. Hyvä, uusi tuote on jännittävä, houkutteleva ja turvallisen oloinen. Vaikka eteläisessä Kiinassa paistettu käärme on tuttu ja tavallinen näky, suomalainen neulamuikku tai lakkahillo siemeneineen saattaa olla vähemmän houkutteleva. Kulttuurierot voivat vaihdella suuresti. Asiakas onkin tunnettava hyvin. Jos yritys saa yhden prosentin markkinaosuuden eteläisessä Kiinassa, se on jo suurempi kuin 20 prosentin markkinaosuus Suomessa.

Ari Virtanen
johtaja
Finpro ry, Etelä-KoreaEi kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin ja muita ruokaviisauksia

perjantai 31. lokakuu 2014 / Kommentit (0)

Suomessa mitä ilmeisimmin hautoo oma viisautensa, koska maiden välisessä tulosluettelossa olemme kermaa. Tokikaan lottovoittajien maassa ei aina tunnu olevan kaikki muumit laaksossa, eikä kerman kuorintaan ole päästy hetkeen. Nukkuva karhukin on herätetty ja samalla tökätty ampiaispesään sillä seurauksella, että vientimme on mukannut rotvallin reunaan entistä pahemmin.

Amerikassa on kannettu pekonia pöytään kiihtyvällä tahdilla jo muutaman vuoden. Mutta jostain syystä Euroopalle ja varsinkin Suomelle vuoden 2008 lamasta toipuminen ei ole ollut ihan samanlainen kakkupala, vaikka maailma tarjoaa mahdollisuuksia kuin sieniä sateella. Räpyttelemme eväitämme liikaa Euroopassa, joka saattaa olla laiha lahna pitkään. Katseen voisi suunnatakin Itämerta kauempana oleviin kalastusalueisiin, ainakin Venäjän muihin rajanaapureihin Aasian puolella, miksei myös Amerikkaan.

Mutta ennen kuin ryhdymme tosissamme heittämään lusikkaa nurkkaan tai edes kiskomaan nakkeja silmille, voi olla hyvä päästä jyvälle nykykehityksestä.

Vaikka suomalainen sanonta osuvasti kertookin, että tikulla silmään, joka vanhoja muistelee, niin joskus olisi hyvä ottaa käytäntöön kantapäiden kautta opitut läksyt. Suomalaisissa yrityksissä on nyt taas tehty monet yt:t ylitöinä. Kun sopeuttaa toimintansa takaisin nakkikioski-luokkaan, noususuhdanteessa ei kasveta enää kuin pullataikina. Alihankkijat sopeuttavat myös siirtämällä porukkaa kortistoon ja eläkkeelle, jossa ollaan jo nyt kuin sillit suolassa.

Suomessa tuntuu olevan suhteessa helpompi laittaa työntekijä juoksemaan mutkia verrattuna moneen muuhun maahan. Kilpailukykymme ei ole paras mahdollinen, joten kansantalouden tervanjuontiahan se on. Suurimmilla yrityksillämme on tuotantoa monissa maissa ja valintoja tehdään ihan muulla kuin kotiseuturakkaus-periaatteella.
Suomalaiset pk-yritykset pelaavat edelleen pientä peliä ja ovat yhden kortin varassa. Muualla on toisin. Jopa pienissä, alle kymmenillä puukengillä tallaavassa hollantilaisfirmassa leivotaan muutakin kuin kakkuja Amsterdamissa. Heidän tuotteittaan seilaa kansantaloudelle merkittävissä määrin muihin maihin.
Suomessa tällaisia rohkeita intiaaneja on vain muutama kanootissa. Eräillä kotimaisilla perheyrityksillä on pullat hyvin uunissa, mutta Suomen vienti on uhkaavan paljon sadan suurimman yrityksen laihtuvilla hartioilla. Jos naapurimaamme Pelle Svensson ja muut vieraat vielä ostavat alennushintaan koko yrityksen pois kuleksimasta, niin soppahan on aika valmis.

Manalan mannekiin, tuo vanha liuhuparta, harventaa mielellään juuri niitä alansa huippuyrityksiä, joiden tuotteissa lukee Made in Finland. Niiden kadottua me pöllölaakson synnyttämät lottovoittajat voimme siirtyä kaikki palvelualalle. Rehellisyyden pasuunan nimissä on kuitenkin todettava, että me kaupan kassat emme ole hyviä siinä puolessa.

Jospa ei kuitenkaan laiteta hampaita naulaan ihan vielä. Suomella on vapaakauppaa moneen maahan, muun muassa Chileen, Meksikoon ja Koreaan. Neuvotteluja käydään myös muualla. Aikoinaan äitimme kehottivat lapsiaan lähtemään niin pitkälle kuin pippuri kasvaa ja nopeammin kuin Nasan raketti. Ehkä se hetki on nyt lyönyt.
Entinen Nokian myyntimies myy salmiakkia kuin häkää Mansessa. Ehkä Meksikossa tai Manilassa voitaisiin ostaa muutakin suomalaista kuin kapuloita. Uusia markkinoita kannattaakin nyt etsiä kissojen ja koirien kanssa, jotta suomalaiset tuotteet leviävät maailman joka kolkkaan kuin Jokisen eväät.

Ari Virtanen
johtaja
Finpro, Etelä-KoreaInfo

Olen Ari Virtanen, nykyisin Finpron Korean viestikeskuksen vetäjänä. Olen asunut 12 vuotta eri puolilla maailmaa USA:ssa, Kiinassa, Perussa ja Koreassa. Samalla matkaillut ja maistellut ruokia eri maanosissa. Kehittyvä Elintarvike -lehden Maailma Mausteilla -palstalla kerron eri maiden ruokakulttuureista.

Tämä blogi kertoo lisätiedot Maailma Mausteilla -juttuihin. Kuvia, reseptejä ja viitteitä tarinoihin löytyy täältä. Ajatuksia ja kertomuksia ruokailun maailmasta.

» Lähetä sähköpostia
» RSS-syöte

Arkisto