Ajankohtaista

Pakina 1/2017: Turvallista hygieniaa

tiistai 28. helmikuu 2017

Hygieniavaatimukset ovat kuin se lorun kasvain, joka sanoi kas vain ja kasvoi vain. Lakien ja standardien rustaajat ovat viime vuosikymmenten ajan todenneet ”kas vain, puuttuu hygieniaa” – ja kasvattaneet vain lain vaatimuksia. Tuntuu peräti luonnonlailta, että elämä sen kuin hygienisoituu hygienisoitumistaan.
Rakenteellinen hygienia rakentuu nyt niin, että ennen seinissä ja lattioissa olleet keraamiset laatat tai sadan vuoden takaiset valurautalevyt saumoineen rakennetaan nyt saumattomiksi, ruostumattomiksi seiniksi ja lattiat yhtenäiseksi akryylibetoniksi (siitä muuten varmasti vielä löydetään akryyliamidia!). Kaikki tämä siitäkin huolimatta, että harvaa elintarviketta heitellään seinille tai valmistetaan lattialla. Tuotantotilan sisäänkäynnissä pitää nykyään olla tuulikaappi, yleensä niin ahdas, että siellä salaattitehtaan kaalit tuuppivat toisiaan.

Listeria on aiheuttanut enemmän ja vähemmän hysteriaa viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Liekö koko listeriaa muuten ollut olemassa, kun maito kerättiin lypsylämpimänä lähimeijeriin päivittäin tai jopa kahdesti, kuten Sveitsissä? Herää epäilys, että kylmennettynä hygienisoiminen kaukomeijeriin toi esille koko listerian. Niinpä meijereihin rakennettiin vastaanottohalleja, ja pesukeskukset piti jakaa kahtia, jotta listeria saa lillua rauhassa omassa raakamaitopuolen osastossa. Osastokohtainen hygienia-ajattelu on ulotettu työmaaruokaloihinkin, likaisen puolen väki murkinoi puhtaasta erillään. Ja ruoka pysyy puhtaana.

Panimoteollisuudessa kierrätettävät, pestävät lasipullot alkavat olla museoon joutava harvinaisuus. Niiden pesu vaarantaa hygienian, vaikkei erityistä pullonpesudirektiiviä olekaan säädetty. Toki likaisissa pulloissa voi palautua inhimillisenkin elämän koko kirjo, muusta roinasta puhumattakaan. Eikä pullonpesukoneen lipeä ole mitään jätevedenpuhdistamon toivelientä. Puhtaasta lasista vain ei liukene juomaan mitään.
Suurkeittiöissä ei enää pestä juureksia, ehkei pian pienissäkään. Juuresten käsittely on ulkoistettu kuorimoihin, kun keittiöt ovat sisäistäneet uuden hygieenisen maailmanjärjestyksen. Multa tietysti kuuluu pellolle, ei jätevedenpuhdistamoille, mutta näin tehdään ultrapuhdasta ruokaa, joka yhtä kaikki sairastuttaa, hitaammin vain. Mutta siitä nykyiset hygienisoijat eivät kanna vastuuta, kun eivät enää ole sitä näkemässä.
Työvaatteita pidettiin ennen sen vuoksi, etteivät omat vaatteet likaannu. Nyt on semmoiset aatteet, että omat vaatteet likaavat työvaatteet. Nämä aatteet ovat taanneet pukukaappien lisääntymisen, kun molemmat vaatteet eivät enää saa tulla ulos samasta kaapista. Yötyöntekijöiden yötyövaatteet pitää nekin pitää omassa eriöyösäilössä päiväsaikaan. Alusvaatteet ovat kuitenkin saaneet olla rauhassa näiltä vaihtovaateilta ‒ vielä.
Kovin kauan ei ole siitä, kun Suomessakin syötiin ruokaa sormin. Nyt elintarviketeollisuudessa ruokaan ei enää voi koskea avosormin, jos meinaa saada sertifioidun toimintojärjestelmän. Seurauksena on syntynyt järjetön käsineiden kertakäyttökulttuuri, mikä käsinemyyjien kannalta on vähintään järjellinen.
Nykyisillä analyysimenetelmillä voidaan todeta mikrobien määrä jo elintarvikkeen raaka-aineen raaka-aineessakin. Leivästä saadaan selville, jos viljan tähkissä on ollut hometta jo pellolla.

Yksi asia hygienisaattoreilta ja standardisaattoreilta on vielä huomaamatta: kotieläimet ja niiden turvat. Niissä pöpöt ovat yhä saaneet olla turvassa, vaikka olot ovat kaikkea muuta kuin hygieenisesti turvallisia. Laitumella tulee multaa turpaan, hampaankolossa voi oleilla turvallisesti ainakin kaksi pöpöä, ruokintapöydästä puhumattakaan. Pöytätavatkin ovat kyseenalaiset, kun vieruskaverilta yritetään turvalla rohmuta minkä ehditään.
Kun miettii lehmiä ja lampaita, eivät ne harjaa hampaita, eivät käytä hammastahnaa, eivät suuvettäkään, vaikka suussa on kaiken maailman tahmaa. Vähemmälläkin tänä päivänä pääsee hygieenisesti lainsuojattomaksi!
Kalakukkokin yritettiin taannoin hygienisoida, mutta suukovun jälkeen järki onneksi voitti. Sitten kun kotieläinten suuhygieniakin ollaan muuttamassa turvalliseksi, myös sitä koskevia erimielisyyksiä ratkotaan varmasti turpakäräjillä.

Heikki Manner
MMM