Ajankohtaista

Ruualle rakennetta ilman lisäaineita

torstai 15. joulukuu 2016

Lisäaineita ei yleensä syödä sellaisenaan, vaan ne lisätään elintarvikkeisiin toivottua teknistä käyttötarkoitusta varten. Valmistusaineiksi taas määritellään ruualle ominaiset pääraaka-aineet, kuten maito jogurtille ja kaurahiutaleet myslille.
Emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisaineet ovat ryhmä lisäaineita, joilla muokataan elintarvikkeen rakennetta. Samettinen kastike, kuohkea vaahto ja tasainen levite voidaan muodostaa ja säilyttää lisäaineiden avulla. Monet tämän ryhmän lisäaineista ovat luonnossa esiintyviä rasvoja tai ravintokuituja.
Sekä elintarvikkeiden valmistajat että kuluttajat haluavat, että ruuan ainesosat ovat mahdollisimman luontaisia. Nykyisiä lisäaineita pyritäänkin korvaamaan entistä enemmän uusilla, kiinnostavilla vaihtoehdoilla.

Perinteinen esimerkki lisäaineettoman emulgointiaineen käytöstä on kananmunan tai kananmunavalmisteiden käyttö majoneesissa. Kananmunan sisältämät lesitiinit aikaansaavat emulsion – veden ja rasvan tasaisen sekoittumisen ja rasvan pysymisen pieninä pisaroina veden joukossa.
Kananmunasta tai soijasta peräisin olevien lesitiinien (E 322) ja rasvahappojen mono- ja diglyseridien (E 471) lisäksi luontaisesti esiintyviin emulgointiaineisiin kuuluu soijapapuhemiselluloosa (E 426). Elintarvikelainsäädäntö sallii soijapapuhemiselluloosan käytön tiettyihin tuotteisiin: kastikkeiden emulgoimiseen ja hyytelömakeisten ja maitopohjaisten juomien sakeuttamiseen.
Myös kasvi- ja eläinkunnan raaka-aineista eristetyt proteiinit voivat toimia elintarvikkeissa emulgointiaineina. Sallittujen lisäaineiden joukossa ei kuitenkaan ole emulgointiaineita, jotka olisivat rakenteeltaan proteiineja. Sen sijaan proteiinivalmisteita, kuten soijasta, hiivasta, vehnästä, kamarasta ja maidon kaseinaatista valmistettuja proteiinihydrolysaatteja käytetään esimerkiksi makkaroissa rakennetta parantavina valmistusaineina. Myös herneproteiinia on valmistusaineena esimerkiksi vegaaneille tarkoitetuissa, runsaasti proteiinia sisältävissä elintarvikkeissa.

Kotimaisen kauran ja härkäpavun sekä pseudoviljojen kuten amarantin proteiinien on osoitettu toimivan myös emulgointiaineina Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella tehdyissä tutkimuksissa. Pelkkä kaurajauho ei emulgoi vettä ja rasvaa, mutta entsymaattisella käsittelyllä voidaan parantaa kauran proteiinien toimintaa emulgaattoreina.
Rapsista tai rypsistä eristetty proteiini on hyväksytty elintarvikekäyttöön uuselintarvikelainsäädännön edellyttämän turvallisuusarvion perusteella. Rapsiproteiinia saa lisätä rakenteen parantajana (valmistusaineena) esimerkiksi leipomotuotteisiin, jäähdytettyihin tai pakastettuihin lihatuotteisiin, pastatuotteisiin ja jälkiruokiin.

Sakeuttamis- ja stabilointiaineet ovat tyypillisesti hydrokolloideja, jotka muodostavat nesteeseen sekoitettuna ja yleensä kuumennuksen jälkeen viskoosin liuoksen tai elastisen hyytelön. Muunnettu tärkkelys (E 1404−1452) ja ravintokuidut, kuten Johanneksen leipäpuujauhe (E 410), selluloosa (E 460−469), pektiini (E 440), erilaiset kasvikumit (esim. guarkumi, E 412) sekä merilevistä peräisin olevat agar agar (E 406), alginaatti (E 400−404) ja karrageeni (E 407−407a) ovat sallittuja lisäaineita lähes kaikissa elintarvikkeissa.
Tärkkelyksen käyttö on yleistynyt esimerkiksi maitotuotteissa lisäaineettomana sakeuttamisaineena, sillä se luokitellaan valmistusaineeksi. Myös kolesterolia alentava ravintokuitu kauran beeta-glukaani sakeuttaa tehokkaasti vesiliuoksen.

Uusia kiinnostavia vaihtoehtoja etsitään kotimaisesta metsästä, jossa niitä on runsaasti saatavilla. Havupuut sisältävät lähes kolmanneksen painostaan hemiselluloosaa eli galaktoglukomannaania (GGM), joka muistuttaa kemialliselta rakenteeltaan muita kasvikumeja, kuten maahantuotavia guarkumia ja Johanneksen leipäpuujauhetta. Tutkimuksen mukaan GGM – kuusikumi – aikaansaa pienipisaraisen emulsion, stabiloi pisarat hyvin toistensa joukossa ja hidastaa rasvan hapettumista. Näistä ominaisuuksista on etua esimerkiksi salaattikastikkeissa ja juomissa.
Lehtipuiden ja peltokasvien (mm. viljan) sisältämä hemiselluloosa on rakenteeltaan pääasiassa ksylaania, joka on toinen potentiaalinen, kotimainen uutuustuote ruuan emulgointiin ja stabilointiin.
Tulevaisuudessa ruuan rakenteenmuodostajiksi ja säilyttäjiksi on tarjolla uusia, nykyistä enemmän luontaisia, kotimaisia ja kasvipohjaisia vaihtoehtoja.

Marina Heinonen
professori

Kirsi Mikkonen
dosentti

Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos
Helsingin yliopisto