Ajankohtaista

Pääkirjoitus 4/2017: Toimivat koneet ja laitteet tuotannon perustana

keskiviikko 06. syyskuu 2017

Koneet ja laitteet ovat olleet lehden teemoina useana vuonna. Teemakokonaisuus on nähty hyvänä. Kärjistetysti voidaan sanoa, että ilman toimivia koneita, laitteita ja prosesseja Suomessa ei olisi elintarviketeollisuutta sellaisena kuin se länsimaissa tunnetaan, tuskinpa edes korkeatasoista elintarviketutkimusta ja tuotekehitystäkään.

Tämän vuoden teemanumerossa on useita kirjoituksia digitalisaation tuomista hyödyistä ja uhista. Erityishuomion ansaitsevat kaksi kyberturvallisuutta käsittelevää artikkelia ja juttu tietosuojalainsäädännöstä. Tuoreessa muistissa on Ruotsissa jopa hallituskriisiin johtanut tietovuoto. Suurimpana syynä vuotoon on pidetty huolimattomasti tehtyä ja huonosti määriteltyä ulkoistusta. Myös ulkoistuksessa ja alihankkijoita käytettäessä täytyy varmistaa tietojen käsittelyn luottamuksellisuus.

Elinkeinoelämä on viestinyt pitkään, että lukiolaisten ainevalinnat eivät kohtaa työelämän tarpeita. Matemaattisia aineita valitaan ja kirjoitetaan liian vähän. Tämä on jo uhka Suomen teollisuuden hyvälle maineelle ja markkina-asemalle. Matemaattinen ymmärrys ei ole vähäpätöinen seikka esimerkiksi kunnossapidossa ja materiaalivirtojen tarkastelussa.

Vientiteollisuus tarvitsee osaajia. Usea lehden kirjoittaja ja haastateltu kiinnittää tähän huomiota. Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset ry TIVIA on laskenut, että vuonna 2020 Suomesta puuttuu ainakin 15 000 ohjelmistoammattilaista. Tämä ei tule helpottamaan kyberuhkien hallintaa ja torjuntaa tai parantamaan tuotantoprosessien virtaviivaistamista.

Kotimaiset marjat ovat hyvä esimerkki suomalaisesta tiedeosaamisesta. Marjoista löytyy jatkuvasti uusia hyviä puolia ja soveltamismahdollisuuksia. TkT Leenamaija Mäkilä on kirjoittanut lehteen jutun mustaherukan prosessoinnista, josta hän teki väitöskirjansa. Toukokuussa väitteli ETM Essi Päivärinta lakan komponenttien vaikutuksista paksusuolisyöpään.

Hiljattain emännöin amerikkalaisia vieraita. Vein heidät kauppatorille. He innostuivat suuresti marjahilloista, joita oli sateisessa säässä tarjolla yhdessä kojussa.

Kotimaiset marjat ovat hyvänmakuisia ja terveellisiä. Niiden säilöntäkin on melko yksinkertaista. Meidän tulisi osata tuotteistaa ne niin, että niitä olisi helposti saatavilla nykyaikaisia jakelukanavia pitkin kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi Amazonin nettikaupassa Yhdysvalloissa ei ollut ainakaan viime keväänä tarjolla suomalaisia hilloja tai mehuja, ruotsalaisia marjatuotteita sen sijaan runsaasti.

*Laila Seppä
päätoimittaja, ETT, DI*