Ajankohtaista

Kestävyyttä elintarviketalouteen

perjantai 28. huhtikuu 2017

Nälkäkuolema uhkaa 20 miljoonaa ihmistä Itä-Afrikassa, ei kovinkaan kaukana meistä. Välittömiä syitä ovat kuivuus ja konfliktit ‒ ilmastonmuutos ja väkivalta. YK on varoittanut pahimmasta humanitaarisesta katastrofista sitten toisen maailmansodan. Mistä on kyse? Miksi ruoka ei riitä kaikille?
Teollisuusmaiden huolettoman kulutuksen aiheuttama ilmastonmuutos tuntuu pahimmin haavoittuvimmilla alueilla, joilla on ennestäänkin kuumaa ja kuivaa. Viime vuosien poikkeuksellisen voimakas El Nino sääilmiö on myöhästyttänyt sateet ja lämmittänyt merivettä. Sadonmenetykset nostavat ruuan hintaa, mikä aiheuttaa nälkää ja levottomuuksia. Runsaiden lannoite- ja rehuravinteiden rehevöittämien vesistöjen lämpeneminen kukittaa myrkkyleviä.
Leväkukinta johti esimerkiksi Chilen rannikolla vuosi sitten kymmenien miljoonien lohikalojen kuolemaan, muista merenelävistä puhumattakaan. Tämä nosti lohen hinnan kymmenillä prosenteilla kaikkialla maailmassa.

Kun ruuan hinta ylittää kriittisen rajan, se laukaisee väkivaltaiset levottomuudet. Tämä on nähty monesti. Näin käynnistyi arabikevät, ja näin kävi viime talvena Etiopiassa. Tällöin kynnelle kykenevät lähtevät liikkeelle.
Elämme yhteen kytkeytyneessä maailmassa, jossa omien elintapojemme seuraukset väistämättä saapuvat kynnyksillemme. Terrorismikin on globaalia eikä synny luontaisesta pahuudesta. Ihmistä ahdistaa pelko tulla nähdyksi vähempiarvoisena!

Koko maailmaa koskevat kestävän kehityksen tavoitteet asetettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2015. YK kutsui laajat kansalaispiirit asettamaan tavoitteita. Lähes 200 maata, myös Suomi, on allekirjoittanut valitut 17 tavoitetta. Ne rakentuvat ihmisoikeuksien tunnustamiselle ja ulottuvat nälän sekä köyhyyden poistamisesta ympäristön kestävyyteen.
Planeetan toimintojen kestokyky on reilusti ylitetty. Ravinteiden käyttöönotossa ja monimuotoisuuden vähenemisessä olemme ylittäneet turvallisen rajan jo moninkertaisesti. Ilmastonmuutoksessa ja maankäytön muutoksessa metsistä maatalouteen olemme kriittisillä rajoilla. Myös sosiaaliset kriittiset rajat esimerkiksi ravitsemusturvassa ja oikeudenmukaisuudessa näyttävät tulleen ylitetyiksi. Väestönkasvu ei ole juurisyy eikä suurin haaste. Ja siihenkin tehoavat parhaiten tasaveroiset mahdollisuudet terveydenhoitoon ja koulutukseen.

Ruokavaliomme kehityksessä askelia oikeaan suuntaan ovat myönteistä huomiota saaneet nyhtökaurat ja härkikset. Heinäsirkkapurilaiset ovat tulevaisuutta, ja sushibuumi avaa tietä merilevän käytölle. Ehkä keinolihakin kehittyy kilpailukykyiseksi. Tarvitsemme uusia, maankäytöltään tehokkaampia ja resurssiviisaampia proteiinilähteitä.
Arvokkaan lisän voivat tuoda myös keräilijämenneisyydestämme muistuttavat mahdollisuudet, nykyajan urbaanit roikkuvat kattopuutarhat ja scifi-kuvat kelluvista permakulttuuriparatiiseista? Ravintokasvienkin monimuotoisuus tuottaisi parempaa ravitsemusta ja ruuantuotannon sopeutumiskykyä.

Ravitsemusturvan tuottaminen kaikille edellyttää kuitenkin ennen kaikkea paluuta ylitettyihin planeettarajoihin ja myös lisää tarkkuutta sekä oikeudenmukaisuutta taloudenpitoon. Rikkaan pohjoisen peltomaahan, vesistöihin ja lantaan kertyneet ravinteet pitäisi saattaa osaksi globaalia kierto- ja jakamistaloutta. Ilmakehään karanneen hiilen sitominen etelän köyhtyneisiin peltomaihin lisäisi tuottavuutta ruokaturvattomilla alueilla ilmastonmuutosta hilliten. Siihen me ilmastonmuutoksesta hyötyneet voisimme kannustaa hiilikaupan keinoin.
Kulutuksemme vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan pitäisi saada näkymään hinnoissakin – myös elintarvikkeiden hinnoissa.
Erilaiset maailmanselitykset kilpailevat tietoisuudestamme, ja hyvä niin. Aikamme ehkä suurin haaste onkin kyky kuulla erilaisia näkökulmia. Meillä rikkaan pohjoisen toimijoilla, kansalaisilla ja kuluttajilla on paljon valtaa ja siksi vastuuta. Eniten huomiota kaipaa vähäväkisimpien ja vaiennettujen – myös tulevien sukupolvien – ääni. Tässä metelissä sen kuuleminen on melkoinen haaste, mutta yritetään!

Helena Kahiluoto
kestävyystieteen professori
Lappeenrannan teknillinen yliopisto