Ajankohtaista

KE 6/2016, pääkirjoitus: Ruoka uudistuu

perjantai 16. joulukuu 2016

Aloittelin Kehittyvä Elintarvike -lehden päätoimittajan tehtävässä 16 vuotta sitten. Tässä ajassa on tapahtunut monia muutoksia suomalaisessa elintarviketarjonnassa. Osa muutoksista ilahduttaa, osa harmittaa.

Tuolloin vasta unelmoitiin lisäaineettomista lihavalmisteista. Nyt on tarjolla tuotteita, joissa ei ole mitään lisäaineita: ei nitriittiä, fosfaattia tai natriumglutamaattia. Ruokateollisuuden valmistamissa tuotteissa ei käytetty jodioitua suolaa, nyt se alkaa olla arkipäivää. Sokerin käyttöä lähes puolusteltiin, nyt sen määrää vähennetään reippaasti. Myös suolan määrää on vähennetty. Kaikki hyviä uudistuksia!

Mutta onko kemikaalikuorma pienentynyt? Siihen en osaa vastata. Mutta sen olen huomannut, että missä ennen oli sokeria, nyt on usein keinotekoisia makeutusaineita. Niitä käytetään jopa D-vitamiini- ja muissa lisäravinteissa. Tarkkana saa olla, jos haluaa välttää niitä.

Tietääkö loppujen lopuksi kukaan, mitä kaikkia riskejä makeutusaineet tuovat tulleessaan, varsinkin kun elimistöä ”ravitaan” useilla eri aineilla. Ainakin se harmi niistä on monille, että ne aiheuttavat ripulia suurissa määrin käytettynä, eivätkä ne välttämättä auta painonhallinnassa.

Vuosina 2015−2016 Elintarviketieteiden Seura teki kyselyn eri ryhmille aiheesta ”Mitä mieltä olet ruuasta ja terveydestä?”. Kuluttajia ja Horeca-puolen edustajia vihastutti sokerin määrä ja sen korvaaminen makeuttajilla. Tämä on syytä ottaa vakavasti.

Toinen harmittava aineryhmä ovat kemiallisesti modifioidut eli muunnetut tärkkelykset. Ymmärrän toki, että niitä käytetään tuotteen rakenteen säilymiseksi. Mutta kuinka paljon tiedetään esimerkiksi niitten sulavuudesta suolistossa? Ainakin allekirjoittanut saa vatsaongelmia.

Raaka-ainepuolella on tapahtunut myös myönteistä kehitystä. Tosin soijan käyttö eri muodoissaan harmittaa.

Luomu- ja lähiruoka ovat nyt todellisia vaihtoehtoja. Lihaa voi jo korvata kasvi- ja maitopohjaisilla proteiinilähteillä. Gluteenitonta ruokavaliota noudattaville on tarjolla uusia raaka-aineita, kuten kotimainen kvinoa tai perunapohjaiset valmisteet. Kasvisruokailu on todella helppoa monipuolisten pakastettujen ja kylmäsäilytettävien tuotteiden ansiosta.

Erityisesti iloitsen kotimaisten luonnontuotteiden, kuten marjojen ja sienten arvostuksen noususta, jopa vientituotteiksi asti.

Lehden toimitus kiittää lukijoita ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. Toivotamme joulurauhaa puhtaan ja konstailemattoman kotimaisen ruuan äärellä sekä hyvää mieltä uutena vuonna muuttuvassa maailmassa!

*Raija Ahvenainen-Rantala
päätoimittaja, TkT*