Ajankohtaista

KE 5/2016, Talous & Markkina puheenvuoro: Kiinassa elintarvikkeiden turvallisuusongelmiin on alettu puuttua

perjantai 28. lokakuu 2016

Kiinassa elintarvikkeiden turvallisuus on tärkeä aihe, josta keskustellaan lähes joka päivä. Turvallisuusongelmat ovat tulleet yhä vakavammiksi, kun nykyään vihanneksista löytyy sallittua enemmän torjunta-aineita ja tuotantoeläimistä kasvuhormoneja. Elintarvikeyhtiöt käyttävät tuotteissaan säännöllisesti kemiallisia yhdisteitä.
Kiinalainen ruoka on suosittua joka puolella maailmaa. Oletko koskaan ajatellut, että syömästäsi kiinalaisesta ateriasta voi olla terveydellesi haittaa? Suomessa kotimaisten elintarvikkeiden turvallisuuden takaa maailmankuulu turvallisuusvalvontajärjestelmä. Siksi Suomen kiinalaisissa ravintoloissa valmistetuissa tuotteissa ei ole turvallisuusongelmia. Kaupan raaka-aineet ovat – vaikkakin kalliimpia kuin ulkomaiset tuontitarvikkeet – valvonnan ansiosta aina turvallisia, joten asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan terveydestään.

Kiinassa asiat ovat hieman toisin. Turvallisuusriskeistä huolimatta kiinalaiset eivät valitettavasti ole vielä valmiita maksamaan paljoakaan edes herkullisesta ruuasta. Päinvastoin kuin Suomessa kotimaiset ruoka-ainekset ovat halvempia kuin ulkomaiset, koska kotimaisen ruuan laatuun ja turvallisuuteen ei enää uskota. Ei ole ihme, että ruuan turvallisuudesta keskustellaan Kiinassa paljon.
Kiinassa on tapahtunut useita elintarvikkeiden turvallisuussääntöjen rikkomuksia, jotka ovat järkyttäneet koko Kiinan kansaa.
Esimerkiksi vuosina 2009–2012 on ilmennyt monia tapauksia laittomasti valmistetuista öljyistä. Kaikki kiinalaiset tuntevat nyt nimen digouyou ”katuviemäristä peräisin oleva öljy”. Öljynvalmistuksessa katuviemärien öljystä tulee vuorokauden suodatuksen, lämmityksen, erottamisen ja puhdistamisen jälkeen vastenmielinen ”ruokaöljy”. Valmistajat myyvät ravintoloille ja yleisille markkinoille ”ruokaöljyään”, joka sisältää myrkyllisiä yhdisteitä kuten aflatoksiineja ja bentsoapyreenia. Ne voivat aiheuttaa vatsa- ja peräsuolisyöpää. On kauhistuttavaa, että Kiinassa jotkut valmistajat käyttävät edelleen ruokaöljyntuotannossa digouyoua.

Kiinan KFC:n (yhdysvaltalaisen pikaruokaketjun) tuotteista, kanankoivista ja siivistä on löydetty punaisena elintarvikevärinä käytettyä sudan-hongia, Sudan I-väriainetta. Sudan I on tunnettu teollinen, kemiallinen väriaine ja vahva myrkky, joka aiheuttaa ihmisillä maksa- ja munuaissyöpää. Siihen aikaan, kun kävin peruskoulua kotikaupungissani Taizhoussa, tätä väriainetta löydettiin myös kouluni vieressä sijainneen KFC:n myymistä kanaruuista. Tapahtuman jälkeen oppilaat, jotka olivat ravintolan pääasiakkaita, eivät enää uskaltaneet mennä sinne syömään.
Vaikka kaikki Kiinan KFC:t ovat pyytäneet kuluttajilta anteeksi, yhtiön tulot ovat edellisiin vuosiin verrattuna laskeneet jyrkästi. Sudan I -väriainetta on löydetty myös Kiinan Heinzin chilikastikkeista.
Kiinan suuri maitoyritys San Lu on jäänyt kiinni maitoproteiinipitoisuuden vääristämisestä melamiini-nimisellä kemiallisella yhdisteellä. Melamiinissa on paljon typpeä, jota elintarvikkeissa on yleensä vain niiden sisältämässä proteiinissa. Lisäämällä typpeä sisältävää melamiinia ruuan proteiinimäärää voi näennäisesti nostaa, jos proteiinimäärä mitataan typpimäärän perusteella niin kuin Kiinassa yleensä tehdään. Melamiinin käyttö on siis helppo ja halpa tapa saavuttaa proteiinipitoisuuden minimimäärä, jonka Kiinan turvallisuusvalvontajärjestelmä hyväksyy.
Melamiini voi kuitenkin aiheuttaa virtsakivitautia ja virtsarakon syöpää, minkä takia monet San Lun maitoa juoneet vauvat ovat kuolleet. Yrityksen johtaja on saanut vankeustuomion, mutta vauvojen elämät on ikuisesti menetetty.

Shaoxing ei ole vain kuuluisa matkailukohde, vaan myös perinteisen, pahanhajuisen, mutta herkullisen tofuruuan, choudoufun, kotipaikka. Jotkut choudoufun valmistajat käyttävät perinteisen, kalliin tavan sijaan halpaa mutta laitonta valmistustapaa.
Halvassa valmistuksessa tofua fermentoidaan vedessä, joka on otettu vessasta, johon on ulostettu. Ällöttävä ”kakka-choudoufu” on oksettanut valmistusta tarkastaneiden elintarvikkeiden turvallisuusvalvonnan viranomaisia. Joskus marinointiveteen on lisätty myös myrkyllisiä lisäaineita, jotka tekevät tofusta vielä pahanhajuisempaa. ”Kakka-choudoufu” voi aiheuttaa useiden elinten toimintahäiriötä ja jopa kuoleman.

Kiinassa on nykyään tiukempia lakeja, joiden perusteella voidaan rankaista vaarallisia lisäaineita käyttäneitä elintarvikeyrityksiä. Myös elintarvikeyritykset panostavat teollisuutensa itsesääntelyyn, joten Kiinan elintarvikkeiden turvallisuusongelmat ovat nykyään vähenemään päin.
Hallinto kiinnittää entistä enemmän huomiota kotimaisten elintarvikkeiden turvallisuuteen ja rohkaisee elintarviketieteen opiskelijoita hakemaan opetusta ulkomailla. Kun opiskelijat palaavat takaisin, heidän odotetaan edistävän Kiinan elintarvikkeiden turvallisuutta.
Koska Suomessa on maineikas elintarvikkeiden turvallisuusvalvontajärjestelmä ja korkeatasoista elintarviketieteen opetusta, Suomi on aina ulkomaille lähtevien kiinalaisten elintarviketieteen opiskelijoiden ykkösvalinta.

Yida Cai

Kirjoittaja Yida Cai on kotoisin Kiinasta Taizhoun kaupungista. Cai on ollut Suomessa vuodesta 2013 lähtien. Hän suorittaa maisteriopintojaan