Ajankohtaista

KE 3/1016, Resurssitehokkuus & Digitalisaatio / puheenvuoro: Hävikkiruoka on nyt kaikkien huulilla

perjantai 17. kesäkuu 2016

Hävikkiruoka on nyt kovassa nosteessa. Uusia ruokahävikin vähentämiseen tarkoitettuja palveluja syntyy joka puolella. Nämä palvelut ovat merkki uuden tekniikan mahdollisuuksista, mutta myös uudenlaisesta kuluttajakysynnästä. Kyse on toimialan muutoksesta, jossa kannattaa olla mukana.

Ruokahävikki on vakava asia. Ruuan osuus suomalaisen hiilijalanjäljestä on kolmannes ja ekologisesta jalanjäljestä jopa puolet. Ruokahävikin osuus tästä on suuri: koko ruokaketjussa menetetään hävikkinä 10−15 prosenttia syömäkelpoisesta ruuasta, vuosittain 400 miljoonaa kiloa. Mitä valmiimpaa ruokaa heitetään pois, sitä enemmän hukataan itse ruuan lisäksi sen valmistamiseksi tehtyä työtä.
Ruokahävikki nousi näkyvästi esiin, kun Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hankkeessa haettiin ideoita, joilla voisi samalla lisätä hyvinvointia ja vähentää luonnonvarojen käyttöä. Yksi ideoiden pohjalta toteutetuista kokeiluista oli tähdelounas, kouluruokailusta yli jääneen ruuan myynti ulos nimellisellä hinnalla. Kokeilusta tuli menestys, ja samantyyppisiä toimintatapoja on otettu käyttöön eri puolilla Suomea.

Tähdelounas on yksi esimerkki uudenlaisista palveluista, joilla ruokahävikkiä voidaan vähentää, mutta ei suinkaan ainoa. Alkuvuoden aikana on lanseerattu jopa kolme eri mobiilisovellusta, joilla voi ostaa ravintoloiden myymättä jääneitä annoksia. From Waste to Taste -ravintola tekee huipputason ruokaelämyksiä kauppojen poistamista, viimeisen käyttöpäivän ohittaneista raaka-aineista. Padasjoelle puuhataan hävikkiruokakauppaa, jollaisia toimii jo muissa pohjoismaissa.
Resurssiviisaus ja hävikin vähentäminen ovat perinteisiä, suomalaisia hyveitä, mutta unohtuneet ikävästi viime vuosikymmeninä. Yhteiskunnan teollistuessa ja kaupungistuessa vauhdilla tärkeintä on ollut luoda isoja ja tehokkaita ratkaisuja. Tehokkuutta on haettu mittakaavaetujen avulla. Joskus se on tarkoittanut sitä, että on ollut edullisempaa heittää pois suuriakin määriä ruokaa.

Nyt uusi teknologia muuttaa tilanteen, ja erityisesti uudet mobiilisovellukset ovat esimerkki siitä. Mobiili- ja paikannusratkaisujen hinnat ovat laskeneet rajusti, ja suuriakin määriä tietoa voidaan käsitellä vaivattomasti ja edullisesti. Ne mahdollistavat uudenlaiset, ketterät sovellukset ja arvoketjut, joissa oikea-aikainen tieto ohittaa mittakaavaedut kilpailutekijänä.
Toinen merkittävä muutos on tapahtunut kuluttajien asenteissa. Prosessissa syntyneen hävikin vähentäminen ei ole enää jotakin sellaista, mitä tehdään piilossa kustannusten säästämiseksi. Päinvastoin, näille uusille palveluille se on kilpailuetu. Ruokahävikin vähentäminen on nimenomaan se syy, miksi asiakkaat haluavat käyttää näitä palveluja.
Kuluttajilla on varmasti erilaisia syitä kiinnostua hävikkiruuasta. Moni hakee halvempia hintoja, ja sitä kautta rahallisia säästöjä tai mahdollisuutta helpottaa arkea edullisella tavalla. Toisille ympäristöasiat saattavat olla ratkaiseva syy. Ja epäilemättä on suuri joukko ihmisiä, joista hyvän ruuan heittäminen pois on väärin, ja jotka haluavat tehdä asialle jotakin.
Tällaisten uusien ratkaisujen kehittäminen ja kokeileminen on luonnollista uusille startup-yrityksille, mutta vakiintuneempienkin yritysten kannattaa seurata niiden kehitystä. Tekniikan ja kysynnän muutokset vaikuttavat myös niiden toimintaan ja voivat ajan mittaan muuttaa kilpailuasetelmat päälaelleen.

Jokainen voi miettiä, miten hyödyntää uutta tekniikkaa ja vastata uuteen kysyntään. Voisiko teollisuus brändätä tuotteita, joiden valmistamiseen käytetään hävikkiraaka-aineita? Tai kauppa tarjota asiakkailleen sovelluksen, jonka avulla on helpompi keksiä käyttöä jääkaapissa vanheneville ruoka-aineille?
Kaikkea ei tietenkään tarvitse keksiä itse. Hyvä keino varmistaa kilpailuasetelmat tulevaisuudessakin on lyöttäytyä yhteen vaikkapa innokkaiden, uusien startuppien kanssa ja hakea yhdessä uusia ratkaisuja.

Lari Rajantie
johtava asiantuntija
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra
lari.rajantie(at)sitra.fi