Ajankohtaista

KE 2/2016, Talous & Markkina / puheenvuoro

perjantai 29. huhtikuu 2016

Kääritään hihat!

Kääritäänkö hihat ja ruvetaan töihin, vai luetaanko sähköpostit ja istutaan kokouksissa?
Brittiläinen liikemies Richard Branson kauhistelee kirjassaan The Virgin Way: Everything I know about leadership, kuinka yrityksissä tuhlataan aikaa kokouksissa istumiseen ja pitkiin sähköposteihin. Bransonin mielestä sopiva sähköpostin pituus on sama kuin Twitterissä eli 140 merkkiä. Kokouksissa voisi tehdä muistiinpanot, jotta päätökset pysyvät muistissa. Itse asiassa Bransonilla ei edes ole omaa toimistoa, koska hänen tehtävänään on olla liikkeellä ja puhelimessa, ei toimistossa.
Niin yritysten kuin ihmistenkin elämässä aika on itse asiassa ainoa rajallinen luonnonvara. Varmasti jokainen on huomannut, kuinka työajasta yhä suurempi osa kuluu kokouksissa tai sähköposteja lukiessa. Kun kansainvälisissä yrityksissä puhelinkokous alkaa kello 20.00 perjantai-iltana, sitä toivoo, että puheenjohtajana on Richard Branson ja kokous loppuu jo kello 20.30.
Pitkät kokoukset, puheet ja sähköpostit ovat osittain laiskuutta. Yhdysvaltain presidentti Thomas Woodrow Wilson oli tunnettu hyvänä puhujana. Joku kysyi häneltä, kauanko puheeseen valmistautuminen kestää. Hän vastasi, että se riippuu, paljonko on aikaa: ”Jos aikaa puhua on 10 minuuttia, siihen menee viikko. Jos aikaa on tunti, voin aloittaa saman tien”.
Luin juuri uutisen, että uuden tutkimuksen mukaan blondit eivät olekaan tyhmempiä kuin tummatukkaiset sisarensa. Me kaikki tiedämme ilman tutkimustakin, että ”lattarit” ovat laiskoja. Tosiasiassa OECD-maiden tilastojen mukaan Meksikossa ja Costa Ricassa tahkotaan pisimpiä työpäiviä.
Tokikaan vuosittainen työaika ei kerro työntehokkuudesta paljoa. Pisimmän työajan maissa, kuten Meksikossa ja Etelä-Koreassa, on tavallista syödä aamupala ja illalla päivällinen työajalla tai muuten vaan viettää aikaa työporukan kanssa. Mutta kuten korealainen telakanjohtaja kerran tokaisi: ”Vaikka Suomessa ja Koreassa palkat ovat suurin piirtein samat, suuri ero on siinä, että Koreassa tehdään illat ja viikonloput töitä, jotta toimitus saadaan ajallaan hoidettua ja asiakas tyytyväiseksi”.
Suomalaisten keskimääräinen vuosityöaika on 1645 tuntia eli jonkun verran alle OECD-maiden keskiarvon 1770 tuntia. Lomaa ja vapaa-aikaa tarvitaan motivoitumiseen, mutta meneekö meidän työtehomme hukkaan kokouksissa ja sähköposteja lukiessa? Tehtaissa robotit ja koneet tekevät nykyään ruumiillisen työn, jos yritykset investoivat niihin.
Tämä nostaa työn tehokkuutta tehtaassa, mutta tehokkuus ei kasva samalla konstilla peli- tai softafirmassa. Bransonin Virgin-lentoyhtiö, levy-yhtiö tai rautatiet korostavat Applen ja Googlen tavoin leikin ja hauskanpidon merkitystä työn tehokkuuden nostamisessa. Motivoituneet ja työssä viihtyvät työntekijät ovat myös älykkäitä ja tehokkaita.

Ari Virtanen
toimitusjohtaja
Redwheel Ltd
Etelä-Korea
ari.virtanen(at)redwheel.fi