Ajankohtaista

Halal-sertifiointi on mahdollisuus

torstai 26. huhtikuu 2018

Vaimoni on suomalainen patenttiasiantuntija. Hänen ansiostaan olen oppinut arvostamaan suomalaista työetiikkaa ja paikallisten tuotteiden korkeaa laatua ja ymmärtämään paremmin innovatiivista henkeä, josta Suomi tunnetaan.
Muutaman viime vuoden aikana olen auttanut suomalaisia elintarvikevalmistajia heidän tuotteidensa viennissä Lähi-idän markkinoille ja luonut pohjaa hedelmälliselle viennille.

Kun näen potentiaalia suomalaisessa tuotteessa, suosittelen, että yrityksen päättäjät hankkisivat Halal-sertifikaatin, jos sitä pyydetään. Sertifikaatti on perusvaatimuksena Lähi-idän markkinoille mentäessä. Olen kuitenkin ajoittain huomannut monen yrityksen epäröivän asiaa ja valittavan suurista sertifikaattikuluista.
Olin yllättänyt, kun eräs suomalainen vegaani ja maitotuotteiden valmistaja, jonka koko tuotanto on Kosher -sertifioitu, vain harkitsi Halal-sertifiointia. Hän valitti Halal-sertifioinnin kolminkertaisia kustannuksia ja sitä, ettei sertifiointiorganisaatio hyväksynyt jo olemassa olevaa Kosher -sertifikaattia. Tämän takia hän ei ollut hankkinut Halalia.
Työskenneltyäni vuosikausia Pohjois-Amerikan, Israelin ja UAE:n (United Arab Emirates) elintarviketeollisuudessa minulle tarjoutui mahdollisuus tehdä töitä sekä Halal- että Kosher-asiantuntijoiden ja -organisaatioiden kanssa. Huomasin, että alalla on paljon kehittämispotentiaalia ja Kosherin ja Halalin uskonnollisissa ruokasäädöksissä ja tottumuksissa on paljon yhtäläisyyksiä.

Maailmassa on jo yli miljardi Halal-tuotteiden kuluttajaa. Jos tuote on varustettu Halal-merkillä, Halal-kuluttaja myös ostaa sen varmemmin. Uskon, että sertifioimalla tuotteitaan suomalaiset elintarvikevalmistajat avaavat uusia vientimahdollisuuksia Euroopan ja koko maailman elintarvikemarkkinoilla.
Sertifiointi antaa muslimikuluttajille mahdollisuuden ostaa kyseisiä tuotteita. Valtaväestön keskuudessa elävät muslimit ja heidän yhteisönsä voivat integroitua helpommin isäntämaan kulttuuriin, jos Halal-ruokaa on saatavissa kotona, työpaikoilla, kouluissa ja matkoilla.

Jamal Saleem
Founder & Certification Specialist, Halal Finland Oy

Julkaistu Kehittyvä Elintarvike -lehdessä 2/2018