Myös kauppojen tehokas omavalvonta ja kuluttajien selkeä ohjaus parantavat pakkaamatta myytävien tuotteiden ruokaturvallisuutta.
Kumppanisisältö: VIP – Val Venosta Osuuskunta
Markkinajohtaja VIP tarjoaa parhaat luomuomenat
Omenanviljelyllä on pitkät perinteet Alppien rinteillä Venostan laaksossa Etelä-Tirolissa. Venostan alueen hedelmien ja vihannesten tuottajayhteisö VIP on nykyisin eräs Euroopan…Lue lisää
Kumppanisisältö: Fennopromo / KIKE
Millä suomalainen elintarviketeollisuus kilpailee maailmalla vuonna 2030?
Kasviproteiinit, solumaatalous ja vastuullisuus ovat kilpailutekijöiden kärkikolmikossa.Lue lisää
Elintarvikealan tiedotteita
Työn ääressä
Pohjanmaan jaoston puheenjohtaja tahtoo jakaa tietoa ja toimitiloja
Pohjanmaan jaoston (PJ) puheenjohtaja Markus Ojala vaikuttaa paikallisissa ruokasektorin hankkeissa. Hän uskoo yhdessä tekemiseen ja Pohjanmaan elintarvikevetovoimaan ja jakaisi mielellään SeAMKin resursseja myös laajemmalle.
Kehityshaasteina maku ja vatsaystävällisyys
Tutkimus- ja kehityspäällikkö Oskari Malmivirta kehittää kasvisproteiinituotteita Raisiolla.
Prosessiteknisen jaoston puheenjohtaja tuntee verkostojen tärkeyden
Katariina Rommi työskentelee Prosessiteknisen jaoston (PTJ) puheenjohtajana rajatun, mutta sitäkin omistautuneemman ihmisjoukon kanssa. Nykyisiä ja tulevia jäseniä hän kannustaa tulemaan mukaan yritysvierailuille saamaan uusia ideoita ja vertaistukea.
Hankintaopas
Tässä on Kehittyvä Elintarvike -lehden digitaalinen tuote- ja palveluhakemisto. Mukana on 80 yritystä. Tästä voit etsiä palveluiden ja tuotteiden toimittajia hakusanoilla.
Valmistus- ja lisäaineet & Tuotekehitys
EIT Food julkaisi suositukset proteiinilähteiden monipuolisuuden edistämiseksi
EIT Food -tutkimuslaitoksen yhteydessä toimiva Protein Diversification Think Tank on julkaissut politiikkasuosituksen proteiinilähteiden monipuolistamiseksi eurooppalaisten ruokavaliossa. Selvityksessä esitellään joukko suosituksia,…
Vastuullisuus ja kiertotalous
Luontojalanjäljen laskenta kehittyy
Luontojalanjäljen laskenta on uutta ja menetelmät kehittyvät. S-ryhmässä myynnissä oleville tuotekategorioille laskettiin luontojalanjälki, joka kuvaa tuotekategorioiden valmistuksesta aiheutuvaa haittaa maa- ja vesiekosysteemien lajistoille.
Talous & Liiketoiminta
Koulutus on tärkeä osa listeriariskinhallintaa
Listeriariskinhallinnan käytännöt elintarvikealan laitoksissa vaihtelevat paljon. Oikein kohdistettu riskinhallinta tuo kustannussäästöjä ja pienentää listeriariskiä.
Tiede & Tutkimus
Ennakointi opettaa tulkitsemaan ympäristöä
Ennakoinnin keskeisin haaste on muutoksen mittakaavan ja nopeuden arviointi, erityisesti jos olosuhteisiin tulee nopeita muutoksia. Kompleksistenkin tapahtumien ennakoinnin tarkkuutta voidaan lisätä systeemiajattelun keinoja hyödyntämällä. Yksi systeemiajattelua hyödyntävistä menetelmistä on Superforecasting.
Uutta digitalisaatiosta ja robotiikasta
Digitalisaatio edellyttää kyberkypsyyttä
Kyberuhkiin kannattaa varautua etukäteen ja laatia yritykselle toimintasuunnitelma mahdollisen hyökkäyksen varalta. Myös kumppaneiden tietoturva tulee ottaa huomioon.
Tapahtumakalenteri
Uusimmassa lehdessä
Uusimmasta numerosta löydät muun muassa seuraavat artikkelit:
Kasvijuomien ja vegejälkiruokien turvallisuutta tutkitaan
Vastuullisuus ja helppous liha-alan vahvoja trendejä
Äly- ja aitoudentunnistusteknologiaan perustuva järjestelmä tunnistaa vilpin elintarvikeketjussa
Tätä mieltä
Selaa lehtiarkistoa
Uutta ravitsemuksesta ja terveydestä
Transrasvoja löytyi vain vähän Ruokaviraston tutkimuksessa
Ruokavirasto mittasi useiden elintarvikkeiden rasvahappokoostumuksen tutkiakseen niiden transrasvapitoisuuden. Pitoisuudet olivat hyvin pieniä ja täyttivät lainsäädännön vaatimuksen. Myös ravintoarvomerkinnät rasvan ja tyydyttyneen rasvan osalta olivat suurimmassa osassa riittäviä analyysitulokseen verrattuna. Samalla testattiin EU:ssa näihin tarkoituksiin laadittujen laskukaavojen ja toleranssirajojen toimivuutta.
Analytiikka & Valvonta
DNA-menetelmillä tietoa elintarvikenäytteen koko mikrobistosta
Elintarvikealalla uudet sekvensointimenetelmät voisivat olla hyödyksi esimerkiksi, kun kontaminaatiolähdettä on vaikea löytää tuotantoprosessista.
Hygienia, Laadunhallinta & Tuoteturvallisuus
Salaatti- ja sushibaarien hygieniariskejä hallitaan teknologialla
Myös kauppojen tehokas omavalvonta ja kuluttajien selkeä ohjaus parantavat pakkaamatta myytävien tuotteiden ruokaturvallisuutta.
Koneet & Laitteet
Hyvä ilmanlaatu on elintärkeää tuotannolle
Elintarvike- ja juomateollisuuden tuotantoa ohjaavat laatustandardit, kuten BRCGS Food Safety (British Retail Consortium Global Standards). Viranomaisten vaatimukset edellyttävät tuotantotiloissa erittäin…
Lainsäädäntö
Uuselintarvikeluvan hakeminen kestää, mutta miksi?
Yhä useampi elintarvikealan toimija törmää EU:n uuselintarvikelainsäädäntöön. Hidasta prosessia selittävät muun muassa lisääntyneet vaatimukset, puutteet hakemuksissa sekä viranomaisten lisäkysymykset ja resurssipula.
Logistiikka & Energiatehokkuus
Ukrainalaisia tukevassa logistiikkakeskuksessa resurssit on käytettävä tehokkaasti
Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry perusti vuonna 2022 logistiikkakeskuksen Suomeen keräämään ja toimittamaan apua Ukrainaan. Yhdistys on yksi Suomen suurimmista Ukrainaan apua toimittavista vapaaehtoisjärjestöistä.
Pakkaukset & Materiaalitehokkuus
Kahden vaiheilla
Elintarvikepakkaamista koskevassa keskustelussa vastakkain ovat uudelleenkäyttö ja kierrätys, toisaalta muovi- ja kuitumateriaalit. Asiantuntijoiden mukaan pakkausjärjestelmä toimii parhaiten, jos vaihtoehtoja on monia.
Koulutus, Konsultointi & Rekrytointi
Akateeminen koulutus tarvitsee muutosta
Akateemisen uran murros korostaa työelämäosaamista. Oulun yliopiston Tiedejohtamisen koulutusohjelma vastaa murrokseen uusin keinoin.
Vienti ja tuonti
Verkkokauppa Kiinassa tarjoaa myös suomalaista ruokaa
Kiinan toiseksi suurimmalle verkkokauppa-alustalle JD.comiin on avattu uusi suomalaisten tuotteiden verkkokauppa, jossa on myös elintarvikebrändejä. Verkkokauppa on Kiinassa erittäin tärkeä…
Nimityksiä
Tuotekehityksen kiehtovassa maailmassa
ETM Enni Ala-Kurikka vastaa IMCD Finlandin elintarvikkeiden tuotekehityslaboratoriotoiminnasta. Hän on ensimmäisessä kokopäivätyössään: hän valmistui yliopistosta ja aloitti IMCD:llä samoihin aikoihin,…
Elina Teerijoki aloittaa päätoimittajana
Elina Teerijoki aloittaa Kehittyvä Elintarvike -lehden päätoimittajana 1.10.2023. Elintarviketieteiden Seuran hallitus on nimittänyt FM Elina Teerijoen uudeksi päätoimittajaksi seuran julkaisemaan…
Yrittäjyys ei ollut urasiirto vaan halu toteuttaa unelmia
ETM Esa Dahlströmin urapolku on kulkenut konsultoinnin, asiakkuus-, tuoteryhmä- ja avainasiakaspäällikkötehtävien sekä asiakasmarkkinointijohtajuuden kautta Pizzabacken Oy:n perustajaksi. Haave uuden luomisesta…
Tervetuloa uuteen digilehteen!
Kehittyvä Elintarvike -lehti toi lukijoille lehtisovelluksen. Sen tarkoitus on luoda mukava lukukokemus mobiilikäyttäjille, mutta se tarjoaa muutakin.